Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

13272 μηνύματα σε 1204 θέματα- από 522 μέλη - Τελευταίο μέλος: Συμπαράταξη Βοιωτών
Oikologio ForumΟικολόγιοΓενική Κουβέντα (Συντονιστές: David, paraxeno, giannis, Nefelikas, dpurpler, Fotis)Οικολόγιο: Πώς συνεχίζουμε
Σελίδες: [1] 2 3 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Οικολόγιο: Πώς συνεχίζουμε  (Αναγνώστηκε 494 φορές)
3 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 01:49:27 μμ »

Οικολόγιο: Η συνέχεια επί της οθόνης (και όχι μόνο)

Έχοντας στήσει το Οικολόγιο και προσδιορίσει την ταυτότητα της ομάδας μας, το επόμενο βήμα είναι να αποσαφηνίσουμε τους στόχους μας και να σχεδιάσουμε τον τρόπο (και τη σειρά) που θα τους πραγματοποιήσουμε. Εννοείται ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ονειρευόμαστε να συμβάλλουμε σε ριζικές αλλαγές όλων των μεγάλων προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον μας. Είναι λογικό το ότι όσο πιο λίγοι και ανειδίκευτοι είμαστε, τόσο πιο περιορισμένη μπορεί να είναι η δράση μας. Επίσης, όσο παραμένουμε ανοργάνωτοι και παθητικοί δε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι σημαντικό. Ενωμένοι και αποφασισμένοι όμως, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Μπορούμε:
 
   Να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε σωστά για το ποιά είναι τα προβλήματα και οι λύσεις τους.
   Να δράσουμε και να παρακινήσουμε κι άλλους να κάνουν το ίδιο.
   Να διαμαρτυρηθούμε και να πιέσουμε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα μας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με μία οριζόντια οργάνωση – χωρίς αρχηγούς και διοικητικά συμβούλια. Όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό, μπορεί να δουλέψει. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά και να βάλουμε το σύνολο πάνω από τον εαυτό μας. Ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να σεβόμαστε τη γνώμη των άλλων πριν τις εφαρμόσουμε. Ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε συγκεντρωτικοί και να δείξουμε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που – προς το παρόν τουλάχιστον – μας είναι άγνωστοι. Δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι τέτοιο. Δεν μας έχουν μάθει έτσι. Αξίζει ωστόσο να το προσπαθήσουμε. Το κυριότερο όμως είναι το να θυμόμαστε ότι η έλλειψη κλασικής ιεραρχίας δεν συνεπάγεται και έλλειψη συντονισμού.

Πιστεύω ότι οι συμπαγείς και ευέλικτες ομάδες εργασίας είναι η λύση. Ανεξάρτητες από οποιουδήποτε είδους κεντρική εξουσία, θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τις γνώσεις και τις δυνατότητες που έχει ο καθένας μας, καθώς και να συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να ακολουθούν μία κοινή πορεία. Ανάλογα με τη σύσταση κάθε ομάδας, τα μέλη της θα αποφασίζουν τη δομή και τον τρόπο εκπροσώπησης της, καθώς και το αν θα συναντιούνται από κοντά ή θα επικοινωνούν μέσω διαδικτύου. Τους κανόνες τους φτιάχνουμε οι ίδιοι και δεν πρόκειται να μας τους επιβάλλει κανένας. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν κανόνες, διαφορετικά θα αναλωνόμαστε στο να διαφωνούμε μεταξύ μας χωρίς να καταλήγουμε ποτέ σε συγκεκριμένες πράξεις.

Το ζητούμενο είναι να συγκεντρώσουμε και να ταξινομήσουμε τις χρήσιμες πληροφορίες, να έρθουμε σε επαφή με φορείς και οργανώσεις που έχουν παρόμοιες ευαισθησίες με εμάς, να συντονίσουμε τις δικές μας δράσεις και να στηρίξουμε αυτές που πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να αποφευχθούν τα κατά συρροήν εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Να τολμήσουμε και να είμαστε δημιουργικοί. Και ενωμένοι.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 28, 2007, 08:40:07 μμ »

Πολύ σωστές οι σκέψεις σου. Πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά και να βάλουμε το σύνολο πάνω από τον εαυτό μας. Και πολύ χαίρομαι που το αναφέρεις. Όπως και το να συνεργαστούμε, και αυτό για να γίνει βέβαια, πρέπει να μπει το σύνολο πάνω απ' τον εαυτό.

Η μόνη ένστασή μου είναι στην πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να μάθουμε ποιον και πότε να πιέσουμε, γιατί ενίοτε η πίεση έχει καταστροφικά αποτελέσματα, κάτι που δεν θέλουμε.
Καταγράφηκε
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 29, 2008, 12:52:08 μμ »

Νομίζω ότι είμαστε πλεον στο χρονικό σημείο που πρέπει να κάνουμε την ανασκόπηση και την αυτοκριτικη μας.

Να δούμε τι έχουμε πετύχει, τι έχουμε ξεχάσει ή απορρίψει και πως μπορούμε να συνεχίσουμε από δω και στο εξής.

Είναι θέματα ολομέλειας αυτά που θίγω βέβαια, αλλά ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι κανεις πλέον δεν θεωρεί ότι το οικολόγιο θα σβύσει... Αυτό το στάδιο της αμφιβολίας το έχουμε ξεπεράσει.

Το σημαντικότερο: Πως μπορούμε να πιέσουμε έτσι ώστε να δούμε πραγματικά αποτελέσματα; Καταφέραμε να έχουμε μαζέψει αρκετή γνώση εδώ μέσα, καταγγέλουμε πράγματα αλλά αυτά δεν είναι πρωτοφανή ούτε τα κα΄νουμε μόνο εμείς. Πολλά άρθρα γράφονται, πολλές γνώμες ακούγονται για την δραματικη και συνεχώς χειροτερεύουσα κατάσταση του περιβάλλοντος - ειδικά στην Ελλάδα. Αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν γίνεται τίποτε. Παίρνει μπρός ο μηχανισμός πλύσης εγκεφάλου και μας εμφανίζουν  το άσπρο ως μαύρο. Και σε λίγο όλα τα θέματα ξεχνιούνται.
Το στοίχημά μας λοιπόν:
Πως θα φέρουμε απτά αποτελέσματα;
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 29, 2008, 04:55:50 μμ »

Καλυτερα που το θιγεις το θεμα εδω, γιατι στην ολομελεια δεν συμμετεχουν πολλα μελη τελικα. Εδω θα εχουμε ισως περισσοτερες γνωμες.

Για μενα το πρωτο και κυριο ερωτημα που πρεπει να απαντησουμε ειναι που ακριβως θελουμε να εστιασουμε. Εχουν ακουστει διαφορες ιδεες κατα καιρους οπως:

- να δωσουμε βαση στον επικοινωνιακο μας ρολο ως κομβος πληροφορησης και ενημερωσης
- να δωσουμε εμφαση σε περιβαλλοντικες δρασεις
- να εστιασουμε την προσοχη μας στις μικροτερες ηλικιες και στην περιβαλλοντικη εκπαιδευση των παιδιων που αποτελουν το μελλον

και πολλα αλλα που ισως δεν θυμαμαι. Σιγουρα, δεν γινονται ολα. Σιγουρα πρεπει να τα ιεραρχησουμε και να ριξουμε βαρος στο ενα απο αυτα και σιγα σιγα να διερυνονται τα πεδια δρασης.
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 29, 2008, 06:06:36 μμ »

Ένα θέμα που είχε θέσει ο Αλεξανδρος, και αξίζει πιστεύω να το δούμε, είναι η εξέλιξη του οικολογίου πέρα από κόμβο ενημέρωσης ΚΑΙ σε ενεργό φορέα των αποψεων μας για τα γεγονότα. Μεχρι στιγμής διαχέουμε ειδήσεις  η  τις σχολιάζουμε μερικώς στο φόρουμ.

Ίσως είναι καιρός, να μεταφέρουμε πιο δραστήρια και πιο αυτόνομα   τη δική μας άποψη υπό μορφή συγκροτημένων (καταγγελτικών και μη ) άρθρων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Η δυναμική είναι αρκετή, οι δυσκολίες για κάτι τέτοιο ίσως ακόμη περισσότερες, αλλά από ό,τι έχει φανεί η συνεργασία μας έως τώρα μας επιτρέπει το δικαίωμα τουλάχιστον να πειραματιστούμε..   
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 29, 2008, 06:51:52 μμ »

Με τις τελευταίες προσθήκες - βελτιώσεις του Αυγερινού, ο στόχος "κόμβος ενημέρωσης" έχει επιτευχθεί ΙΜΟ.

Φυσικά, δεν σημαίνει αυτό ότι από εδώ και πέρα το οικολόγιο.gr θα δουλεύει στο αυτόματο...
Συνεχίζοντας λοιπόν να φορτώνουμε υλικό το πόρταλ και να συζητάμε τα θέματα στο φόρουμ, τι άλλο κάνουμε;

Κι επειδή όλα κρίνονται βάσει αποτελεσμάτων, τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα;

Και αν συμφωνούμε ότι ο στόχος "ενημέρωση" έχει επιτευχθεί, ποιός θα είναι ο επόμενος; Και οι μεθεπόμενοι που ακολουθούν; Πρέπει να τους ορίσουμε; Πρέπει να καθορίσουμε στρατηγική;

Έχω την εντύπωση ότι μέχρι τώρα τρέχουμε να προλάβουμε τα γεγονότα. Γίνεται κάτι, το διαβάζουμε ή το ακούμε, το μεταφέρουμε στο φόρουμ, το συζητάμε, πέφτουν ιδέες και μετά στην καλύτερη και πιο προχωρημένη περίπτωση κανονίζουμε κάποια δράση.

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από αυτό το παιγχνίδι και να ορίζουμε εμείς την ατζέντα και να είμαστε εστιασμένοι σε λίγα πράγματα κάθε φορά - τουλάχιστον σε ότι αφορά στις δράσεις. Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν η ιεράρχιση των προβλημάτων. Μετά η πρόταση λύσεων για αυτά τα προβλήματα.

Πιθανώς να πρέπει σε αυτή την φάση να παραμείνουμε απλά και μόνο κόμβος ενημέρωσης... Βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε ακόμα πολλές, πχ να βγάζουμε κάθε μήνα το τοπ5 των προβλημάτων ή των κακών ειδήσεων.

Ή να θεσπίσουμε βραβείο "χρυσό λεμόνι" για την πιο άστοχη δήλωση ή για την πιο καταστροφική περιβαλλοντικά συμπεριφορά ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε.

Σχετικά με αυτό που έγραψε η Ανδριάνα, είναι εφικτό να γίνει είτε χρησιμοποιώντας τους επιστήμονες της παρέας, είτε κάνοντας σύνθεση δημοσιευμάτων από άλλες έγκυρες πηγές με σκοπό να αναδειχθεί η αδράνεια, ο εμπαιγμός της διοίκησης, κλπ. Το newsletter σχετικά με τον Ασωπό, έτσι το φτιάξαμε, ειδικά στα "επίμαχα" σημεία (που μπαίνουν νομικοί παράγοντες στην μέση).

Μία πρόταση που είχα κάνει πριν από κάμποσο καιρό, να δημιουργήσουμε τις θέσεις του οικολογίου στα σημαντικά θέματα αυτόν τον στόχο είχε βασικά. Η Ανδριάνα τον εξέφρασε καλύτερα από εμένα... Μεγάλο χαμόγελο  Αναποφασιστικότητα

Ωριμάζοντας οικολογικά, αυτό που με προβληματίζει, είναι ότι όλα όσα λέμε (ή έστω τα περισσότερα) και καταγγέλουμε έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολύ καλύτερα απο πολύ πιο "γερές" πένες από τις δικές μας και έχουν δημοσιευθεί σε πολύ ευρύτερης διαδοσης μέσα. Ωστόσο, δεν γίνεται τίποτα! Είμαστε μια ακίδα στο παχύδερμο της κάθε εξουσίας που θέλει μπαζούκα απλά και μόνο για να ενοχληθεί...
Αν φωνάξεις πιο υστερικά, πιο καταγγελτικά αφενός θα απωθήσεις κόσμο, κι αφετέρου θα σου κολήσουν μία ταμπέλα και θα σε αγνοούν όλοι μετά από λίγο καιρό....
Πως θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο; Ποιά μπορεί να είναι η δικιά μας προστιθέμενη αξία σε αυτό;  Απορία Απορία Απορία
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 29, 2008, 07:33:00 μμ »

θα πρότεινα να καταθεσουμε εδώ πολύ αδρά, ό, τι θεωρει ο καθένας ότι πρέπει να συζητηθεί στην ολομέλεια, αλλά την περαιτέρω ανάλυση καλό είναι να την κάνουμε από κοντά.
Αφενός  γιατί παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο προσέλευσης κόσμου κι αφετέρου επειδή τα  σημαντικά θέματα θέλουν προσωπική επαφή  και ζωντανή κουβέντα που ρέει. (νομίζω Κλείσιμο ματιού)
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 29, 2008, 07:49:24 μμ »

Είναι δύσκολη απόφαση..
που βαδίζουμε...

Είναι δύσκολο, με τη μορφή που έχουμε ως εθελοντική ομάδα που δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ επί μονίμου βάσεως να ασχολείται με αυτά τα θέματα, να μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και να οργανωνόμαστε με δελτία τύπου ή παρεμβάσεις, αποστολές αιτημάτων κτλ...

Δεν είναι κακό, αλλά προς στιγμή δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αν γίνει κάτι τέτοιο.

έχω προσπαθήσει να πείσω αρκετά άτομα να αναλάβουν ενεργή δραστηριότητα, αλλά όλοι εκείνοι που γνωρίζω κι εμπιστεύομαι έχουν πράγματι πολλή δουλειά κι ασχολίες και είναι δύσκολο. τους καταλαβαίνω μέχρι ένα σημείο.

Μη ξεχνάτε ότι αν θέλουμε να βγούμε προς τα έξω με κείμενα, αυτά πρέπει να είναι προσεγμένα (επιστημονικά και γλωσσικά...) και κάτι τέτοιο χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο!...

Αυτό που θα μπορούσα να προτείνω είναι να ασχοληθούμε προς το παρών με το news letter το οποίο να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να φτάσει σε περισσότερο κόσμο...
Δεν πειράζει αν αυτό το κάνουν πολλοί...(και δεν ξέρω αν το κάνουν καλύτερα από εμάς!)

Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να συζητηθεί το μέλλον στην ολομέλεια, αλλά πέρα από τις ιδέες και τα όνειρα, πρέπει όλα να μπουν σε βάση χρόνου τελείως τεχνοκρατικά, ώστε να μην ερχόμαστε σε ασυμφωνία με τους ίδιους μας τους εαυτούς!...

Επίσης, θεωρώ ότι οι δράσεις έχουν ατονίσει λίγο...
Αυτή την εποχή είναι που πραγματικά πρέπει να δραστηριοποιηθούμε..
το χειμώνα μαζεύουμε δυνάμεις, το καλοκαίρι κάνουμε, κάνουμε, κάνουμε...
Ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τα περιβαλλοντικά εργαστήρια που τόσο επιτυχία είχε το πρώτο!

Να οργανωθούν άτυπα σεμινάρια προς διάφορες κατευθύνσεις με τη μορφή "πρόσκληση προς γνωστούς" για να συζητηθούν σε φιλικό κλίμα τα διάφορα προβλήματα και ο απόψεις...
Μέσα από μια εκδρομή στην Πάρνηθα και ρεμβάζοντας την όμορφη θέα η γνώση μπορεί να διαχυθεί...

διάχυση των γνώσεων που όλοι μας έχουμε πάρει από αυτόν εδώ το χώρο, χωρίς φόβο ότι "δεν είμαστε οι ειδικοί"...
εξάλλου όσες φορές συμμετείχαμε σε ομιλίες.συνεντεύξεις, μάλλον μια χαρά τα καταφέραμε...
έτσι Γεωπόνε, Στάθη, Ανδριάνα, Αλέξανδρε;
(συγνώμη αν ξεχνώ κάποιοοοοοοοοοοονννννν)


Όπως και να έχει μια συγκέντρωση για να αναρωτηθούμε το περιβόητο "που βαδίζουμε κύριοι" θα ήταν καλή ιδέα...
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
kallioph
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 29, 2008, 07:53:11 μμ »

Ίσως είναι καιρός, να μεταφέρουμε πιο δραστήρια και πιο αυτόνομα   τη δική μας άποψη υπό μορφή συγκροτημένων (καταγγελτικών και μη ) άρθρων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Η δυναμική είναι αρκετή, οι δυσκολίες για κάτι τέτοιο ίσως ακόμη περισσότερες, αλλά από ό,τι έχει φανεί η συνεργασία μας έως τώρα μας επιτρέπει το δικαίωμα τουλάχιστον να πειραματιστούμε..   

Να τη μεταφέρουμε πού και για ποιο λόγο;

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από αυτό το παιγχνίδι και να ορίζουμε εμείς την ατζέντα και να είμαστε εστιασμένοι σε λίγα πράγματα κάθε φορά - τουλάχιστον σε ότι αφορά στις δράσεις. Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν η ιεράρχιση των προβλημάτων. Μετά η πρόταση λύσεων για αυτά τα προβλήματα.

Συμφωνώ στο ότι πρέπει να είμαστε εστιασμένοι σε λίγα πράγματα κάθε φορά. Μέχρι στιγμής δράσεις ανολοκλήρωτες έχουμε τον Ασωπό, το επόμενο εργαστήρι και δε θυμάμαι κάτι άλλο.

Αυτό είναι και το κακό του να προτείνονται διαρκώς ιδέες που όμως δε φτάνουν για να υλοποιηθούν. Κι αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή είμαστε λίγοι και σαφώς δεν μπορούμε να κομματιαστούμε. Γι'αυτό ένα ένα τα πράγματα.

Πιθανώς να πρέπει σε αυτή την φάση να παραμείνουμε απλά και μόνο κόμβος ενημέρωσης... Βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε ακόμα πολλές, πχ να βγάζουμε κάθε μήνα το τοπ5 των προβλημάτων ή των κακών ειδήσεων.

Ή να θεσπίσουμε βραβείο "χρυσό λεμόνι" για την πιο άστοχη δήλωση ή για την πιο καταστροφική περιβαλλοντικά συμπεριφορά ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε.

Απλά και μόνο ένας κόμβος ενημέρωσης.. δε συμφωνώ ότι είναι έτσι. Ήδη οι δράσεις μας είναι αρκετές και μάλιστα όχι εύκολες για μια καινούργια και ανοιχτή ομάδα όπως το Οικολόγιο, που ακόμη είναι βρέφος και έχει μηδέν οικονομικούς πόρους. Να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας γιατί θα πέσει να μας πλακώσει  Γλώσσα

Παράθεση
Ωριμάζοντας οικολογικά, αυτό που με προβληματίζει, είναι ότι όλα όσα λέμε (ή έστω τα περισσότερα) και καταγγέλουμε έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολύ καλύτερα απο πολύ πιο "γερές" πένες από τις δικές μας και έχουν δημοσιευθεί σε πολύ ευρύτερης διαδοσης μέσα. Ωστόσο, δεν γίνεται τίποτα! Είμαστε μια ακίδα στο παχύδερμο της κάθε εξουσίας που θέλει μπαζούκα απλά και μόνο για να ενοχληθεί...
Αν φωνάξεις πιο υστερικά, πιο καταγγελτικά αφενός θα απωθήσεις κόσμο, κι αφετέρου θα σου κολήσουν μία ταμπέλα και θα σε αγνοούν όλοι μετά από λίγο καιρό...

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην ενημέρωση. Κι ούτε γίνεται κάτι άμεσα γράφοντας ή λέγοντας μια άποψη για κάτι. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι νοοτροπίες τόσων αιώνων δεν αλλάζουν και τόσο απλά και καθόλου εύκολα. Αντιθέτως η αλλαγή νοοτροπίας προϋποθέτει μεγάλο αγώνα και θυσίες και ανάπτυξη εαυτού και όχι απλώς καταγγελίες ή κραυγές αγωνίας. Απ' αυτή την άποψη θα προτιμούσα να πράττει κάποιος σιωπηλά - και ας είναι χωρίς άμεσο αποτέλεσμα - παρά να θεωρητικολογεί κραυγάζοντας.
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 29, 2008, 10:17:42 μμ »

Μια που ξαναζωντάνεψε αυτό το thread, να προσθέσω κάποιες παρατηρήσεις:

Θεωρώ λάθος να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε "τη δική μας άποψη", τη στιγμή που στο Οικολόγιο δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές και λεπτομερείς θέσεις ενός ομοιογενούς συνόλου, ούτε υφίσταται κάποιου είδους αμεσοδημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε μία πολυσυλλεκτική οργάνωση, όπου οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να προτείνει και να αναλάβει να διεκπεραιώσει δράσεις (αρκεί να μην παραβιάζουν τις βασικές αρχές μας). Για παράδειγμα, η ιδέα με τα δώρα στα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών ήταν εξαιρετική, παρά το γεγονός ότι υπερέβαινε τις "αρμοδιότητες" μίας καθαρά οικολογικής πρωτοβουλίας. Πέρα από τα προφανή και αόριστα λοιπόν (π.χ. προστασία δασικών εκτάσεων), όλοι έχουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για το ποιοί είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να αγωνιστούμε. Καλό θα ήταν να μην καπελώσουμε κανέναν με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, καθώς κάτι τέτοιο θα μας στιγματίσει και θα μας αποδυναμώσει.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να περιοριστούμε σε έναν ανώδυνο και ενημερωτικό ρόλο, ούτε ότι πρέπει να φοβηθούμε τις συγκρούσεις με όσους καταπατούν και μολύνουν το φυσικό μας περιβάλλον. Απλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι το κομμάτι που αφορά καταγγελίες είναι επικίνδυνο. Όχι μόνο επειδή μπορεί να φάμε καμμία μήνυση και να μας κλείσουν, αλλά επειδή δεν διαθέτουμε έναν αξιόπιστο και αδιάβλητο μηχανισμό για να διασταυρώσει τις καταγγελίες και να τις προωθήσει υπεύθυνα. Ίσως κάποια μέρα το Οικολόγιο να έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που να έχει ολόκληρη στρατιά νομικών συμβούλων με ειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο. Μέχρι τότε όμως, ας μην προσπαθούμε να παίξουμε τους Ρομπέν των Δασών εναντίον πανίσχυρων αντιπάλων. Τουλάχιστον όχι μόνοι μας.

Αυτό που μπορούμε βεβαίως να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε σαν συνδετικός κρίκος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και διασυνδέσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους (π.χ. φέρνοντας τους επιστήμονες σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις πολιτών, προωθώντας μία καταγγελία στα ΜΜΕ ή στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, κλπ). Στην τελευταία συνάντησή μας περιέγραψα το Οικολόγιο σαν ένα ένζυμο, που κινείται ελεύθερα στον οργανισμό και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα πυροδοτώντας αντιδράσεις. Ή φανταστείτε το σαν μία μέλισσα που επικονιάζει τα φυτά κουβαλώντας τη γύρη από το ένα στο άλλο. Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να επιτελέσουμε μια τέτοια λειτουργία, καθώς είμαστε ευέλικτοι οργανωτικά, δεν έχουμε πολιτικούς προστάτες και οικονομικά συμφέροντα να προασπίσουμε, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε άλλος ένας σοβαροφανής θεσμικός παράγοντας (ελπίζω). Το εργαλείο μας είναι το διαδίκτυο, το οποίο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας και με τρίτους ταχύτατα, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να μην περιοριζόμαστε μόνο σ' αυτό.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι καλό είναι να τρέξουμε "δικές μας" δράσεις (όπως το περιβαλλοντικό εργαστήρι για παιδιά ή κάποια τοπική ανδάσωση), κυρίως όμως για να γίνουμε όσο πιο κοινωνικοί και γνωστοί γίνεται. Ο σκοπός δεν είναι να διδάξουμε εμείς την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, αλλά να ωθήσουμε τους συλλόγους γονέων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και τα ΜΜΕ να απαιτήσουν κάτι τέτοιο από το Υπουργείο Παιδείας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα υπόλοιπα που μας αφορούν.

Δέκα άνθρωποι μπορούν να φυτέψουν εκατό δέντρα ή να πείσουν εκατό ανθρώπους να φυτέψουν από δέκα ο καθένας. Τι είναι προτιμότερο;
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 29, 2008, 10:24:47 μμ »

Μια που ξαναζωντάνεψε αυτό το thread, να προσθέσω κάποιες παρατηρήσεις:

Θεωρώ λάθος να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε "τη δική μας άποψη", τη στιγμή που στο Οικολόγιο δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές και λεπτομερείς θέσεις ενός ομοιογενούς συνόλου, ούτε υφίσταται κάποιου είδους αμεσοδημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε μία πολυσυλλεκτική οργάνωση, όπου οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να προτείνει και να αναλάβει να διεκπεραιώσει δράσεις (αρκεί να μην παραβιάζουν τις βασικές αρχές μας). Για παράδειγμα, η ιδέα με τα δώρα στα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών ήταν εξαιρετική, παρά το γεγονός ότι υπερέβαινε τις "αρμοδιότητες" μίας καθαρά οικολογικής πρωτοβουλίας. Πέρα από τα προφανή και αόριστα λοιπόν (π.χ. προστασία δασικών εκτάσεων), όλοι έχουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για το ποιοί είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να αγωνιστούμε. Καλό θα ήταν να μην καπελώσουμε κανέναν με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, καθώς κάτι τέτοιο θα μας στιγματίσει και θα μας αποδυναμώσει.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να περιοριστούμε σε έναν ανώδυνο και ενημερωτικό ρόλο, ούτε ότι πρέπει να φοβηθούμε τις συγκρούσεις με όσους καταπατούν και μολύνουν το φυσικό μας περιβάλλον. Απλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι το κομμάτι που αφορά καταγγελίες είναι επικίνδυνο. Όχι μόνο επειδή μπορεί να φάμε καμμία μήνυση και να μας κλείσουν, αλλά επειδή δεν διαθέτουμε έναν αξιόπιστο και αδιάβλητο μηχανισμό για να διασταυρώσει τις καταγγελίες και να τις προωθήσει υπεύθυνα. Ίσως κάποια μέρα το Οικολόγιο να έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που να έχει ολόκληρη στρατιά νομικών συμβούλων με ειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο. Μέχρι τότε όμως, ας μην προσπαθούμε να παίξουμε τους Ρομπέν των Δασών εναντίον πανίσχυρων αντιπάλων. Τουλάχιστον όχι μόνοι μας.

Αυτό που μπορούμε βεβαίως να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε σαν συνδετικός κρίκος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και διασυνδέσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους (π.χ. φέρνοντας τους επιστήμονες σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις πολιτών, προωθώντας μία καταγγελία στα ΜΜΕ ή στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, κλπ). Στην τελευταία συνάντησή μας περιέγραψα το Οικολόγιο σαν ένα ένζυμο, που κινείται ελεύθερα στον οργανισμό και αλληλεπιδρά με τα κύτταρα πυροδοτώντας αντιδράσεις. Ή φανταστείτε το σαν μία μέλισσα που επικονιάζει τα φυτά κουβαλώντας τη γύρη από το ένα στο άλλο. Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να επιτελέσουμε μια τέτοια λειτουργία, καθώς είμαστε ευέλικτοι οργανωτικά, δεν έχουμε πολιτικούς προστάτες και οικονομικά συμφέροντα να προασπίσουμε, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε άλλος ένας σοβαροφανής θεσμικός παράγοντας (ελπίζω). Το εργαλείο μας είναι το διαδίκτυο, το οποίο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας και με τρίτους ταχύτατα, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να μην περιοριζόμαστε μόνο σ' αυτό.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι καλό είναι να τρέξουμε "δικές μας" δράσεις (όπως το περιβαλλοντικό εργαστήρι για παιδιά ή κάποια τοπική ανδάσωση), κυρίως όμως για να γίνουμε όσο πιο κοινωνικοί και γνωστοί γίνεται. Ο σκοπός δεν είναι να διδάξουμε εμείς την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, αλλά να ωθήσουμε τους συλλόγους γονέων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και τα ΜΜΕ να απαιτήσουν κάτι τέτοιο από το Υπουργείο Παιδείας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα υπόλοιπα που μας αφορούν.

Δέκα άνθρωποι μπορούν να φυτέψουν εκατό δέντρα ή να πείσουν εκατό ανθρώπους να φυτέψουν από δέκα ο καθένας. Τι είναι προτιμότερο;


Ωραία,
και συμφωνώ μαζί σου...

Πρακτικά, πως φαντάζεσαι να γίνεται αυτό...
Πώς φαντάζεσαι το οικολόγιο σαν ένζυμο ή μέλισσα (μου άρεσαν ιδιαίτερα και οι δύο παρομοιώσεις)...
Να δώσουμε βάρος που;
με ποιο τρόπο;

-Καταλαβαίνουμε όλοι υποθέτω ότι αυτές οι ερωτήσεις τίθενται στον καθένα μας για σκέψη και προτάσεις-

Επίσης, προτάσεις "διαφωνίας" ή "callibration" της άποψης αυτής έχουν χώρο εδώ και θα ληφθούν ουσιαστικά υπόψη!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 29, 2008, 10:58:43 μμ »


Πρακτικά, πως φαντάζεσαι να γίνεται αυτό...
Πώς φαντάζεσαι το οικολόγιο σαν ένζυμο ή μέλισσα (μου άρεσαν ιδιαίτερα και οι δύο παρομοιώσεις)...
Να δώσουμε βάρος που;
με ποιο τρόπο;


Υποθέτω ότι εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Αν υποθέσουμε ότι στήνουμε έναν μηχανισμό εθελοντών που θα ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση και ταξινόμηση πληροφοριών σε αρμόδιους φορείς (κρατικούς, κοινοτικούς, τοπικούς, ανεξάρτητους ή ακόμα και ιδιωτικούς), ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με αυτό τον στόχο μας, σύντομα θα συγκεντρώσουμε στα χέρια μας περισσότερο υλικό από όσο μπορούμε να διαχειριστούμε. Με λίγη καλή τύχη, θα έχουμε και αρκετούς εθελοντές βέβαια, ώστε να μην καταλήξουν πάλι δέκα άνθρωποι να προσπαθούν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα.

Από κει και πέρα, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις "διαμεσολαβήσεις" μας σε projects, σύμφωνα με τις θεματικές κατηγορίες που ήδη έχουμε θέσει και τις προτεραιότητες της επικαιρότητας. Π.χ. η πυροπροστασία είναι σε κακό χάλι αυτή τη στιγμή και όλα δείχνουν ότι με τόσες λίγες βροχές πάλι θα καούμε φέτος. Δεν έχει κανένα νόημα όμως να γκρινιάζουμε απλά για να κάνουμε αντιπολίτευση. Μπορούμε να ξετρυπώσουμε μελέτες ιδρυμάτων για το τι πρέπει να γίνει, να πιέσουμε τα ΜΜΕ και τα κόμματα να πιέσουν μαζί μας ώστε να απορροφηθούν σχετικά κοινοτικά κονδύλια, να φέρουμε σε επαφή τυχόν ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς (που με τη σειρά τους έχουν άκρες για χρηματοδότες), να ξεκουνήσουμε ομάδες πολιτών να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων ή να συμμετέχουν ενεργά στην εφαρμογή τους, και πάει λέγοντας.

Ουσιαστικά, προτείνω να γίνουμε ένα είδος τζάμπα μεσάζοντα, περιβαλλοντικοί διπλωμάτες άνευ χαρτοφυλακίου. Θεωρητικά, είναι εύκολο. Πρακτικά, είναι τερατωδώς δύσκολο. Κι αυτό, γιατί πέρα από τον όγκο και την περιπλοκότητα των οικολογικών προβλημάτων, σε κάθε μας βήμα θα συναντάμε "κανονικούς" μεσάζοντες που θα κυνηγάνε να βγάλουν κάποια προμήθεια από το παραμικρό και δεν θα έχουν καθόλου όρεξη να τους χαλάσουν το ντηλ ένα μάτσο διαδικτυακοί πρόσκοποι...

Γι' αυτό το πρώτο βήμα μας θα πρέπει να είναι η εύρεση ισχυρών συμμάχων. Ακόμα και προσωρινών.
Καταγράφηκε
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 29, 2008, 11:51:15 μμ »

Οπότε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα της πληροφόρησης με την ευρύτερη έννοια.
Εκτός αν κάτι εγώ δεν κατάλαβα καλά.

Και τι αποτελέσματα έχουμε φέρει μέχρι τώρα;
και δεν μιλώ για αποτελέσματα τύπου "συμμετείχαμε στην διαδήλωση της κλιματικής αλλαγής" ή "κάναμε 2 σεμινάρια δασοπυρόσβεσης" ή "συμμετείχαμε σε μία δενδροφύτευση στου Φιλοπάπου με περιβαλλοντικό εργαστήρι για παιδιά".
Δεν τα απαξιώνω - κάθε άλλο! Καλο ήταν για πρώτο βήμα. Αλλά δεν μου αρκεί αυτό εμένα προσωπικά.

Είναι σαν να λέμε στον Ασωπό "μας παίξαν τα κανάλια", "κλείσαμε την Εθνική", "κάναμε και 2 συγκεντρώσεις με ομιλίες".

Τι να το κάνω όταν το νερό από την βρύση εξακολουθεί να περιέχει εξασθενές χρώμιο;
Τι να το κάνω όταν η Πάρνηθα εξακολουθεί να παραμένει καμένη και οι αναδασώσεις γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου και εκτός εποχής;
Τι να το κάνω όταν τα 150 εκ. ευρώ των πυρόπληκτων παραμένουν στην διακριτική ευχέρεια του κ. Μολυβιάτη και μπορεί στην πρώτη τρύπα του προυπολογισμού που θα παρουσιαστεί να ξοδευτούν για να την κλείσουν;

Που είναι οι τιμωρίες των υπευθύνων;
Που είναι οι νέες στρατηγικές που θα αποτρέψουν την επανάληψη των καταστροφών;

Τελικά ποιό είναι το μοντέλο αντίδρασης που φέρνει απτά αποτελέσματα;;;

Αν μη τι άλλο να κάνουμε την πρώτη νίκη, να πάρουμε και κουράγιο. Και να καταλάβουν μερικοί μερικοί ότι δεν τους "παίρνει" πλέον!

