Σύνδεση

Καλώς ήρθατε Επισκέπτης.


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Χάσατε το mail ενεργοποίησης?

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2008
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Τελευταίοι σύνδεσμοι...

Το ημερολόγιο ενός δασκάλου Bookmark Detail 
ΚΠΕ Ακράτας Bookmark Detail 
Παρουσίαση PowerPoint Bookmark Detail 
ManagEnergy Bookmark Detail 
Περιβάλλον για Νέους της Ευρώπης Bookmark Detail 
EPAEDIA - μια εγκυκλοπαίδεια για το περιβάλλον Bookmark Detail 
Ο κόσμος καίγεται! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! (φυλλάδιο) Bookmark Detail 
Οικολογία στην Καθημερινότητα PDF E-mail
09.06.08


 

Από την Ομάδα F.A.R.M.A.

  «Η αντίληψη πως ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχήσει πάνω στην φύση, προέρχεται άμεσα από την κυριαρχία ανθρώπου πάνω σε άνθρωπο.»

«Οι ρίζες της οικολογικής κρίσης βρίσκονται ακριβώς στην εξουσιαστική και ιεραρχική βάση της σύγχρονης κοινωνίας.»

«Η λεηλασία του ανθρώπινου πνεύματος από την αγορά, μπορεί να παραλληλιστεί με τη λεηλασία του πλανήτη από το κεφάλαιο.»
Murray Bookchin

Η παρακάτω λίστα δεν έχει σκοπό να μεταφέρει την ευθύνη για την περιβαλλοντολογική καταστροφή από το σημερινό οικονομικό-πολιτικό σύστημα στα επιμέρους άτομα της κοινωνίας γιατί πιστεύουμε πως η πηγή της λεηλασίας της φύσης βρίσκεται στις δομές και στη λειτουργία του καπιταλισμού.

Με μέσο όμως την αντιπληροφόρηση για την καταναλωτική κοινωνία και τις καταστρεπτικές συνέπειες απέναντι στη φύση και στον άνθρωπο, μπορούμε να αυτοοργανώσουμε την καθημερινή μας αντίσταση στον καπιταλισμό, ατομικά και συλλογικά.

Έτσι υπάρχουν κάποια απλά πραγματα που μπορούμε να κάνουμε τα οποία αν τεθούν σε μια αντικαπιταλιστική βάση μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση μας με τη φύση.

REDUCE -->REUSE--> THEN RECYCLE

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χρησιμοποιείστε το ποδήλατο ή τα πόδια σας για να πάτε στην δουλειά ή για καθημερινές σας μετακινήσεις.

Αν η πόλη ή η περιοχή σας δεν έχει επαρκεί πεζοδρομία ή ποδηλατόδρομους, οργανωθείτε συλλογικά για να τα αποκτήσετε, πιέζοντας τις τοπικές αρχές.

Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μειώσετε τις εκπομπές ρύπων από μετακινήσεις.

Αν τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς δεν δικαιολογούν την ύπαρξη τους, οργανωθείτε συλλογικά για να αποκτήσετε ένα ικανοποιητικό δίκτυο μεταφορών, πιέζοντας τις τοπικές αρχές.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Αγοραστέ μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα για το νέο σας σπίτι.

Αγοράστε μεταχειρισμένα ρούχα και διακοσμητικά αντικείμενα για να ομορφύνετε την καθημερινότητα σας.

Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας όταν κάνετε δώρα και φτιάξτε το δικό σας δώρο.

Το πώς καταναλώνουμε μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά για το περιβάλλον και την ανθρώπινη κοινωνία. Αν αγοράσετε κάτι προσπαθήστε να γνωρίζετε με ποιο κόστος έχει φτάσει στα χέρια σας.

5. Αγοράστε τρόφιμα σε τοπικές αγορές και κατευθείαν από τοπικούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Μπορείτε να περιμένετε καλύτερη ποιότητα, λιγότερη επιβάρυνση της φύσης με χημικά και να ενισχύσετε κατευθείαν τους παραγωγούς αντί τους μεσάζοντες.

Αγοράζοντας τοπικά, μειώνονται οι εκπομπές ρίπων για την μεταφορά των προϊόντων μέσα στην χώρα και στον κόσμο.

Προσπαθήστε να μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό αλλά χρησιμοποιήστε φίλτρα νερού. Όχι μόνο είναι ακριβό αλλά δημιουργεί τεράστιες ποσότητες πλαστικών αποβλήτων. Αν το αγοράσετε μην ξεχάσετε να το ανακυκλώσετε.

Καταναλώστε λιγότερο κρέας και προτιμείστε προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται από βιολογικές καλλιέργειες. Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλοι χορτοφάγοι αλλά δυο λιγότερα γεύματα με κρέας την εβδομάδα μπορούν να κάνουν διάφορα. Η βιομηχανία κρέατος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας και παράγει πολλά απόβλητα που μολύνουν ποτάμια και λίμνες. Οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και οι ορμόνες με τις οποίες τρέφονται προκαλούν αρρώστιες επικίνδυνες στον άνθρωπο και μια ζωή βασανιστική για τα εκατομμύρια των ζωών που γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της βιομηχανίας κρέατος.

Προσπαθήστε να δανείζεστε τα βιβλία που διαβάζετε και τα DVD που βλέπετε αντί να τα αγοράζετε για προσωπική χρήση. Κερδίζετε ενέργεια που καταναλώνετε για την κατασκευή τους.

Αν δεν έχετε δανειστική βιβλιοθήκη στη περιοχή σας, οργανωθείτε συλλογικά και δημιουργήστε μια στον τοπικό σας δήμο η κοινότητα.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακυκλώστε προϊόντα από χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο που καταναλώνετε. Χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια κατά την ανακύκλωση αντί για να ξαναφτιαχτούν από την αρχή.

Φτιάξτε compost για να ανακυκλώνετε τα οργανικά σας απόβλητα. Έτσι μειώνετε η ποσότητα σκουπιδιών που φτάνει στην χωματερή και επίσης φτιάχνετε βιολογικό λίπασμα για τον κήπο σας. Αν δεν έχετε κήπο δώστε το λίπασμα στον γείτονά σας ή οργανωθείτε συλλογικά για κοινούς κήπους.

Ανακυκλώστε τις παλιές σας ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά σας τηλέφωνα, και προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε.

ΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όταν η τηλεόραση ή η οθόνη του υπολογιστή σας μένει σε stand by, καταναλώνει ρεύμα που αναλογεί αθροιστικά σε μεγάλα ποσά ενέργειας. Προσπαθήστε να τα κλίνετε από το on-off της συσκευής.

Χαμηλώστε μερικούς βαθμούς τον θερμοστάτη σας τον χειμώνα και ανεβάστε τον μερικούς βαθμούς το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε σημαντική μείωση της ενέργειας που καταναλώνετε.

Να κάνετε σύντομα ντους έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό. Να αφήνετε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα μόνο όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ζεστάνει το νερό που θα χρησιμοποιήσετε. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα.

Αλλάξτε τους ηλεκτρικούς σας λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσα φώτα δεν χρησιμοποιούνται καλό είναι να μην μένουν ανοιχτά, ειδικά σε μεγάλα κτίρια.

Χρησιμοποιείτε τις σκάλες για να αλλάζετε ορόφους. Κάνετε άσκηση και αφήνετε τον ανελκυστήρα για τους λόγους που χρειάζεται όπως μεταφορές βαριών και ογκωδών πραγμάτων, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες κτλ..

Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο νερό όποτε είναι δυνατό και χρησιμοποιείτε απλώστρες αντί στεγνωτήρια.

Προτιμήστε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες όπως ήλιος, νερό και άνεμος σε αντίθεση με συμβατικές μορφές παραγωγής.

Αν δεν έχετε την δυνατότητα να καταναλώσετε καθαρή ενέργεια στην περιοχή σας, οργανωθείτε συλλογικά πιέζοντας την τοπική αρχή να κάνει τις ανάλογες εγκαταστάσεις προς κοινό όφελος ή οργανώστε την δικιά σας συλλογική παραγωγή καθαρής ενέργειας.


προσθέστε το άρθρο σε μηχανές social bookmarking
Reddit! Del.icio.us! Google! Live! Facebook! StumbleUpon! Yahoo! Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
Discuss Topic (0)
 
Επόμ. >
Το όνομά σας(*)
Το e-mail σας(*)
e-mail φίλου (*)
Μήνυμα

Ψηφοφορία

Ποιο θεωρείτε ως προτεραιότητα ουσιαστικής δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;
 

Αναζήτηση

Προσεχείς εκδηλώσεις

Τετ Ιούν 11, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 18, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
Τετ Ιούν 25, 2008 @08:00πμ - 05:00μμ
'Οχι στην εκτροπή του Αχελώου!
joomla templates by dezinedepot
© 2008 Oikologio
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen