Ο ΝΟΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΓΟΝΗ ΓΗ, ΜΕ ΦΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=73635248
ΟΣΛΟ
Με γρηγορότερους ρυθμούς αυξάνεται η θερμοκρασία στην Ευρώπη, ο μεσογειακός Νότος είναι από τις περιοχές που πλήττονται ισχυρότερα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε άγονη γη, ενώ ο Βορράς κινδυνεύει αντίθετα να μετατραπεί σε μια περιοχή μονίμως υγρή.
Εκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) δείχνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή στις κλιματικές αυτές αλλαγές περισσότερο και γρηγορότερα. Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κινδυνεύουν περισσότερο τα βουνά, οι ακτές της Ευρώπης, η Μεσόγειος και η Αρκτική. «Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,8 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας παρατηρούνται στην Ευρώπη και τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου. Στη βόρεια Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση της υγρασίας αυτόν τον αιώνα, ενώ μεγαλύτερο μέρος της μεσογειακής Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, με βάση τις τάσεις που υπάρχουν ήδη. Τα φονικά κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, όπως του 2003, μπορεί να είναι πιο συχνά, ενώ «οι ετήσιες αλλαγές στις βροχοπτώσεις επιτείνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα υγρό βόρειο τμήμα της Ευρώπης και ένα ξηρό νότιο».
Μεταξύ άλλων αντικτύπων της κλιματικής αλλαγής είναι και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Ορισμένοι πληθυσμοί ψαριών μετακινήθηκαν ήδη 1.000 χιλιόμετρα βορειότερα τα τελευταία 40 χρόνια, επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και τα δύο τρίτα των αλπικών παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από το 1850.
Στην Ευρώπη, 4 εκατομμύρια άνθρωποι και περιουσίες 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα κινδυνεύσουν από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών έως το 2100. Λίγοι στην Ευρώπη θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές, όπως οι αγρότες του Βορρά που θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους για την καλλιέργεια των προϊόντων τους.
Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έγραψε ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν μέσω GPS να υπολογίζουν τις μετακινήσεις των χρηστών και να τους ενημερώνουν πόσο επιβάρυναν με αυτές το περιβάλλον σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
(Πηγή: ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2008
(0) |