Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

15408 μηνύματα σε 1386 θέματα- από 628 μέλη - Τελευταίο μέλος: rosmarino
Oikologio ForumΟμάδες ΚινητοποίησηςΔημιουργική Ομάδα[Ιδέα] Βιντεάκια για χρήσιμες συμβουλές για το περιβάλλον
Σελίδες: 1 2 3 [4] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: [Ιδέα] Βιντεάκια για χρήσιμες συμβουλές για το περιβάλλον  (Αναγνώστηκε 2364 φορές)
0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
LiZaA
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #75 στις: Ιούλιος 08, 2008, 01:56:36 μμ »

σκεφτόμουν, να το κάνουμε εμείς, σε ένα μέρος ασφαλές και έχοντας πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά η ιδέα σου για τον πυροσβεστικό σταθμό ακούγεται πολύ πιο σωστή.

Σκεφτόμουν να δείχνουμε ιδέες για το πως να σβήσουν οι φωτιές έτσι ώστε κάποιος πολίτης που θα έρθει αντιμέτοπος με αυτή να ξέρει τι μπορεί να κάνει. Αυτό έγινε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες είδα στον δρόμο προς την εθνική οδό (κοντά στην Κόρινθο) μία φωτιά στην αρχή της, αλλά δεν είχα εφόδια ούτε ήξερα τι να κάνω. Ρώτησα και έμαθα αυτά, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν κι άλλα. Βέβαια είναι μία πρόταση αυτή, θα ήθελα να δω και τι σκέφτεστε κι εσείς Χαμόγελο
Καταγράφηκε

kallioph
« Απάντηση #76 στις: Ιούλιος 08, 2008, 02:25:24 μμ »

σκεφτόμουν, να το κάνουμε εμείς, σε ένα μέρος ασφαλές και έχοντας πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά η ιδέα σου για τον πυροσβεστικό σταθμό ακούγεται πολύ πιο σωστή.

Βασικά, αν θέλουμε να το κάνουμε εμείς ή γενικώς να χρησιμοποιήσουμε "ηθοποιούς" θα πρέπει να έχουμε παραδίπλα την πυροσβεστική ούτως ή άλλως, ούτε συζήτηση δε για το να γίνει με αυτές τις θερμοκρασίες που βιώνουμε αυτές τις μέρες.

Σκεφτόμουν να δείχνουμε ιδέες για το πως να σβήσουν οι φωτιές έτσι ώστε κάποιος πολίτης που θα έρθει αντιμέτοπος με αυτή να ξέρει τι μπορεί να κάνει. Αυτό έγινε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες είδα στον δρόμο προς την εθνική οδό (κοντά στην Κόρινθο) μία φωτιά στην αρχή της, αλλά δεν είχα εφόδια ούτε ήξερα τι να κάνω. Ρώτησα και έμαθα αυτά, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν κι άλλα.

Βασικά το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τηλεφωνήσεις στην πυροσβεστική 199 ή στο 112 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο όπου κι αν βρίσκεστε στην Ευρώπη και θα συνδεθείτε με τηλεφωνητή ο οποίος είτε επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας ή την μεταφέρει στην κατάλληλη υπηρεσία άμεσης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση θα είναι η ίδια όπως αν είχατε καλέσει έναν εθνικό αριθμό άμεσης ανάγκης.)

έχω να προτείνω και ως θέμα την προφύλαξη από φωτιές. Πιο συγκεκριμένα:
Προτάσεις κατάσβεσης (απεικόνιση σε βίντεο και παράλληλα κάποιες γραπτές πληροφορίες):
-Με νερό
-Με χώμα
-Με κουβέρτα
-Με πυροσβεστήρα
Το τηλεφωνο της πυροσβεστικής ή φωτογραφία κάποιου μπάνερ της
Τρόποι αποφυγής:
-όχι σκουπίδια κοντά στο πράσινο
-εθελοντικός ή κρατικός καθαρισμός δασικών περιοχών
-παρακολούθηση περιοχών από ομάδες εθελοντών

για τα δύο τελευταία μπορούν να μπουν πλάνα από κάποιες εθελοντικές εργασίες καθαρισμών, αν δεν βρούμε μπορούμε να φτιάξουμε.

Μερικούς τρόπους κατάσβεσης θα βρούμε και δω: http://www.oikologio.gr/component/option,com_smf/Itemid,27/topic,828.0/

Σκαπτικά εργαλεία

Τα βασικότερα χρησιμοποιούμενα σκαπτικά εργαλεία για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι τα φτυάρια, οι σκαπάνες (κασμάδες και τσάπες) και οι τσουγκράνες.

Τα σκαπτικά μηχανήματα είναι πολύ χρήσιμα σε ξηρές κατασβέσεις, δηλαδή όταν δεν υπάρχει επάρκεια νερού.

Μπορεί να προσφέρουν καθοριστική βοήθεια κατά την πρώτη φάση της πυρκαγιάς, όπου το μέγεθός της είναι ακόμη μικρό και οι φωτιές έρπουσες. Πρέπει να αποτελούν το βασικό εξοπλισμό, όχι μόνο των δασοπυροσβεστικών συνεργείων, αλλά και των κατοίκων που γειτονεύουν με εύφλεκτες δασικές εκτάσεις.


Χειροκίνητοι (επινώτιοι) πυροσβεστήρες

Πρόκειται για μικρού μεγέθους πυροσβεστήρες, που μεταφέρονται στην πλάτη των δασοπυροσβεστών (επινώτιοι) και περιέχουν συνήθως επιβραδυντικά υλικά ή νερό. Η χρήση τους περιορίζεται μόνο σε μικρού μεγέθους έρπουσες πυρκαγιές, εκεί όπου δεν μπορούν να μεταβούν τα πυροσβεστικά οχήματα ή για την προστασία οχημάτων και κατοικιών.

Κλαδιά και υφάσματα

Οι πολίτες που συμμετέχουν εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση, συνήθως χρησιμοποιούν πρόχειρα εργαλεία κατάσβεσης, όπως είναι κλαδιά δένδρων με πλούσιο φύλλωμα και λινάτσες ή άλλα χονδρά και δύσφλεκτα υφάσματα. Η χρήση αυτών των μέσων είναι αρκετά αποδοτική σε έρπουσες φωτιές, ιδίως όταν καίγονται χλόη και μικροί θάμνοι.

Η χρησιμοποίηση των κλαδιών και της λινάτσας θα πρέπει να γίνεται με χτύπημα της βάσης της φλόγας, με κατεύθυνση προς την ίδια τη φωτιά. Με τον τρόπο αυτόν οι σπίθες που δημιουργούνται από το χτύπημα, θα κινηθούν προς την καμένη και όχι προς την άκαυτη μεριά.

Δυστυχώς η προσπάθεια για την κίνηση αυτή, φέρνει το χειριστή πολύ πιο κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, με αποτέλεσμα τη γρήγορη κόπωση.

Υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δασοπυρόσβεση

Τα σημαντικότερα υλικά κατάσβεσης είναι το νερό και το χώμα. (Υπάρχουν και οι επιβραδυντικές ουσίες, όμως η χρήση τους γίνεται αποκλειστικά από τους επαγγελματίες δασοπυροσβέστες).

Χρήση νερού

Το νερό όταν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και σε κοντινή απόσταση, αποτελεί το πιο αποδοτικό όπλο για την καταστολή μιας πυρκαγιάς, ιδίως όταν συνδυάζεται με ολοκληρωμένες στρατηγικές, όπως η σύγχρονη διάνοιξη ή η διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών. Το νερό διασπά το τρίγωνο της φωτιάς σε δύο πλευρές του: μειώνοντας τη θερμοκρασία των καυσίμων και την ποσότητα οξυγόνου (όταν χρησιμοποιείται ως νέφος).

Η μεταφορά του γίνεται κυρίως με τα πυροσβεστικά οχήματα, με μεταφερόμενους επινώτιους πυροσβεστήρες, με βυτία, αλλά ακόμη και με μικρότερα δοχεία (κουβάδες, τενεκέδες κ.λπ.).

Όταν συμμετέχετε σε κατάσβεση και χρησιμοποιείτε νερό, έχετε υπόψη τα εξής:

Επειδή στο μέτωπο της φωτιάς το νερό βρίσκεται συνήθως σε περιορισμένες ποσότητες, μην το σπαταλάτε. Όταν δεν έχετε στόχο, κλείστε τη μάνικα. Προσπαθήστε με τη μικρότερη ποσότητα να καλύψετε μεγαλύτερη έκταση καυσίμων. Μία σταγόνα νερό σβήνει ένα σπίρτο, εφόσον χρησιμοποιηθεί στη βάση της φλόγας. Όταν το νερό χρησιμοποιείται σωστά, ένας όγκος του καλύπτει τριακοσαπλάσια ποσότητα καύσιμων υλικών. Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που προσβάλατε, έχει σβήσει τελείως. Εάν παραμένουν αδύναμες φλόγες, μπορεί να αναζωπυρώσουν τη φωτιά.

Εάν συμμετέχετε σε ομάδα που σβήνει τις φωτιές με πυροσβεστικό όχημα, έχετε υπόψη σας τα εξής:

Σε έρπουσες πυρκαγιές χόρτων, χλοοτάπητα ή μικρών θάμνων το όχημα κινείται αργά κατά μήκος (παράλληλα) του κύριου μετώπου της φωτιάς, και το νερό ρίχνεται στη βάση των φλογών. Εάν η βάση της φλόγας δε φαίνεται εξαιτίας της πυκνότητας των φυτών, ρίξτε το νερό ως σπρέι στο σημείο που αρχίζει να εμφανίζεται η φλόγα.

Όταν καίγονται μεγάλα δένδρα, η ρίψη του νερού πρέπει να αρχίζει από τη βάση και να συνεχίζει προς τα πάνω.

Όταν το μέτωπο είναι πολύ θερμό και το πλησίασμα δύσκολο η κατάσβεση γίνεται από μακριά, με ευθείες βολές. Όταν το πλησίασμα στις φλόγες είναι εύκολο, χρησιμοποιείστε το νερό με βολές σπρέι. Το σπρέι από τη μια καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια και από την άλλη χρησιμοποιείται ως ασπίδα για τη θερμότητα. Επειδή με την ευθεία βολή σπαταλάται περισσότερο νερό από το απαιτούμενο, στην αρχή ρίξτε μακρινές ευθείες βολές, για να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία των καυσίμων, και στη συνέχεια πλησιάστε και εφαρμόστε ρίψεις σε μορφή σπρέι. Ευθείες βολές χρησιμοποιείστε και για την κατάσβεση υψηλών κορυφών δένδρων, και σπρέι για την κατάσβεση χαμηλών δένδρων.

Εάν το νερό τελειώνει και αντιληφθείτε ότι δε θα μπορέσετε να σταματήσετε τη φωτιά, κάντε οικονομία και αλλάξτε μέθοδο προσβολής. Το ίδιο κάντε και όταν η ρίψη νερού χαμηλώσει την ένταση της φωτιάς και το ύψος των φλογών. Ενεργείστε άμεσα με τους υπόλοιπους δασοπυροσβέστες, και με εργαλεία χειρός, σκαπτικά και κοπτικά, εφαρμόστε ξηρές μεθόδους.

Χρήση χώματος

Το χώμα είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, ιδίως όταν το συνεργείο δε διαθέτει επαρκείς ποσότητες νερού. Για να έχει η προσπάθεια επιτυχία, θα πρέπει η ρίψη του χώματος να γίνεται σωστά. Σωστή χρήση σημαίνει, ότι ρίπτεται σε ολόκληρο το μήκος του μετώπου, με συνεχείς βολές, και διασκορπίζεται σε λεπτό στρώμα στη βάση των φλογών (ποτέ στην κορυφή τους). Συνεχείς διακοπές και αργός ρυθμός μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Όταν το έδαφος είναι σκληρό και το σκάψιμο δύσκολο, ας αναλάβουν δύο τουλάχιστον σύντροφοί σας να ασχολούνται με τη συγκέντρωση του σωρού του χώματος ,και οι υπόλοιποι να το ρίχνετε στις φλόγες.

Το χώμα είναι πολύ αποτελεσματικό για τον έλεγχο καιγόμενων κλαδιών, πεσμένων κορμών, πρέμνων και μικροσυστάδων θάμνων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι μια φωτιά που φαινομενικά έσβησε από τη χρήση χώματος, μπορεί να διατηρείται κάτω από αυτό για πολύ ώρα, και στη συνέχεια, αφού κινηθεί υπόγεια, να ανέβει στην επιφάνεια, να αναζωπυρωθεί και να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της. Για το λόγο αυτό, μετά τον έλεγχο του μετώπου, θα πρέπει να ξεσκεπάζονται τα καμένα υλικά, για να γίνει, όπου χρειάζεται, οριστική κατάσβεση.

Άμεσες ξηρές μέθοδοι

Στη δασοπυρόσβεση άμεση ξηρή κατάσβεση καλείται η μέθοδος, κατά την οποία τα συνεργεία εργάζονται απευθείας στο μέτωπο της φωτιάς, σε ολόκληρη την περίμετρό της, χωρίς τη χρήση νερού.

Η ξηρή άμεση μέθοδος χρησιμοποιείται, όταν οι φλόγες είναι χαμηλές και οι θερμοκρασίες ανεκτές. Οι δασοπυροσβέστες προσπαθούν να καταστείλουν τις φλόγες είτε με σκαπτικά εργαλεία (πετώντας χώμα), με κοπτικά εργαλεία (διακόπτοντας τη συνέχεια της καύσιμης ύλης), με πράσινα κλαδιά ή υφάσματα και με ό,τι άλλο διαθέσιμο μέσο υπάρχει (χτυπώντας τις).

Για να είναι αποδοτική η εφαρμογή της μεθόδου, θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός όλης της ομάδας, και να μην εργάζονται τα μέλη των συνεργείων ανεξάρτητα. Διαφορετικά η προσπάθεια αυξάνεται ενώ τα αποτελέσματα μειώνονται.

Διαθέσιμη άμμος πυρόσβεσης

Η άμμος είναι ελαφριά, επειδή δεν κρατά υγρασία και χρησιμοποιείται εύκολα. Δεν καταπονεί το χρήστη και μπορεί να πεταχτεί και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Η άμμος επειδή δε δημιουργεί με το πέρασμα του χρόνου συσσωματώσεις, ακόμη κι όταν βρέχεται, μπορεί να αποθηκευθεί πολύ εύκολα για πολλά χρόνια. Μπορείτε να τοποθετήσετε βαρέλια γύρω και μέσα στο κτήμα σας, γεμάτα άμμο.

Επειδή τα βαρέλια σκουριάζουν, μπορείτε να ανοίξετε διάσπαρτους λάκκους στον κήπο σας, μικρού βάθους και να τους γεμίσετε με άμμο. Πάνω από την άμμο και σε πάχος 15-20 εκατοστών στρώστε ελαφρύ χώμα και φυτέψτε ανθοφόρα ετήσια φυτά. Σε περίπτωση που συμβεί πυρκαγιά, αφαιρέστε το χώμα (μπορείτε να το ρίξετε επίσης στις φλόγες) και θα έχετε μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιήσιμης άμμου γύρω και μέσα στο κτήμα σας.

Τέλος, μπορείτε να δημιουργείσετε υπερυψωμένα πέτρινα παρτέρια, που θα τα γεμίζετε με άμμο. Πάνω από την άμμο ρίξτε 15-20 εκατοστά ελαφρού χώματος και φυτέψτε διακοσμητικά ανθοφόρα ετήσια λουλούδια (όχι θάμνους). Παρτέρια μπορείτε να δημιουργήσετε περιμετρικά στον αυλόγυρό σας και γύρω από τα μεγάλα δένδρα του κήπου σας.

Οι κατασκευές αυτές εκτός του ότι χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικού κατάσβεσης και ως διακοσμητικά παρτέρια, συγχρόνως δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, αφού διασπούν τη συνέχεια της υπόλοιπης καύσιμης βιομάζας του κήπου.

Μαθαίνοντας να ζούμε με τις δασικές πυρκαγιές - Παύλος Κωνσταντινίδης
Καταγράφηκε
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #77 στις: Ιούλιος 08, 2008, 03:23:07 μμ »

Παράθεση
...πριν από μερικές βδομάδες είδα στον δρόμο προς την εθνική οδό (κοντά στην Κόρινθο) μία φωτιά στην αρχή της, αλλά δεν είχα εφόδια ούτε ήξερα τι να κάνω...

Λιζα,
νομίζω ότι η εμπειρία σου είναι ιδανική για "πρόλογο" στο βίντεο!(ελπίζω να δεχτεις να την πεις! Χαμόγελο

Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε εκτός από κάποιο  πυροσβεστικό σταθμό, ίσως  Απορίαμε  κάποια ομάδα  που είναι πιστοποιημενη στη πυρόσβεση  (όπως ο ΕΔΑΣΑ, ή και ο Στάθης  Στριφογύρισμα ματιών ), ώστε να ειναι αμιγώς πρωτοβουλία πολιτών και παρότρυνση για άλλους.

Καλλιόπη,
 έχεις ταλέντο στη δημιουργία φυλλαδίων! Κλείσιμο ματιού!
Ίσως  θα άξιζε να ρωτήσουμε καποιες εφημερίδες που ασχολούνται με το περιβάλλον   ελευθεροτυπία, free-press (athens voice metro κ.λ.π.) να το ενσωματώσουν ως ένθετο.
Η δουλειά δική  μας, τα έξοδα δικά τους)..

και τα 2 τα θεωρω ουσιαστικές δράσεις Χαμόγελο
κι αν αποφασίσουμε να τα προχωρήσουμε, φυσικά συμμετέχω

 
Καταγράφηκε

Your life is your mind!
διομηδης σταθης
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #78 στις: Ιούλιος 08, 2008, 05:24:20 μμ »

καλησπέρα σας,
 Λύπηθα σας στενοχωρήσω λίγο για βιντεο σχετικά με πυρκαγιές.
μην επιχειρήσετε να δημιουργήσετε βιντεο ξεχωριστό καθώς κανείς δεν έχει πιστοποίηση εκπαιδευτή για πυρκαγιές.
οι πυρκαγιές είναι πολλών ειδών και θέλουν διαφορετική μεταχείρηση κάθε φορά.
πιο σωστό είναι είτε να προτείνετε τα βίντεο που έχει η γγππ ή η πυροσβεστική, ή κάποια πυροσβεστικά σώματα του εξωτερικού, ή από κάποιον πιστοποιημένο διεθνώς οργανισμό... πάντα επίσημα...
επίσης αν θέλετε μπορούμε να οργανώσουμε σεμινάρια πρόληψης, πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, είτε με την πυροσβεστική, δύσκολο τέτοια εποχή, είτε με την ελληνική ομάδα διάσωσης που είναι πιο εύκολο. και πάντα τα σεμινάρια ή οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση, με καταστροφή, διάσωση, σεισμό, λιμό, καταποντισμό, θα πρέπει να γίνεται από ανθρώπους πιστοποιημένους απο την γγππ κατά την άποψή μου μόνο αν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτές είναι και μάχιμοι, δηλαδή επιχειρούν ακόμη σε συμβάντα, και δεν κάθονται σε ένα επιτελικό γραφείο θα έχει ουσία για όλους μας... Κλείσιμο ματιού
καταλαβαίνω το ενδιαφέρον αλλά μπορεί να μπούμε σε περιπέτειες...
αλλά και να θεωρήσουν κάποιοι ότι είναι εύκολο πράγμα η πυρόσβεση με αποτέλεσμα τραγικά γεγονότα.
εύκολο βίντεο θα ήταν με μηνύματα και όχι εκπαιδευτικό...
Βασική αρχή όσων συζητάμε είναι η ασφάλεια των επιχειρούντων, των εθελοντών και των πολιτών και μετά τα υπόλοιπα... έτσι θα έπρεπε να είναι!!!
Καταγράφηκε

kallioph
« Απάντηση #79 στις: Ιούλιος 08, 2008, 06:05:11 μμ »

Χμμμ όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Συμφωνώ με τον Στάθη, προφανώς και δεν είμαστε ειδικοί στο να δείξουμε σε κάποιον άλλον πώς να σβήσει μια φωτιά! Μόνο για το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να μην ανάψει φωτιά αμελώς.
Καταγράφηκε
LiZaA
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #80 στις: Ιούλιος 10, 2008, 04:07:17 μμ »

ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, δεν τις είχα δει =)). Το αν θέλετε να γίνει βιντεάκι και το πως, το αφήνω σε εσάς που ξέρετε από αυτά, στα θεωρητικά δεν έχω ιδέα, στα πρακτικά σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω, εδώ είμαι. Μερσί Χαμόγελο
Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 3 [4] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: