Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό Bookmark Detail 
Κορυδαλλός Bookmark Detail 
Πάμε Αλλιώς - ανοιχτή Δημοτική κίνηση Κορυδαλλού Bookmark Detail 
order81 Bookmark Detail 
Καλαδί Κυθήρων Bookmark Detail 
Πρωτοβουλία Οικολογικής Γεωργίας Bookmark Detail 
Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος Φθιώτιδας Bookmark Detail 
Ξηριάς Λαμίας Bookmark Detail 
Οι «πλαγιαστοί» κήποι, ανάσα στις μεγαλουπόλεις PDF E-mail
13.10.08

caixa-madrid-patrick-blancΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Οι «πλαγιαστοί» κήποι, ανάσα στις μεγαλουπόλεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Εκτός από τους «κρεμαστούς» υπάρχουν και οι «πλαγιαστοί» κήποι. Είναι μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη φύτευση των τοίχων μεγάλων έργων (π.χ. γέφυρες), δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αντίδοτο στην έλλειψη χώρων για φύτευση, που μας έρχεται από τη Γαλλία. Ο «πατέρας» της μεθόδου, ο Πατρίκ Μπλανκ, έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), όπου θα μιλήσει στις 7.30 μ.μ.

patrickblanc2Ο «πατέρας» της μεθόδου Πατρίκ Μπλανκ (Patrick Blanc) μιλά τη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο


Συνεργάτης διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως ο Ζαν Νουβέλ και οι γνωστοί από τη «Φωλιά του πουλιού» του Πεκίνου Χέρζογκ και ντε Μερόν, έχει στο ενεργητικό του το «ντύσιμο» 43 κτιρίων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το τελευταίο και πιο διάσημο είναι το μουσείο Κε Μπαρντλί του Παρισιού. Ειδικεύεται στη μελέτη φυτών από τροπικά δάση, από τα οποία «έκλεψε» τα μυστικά της ανάπτυξης ενδημικών φυτών, όπως τα βρύα και λειχήνες. Δεν σταματά όμως να ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Γης καταγράφοντας οικοσυστήματα που μπορεί να αναπτυχθούν ακόμη και σε γωνιές που δεν «γεμίζουν το μάτι». Ξεκίνησε από εξωτερικούς τοίχους μεγάλων κτιρίων, αλλά επεκτάθηκε σύντομα στο εσωτερικό στήνοντας τροπικούς κήπους μέσα σε σαλόνια κατοικιών.

Βασικό πρόβλημά του ήταν η αντιμετώπιση της βαρύτητας. Επινόησε ένα δικό του υλικό που μπορεί να επικάθεται σε κάθε τοίχο και να εξασφαλίζει παράλληλα την υγρασία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των φυτών. Στα μείον, το υψηλό κόστος, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό φυτευμένης επιφάνειας, έναντι 100, που απαιτεί ο πιο εξεζητημένος ταρατσόκηπος. Στα συν, εκτός από την όμορφη εικόνα, το μικρό βάρος του χώματος που τοποθετείται στον ειδικά μονωμένο τοίχο, που υπολογίζεται στα 30 κιλά ανά τετραγωνικό, όταν άλλα κρεμαστά συστήματα (ζαρντινιέρες, γλάστες, κ.λπ.) απαιτούν χώμα σχεδόν διπλάσιου βάρους.

Μια ολόκληρη συνοικία με «πλαγιαστούς» κήπους
«Η κάθετη φύτευση είναι ένα αξιοπρόσεκτο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρασίνου», εξήγησε στην «Ε» ο Κώστας Τάτσης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γεωπόνων Εργολάβων Πρασίνου. Τη χαρακτηρίζει «πράσινη αισθητική» και περιβαλλοντική αναβάθμιση, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το πράσινο είτε όρθιο, είτε ...ξαπλωμένο βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις πόλης».

patrick-blanc-c Αναγνωρίζοντας τα θετικά, δεν παραλείπει να θέσει ορισμένα ερωτήματα: Μήπως είναι υπέρβαση της φύσης και αφαίρεση της βιολογικής προσωπικότητας των φυτών; Μήπως μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για τσιμεντοποίηση των ελάχιστων χώρων πρασίνου στις πόλεις;

 «Ενδιαφέρουσα λύση, αλλά θα προτιμούσα τα φυτά να φυτρώνουν κανονικά. Και αν έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε κονδύλια για χώρους πρασίνου, καλύτερα να φτιάξουμε πάρκα, που μπορούμε να τα περπατάμε», μας είπε ο κ. Τάτσης. Ειδικά για την περίπτωση της Αθήνας σημειώνει ότι η αναλογία πρασίνου εξακολουθεί να είναι μόλις 2,4 τετραγωνικά ανά κάτοικο, όταν ο ΟΗΕ με πρόσφατη απόφασή του έχει καθορίσει ότι για να είναι ένα πολεοδομικό συγκρότημα βιώσιμο για τους πολίτες πρέπει να εξασφαλίζονται τουλάχιστον 12 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο. «Ψιλά γράμματα για τη δική μας περίπτωση, όπου το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να οικοπεδοποιήσει ένα τμήμα του Ελληνικού για να εξασφαλίσει πόρους για τον υπόλοιπο χώρο, που υπόσχεται να φτιάξει πάρκο», υπογραμμίζει και αποκαλύπτει ότι το κοστολόγιο για κάθε τετραγωνικό μέτρο γκαζόν είναι μόλις 2,5 ευρώ και φτάνει τα 5 μαζί με το πότισμα.

Ένα τούνελ ...μεταμορφωμένο
«Το ζητούμενο πάντως είναι η ανάπτυξη του πρασίνου, ειδικά στην Αθήνα που έχει μεγάλο πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια», καταλήγει και αποκαλύπτει ότι η φύτευση είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα για τον ύπουλο ρύπο. Υπολογίζεται ότι κάθε τετραγωνικό πρασίνου συγκρατεί 2,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σε ένα φυτό το πιο κρίσιμο μέγεθος είναι η φυλλική του επιφάνεια. Σε έναν μεσαίου ύψους θάμνο η φυλλική επιφάνεια φτάνει τα 70 τετραγωνικά. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/10/2008


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >

Επισκέψεις από 09/2007

Επισκέπτες: 3157179
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τρι Οκτ 21, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Τετ Οκτ 22, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Οκτ 22, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Πεμ Οκτ 23, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Παρ Οκτ 24, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Σαβ Οκτ 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
Εκδήλωση για την ενέργεια
Κυρ Οκτ 26, 2008 @07:30μμ - 08:00μμ
Πόλη: Λαβύρινθος προς την Ελευθερία
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen