|
Ολο και πιο «μελανός» ο ήλιος του καλοκαιριού |
|
|
17.06.08 |
πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8400&pubid=1132490
Ανησυχητική αύξηση έως και 7% κάθε χρόνο, στις νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος, παρατηρείται στη χώρα μας, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, από την αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.
Κηλίδες στο δέρμα που έχουν ασύμμετρο σχήμα, σαν γεωγραφικός χάρτης και αλλοιώσεις στο χρώμα και την υφή, πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται από ειδικό δερματολόγο.
Ολο και πιο «μελανός» ο ήλιος του καλοκαιριού
Από ένα σύνολο 2.500 ατόμων που προσήλθαν στο κάλεσμα των δερματολόγων για δωρεάν εξετάσεις, στο πλαίσιο της εβδομάδας κατά του μελανώματος, εντοπίστηκαν την περασμένη χρονιά 57 περιπτώσεις με υποψία δερματικού καρκίνου - μελανώματος, 69 περιπτώσεις βασικοκυτταρικού και 12 ακανθοκυτταρικού μελανώματος, στους οποίους συστήθηκαν αναλυτικές εξετάσεις και θεραπεία.
Συστάσεις
Με στόχο, αυτό το καλοκαίρι να αναχαιτιστεί ο ρυθμός αύξησης και να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα μελανώματος στη χώρα μας, οι επιστήμονες συστήνουν μια σειρά από μέτρα προστασίας και πρόληψης, αλλά κυρίως δερματολογικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των επικίνδυνων μορφών του.
«Η προσεκτική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου αποτελεί το βασικό παράγοντα πρόληψης των κακοηθειών του δέρματος», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας», καθηγητής Ανδρέας Κατσάμπας.
«Οταν σοβαρές παθήσεις, έχουν ήδη προσβάλει το δέρμα, οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να τις φέρουν έγκαιρα στο προσκήνιο και να δώσουν σημαντικά περιθώρια επιτυχίας στη θεραπευτική αγωγή.
Η δράση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας UV είναι αθροιστική και η βλάβη, που αργότερα οδηγεί σε καρκίνο του δέρματος, προκαλείται σε νεαρή ηλικία.
Το 80% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι κατά τα πρώτα 18 χρόνια.
Οι παράγοντες κινδύνου υποδιαιρούνται σε προσωπικούς παράγοντες όπως ο φωτότυπος (ξανθό ή μελαχρινό δέρμα), αριθμό σπίλων (οι γνωστές ελιές), προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι υπάλληλοι γραφείου είναι μία ακόμη κατηγορία ατόμων ευάλωτη στις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, αφού η απότομη έκθεση μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής στον σκιερό χώρο της εργασίας, αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο εγκαύματος και καρκίνου στο δέρμα», μας λέει ο κ. Κατσάμπας.
Οι αιτίες
Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές που έχουν προκληθεί από την τρύπα του όζοντος κι έχουν κάνει το κακόηθες μελάνωμα ένα από τα ταχύτερα εξαπλωμένα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.
Τα άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος καθώς και ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία ή μεγάλο αριθμό σπίλων, θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα άτομα με πρόσφατες αλλαγές στις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος που τους προκαλούν φαγούρα, αιμορραγούν ή έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους.
Η αντιμετώπιση του μελανώματος εξαρτάται από το κλινικό στάδιο που βρίσκεται.
Αυτό καθορίζεται από το μικροσκοπικό πάχος της δερματικής βλάβης και την ενδεχόμενη ύπαρξη μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα, οι οποίες ανιχνεύονται με κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις.
Υποπτες δερματικές αλλαγές
Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος (αλλοιώσεις στο χρώμα και την υφή του δέρματος) συνήθως είναι συμμετρικές, δηλαδή εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια.
Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η βλάβη είναι ασύμμετρη. Μια ασύμμετρη βλάβη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα μελανώματος, μόλις παρατηρηθούν αλλαγές στην περιφέρεια της μελαγχρωματικής βλάβης.
Τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα χείλη με προεξοχές, ενώ οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες έχουν συμμετρικά χείλη. Ενα ύποπτο στοιχείο είναι οι αλλαγές στο χρώμα της μελαγχρωματικής βλάβης. Η αξιολόγηση του χρώματος αποτελεί πράγματι μία από τις σημαντικότερες πτυχές στην κλινική διάγνωση του μελανώματος. Οι πιο σημαντικές παράμετροι είναι η συμμετρία, η ομοιογένεια του χρώματος καθώς και ο αριθμός των χρωμάτων που υπάρχουν. Ενα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή.
Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ και μαύρου χρώματος. Η διάμετρος μιας μελαγχρωματικής βλάβης αποτελεί με τη σειρά της μια σημαντική παράμετρο. Στο μελάνωμα, η διάμετρος ξεπερνά τα 6 mm.
Αλλα ύποπτα σημεία, π.χ. αύξηση του μεγέθους των μελαγχρωματικών βλαβών, εμφάνιση πυρήνα στο εσωτερικό της βλάβης, εξαφάνιση των γραμμών του δέρματος, απολέπιση, εμφάνιση φλεγμονώδους ζώνης γύρω από τη βλάβη, εμφάνιση κρούστας ή αιμορραγίας και τάση της βλάβης να μαλακώνει ή να σκληραίνει.
Ορισμένα μελανώματα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και εισχωρούν βαθιά στο δέρμα. Η διάμετρός τους ενδεχομένως να είναι μικρότερη των 6 mm και έχουν ομοιόμορφο χρώμα (κυρίως καφέ-μαύρο) και συνήθως έντονες προεξοχές.
Γι' αυτό και μοιάζουν με μικρά ογκίδια που εμφανίζονται ξαφνικά, σκληραίνουν και στο τέλος κοκκινίζουν ή αιμορραγούν. 37.000 θανατοι καθε χρονο διεθνως
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην Ευρώπη εμφανίζουν κακόηθες μελάνωμα.
Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος ετησίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο.
Στη χώρα μας, ένας στους δύο Ελληνες έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα πριν κλείσει το 18ο έτος της ζωής του, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο, αφού για 5 εγκαύματα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τριπλασιάζονται οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος επιπλοκές όταν είναι 50 ετών.
ΜΕΤΡΑ-ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Τα ρούχα που φοράμε καθημερινά αποτελούν μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου. Οι νάιλον κάλτσες, φυσικά, επιτρέπουν την είσοδο πολλών βλαβερών ακτινών, ενώ τα παντελόνια με πυκνή ύφανση π.χ. τζιν, προσφέρουν μοναδική προστασία.
Ενα καπέλο τζόκεϊ ή και ένα απλό καπέλο προστατεύουν το πρόσωπο και τα αυτιά των ατόμων που εργάζονται στο ύπαιθρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - το ίδιο ισχύει και για όσους επιδίδονται σε σπορ σε ανοικτό χώρο.
Τα καπέλα είναι απαραίτητα για τα άτομα χωρίς μαλλιά, δεδομένου ότι η έλλειψη μαλλιών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο κεφάλι. Για τα άτομα με ανοικτό δέρμα (κόκκινα, ξανθά μαλλιά), που σπάνια μαυρίζουν, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση των ρούχων ως μέσο προστασίας και η χρήση αντηλιακών προϊόντων (γαλάκτωμα, κρέμες, σπρέι κλ.π.), που να έχουν όμως τον κατάλληλο δείκτη προστασίας.
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των αντηλιακών προϊόντων από το κοινό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να εκδώσει Σύσταση, με στόχο την μεγαλύτερη ασφάλεια των καταναλωτών.
Σημαντικό όπλο η αυτοεξέταση«Η εξέταση του δέρματος αποτελεί το βασικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος, καθώς το δέρμα έχει την ικανότητα να δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους όπως το μελάνωμα, αλλά και τους λιγότερο επιθετικούς, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα», λέει ο κ. Κατσάμπας.
«Πολλοί όγκοι του δέρματος ανιχνεύονται πολύ αργά και αυτό μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για τη ζωή. Δυστυχώς, οι όγκοι αυτοί θα είχαν θεραπευτεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση, εάν είχαν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο.
Η αυτοεξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η τακτική εξέταση από γιατρό κάθε 6 με 12 μήνες, δικαιολογείται ενδεχομένως μόνο σε ενήλικους με προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η συστηματική εξέταση των παιδιών έχει μικρή χρησιμότητα, λόγω της πολύ μικρής συχνότητας εμφάνισης δερματικών όγκων σε παιδιά. Ωστόσο, σε ορισμένα σπάνια σύνδρομα (σύνδρομο βασικοκυτταρικών σπίλων, μελαγχρωματική ξηροδερμία) καθώς και σε παιδιά με συγγενείς μελανινοκυτταρικούς σπίλους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Πρέπει να εξετάζονται οι λιγότερο εμφανείς περιοχές του δέρματος, όπως οι παλάμες, τα πέλματα, το κεφάλι, η περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι δερματικές πτυχές κλ.π.».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
[email protected]
(0) |
|
|