Ανοίγει η «πόρτα» για νέες οικοδομές στη β' ζώνη προστασίας του Ακροκόρινθου, του μεγαλύτερου βυζαντινού κάστρου της Πελοποννήσου, με μακραίωνα ιστορία που ξεκινά από τον φτερωτό Πήγασο και φθάνει ώς την Τουρκοκρατία και την παρουσία του Κολοκοτρώνη. Το καθεστώς προστασίας γύρω από το κάστρο του Ακροκόρινθου είχε καθοριστεί από τη δεκαετία του '20
*Με πρόσφατη κοινή απόφαση οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού καθόρισαν με απλοχεριά όρους δόμησης σαν να πρόκειται απλώς για εκτός σχεδίου οικόπεδα σε μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.
Ξεκινά από το Σολομό, προς την πλευρά του Σαρωνικού, δίπλα στην υπό αναβάθμιση εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης και φθάνει ώς τον Κορινθιακό και το αρχαίο λιμάνι του Λέχαιου, περιλαμβάνοντας περιοχές που βρίσκονται κοντά στην άλλη εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.
*Πρόκειται για ακίνητα στα οποία σημειώνεται κατακόρυφη άνοδος τιμών, λόγω του δικτύου του προαστιακού, των λειτουργούντων αλλά και των νέων αυτοκινητόδρομων, που έχουν καταστήσει την ευρύτερη περιοχή προάστιο της πρωτεύουσας.
*Το καθεστώς προστασίας γύρω από το κάστρο του Ακροκόρινθου έχει καθοριστεί από τη δεκαετία του '20 και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες ρυθμίσεις, κυρίως του 1995, για γειτονικές περιοχές, όπως η Αρχαία Κόρινθος, το αρχαίο λιμάνι κ.λπ.
Επί δεκαετίες, χάρη στη σθεναρή στάση των εφορειών αρχαίων και βυζαντινών χρόνων, στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρεπόταν η δόμηση μόνο σε οικόπεδα με εμβαδόν 4 στρέμματα, απαγορεύοντας τις παρεκκλίσεις. Υπάρχουν περιορισμένης κλίμακας αυθαιρεσίες που εντοπίζονται κυρίως σε επαγγελματικές δραστηριότητες.
*Το Μάιο του 2005 εκδόθηκε απόφαση του τότε υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη με την οποία ενοποιήθηκαν σε ένα νομοθέτημα όλες οι ζώνες προστασίας και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2006, καθορίστηκαν με απόφαση του τότε υπουργού Γ. Βουλγαράκη η α' και η β' ζώνη.
Στην πρώτη περίπτωση (α' ζώνη), που αφορά κυρίως τους βράχους του Ακροκόρινθου, απαγορεύεται μεν κάθε είδους δόμηση αλλά υπάρχει πρόβλεψη για «κατασκευή βοηθητικών κτισμάτων αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του κάστρου και των επισκεπτών του». Απουσιάζουν οι προδιαγραφές και οι διαστάσεις των κατασκευών αυτών, ενώ η ασάφεια της «εξυπηρέτησης» χωρά πολλές ερμηνείες, ακόμη και αναψυκτήρια... Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδών και επιτρέπεται μόνο η συντήρηση αυτών που υπάρχουν, χωρίς διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις.
*Ανοίγει, όμως, ένα «παραθυράκι», αφού με έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας «επιτρέπονται κατασκευές και δραστηριότητες που εξυπηρετούν αποκλειστικά τη γεωργική χρήση γης», στις οποίες διασαφηνίζεται ότι περιλαμβάνουν αντλιοστάσια (δηλαδή μικρά κτίσματα, χωρίς περιορισμό σε διαστάσεις), καθώς και υπόγειες δεξαμενές διαστάσεων 5Χ3 μέτρων και βάθους έως 2 μέτρων. Πάσα «μετάφραση» στη νεοελληνική οικιστική πραγματικότητα, δεκτή...
Οι όροι και τα «παραθυράκια»
Οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης στη β' ζώνη είχαν παραπεμφθεί σε επόμενη απόφαση των συναρμόδιων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Πρόσφατα ο Γ. Σουφλιάς και ο Μιχ. Λιάπης προώθησαν κοινή απόφαση η οποία στηρίχθηκε στην ομόφωνη γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Σεπτέμβριος 2006) και στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Πολεοδομίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
*Με την κοινή απόφαση, που αποκαλύπτει η «Κ.Ε.», η δόμηση διέπεται κατά κανόνα από το καθεστώς των υπόλοιπων εκτός σχεδίου περιοχών, με ορισμένες περιορισμένης κλίμακας ειδικές ρυθμίσεις. Οι εγκρίσεις των σχεδίων για τις νέες οικοδομές θα περνούν και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και σε καθορισμένες τοποθεσίες επιβάλλεται η παρουσία αρχαιολόγων κατά τη φάση των εκσκαφών. Μεταξύ άλλων:
*Τα νέα κτίρια ορίζεται ότι θα είναι μονώροφα και όχι διώροφα, όπως ισχύει στις εκτός σχεδίου περιοχές. Το ύψος τους, όμως, θα είναι 3 μέτρα, όταν ο μέσος όροφος κυμαίνεται από 2,7 έως το πολύ 3 μέτρα. Αυτό το «πλεόνασμα», σε συνδυασμό με το πριμ της στέγης, οδηγεί... σε διώροφα. Οσο για το ύψος της στέγης, στη μία παράγραφο ορίζεται στα 1,20 μέτρα και στην άλλη μπορεί να φθάσει στα 1,80.
*Οικοδομική άδεια θα δίνεται σε οικόπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές της εκτός σχεδίου δόμησης, που σημαίνει ότι θα έχουν δικαίωμα δόμησης και οικόπεδα με εμβαδόν δύο στρέμματα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. πρόσοψη σε κοινοτική οδό) αρκούν και τα 750 μέτρα.
*Οι αποστάσεις των οικοδομών από τον άξονα του δρόμου θα είναι οι ίδιες με αυτές των εκτός σχεδίου περιοχών.
*Δίνεται περιθώριο 8 χρόνων για να απομακρυνθούν οι οχλούσες χρήσεις (λατομεία, εγκαταστάσεις έτοιμου σκυροδέματος κ.λπ.) που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, αλλά μπορούν και να... μείνουν χωρίς δικαίωμα επέκτασης αλλά με δυνατότητα επισκευής.
*Για τα ακίνητα γύρω από την Κρήνη Χατζημουσταφά δημιουργείται ζώνη προστασίας περίπου 150 μέτρων, όμως στην υπόλοιπη ζώνη ισχύει το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Ειδικά για οικόπεδα που βρίσκονται εντός του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου το εμβαδόν της νέας οικοδομής μειώνεται από 400 σε 200 τ.μ.
*Στα λίγα θετικά περιλαμβάνονται η απαγόρευση της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των οικοδομικών συνεταιρισμών. Δεν επιτρέπονται πισίνες και πιλοτές, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της οικοδομής με εκσκαφές και επιχώσεις που ξεπερνούν το ένα μέτρο. Αφετηρία για τη μέτρηση του ύψους της οικοδομής είναι το φυσικό έδαφος.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/06/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=48614336
(0) |