Μήπως η Ε.Ε. είναι η λύση; Να αρχίσουμε "χαρτοπόλεμο";

Δεν γίνεται τίποτα ρε παίδες! Πως το αντέχετε αυτό;

Αυτό με τα βιντεάκια θα ήταν μία λύση --- αλλά ατόνησε κι αυτό... Φαντάζεστε συνέντευξη εκ βαθέων των ατόμων που κάηκαν και δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά των δωρεών; "Πλάκα" θα είχε  Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 29, 2008, 11:54:50 μμ »


Γι' αυτό το πρώτο βήμα μας θα πρέπει να είναι η εύρεση ισχυρών συμμάχων. Ακόμα και προσωρινών.


Τι εννοείς ισχυρούς συμμάχους;
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 30, 2008, 01:02:56 πμ »

Οπότε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα της πληροφόρησης με την ευρύτερη έννοια.
Εκτός αν κάτι εγώ δεν κατάλαβα καλά.

Αλέξανδρε, δε μιλάω απλά για πληροφόρηση (που μπορεί κάλλιστα να παραμείνει στο mailbox της γραμματείας ενός υπουργείου). Ούτε για θερμόαιμες κινητοποιήσεις με αόριστα αιτήματα (που κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του μπορεί να αντικρούσει με εξίσου αόριστες υποσχέσεις).

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το μοντέλο Ασωπού: Έχεις ένα απτό και συγκεκριμένο πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα ολόκληρο γαϊτανάκι που αποτελείται από βιομήχανους, νομάρχες, δημάρχους, ΥΠΕΧΩΔΕ, Ευρωπαίους Επίτροπους, ΜΜΕ, τοπικά μικροπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, και κάθε λογής επιτροπές και ιδρύματα που διεξάγουν έρευνες (συνήθως επί πληρωμή). Κι απέναντι έχεις σκόρπιους κατοίκους που ναι μεν κόπτονται να έχουν καθαρό νερό αλλά δεν τολμάνε (ή δεν θέλουν) να κουνηθούν. Και στην ουρά, έχεις μια χούφτα δονκιχώτες που παλεύουν να βρουν το δίκιο τους. Δύο πιθανές λύσεις υπάρχουν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα:

1) Ελπίζεις σε λαϊκό ξεσηκωμό που θα ανατρέψει όλο το οικοδόμημα της εξουσίας με τη βία (που δεν είναι εφικτό κι ούτε μπορεί να γίνει δική μας δουλειά να το υποκινήσουμε - άσε που θα έχεις άλλα προβλήματα μετά),

ή

2) Προσπαθείς να συνδέσεις τα κομμάτια της σκακιέρας μεταξύ τους έτσι ώστε να εξουδετερώσει το ένα το άλλο και να επικρατήσει ένας συμβιβασμός που θα εξυπηρετεί το συλλογικό συμφέρον. Κοινώς, λειτουργείς λίγο σαν ιός σε κομπιούτερ.

Πρέπει να τους αναστατώσουμε λοιπόν, παρεμβαίνοντας και επηρεάζοντας τις όποιες συναλλαγές τους. Μία ανεξάρτητη μέτρηση για χρώμιο δε λέει τίποτα ίσως, αλλά μία πανεπιστημιακή έρευνα κύρους που θα προβληθεί από τα ΜΜΕ, θα κοινοποιηθεί σε όλους τους κατοίκους και θα αποσταλεί στην Κομισιόν είναι αγκάθι που θα αναγκάσει τον δήμαρχο π.χ. να μπει στο παιχνίδι (προκειμένου να επανεκλεγεί έστω). Αν βρεθεί και μία μελέτη που αντιπροτείνει τι πρέπει να κάνουν οι βιομηχανίες ώστε να μη βάλουν λουκέτο και να μη ρυπαίνουν, πείθεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάποιους επενδυτές και την κοινή γνώμη, οπότε η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα πάρει μέτρα. Φορσέ. Στην πορεία, ελέγχεις ότι τα μέτρα ισχύουν και επαρκούν, χρησιμοποιώντας τους ίδιους πάνω-κάτω παράγοντες.

Αυτό εννοώ όταν λέω συμμάχους. Όχι να πάμε σε κάποια πολιτική παράταξη και να προσκυνήσουμε για προστασία. Αλλά να συνεργαστούμε με τους παίκτες, χωρίς ωστόσο ποτέ να αποκτήσουμε το θεσμικό ρόλο που θα μας επιτρέψει να διαβρωθούμε. Όπως καταλαβαίνεις, ο συντονισμός αυτού του εγχειρήματος ξεπερνάει κατά πολύ τις παρούσες δυνατότητες μας. Χρειάζονται διπλωματικά skills, διασυνδέσεις ή ακόμα και χρηματική υποστήριξη για να παίξεις σε τέτοιο επίπεδο. Άρα το μόνο που μας μένει είναι να βρούμε αυτούς που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα (π.χ. WWF, ΣΚΑΪ, Κομισιόν, ΑΠΘ, κλπ) και να τους πείσουμε να ασχοληθούν συντονισμένα.

Κι εμείς από δίπλα. Τσιγκλάμε  Κλείσιμο ματιού
Παράλληλα εκπαιδεύοντας τα μέλη μας (φαντάζεσαι την Καλλιόπη σε πέντε χρόνια; Θα μπορεί να διευθύνει ολόκληρη Greenpeace για πλάκα).

Πρόσεξε να δεις τώρα, για να γυρίσουμε στο παράδειγμα του Ασωπού. Μόνος σου με τον Παπά-Γιάννη και τρεις άλλους θα καταφέρετε λιγότερα από το να είχατε μια καλά οργανωμένη και αποφασισμένη ομάδα μελών του Οικολογίου να σας βοηθάει. Βρίσκοντας άκρες, κάνοντας επαφές, κάνοντας τους τσατάλια τα νεύρα στα τηλεφωνήματα, κλπ. Αυτό είναι το νόημα, και σε ένα βαθμό ήδη συμβαίνει. Ας το εντείνουμε κι ας γίνουμε ακόμα περισσότεροι για να πετύχουμε κάτι καλύτερο.
Καταγράφηκε
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #15 στις: Απρίλιος 30, 2008, 01:10:08 πμ »

Ξύπνησε ο Μακιαβέλι μέσα μου νυχτιάτικα  Σαρκασμός

Θα τα πούμε αύριο απόγευμα από κοντά στο άλσος. Και την Πρωτομαγιά φυσικά.
Καταγράφηκε
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #16 στις: Απρίλιος 30, 2008, 01:36:18 πμ »

Τι είναι αύριο;  Απορία

Για τα υπόλοιπα: You are flying in the clouds... if you know what I mean...

Μαζί ήμασταν στην ημερίδα των ΕΕΠ. Μαγική εικόνα δεν είδαμε;
Όλοι συμφωνούν μαζί μας. Απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε, γραπτές, έχουμε πάρει ακόμα; Όχι βέβαια...

Έτσι γίνεται παντού. Να ακούσεις τους Δημάρχους, να ακούσεις τον Νομάρχη, ακόμα και τον εκπρόσωπο του συνδέσμου των εργοστασίων της περιοχής, σου έρχεται να τους αγκαλιάσεις και να τους φιλήσεις!

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι όμως, στην συνέχεια, πίσω από τις κλειστές πόρτες αποφασίζουν και πράττουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που λίγο πριν υπερασπίζοταν με τεράστιο πάθος!

Τι καταφέρνουν; Αποκοιμίζουν για λίγο ακόμα χρόνο τον κόσμο. Και επειδή φυσικά δεν έχουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε τον ίδιο βαθμό εμπλοκής και γνώσης των προβλημάτων, πολλοί πείθονται.

Σου λέω, το βασικότερο συστατικό της "επιτυχίας" σήμερα είναι η υποκριτική.

Και εσύ μου λες για συντονισμό και ευθυγράμμιση των δυνάμεων που ασκούνται σε μία συνισταμένη που θα οδηγούσε στην λύση... αν κατάλαβα καλά.

Ε, δεν γίνεται. Αλλα θα λέμε και θα συμφωνούμε όταν όλοι είμαστε παρόντες και άλλα θα γίνονται τελικά. Και την πιο μεγάλη "απορία" για την σίγουρη αποτυχία, θα την έχουν οι ίδιοι οι φταίχτες.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #17 στις: Απρίλιος 30, 2008, 01:58:29 πμ »

Τι είναι αύριο;  Απορία

Έχουμε ένα περίπτερο στο άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας, θα γίνουν κάτι συναυλίες, κάτι περιβαλλοντικά παιχνίδια, ψιλοπράγματα  Γλώσσα

Κατά τ' άλλα, και η ιδέα να δημιουργηθεί το Οικολόγιο φαινόταν κάποτε ανέφικτη, και μην ξεχνάς ότι είμαστε ακόμα νεογέννητοι σε μία χώρα με περιβαλλοντική συνείδηση νηπιακού επιπέδου. Ομαδικά και συνεργαζόμενοι με άλλους κάτι μπορεί να καταφέρουμε. Αλλιώς, δε βρίσκω νόημα στο να είμαι μέλος σε κάτι που το πολύ-πολύ να μοιράσει ένα όμορφο φυλλάδιο με εικόνες από δεντράκια και ωραία λόγια.

Σε κάθε τι που θέλεις, θα υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας άνθρωπος που θέλει το ίδιο, έστω και για άλλους λόγους. Βρες τον.
Καταγράφηκε
psybases
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


« Απάντηση #18 στις: Απρίλιος 30, 2008, 10:59:38 πμ »


Μια πρόταση θα ήταν να συνεργαζόμαστε ακόμα περισσότερο με ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών κτλ
και να συμμετέχουμε και να βοηθούμε σε δράσεις που κρίνουμε ότι μας εκφράζουν και μας αντιπροσωπεύουν.
Αυτό απαιτεί περισσότερους διαύλους επικοινωνίας και κάποιο είδος οργάνωσης (π.χ άτομα που θα ασχολούνται και θα επικοινωνούν με τις Χ οργανώσεις/κινήσεις). Ισχύς εν τη ενώσει...( ; )

Μια άλλη πιο ουτοπική πρόταση είναι να αρχίσουμε να τρέχουμε κάποια θέματα σε δικαστήρια και Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό θέλει γνώσεις (περιβαλλοντολογικές και νομικές) και φυσικά χρήματα...
Καταγράφηκε

5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη...
kallioph
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #19 στις: Απρίλιος 30, 2008, 11:03:49 πμ »

Συμφωνώ και γω με τους προγράφοντες. Απλώς να πω ότι το καθετί υπόκειται σε βήματα. Ας μη θέλουμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα και να δούμε άμεσα αποτελέσματα, γιατί το τεράστιο βήμα προϋποθέτει και ένα τεράστιο χάσμα κι αν πέσουμε μέσα ζήτω που καήκαμε. Το ότι κάτι γίνεται είναι γεγονός, και για να φτάσουμε σ' ένα στόχο πρέπει να κάνουμε τα φυσιολογικά μας βήματα, για να έχει πραγματικά αποτέλεσμα αυτό που κάνουμε. Αρκεί να είναι συντονισμένα και να ξέρουμε πού κατευθυνόμαστε.

Δηλ. μπορεί να κάνουμε κάτι και αυτό να μας φαίνεται λίγο, αλλά από το τίποτα αυτό το λίγο είναι μεγάλο! Ας μην απογοητευόμαστε.

Που είναι οι τιμωρίες των υπευθύνων;
Που είναι οι νέες στρατηγικές που θα αποτρέψουν την επανάληψη των καταστροφών;

Τελικά ποιό είναι το μοντέλο αντίδρασης που φέρνει απτά αποτελέσματα;;;

Αν μη τι άλλο να κάνουμε την πρώτη νίκη, να πάρουμε και κουράγιο. Και να καταλάβουν μερικοί μερικοί ότι δεν τους "παίρνει" πλέον!

Όλ' αυτά χρειάζονται χρόνο, ενίοτε εξειδίκευση και ενίοτε μια ικανότητα συλλογικότητας που ενώνει αντί να χωρίζει. Δεν είναι κάτι απλό. Πάντως είναι γεγονός ότι το Οικολόγιο πλέον απαιτεί πολύωρη αφοσίωση και "φροντίδα". Γι'αυτό ακριβώς ας επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μπορεί να κουμαντάρει και πηγαίνοντας βλέπουμε.

Πάντως αυτό το "Που είναι οι νέες στρατηγικές που θα αποτρέψουν την επανάληψη των καταστροφών;" το θεωρώ πολύ σημαντικό και ίσως μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες γι' αυτές τις στρατηγικές και να το προωθήσουμε κάπως. Ως γνωστόν, δεν τίθεται μη ύπαρξη στρατηγικής αλλά μη εφαρμογή της.

Κι εμείς από δίπλα. Τσιγκλάμε  Κλείσιμο ματιού
Παράλληλα εκπαιδεύοντας τα μέλη μας (φαντάζεσαι την Καλλιόπη σε πέντε χρόνια; Θα μπορεί να διευθύνει ολόκληρη Greenpeace για πλάκα).

lol  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #20 στις: Απρίλιος 30, 2008, 11:58:13 πμ »

Καλημερα!

Παιδια σαν ιδεες και η οπτικη το Νεφελικα ειναι μια χαρα και του Αλεξανδρου επισης. Ομως, θα συμφωνησω με το Φωτη οτι πρεπει το θεμα να το δουμε εντελως τεχνοκρατικα. Δηλαδη, πως εφαρμοζονται ολες αυτες οι ωραιες ιδεες; Ας δουμε τι χρειαζεται για την εφαρμογη τους, ας φτιαξουμε ενα χρονοδιαγραμμα και μετα βλεπουμε και αποφασιζουμε αν μπορουμε να το κανουμε. Εκει νομιζω οτι πρεπει να κατευθυνουμε τις συζητησεις μας, στον τροπο!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #21 στις: Απρίλιος 30, 2008, 12:00:40 μμ »

Πάντως αυτό το "Που είναι οι νέες στρατηγικές που θα αποτρέψουν την επανάληψη των καταστροφών;" το θεωρώ πολύ σημαντικό και ίσως μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες γι' αυτές τις στρατηγικές και να το προωθήσουμε κάπως. Ως γνωστόν, δεν τίθεται μη ύπαρξη στρατηγικής αλλά μη εφαρμογή της.

Θα συμφωνήσω με τη μέλλουσα διευθύντρια της Greenpeace. Υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει (και τι δεν πρέπει) να γίνει σε κάθε περίπτωση. Συνήθως οι προτάσεις αυτές κρύβονται σε κάποιο συρτάρι από τους "υπεύθυνους". Δημοσιοποιώντας δεξιά-αριστερά πορίσματα και μελέτες, πιέζοντας πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες να πάρουν θέση, ενημερώνοντας τις τοπικές κοινωνίες με τη βοήθεια ομάδων πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορούμε να φέρουμε τις κατάλληλες λύσεις την επιφάνεια. Δεν είναι δική μας δουλειά δηλαδή να σχεδιάσουμε πώς ακριβώς θα αναδασωθεί η Πάρνηθα ή πώς θα αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, αλλά αν εκπονηθεί μια μελέτη από κάπου που αποδεικνύει με στοιχεία και επιχειρήματα ότι ο κρατικός μηχανισμός κινείται σε λάθος κατεύθυνση μπορούμε να τη στηρίξουμε και να πετύχουμε μια (μικρή έστω) νίκη.

Χρειάζονται κίνητρα βέβαια για να βρούμε συμμάχους. Στη Σαντορίνη π.χ. πολλοί επιχειρηματίες ζημιώνονται όσο το Sea Diamond παραμένει στο βυθό και μολύνει την καλντέρα. Η επιρροή τους είναι αναπόφευκτα μεγαλύτερη από εκείνη που μπορούν να ασκήσουν δυο ψαράδες και τρεις κτηνοτρόφοι σε κάποια άλλη περιοχή που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα. Ακόμα κι εκεί όμως, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που θα κερδίσουν (χρήματα, εξουσία, κύρος ή οτιδήποτε άλλο) αν συνασπιστούν για να προστατέψουν το περιβάλλον. Πρέπει να τους βρούμε λοιπόν και να τους φέρουμε σε επαφή με όσους έχουν σχεδιάσει πιθανές (και εφικτές) λύσεις. Αυτό απαιτεί υπομονή, επιμονή, νηφαλιότητα, ικανότητες δικτύωσης και αδιάκοπη προβολή προς τα έξω.

Ας μην υποτιμούμε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Με αυτό κέρδισε τις εκλογές η κυβέρνηση άλλωστε.
Καταγράφηκε
kallioph
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #22 στις: Απρίλιος 30, 2008, 12:16:59 μμ »

Θα συμφωνήσω με τη μέλλουσα διευθύντρια της Greenpeace.

Εγώ δε σ' έβρισα Γλώσσα
Καταγράφηκε

Dream on, dream until your dream come true - http://biostore-aloa.blogspot.com
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #23 στις: Απρίλιος 30, 2008, 12:21:18 μμ »

Και ξαναρωταω. Εσυ Νεφελικα που εισαι λιγο πιο μεσα στο επικοινωνιακο παιχνιδι, με τι τροπο πιστευεις οτι μπορουμε να προχωρησουμε σε οσα προτεινεις και τι χρονο θα χρειαστει να διαθεσουμε;
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #24 στις: Απρίλιος 30, 2008, 12:42:25 μμ »

για το θέμα της ενημέρωσης-διατυπωσης αποψεων.
Δεν εννοούσα καταγγελίες του στυλ ο ταδε και ο δεινα.. αλλά την αξιοποίηση με κάποιο τρόπο της τη δυνατότητας ξεκάθαρου λόγου χωρις "κοψε-ραψε" που έχουμε, ακριβώς ως μη πολιτική ή άλλου είδους οργάνωση. Σαφως οι αποψεις ποικίλουν, αλλά στην ουσια των πραγματων ή στη διατύπωση ερωτημάτων/ αιτημάτων συμφωνουμε, γι αυτο και  υπαρχουμε ακόμη. Αυτη την ουσια πως μπορουμε να τη μεταφερουμε προς τα έξω και προς τα πάνω??
αυτο ειναι ένα θεμα.

Η ιδέα του Νεφέλικα είναι το πιο σημαντικό που θα μπορουσαμε να κάνουμε,(χωρις όλα τα υπολοιπα να χάνουν τη σημασία τους) και διαβάζοντας τις αποψεις όλων,  νομίζω πως αρχίζει να διαφαίνεται ένας οδοδείχτης βημάτων..

1 ΣΤΟΧΟΣ
συνδετικός κρίκος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και διασυνδέσεις στους άμεσα ενδιαφερόμενους

2. Τι ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ?
-  οργάνωση από εμάς +(μηχανισμος εθλεοντων κ.λ.π.) = αύξηση  
   εθελοντών   (1ο ζητουμενο)

-  εύρεση ισχυρών συμμάχων (2ο ζητουμενο)

Για να προσελκύσουμε και τους μεν και τους δε, πρεπει η οντότητα μας να ειναι μετρήσιμη..  

3. ΠΩΣ?
με επίταση της παρουσία μας
- συνεργαζόμαστε ακόμα περισσότερο με ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών κτλ
- συμμετέχουμε σε δράσεις που κρίνουμε ότι μας εκφράζουν και μας αντιπροσωπεύουν
- εντείνουμε τις δικες μας δράσεις

Τώρα, πάρτε το από το τελος προς την αρχή..

Ρεαλιστικά  σε ένα τέτοιο σχήμα σημαίνει πως
είναι εφικτό να το βάλουμε εμπρος! ακόμη κι αν είμαστε λίγοι  ΑΛΛΑ  
- με τις προυποθεσεις που εθεσε η Καλλιοπη, ο Νεφέλικας και ο Dpurple
- διαφοροποιώντας  ελαφρώς το σκεπτικό μας (όχι χύμα κινήσεις που πεφτουν στο δρόμο μας, αλλά το σκεπτικό της κάθε μας κίνησης να είναι κατά πόσο μας οδηγεί στην  επίτευξη του τελικου μας στόχου. )
Δηλαδή?

- επιλογή δράσεων που θα στηρίζουν το χτίσιμο της παρουσίας μας    

-εστίαση σε συγκεκριμένα & λίγα πράγματα κάθε φορά  
   (υλοποίηση = αξιοπιστία)
-  συντονισμό(μη τα παιξουμε κιόλας! Γλώσσα)

Ο Αυγερινός μας έχει ήδη φτιάξει μια εξαιρετικά καλή δομή (wiki e.t.c. ), ενώ η χριστίνα και η Καλλιόπη έχουν ήδη φτιάξει ατζέντα εκκρεμοτήτων και αρκετα άλλα που μπορουμε να αξιοποιησουμε άμεσα.



Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
Σελίδες: [1] 2 3 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: