Η Cargill ήταν η εταιρεία που προμήθευσε την ελβετική Oleotrading με το ύποπτο ηλιέλαιο που εντοπίστηκε αρχικά στην Ελλάδα. Θυγατρική της Cargill ήταν και η εταιρεία Cargill Oil Packers, μέσω της οποίας έφτασε στα ελληνικά Lidl, διαμέσου Βελγίου, η δεύτερη παρτίδα επιμολυσμένου ελαίου. Το γιατί το όνομά της δεν έχει ακόμη συνδεθεί ουσιαστικά με το διατροφικό σκάνδαλο, ούτε στα ελληνικά ούτε στα ξένα ΜΜΕ, παραμένει μυστήριο. Ίσως έχει να κάνει με το μέγεθός της: η εταιρεία, δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα στις αμερικανικές μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο...
...επιχειρήσεις, διαθέτει εργοστάσια σε 66 χώρες, ενώ το 2007 ο τζίρος της άγγιξε τα 88,3 δισ. δολάρια (ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 86% μέσα στο 2008). Είναι υπεύθυνη για το 25% όλων των εξαγωγών σπόρων από τις ΗΠΑ, προμηθεύει το 22% της αμερικανικής αγοράς κρέατος, ενώ δραστηριοποιείται στους τομείς εδώδιμων και βιομηχανικών ελαίων, βιοκαυσίμων, λιπασμάτων και φαρμάκων. Για μία διαφορετική «εικονοποίηση» του βεληνεκούς της, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι κάθε αυγό που χρησιμοποιείται σε κάποιο από τα McDonald’s των ΗΠΑ, έχει περάσει από τις εγκαταστάσεις της Cargill.
Τα δύο εργοστάσια της Cargill στην Ουκρανία παρήγαν ηλιέλαιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου (την περίοδο που το ύποπτο ηλιέλαιο περνούσε τα σύνορα της Ελλάδας). Τότε, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή, λόγω κακών καιρικών συνθηκών και της επιβολής δασμών εξαγωγής από το κράτος, που καθιστούσαν ασύμφορη την επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει σε άλλα εργοστάσιά της λιπαντικά μηχανών – ένα από τα οποία είναι και το ορυκτέλαιο υψηλού ιξώδους που εντοπίστηκε στο επιμολυσμένο λάδι.
Το μέχρι τώρα μητρώο της κάθε άλλο παρά καθαρό είναι: τα τελευταία δέκα χρόνια, το όνομα της Cargill έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγα διατροφικά, οικολογικά και εργασιακά σκάνδαλα, κανένα από τα οποία δεν έχει καταφέρει, ωστόσο, να ανακόψει την πορεία της.
• 2000: Η εταιρεία αποσύρει τόνους καλαμποκιού μετά τον εντοπισμό τής μη εγκεκριμένης ποικιλίας γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού StarLink.
• 2003: Πληρώνει πρόστιμο 100.000 δολαρίων στην πολιτεία της Αϊόβα για την επιμόλυνση ποταμού της περιοχής.
• 2005: Υποβάλλεται μήνυση κατά της εταιρείας για δουλεμπόριο, βασανισμό και αναγκαστική εργασία παιδιών από το Μαλί στις κακαοφυτείες της στην Αφρική.
• 2007: 850.000 κατεψυγμένα μπιφτέκια της Cargill αποσύρονται μετά τον θάνατο βρέφους από το Τενεσί, λόγω προσβολής από το βακτήριο E.coli. Επίσης, της επιβάλλεται πρόστιμο 36.000 δολαρίων για επιμόλυνση του υδροβιότοπου Μπόμεν της Αυστραλίας.
• Εδώ και χρόνια, η Cargill κατηγορείται για την επιμόλυνση του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, για την εντατική αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου για την καλλιέργεια σόγιας αλλά και για την καταστροφή αρχαίων μνημείων της Βραζιλίας.
Σε 16σέλιδη έκθεσή της με τίτλο «Cargill: Η εταιρεία - απειλή για τη διατροφή και τη γεωργία», η οργάνωση Food & Water Watch καταγγέλλει: «Το μεγαθήριο Cargill έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο γεωργικό σύστημα, στο οποίο είναι ταυτοχρόνως αγοραστής και πωλητής, ενώ έχει αποκτήσει αθέμιτη επιρροή επάνω στην αμερικανική κυβέρνηση. […] Η Cargill κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει προς όφελός της τις αμερικανικές αλλά και διεθνείς πολιτικές αποφάσεις, χρηματοδοτεί ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες αναλυτές προκειμένου να την υποστηρίξουν […] και έχει τοποθετήσει πολλά στελέχη της σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Δυστυχώς, η εταιρεία αποτυγχάνει συχνά να κατοχυρώσει την ασφάλεια των καταναλωτών».
(Ποντίκι, 5.6.2008)
http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=3031&Itemid=54
(0) |