Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

13909 μηνύματα σε 1236 θέματα- από 533 μέλη - Τελευταίο μέλος: giannaath
Oikologio ForumΠεριβάλλονΥδάτινοι Πόροι (Συντονιστές: dpurpler, TassosD)ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΡΥΠΑΝΣΗ
Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΡΥΠΑΝΣΗ  (Αναγνώστηκε 5864 φορές)
0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
psybases
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


« Απάντηση #100 στις: Νοέμβριος 26, 2007, 04:14:47 μμ »

Dpurpler σε αυτό το δημοσιεύμα αναφέρεσε ή σε άλλο;

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071126&nid=6692375&sn=&spid=876
Καταγράφηκε

5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη...
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #101 στις: Νοέμβριος 27, 2007, 02:17:03 πμ »

ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ και φωτό... (για γερά στομάχια)... Έκπληξη Θυμός Λύπη
http://asopossos.wordpress.com/


Περαστικά μας.  Κλάμα

Για το άρθρο θα το ψάξω λίγο ακόμα και θα ενημερώσω παιδιά.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #102 στις: Δεκέμβριος 02, 2007, 01:29:00 μμ »

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4321606&publDate=2/12/2007


Παράθεση
Να γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Σίγουρα τώρα πλέον το θέμα εξασθενές χρώμιο, Ασωπός, Οινόφυτα κλπ. κάπως είναι γνωστό. Σίγουρα και κάποιοι λένε και κάποιοι έχουν ακούσει ότι πάρθηκαν μέτρα και παίρνονται μέτρα! Προχτές, εγώ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ έλεγα: Τα μέτρα που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μια γάζα που σκεπάζει γάγγραινα! Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Ωρωπό, στις 24/11/2007, δήλωσε: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ...για τα σκουπίδια». Είναι άξιο απορίας: Τελικά, για τι πράγμα μιλάμε; Και τι εννοούμε; Για ποιο πράγμα μας χωρίζει άβυσσος στις εκτιμήσεις μας μεταξύ «ληφθέντων μέτρων» και «ζητουμένων μέτρων»; Πιστεύω ότι τώρα πλέον τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά.

* * *

Ο ενιαίος, υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής στη νότια Ελλάδα τοξινώθηκε με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, μόλυβδο και χλωριούχα. Οι περιοχές που εδράζονται πάνω σε αυτόν από Θήβα ως Αυλίδα και ως Αυλώνα μέχρι Ωρωπό, συμπεριλαμβανομένων των καποδιστριακών Δήμων Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, ανήκουν σε τρεις νομούς (Εύβοιας, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής) και σε δύο Περιφέρειες (Στ. Ελλάδας και Αττικής).

Εχασαν την επάρκεια νερού κάθε χρήσης. Πόσιμο και ανθρώπινης χρήσης, βιομηχανικής παραγωγής και γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης και διά μέσου αυτής της κρίσης 1.080 επιχειρήσεις, 18.000 εργάτες και εργαζόμενοι και περί τις 150.000 πολίτες, της περιοχής, βρίσκονται υπό άμεση επιρροή χρόνιας τοξίνωσης με καταπινόμενο εξασθενές χρώμιο. Και όχι μόνο: Ο μολυσμένος αναπνεόμενος αέρας από τοξικά οξείδια βαρέων μετάλλων και τα άφθονα ανεξέλεγκτα διατιθέμενα στερεά τοξικά απόβλητα συμπληρώνουν την όλη εικόνα της αυθαιρεσίας και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του κόσμου.

Το μολυσμένο νερό του Ασωπού απειλεί την υγεία και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
* * *

Η ελληνική κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι ελεγκτές Περιβάλλοντος, ο ΕΦΕΤ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Εργασίας και οι Ελεγκτές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, συντονισμένοι υποτίθεται κατά νόμο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου συνέβη η τοξίνωση, θα έπρεπε να έχουν πέσει πάνω στο πρόβλημα και καθένας στο έργο που τον αφορά και του αναλογεί εκ του νόμου, να ανιχνεύσουν και διαπιστώσουν την πηγή της ρύπανσης, να χαρτογραφήσουν την έκταση του φαινομένου, να αξιολογήσουν τη φύση και τη σοβαρότητα της κρίσης και να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα άμεσα και έμμεσα για να ανακόψουν κατ' αρχήν τη συνέχεια του φαινομένου και να περιορίσουν την έκταση των όποιων επιδράσεων πάνω στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων κατ' αρχήν, εργαζομένων και κατοίκων, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, βιομηχανικής παραγωγής, μετά.

Και αφού ελάμβαναν τα πρώτα «έκτακτα μέτρα πρώτης γραμμής άμυνας» και αντίδρασης στο φαινόμενο, και ανέκοπταν τη συνέχιση της ζημιάς πάνω στην υγεία των ανθρώπων, έπρεπε να αρχίσουν να λαμβάνουν «καθείς εφ' ω ετάχθη» τα ουσιαστικά μέτρα για σταμάτημα της «ανθρωπογενούς ρύπανσης του εξασθενούς χρωμίου» και των πηγών δημιουργίας και διασποράς της! Και παραπέρα, μετά, το συστηματικό αποκλεισμό της επανάληψης των γεγονότων της ρύπανσης στους τόπους δουλιάς, στους χώρους της γειτονιάς, των εργοστασίων και σε όλη την ευρύτερη περιοχή!

Τέλος, αφού είχαν ανακοινώσει τη σειρά των διαπιστώσεων, των αιτιών και των ρυπαντών έπρεπε να έχουν περάσει σε σχεδιασμό και ενέργειες ανάκαμψης, απορρύπανσης και αποκατάστασης του τοπίου, των περιβαλλοντικών παραμέτρων (νερό, αέρας, σκουπίδια και τροφική αλυσίδα) που τοξινώθηκαν για να αρχίσουν να είναι ασφαλή και εμπιστοσύνης με την εγγύηση και το κύρος του κράτους! Ικανά να προσφέρουν ξανά συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, για τον κόσμο της περιοχής και τους εργαζομένους των περιοχών όπου συνέβησαν οι ζημιές και όλων των καταναλωτών, των παραγωγών του τόπου. Μέτρα και παρεμβάσεις επί προϊόντων, διαδικασιών και περιβάλλοντος και καθοδηγητικές οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής που οφείλουν να εφαρμόσουν!



Μιλάμε 4 μήνες μετά! 120 μέρες μετά την τεκμηρίωση του γεγονότος, στις 8/8/07, της τοξίνωσης του νερού κάθε χρήσης με εξασθενές χρώμιο! Τι πιο σπουδαίο! Μπορούν να συμβούν σαν κρίση; Και ακόμη καμώνονται χαρτιά! Κάθονται στις καρέκλες τους και σφυρίζουν ανέμελα! Τίποτα ουσιαστικό σ' αυτές τις κατευθύνσεις δεν έχουν κάνει ακόμη!

Ακόμη και σήμερα, 29 Νοέμβρη 2007 (σ.σ. μέρα που γραφόταν αυτό το κείμενο): Τα εργοστάσια δουλεύουν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εξασθενές χρώμιο, κάνουν ακριβώς τις ίδιες δουλιές και δουλεύουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μέθοδο, πετούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα «ανθρωπογενή» απόβλητά τους με το εξασθενές χρώμιο όπως τα πετούσαν χρόνια τώρα. Συνεχίζουν να παράγουν, όπως πάντα τα έφτιαχναν, αλουμινένια, χάλκινα ή σιδερένια προϊόντα για αεροπλάνα, αυτοκίνητα ή σπίτια! Συνεχίζουν να ξεφορτώνονται τα υγρά λύματα, τις λάσπες τοξικών και τα στερεά απόβλητά τους χωρίς ουδεμία προεπεξεργασία εξουδετέρωσης στις μπούκες απόρριψης στον Ασωπό και στα παλιά πηγάδια που τα έχουν κάνει βόθρους που δε γεμίζουν ποτέ!

Αντλούν όσο θέλουν και όποτε θέλουν από τις αδήλωτες βιομηχανικές γεωτρήσεις τους και παράγουν με αυτό το νερό ό,τι θέλουν!

* * *

Οι δήμαρχοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης εξακολουθούν αδιαλείπτως να αντλούν και να μοιράζουν τούτο το τοξινωμένο νερό στα δίκτυα πόσιμου, με χρέωση καταναλωτή. Και πάνω από όλα με θρασύτητα ονοματίζουν τούτο το κοκτέιλ χημικών «πόσιμο νερό» και νερό πάσης ανθρώπινης χρήσης! Κουβέντα για ακαταλληλότητα. Υπακούουν όλοι οι δημαρχαίοι μαζί σε μια ανώτερη καθοδηγητική γραμμή (άραγε από ποιον πηγάζει;) που τους κάνει να πασπατεύουν κάθε μέρα τα όρια «ολικού χρωμίου» στο διανεμόμενο νερό και να «παραμιλάνε» σύμφωνα «με τη Φωνή του Κυρίου τους», είτε παίρνουν την παραμετρική τιμή του ολικού χρωμίου, είτε όχι!

Ούτε να ακούσουν θέλουν για μηδενικό όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό! Και όταν ακόμη παραγγέλνουν τεχνικές γνωματεύσεις «σε έγκυρους επιστημονικούς φορείς» για να βρουν τυχόν άλλοθι για «τα καμώματά τους», τις θάβουν όταν δουν το τι τους συστήνουν να πράξουν, και ξανασυντάσσονται με τις «φωνές των κυρίων τους» που τους ψιθυρίζουν στο αυτί!

Χωρίς ντροπή, χωρίς αναστολές συνεχίζουν την τοξίνωση, πηγαίνοντας κόντρα στα αυτονόητα καθήκοντα και συμφέροντα των πολιτών τους! Για διασφάλιση υγείας και προκοπής των τόπων τους. Δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές της εξουσίας άπαντες! Δε θέλει κανένας να ακούσει, να δει, ή να μιλήσει για την «πρόληψη του κινδύνου» και «την προφύλαξη» αυτών που τους ψηφίζουν, προσδοκώντας να ηγηθούν των λαϊκών συμφερόντων, των συμφερόντων του τόπου! Αχ, μάγισσα Κίρκη! Τι κάνει η έγκριση κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και του Δ΄ ΚΠΣ, του «Θησέα» και του όποιου άλλου προγράμματος έγκρισης και χορήγησης χρημάτων, πώς τους «μετασχηματίζει» από υποτιθέμενους τοπικοαυτοδιοικητικούς ηγέτες σε yes master voice!

* * *

Να, λοιπόν, γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Για τον Γιάννη Χ. από τη Βοιωτία, που μόλις βγήκε από τον «Αγιο Σάββα», τέλειωσε τη χημειοθεραπεία και την πετυχημένη μεταμόσχευση μυελού οστών, για να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία του και ζει σε μια λεπτή ισορροπία ανάνηψης, κι όμως, αναπνέει, πίνει, τρώει χωρίς να ξέρει, εξασθενές χρώμιο πάλι.

Για τον Κώστα Π., από τη Χαλκίδα, που πήρε εδώ και μήνες τις αναλύσεις του με 5 mg/lt εξασθενές χρώμιο στο αίμα του και συνεχίζει να δουλεύει πάνω από τις Βούτες της χρωμάτωσης αλουμινίου και ματαίως ζητά να πάρει νέο παραπεμπτικό για εξετάσεις. Κι όλοι κάνουν πως δεν τον ξέρουν, τεχνικοί Ασφαλείας, γιατρός Εργασίας, Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στη δουλιά, ΙΚΑ, κλπ. Ολοι «σφυρίζουν αδιάφορα»!

Και τέλος για τον Γιαννάκη Ψ. από τον Ωρωπό, 6χρονο πιτσιρίκι που πήρε τη διάγνωσή του της απελπισίας, για καρκίνο, και ζει σε σπίτι συγγενούς του στην εξοχή, δήθεν για καλύτερα! Και πίνει τοξινωμένο νερό, πλατσουρίζει παίζοντας με τα χρωμιούχα υγρά που τα ονοματίζουν νερό.

Αυτούς τελικά «τους δολοφονούν» και είναι φόνοι συγκεκριμένοι που με τα καμώματα όλων εξελίσσονται μπρος στα μάτια μας! Για τέτοιες συμπεριφορές μιλάμε σήμερα σ' αυτούς, αύριο σε μας! Που 120 μέρες τουλάχιστον τώρα κάποιοι αποφασίζουν να μας συνεχίζουν τις δόσεις μας με εξασθενές χρώμιο, τοξινώνοντάς μας αργά και σταθερά!


Τι άλλο να πούμε; Κέρδος και ανταγωνιστικότητα!

Θανάσης ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
Χημικός Μηχανικός - Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό στον Ασωπό
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #103 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 05:30:48 μμ »

Καλα ρε παιδια αφου οι Δημαρχαιοι φερονται ετσι, ο κοσμος γιατι δεν παει να καταλαβει τα δημαρχεια, να τους βγαλει εξω σηκωτους, να τους ταϊσει και ποτισει με το ζορι απο τα μολυσμενα νερα??? Τι κανετε ρε παιδια? Κι εγω υπερ της νομιμοτητας ειμαι και πολυ μαλιστα, αλλα εδω μιλαμε για φονο! Αυτοαμυνα ειναι οτι και να συμβει!!!!!!!!!!!!!!

Τη ντεχνη μου μεσα, τα 'χω παρει λεμε!!!!!!!!! Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός Θυμός
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #104 στις: Ιανουάριος 16, 2008, 01:22:29 πμ »

Από ότι φαίνεται, η Ευρωπαική ένωση αποφάσισε να επέμβει για τα καλά:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/01/2008_255496

Παράθεση


EΛΛAΔA   Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-01-08
Ερευνα της Ε.Ε. για τη ρύπανση στον Ασωπό
Η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή όχλησης

Της Λινας Γιανναρου

Επιστήμονας, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του ΥΠΕΧΩΔΕ, έλεγε προσφάτως στην «Κ»: «Στα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το υπουργείο λειτουργεί με το σκεπτικό: «Ακόμα κι αν παρέλθει η προθεσμία, μέχρι να μας στείλουν μια επιστολή, να τους απαντήσουμε κι εμείς, θα έχουμε συμμορφωθεί! Το πολύ πολύ να μας επιβληθεί κανένα πρόστιμο»». Δυστυχώς, όπως έγινε χθες γνωστό, η ίδια τακτική ακολουθείται και στο θέμα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και του πόσιμου νερού των Οινοφύτων με εξασθενές χρώμιο. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι οδυνηρό.

Οσο απίστευτο -με δεδομένο το διακύβευμα, δηλαδή τη δημόσια υγεία- κι αν ακούγεται, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στην επιστολή όχλησης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας στη μέσα Οκτωβρίου σχετικά με τη ρύπανση του Ασωπού, με την οποία ζητούσε στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία. Οπως αποκάλυψε ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Δ. Παπαδημούλη, η Επιτροπή «δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το στάδιο των μέτρων που αποσκοπούν στην εξάλειψη του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και στην αποκατάσταση της ποιότητας του νερού».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Δήμας, η Κομισιόν ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία έρευνα προκειμένου να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, εξετάζει την τήρηση της Οδηγίας περί ρυπάνσεως που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον (2006/11/ΕΚ), της Οδηγίας περί προστασίας των υπογείων υδάτων από τη ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες (80/68/ΕΟΚ), της Οδηγίας για τα επικίνδυνα απόβλητα (91/689/ΕΟΚ) και της Οδηγίας σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (98/83/ΕΚ).

«Η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την υφιστάμενη ρύπανση του Ασωπού από εξασθενές χρώμιο (...) Στόχος της να εξασφαλίσει ότι ο Ασωπός δεν ρυπαίνεται από επικίνδυνες ουσίες, ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού για τους περίοικους ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα πρότυπα και, σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων, ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα εν προκειμένω». Ο αρμόδιος επίτροπος παραθέτει επίσης στοιχεία σχετικά με το εξασθενές χρώμιο, αναφέροντας ότι «είναι γνωστές οι δυσμενείς τοξικολογικές επιδράσεις του καθώς και η καρκινογόνος δράση του - προσβάλλει πρωτίστως τους πνεύμονες».

Στα Οινόφυτα συνεχίζει να τρέχει το ίδιο νερό... «Εκατόν πενήντα μέρες έχουν περάσει από τότε που το διαπιστώσαμε με μετρήσεις», λέει στην «Κ» ο χημικός μηχανικός κ. Θ. Παντελόγλου. «Ολοι αυτοί κάθονται και κοιτούν τον ουρανό και ο κόσμος πίνει εξασθενές χρώμιο».

επίσης:
Ο Αλαβάνος κι ο ΣΥΝ ξανεμπλέκεται στο θέμα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4769&subid=2&tag=3644&pubid=99800

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6048052

Για να δούμε εξελίξεις, με τις γιορτές πάγωσε λίγο το θέμα αλλά από ότι φαίνεται, ξαναρχίζουμε δυναμικά. Το περασμένο ΣΚ έγιναν μερικές συναντήσεις των κατά τόπως επιτροπών αγώνα  για διάφορα τρέχοντα θέματα και πρόκειται να βγούν κάποιες ανακοινώσεις σχολιασμού της επικαιρότητας - πάνω στο θέμα του Ασωπού βέβαια.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #105 στις: Ιανουάριος 22, 2008, 12:47:13 πμ »

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται από το Σάββατο στους κατοίκους της περιοχής.

Παράθεση
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΙΩΝ

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Έχουν περάσει 50 ημέρες από την τελευταία ανακοίνωσή μας και η ανάγκη να μιλήσουμε μαζί σας είναι έντονη. Την τελευταία φορά (Νοέμβριος 2007) που επικοινωνήσαμε είχαμε επισημάνει:

1) Ότι οι Βιομηχανίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανενόχλητες τον Ασωπό, τον υδροφόρα ορίζοντα, τον αέρα και το έδαφος, όπου ζούμε μαζί με τα παιδιά μας.

2) Ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., οι Νομαρχίες και οι Δημοτικές αυτοδιοικήσεις αδιαφορούν.

3) Ότι οι εξαγγελίες μέτρων έχουν στόχο όχι την επίλυση των προβλημάτων, αλλά την εκτόνωση και τον περιορισμό της δικής μας αντίδρασης μπροστά στο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και της καταστροφής του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντός μας.

Μέχρι σήμερα τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο, αλλά αντίθετα οι φορείς ρύπανσης (βιομηχανίες) γίνονται περισσότεροι, πιο προκλητικοί και επικινδυνότεροι (ΕΑΒ). Το θετικό στην κατεύθυνση των αντιδράσεών μας είναι ο συντονισμός των Επιτροπών Αγώνα, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Επαγγελματικών Σωματείων και Εξωραϊστικών - Πολιτιστικών Συλλόγων, με επικεφαλής την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΩΡΩΠΟΥ απέναντι στο κοινό πρόβλημα. Έτσι πραγματοποιήθηκε και η κοινή ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Οινόφυτα, που κατέληξε στο 20λεπτο κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Το μήνυμα των συμμετεχόντων ήταν: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ». Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Την ακριβή ημερομηνία θα την μάθετε με ειδικό ενημερωτικό υλικό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ και κάθε φορά που κάποιοι από το λαό τους βάζουν προ των ευθυνών τους, εξαγγέλλουν μέτρα, για να πάρουν την πρωτοβουλία και να μας βάλουν πάλι στη γωνία και να ανανεώσουν τη δυνατότητα να συγκαλύπτουν το έγκλημα.

Αν πραγματικά θέλουμε λύση στο πρόβλημα ας πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και την υπόθεση στα χέρια μας.

Όσον αφορά το νερό που ρέει στις βρύσες των σπιτιών μας έχουμε να πούμε με υπευθυνότητα τα παρακάτω:

Η Νομική ευθύνη για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού ανήκει αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία χημικών αναλύσεων από τις 2-/9/2007 τεκμηριώνουν την ρύπανση - μόλυνση του νερού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου μας. Η ανακούφιση που όλοι νιώσαμε στις αρχές του Σεπτέμβρη 2007 γιατί όταν οι γεωτρήσεις της Χρυσοπηγής και του Σαρανταρίου βρέθηκαν θανάσιμα μολυσμένες, εμείς είχαμε σαν εναλλακτική λύση τη Μαυροσουβάλα (σε αντίθεση με τα Οινόφυτα που δεν είχαν αυτή την εναλλακτική λύση και έπρεπε να περιμένουν τη σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ) δυστυχώς δεν επρόκειτο να κρατήσει πολύ.

Στην επισήμανσή μας για την ακαταλληλότητα ή μη του νερού ..., μας απαντούν με προφορικές ή έγγραφες δηλώσεις, όχι με τεκμηριωμένες και έγκυρες επιστημονικές αναλύσεις.

Στο αίτημα μας για τη σύνδεση με τον Αγωγό του Μόρνου μας κατακλύζουν με ύβρεις, προπαγανδισμούς, εκφοβισμούς, συκοφαντίες.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος των οικιστών εγκατέλειψε την περιουσία του για να αποφύγει τον κίνδυνο, ένα μέρος των συμπολιτών μας χρησιμοποιεί εμφιαλωμένα νερά και αιμορραγεί οικονομικά για να περιορίσει τον κίνδυνο και άλλοι, από έλλειψη χρημάτων ή άγνοια, πίνουν από το δίκτυο και εκθέτουν άμεσα τον εαυτό τους στο πρόβλημα.

Όλες οι γεωτρήσεις της περιοχής έχουν μολυνθεί. Οι αγρότες και οι επιχειρηματίες του Δήμου μας βρίσκονται σε δεινή θέση. Ποιος θα τους προστατέψει χωρίς να θυσιάσει κάποιους άλλους; Απ' ότι φαίνεται κανένας, μόνο οι δικές τους κινητοποιήσεις πιστεύουμε εμείς. Η αλήθεια είναι πως, ενώ ο Δήμος μας είναι μεταξύ αυτών που είχαν την ευθύνη για την προστασία του ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα δε στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του πάνω από 30 χρόνια και επέτρεψε να συμβούν όσα συνέβησαν. Είναι όλες οι μέχρι σήμερα κοινοτικές και δημοτικές αρχές υπόλογες για τη συμφορά που μας βρήκε.

Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Ωρωπού θα συνεχίσει να προωθεί την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών. Στην παρούσα στιγμή δεν έκρινε σκόπιμη την προσφυγή σε δικαστικού τύπου παρεμβάσεις, όπως έκαναν άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΠΑΚΟΕ, ΕΚΠΟΙΖΩ). Οι οποιεσδήποτε ανάλογες διαδόσεις ή δημοσιεύσεις είναι ανακριβείς, συκοφαντικές και υπηρετούν ανομολόγητους σκοπούς. Είναι γεγονός, ότι από κύκλους επώνυμους και ανώνυμους περί τη δημοτική αρχή ή όχι επιχειρείται να συκοφαντηθούν όσοι κινητοποιούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και να εκφοβιστούν οι πολίτες.

Ως Επιτροπή Αγώνα θα υπερασπιστούμε όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας που συκοφαντείται, προπηλακίζεται ή επιχειρείται να τρομοκρατηθεί από κάποιους. Το δικαίωμα να ζούμε σε υγιείς συνθήκες είναι αναφαίρετο. Όσο αυτονόητο είναι αυτό, άλλο τόσο αυτονόητη είναι και η αλληλεγγύη μεταξύ όσων αγωνίζονται ενάντια στη ρύπανση του Ασωπού, του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα, της θάλασσας, του εδάφους και της ίδιας της ζωής μας.

«Το ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ είναι υπεύθυνο για ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΕΙΣ, ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ και βλάβες στο ΣΥΚΩΤΙ, στα ΝΕΦΡΑ και το ΑΜΥΝΤΙΚΟ σύστημα του οργανισμού» όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #106 στις: Ιανουάριος 23, 2008, 02:25:48 πμ »

http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3149&lang=1&catpid=1

ΠΟΛΥ καλό, και το άρθρο και το site!

Να πάρουμε άδεια να τα έχουμε κι εδώ αυτό το υλικό!

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #107 στις: Ιανουάριος 29, 2008, 06:02:17 μμ »

το έβαλα και στο πρωτοσέλιδο γιατί αξίζει -δυστυχώς- τον κόπο...

 Νέες δραματικές Μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου από το ΠΑΚΟΕ - 21 Ιανουαρίου 2008



http://www.pakoe.gr , http://asoposSOS.wordpress.com


Πριν καλά καλά "στεγνώσει" το ψηφιακό μελάνι από την προηγούμενη δημοσίευση, ήρθαν τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουμε δει ποτέ για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου... Από τα αποτελέσματα που θα διαβάσετε, βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.
2. Η γεώτρηση της Μαυροσουβάλας δείχνει "καθαρή".
3. Ωστόσο, στις βρύσες μας, φτάνει εξασθενές χρώμιο σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις! Αυτό σημαίνει είτε ότι το νερό της Μαυροσουβάλας αναμιγνύεται εν αγνοία μας με νερό από άλλες πηγές είτε ότι το δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής "μπάζει" από παντού.
4. Οι παραπάνω μετρήσεις δικαιώνουν την θέση μας για συχνούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται όχι μόνον στις γεωτρήσεις ύδρευσης αλλά και στις βρύσες των σπιτιών μας. Σκεφτείτε να γινόταν μόνο η μέτρηση στην Μαυροσουβάλα! Θα μέναμε με την εντύπωση ότι είμαστε ασφαλείς! Πράγμα που δεν ισχύει, αφού στα σπίτια μας φτάνει εξασθενές χρώμιο!
5. Οι μετρήσεις που έγιναν, μας επαναφέρουν στην κατάσταση του Σεπτεμβρίου και ακόμα χειρότερα. Δηλαδή το νερό δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο, ούτε για πλύσιμο ρούχων, ούτε για πότισμα!

Πέρασαν 6 μήνες από την ανακάλυψη του προβλήματος και παραμένουμε στην ίδια κατάσταση. Το "Εθνικό θέμα Ασωπός" του υπουργού, τα έργα που εξαγγέλθηκαν, οι ενέργειες αποκατάστασης, οι αυστηρότεροι έλεγχοι, όλα όσα ελπίσαμε, αποδείχθηκαν ΑΝΕΠΑΡΚΗ.

Συνεχίστε την ανάγνωση για τις αναλυτικές τιμές των μετρήσεων...


Το νερό μας, ΣΗΜΕΡΑ, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ανθρώπινη χρήση και ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ.
Βάσει της νομοθεσίας, ο ρυπαίνων πληρώνει το κόστος της αποκατάστασης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιός ρυπαίνει. ΠΟΙΟΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ;
Βάσει της νομοθεσίας, οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την καταλληλότητα του νερού. Τι απαντά για τα στοιχεία των μετρήσεων ο Δήμαρχος Ωρωπίων;

 


Παράθεση
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ κύριοι αρμόδιοι;

Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Πάτρα
http://www.iceht.forth.gr

Προς το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών
Λ. Πεντέλης 47 15235 Βριλήσσια, Αττικής
Υπ' όψιν Κου Παν. Χριστοδουλάκη, Προέδρου ΔΣ

22 Ιανουαρίου 2008

Θέμα: Ανάλυση δειγμάτων νερού για περιεκτικότητα σε Cr(VI)

Τα δείγματα παρελήφθησαν την 21/1 σε φιάλες πολυαιθυλενίου του 1 Λίτρου, στο Εργαστήριο Ανοργάνου και Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ από τον συνεργάτη του ΠΑΚΟΕ κ. Ιωάννη Φακιρίδη, ο οποίος και τα προσεκόμισε εντός φορητού ψυγείου.

Η πρώτη ανάλυση έγινε με την μέθοδο 7196Α της ΕΡΑ (Φασματοφωτομετρική με διφαινυλοκαρβαζίδιο). Ακολούθησε και ανάλυση με ηλεκτροχημική μέθοδο (Καθοδική Βολταμετρία Απογύμνωσης- Cathodic Stripping Voltametry). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Δείγμα
   

Συγκέντρωση Cr(VI)/ppb

1     89.0

2     71.0

3     220.0

4     44.0

5     26.7

6     86.0

7     213.0

8     85.3

9     52.0

10     <0.1

Π.Κουτσούκος, Καθηγητής

Τα ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ-ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

Την Δευτέρα, 21/1/2008 το ΠΑΚΟΕ έκανε δειγματοληψίες στα ακόλουθα σημεία:

1. ΣΙΚΑΜΙΝΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΕΥΓ. ΛΕΜΠΟΥΣΗ

2. ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ-ΟΙΚΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ

3. XΡΥΣΟΠΗΓΗ-ΟΙΚΙΑ ΒΑΣ. ΓΚΑΒΟΠΟΥΛΟΣ

4. ΠΕΥΚΙΑ-ΟΙΚΙΑ ΜΑΤΑΚΟΥ

5. ΠΛΑΤΕΙΑ Ν. ΕΚΑΛΗΣ

6. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ-ΟΙΚΙΑ ΠΑΝ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

7. ΩΡΩΠΟΣ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ Γ.ΓΙΚΑΚΗ

8. ΣΑΡΑΝΤΑΡΙ-ΕΠΙΠΛΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

9. ΦΟΥΡΝΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

10. ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑΣ

Από το δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
kallioph
« Απάντηση #108 στις: Φεβρουάριος 11, 2008, 01:15:16 μμ »

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=86571608,92488664,6114200,20304152,28059288,33852440,50271640,55999256,63881368,77682200

Προχωρημένη κίνηση

Στην Κόστα Ρίκα το υπουργείο Υγείας διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου ξενοδοχείου, το οποίο ανήκει σε ισπανικό όμιλο, επειδή μόλυνε το περιβάλλον. Το ξενοδοχείο δεν διέθετε μονάδα βιολογικού καθαρισμού και τα απόβλητά του κατέληγαν σε ποτάμι.

*Ο Ασωπός ακόμα περιμένει.
Καταγράφηκε
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #109 στις: Φεβρουάριος 11, 2008, 07:25:37 μμ »

Εάν συνέβαινε κάτι τόσο απλό στον Ασωπό θα μας έλεγαν ότι μας δίνουν και τσάμπα λίπασμα από το ξενοδοχείο.
 Θυμός
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #110 στις: Φεβρουάριος 23, 2008, 02:26:45 πμ »

Νέα Πρόστιμα:

Σύντομα απάντηση και σχόλια...


Παράθεση
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Πρόστιμα συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ σε 15 εταιρείες

στην περιοχή του Ασωπού ποταμού

 

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανακοινώνω σήμερα, μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, την επιβολή νέων προστίμων συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ σε 15 ακόμη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού.

Υπογραμμίζω ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2005 μέχρι σήμερα διενεργεί συνεχείς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ σε 43 επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυτοί εντατικοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2007, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό.   

 

Συνεχίζοντας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγήθηκαν νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 450 χιλ. ευρώ στις ακόλουθες  15 ακόμη εταιρείες :

 

-      ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε

-      ΣΚΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

-      ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΒΕΕ

-      ΖΟΥΡΑΣ Α.Ε

-      ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε

-      ΕΜΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ ΑΕΒΕ

-      ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS ΑΕΒΕ

-      ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε.Ε

-      ΕΑΒ

-      STAMPA GROUP Α.Ε

-      KERAKOLL ΕΛΛΑΣ

-      Ν. ΜΠΟΥΛΕΛΑΚΗΣ ΑΕΒΕ

-      ΑΦΟΙ ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΠΕ

-      ΚΝΩΣΣΟΣ ΕΠΕ - ΑΦΟΙ ΜΠΡΟΚΟΥ

-      ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΕΒΕΕ

 

( Τα πρόστιμα αναγράφονται σε συνημμένο πίνακα)

 

Οι παραβάσεις των παραπάνω 15 εταιρειών αφορούν κυρίως την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και όλοι οι σχετικοί φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.

 

Τονίζω ότι σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιχειρήσεις, θα επιβληθεί, σύμφωνα με το νόμο, προσωρινή ή οριστική διακοπή εργασιών.

 

Επίσης, σημειώνω ότι εργαζόμαστε συστηματικά και για την υλοποίηση όλων των υπόλοιπων μέτρων για την προστασία του Ασωπού ποταμού που είχα ανακοινώσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. Συγκεκριμένα :

 

   1. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας, έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλες τις εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ιδίως των επικινδύνων, καθώς και αναλυτικά διαγράμματα των αγωγών διάθεσης αποβλήτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ταυτοποίηση των αγωγών και η υλοποίηση της κατασκευής ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων.

   1. Επανεξετάζονται προς το αυστηρότερο οι περιβαλλοντικοί όροι των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού και  η Νομαρχία Βοιωτίας προχωρεί σε διακοπή χορήγηση αδειών για υπεδάφια διάθεση υγρών αποβλήτων στις βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ποταμού.
   2. Οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές έθεσαν ήδη χρονικό όριο στις 20 εταιρείες, των οποίων τις παραβάσεις ανακοίνωσα τον Νοέμβριο του 2007, για την συμμόρφωση τους.
   3. Εγκαταστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στα Οινόφυτα σταθμός παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 
   4. Ελέγχουμε συνεχώς την ποιότητα των επιφανειακών νερών σε 3 σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Ασωπού ποταμού για όλες τις παραμέτρους ρύπανσης συμπεριλαμβανομένων και των τοξικών ουσιών.
   5. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί δειγματοληψίες και στην θαλάσσια περιοχή εκβολής του ποταμού Ασωπού η οποία παρακολουθείται συστηματικά με λήψη δειγμάτων και αναλύσεις σε 5 ακτές του Ν. Αττικής και 1 ακτή του Ν. Βοιωτίας (Πηγαδάκια, Γυμνάσιο - Άμμος, Ακρωτήρι, Χαλκούτσι, παραλία Μαρκόπουλου και Δήλεσι).
   6. Από τον Δεκέμβριο του 2007 οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν επεκταθεί και στην περιοχή της Θήβας, μετά την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε περιορισμένο αριθμό γεωτρήσεων. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 15 εταιρείες οι οποίες έχουν κληθεί σε απολογία.
   7. Προωθείται η κατασκευή των έργων υδροδότησης των Δήμων Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό του Μόρνου της ΕΥΔΑΠ

 

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το μέτρο των εντατικών ελέγχων του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αρχίσει να αποδίδει και πλέον στις μετρήσεις που κάνουμε στα επιφανειακά νερά του Ασωπού δεν ανιχνεύουμε εξασθενές χρώμιο και διαπιστώνουμε μια συνεχώς βελτιωμένη κατάσταση.

Φυσικά, χρειάζεται αρκετή δουλειά να γίνει για να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία του Ασωπού ποταμού και της γύρω περιοχής.   

Όμως ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες αρχίζει να βρίσκει την λύση του».
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
giannis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #111 στις: Φεβρουάριος 23, 2008, 02:32:39 πμ »

Αυτό διάβαζα τώρα στο ΑσωπόΣΟΣ. Βάλε όμως και τον πίνακα που περιγράφει τις παραβάσεις, για να έχουμε πλήρη εικόνα και εδώ.

Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #112 στις: Φεβρουάριος 23, 2008, 03:09:08 πμ »

πως;;; με διαδοχικά copy paste? είναι αφόρητο!
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #113 στις: Μάρτιος 01, 2008, 02:33:43 πμ »

http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080221&nid=7555391&sn=&spid=


Παράθεση
Βαριά πρόστιμα στους ρυπαίνοντες
Ιωάννης Ζαμπετάκης


Τι κοινό έχουν σήμερα οι κάτοικοι της Θήβας και της Γάζας; Η απάντηση είναι απλή: τα τρόφιμα. Οι Θηβαίοι πρέπει να εισάγουν νερό για να αποφύγουν το καρκινογόνο Cr (VΙ) του νερού της πόλης τους ενώ οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ταξιδεύουν καθημερινά στην Αίγυπτο και από εκεί να εισάγουν τρόφιμα.

Το πρόβλημα του Cr (VΙ) στον Ασωπό έγινε γνωστό το περασμένο καλοκαίρι. Από τότε έχουμε μάθει πολλά αρνητικά σχετικά με το νερό σε Αττική και Βοιωτία. Το νερό στην Ανατολική Αττική έχει επίπεδα νιτρικών πολλαπλάσια των νόμιμων ορίων (όπως πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ανέφερε). Παράλληλα, στη Δυτική Αττική πρόσφατες μετρήσεις του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν πολύ υψηλά επίπεδα βενζολίου. Το σχετικό μάλιστα δημοσίευμα («Ελευθεροτυπία», 20.1.2008) είχε τον εύγλωττο τίτλο «νερό, να το πιεις στο βαρέλι».

Δεν είναι μόνο οι προαναφερθείσες περιοχές που έχουν λίγο ή πολύ προβληματικό νερό. Το νερό δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Ο υδροφόρος ορίζοντας της Γης δεν γνωρίζει δημαρχιακά ή νομαρχιακά σύνορα. Τα συγκοινωνούντα δοχεία από τα οποία αποτελείται ο υδροφόρος ορίζοντας πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε άμεσα, προτού αυξηθούν και άλλο τα επίπεδα θανάτων από καρκίνο. Θυμίζω ότι στα Οινόφυτα το 1989 το 6% των θανάτων οφείλονταν σε καρκίνο ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι εξαπλάσιο, δηλαδή 36%!

Σήμερα, πόσο ασφαλείς μπορούμε να νιώθουμε όταν πριν από λίγους μήνες τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος μάς έλεγαν ότι δεν υπάρχουν ανώτατα όρια για το Cr (VΙ) στο νερό ενώ στις 9.10.2007 συνέστησαν ότι το νερό του Ασωπού δεν είναι κατάλληλο ούτε για πλύσιμο; Είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι οι καρκινογόνες ενώσεις όπως είναι το Cr (VΙ) δεν μπορούν να έχουν νόμιμα επιτρεπόμενα όρια ειδικά σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Το όριο των 10 μg/L για το Cr (VΙ) που «συνιστάται» διεθνώς είναι απλά ένα όριο ασφαλείας μόνο για βραχυπρόθεσμες εκπομπές των ανθρώπων σε αυτό το άκρως καρκινογόνο στοιχείο. Οι ειδήσεις που μας έρχονται από την πόλη της Θήβας όμως είναι άκρως ανησυχητικές. Τα επίπεδα του Cr (VΙ) έχουν φτάσει σήμερα τα 38 μg/L, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από το «προτεινόμενο όριο ασφαλείας». Τα επίπεδα του Cr (VΙ) σε τρόφιμα δεν είναι γνωστά διότι απλά δεν έχουν γίνει οι σχετικές μετρήσεις αλλά είναι γνωστό ότι το Cr (VΙ) δεν μπορεί να φτάσει τα υπέργεια τμήματα ενός φυτού (δηλαδή τον καρπό) ενώ προσβάλλει επικίνδυνα τα υπόγεια τμήματα. Με άλλα λόγια, τα τρόφιμαβολβοί που προέρχονται από περιοχές με νερό με Cr (VΙ) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι περιέχουν Cr (VΙ)! Τέτοια τρόφιμα είναι οι πατάτες και τα καρότα. Αν σκεφτούμε δε ότι στις περιοχές των Οινοφύτων και της Θήβας τα εν λόγω τρόφιμα είναι κύρια αγροτικά προϊόντα, το ερώτημα είναι τούτο: αυτά τα τρόφιμα σε ποιες αγορές έχουν καταλήξει και ποιοι ανυποψίαστοι πολίτες τα έχουν καταναλώσει; Συνεπώς, ευθύνες έχει και το υπουργείο Ανάπτυξης όπου ανήκει ο ΕΦΕΤ.

Οι ευθύνες των προαναφερθέντων υπουργείων δεν είναι δολοφονικές αλλά πραγματικά ανεξήγητες. Πώς να εξηγηθεί επιστημονικά ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ ήξεραν από το 2004 για το προβληματικό νερό του Ασωπού αλλά επί τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει κάτι για το «επιχρωμιωμένο» νερό της Βοιωτίας και της Αττικής; Πώς να εξηγηθεί ρασιοναλιστικά το γεγονός ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (κ. Σουφλιάς) έκανε δηλώσεις ότι «ο ρυπαίνων θα πληρώσει» αλλά τα πρόστιμα που υπέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2007 σε βιομηχανίες των Οινοφύτων δεν αφορούσαν καμία εταιρεία που ρυπαίνει με χρώμιο; Πώς να κριθεί η απάθεια του ΕΦΕΤ στο θέμα των τροφίμων-βολβών τόσους μήνες; Πώς να κατανοήσουμε ως κοινωνία την όψιμη οικολογική ευαισθησία των κρατούντων αλλά και τον φόνο εξ αμελείας που γίνεται με το Cr (VΙ) στο νερό;
Σε πρόσφατο άρθρο στο «Βήμα» (13.11.2007) με τίτλο «Βρώμικο νερό, μολυσμένα τρόφιμα» αναλύθηκε η άμεση ανάγκη συνεργασίας επιστημόνων και πολιτικών για τον σχεδιασμό εθνικής πολιτικής για το νερό. Μόλις δύο μήνες μετά δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω την ήττα μου! Σήμερα τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ήμουν τουλάχιστον ρομαντικός, αν όχι αιθεροβάμων, όταν πρότεινα να σκεφτούμε εθνική πολιτική για το νερό όταν αφήνουμε ανεξέλεγκτες βιομηχανίες να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με Cr (VΙ). Το άμεσο χρέος μας είναι να ενώσουμε τις φωνές και τις γραφίδες μας όλοι οι επιστήμονες και να πιέσουμε τα ΥΠΕΧΩΔΕ, υπ. Υγείας και Ανάπτυξης για άμεσες ενέργειες στο θέμα του νερού. Προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα από καρκίνο και προτού το Cr (VΙ) εξαπλωθεί και άλλο. Διότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται καμπάνια κατά του καπνίσματος ως καρκινογόνου αλλά βιομηχανίες να ρυπαίνουν ανερυθρίαστα- και ας βάφει το Cr (VΙ) κόκκινο το νερό- τον υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.

Πρέπει άμεσα να υποβληθούν υψηλότατα πρόστιμα σε όλες τις βιομηχανίες που λειτουργούν χωρίς τον απαιτούμενο από τον νόμο βιολογικό καθαρισμό. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών των εταιρειών ώστε να μπορέσουμε ως καταναλωτές να μποϊκοτάρουμε τα προϊόντα τους. Πρέπει να αρχίσουν άμεσα να γίνονται μετρήσεις στα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές με μολυσμένο νερό. Για να μπορέσουν σύντομα οι κάτοικοι της Θήβας, των Οινοφύτων και της Αυλίδας να ξαναπιούν άφοβα νερό. Για να ξέρουμε όλοι μας πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα από αυτές τις περιοχές. Μας ακούτε, κκ. Σουφλιά, Φώλια και Αβραμόπουλε;

Ο κ. Ι. Ζαμπετάκης είναι Λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #114 στις: Μάρτιος 05, 2008, 08:33:42 μμ »

Σόρυ, αλλά δεν μπορώ να κάνω copy-paste πίνακα και βαριέμαι να τα αντιγράψω ένα ένα.

Παραπέμπω λοιπόν εδώ:

http://asopossos.wordpress.com/2008/03/05/%ce%91%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%8d%cf%88%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf/

για να δείτε τα "πολύ υψηλά πρόστιμα" του υπουργού...

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
andriana
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #115 στις: Μάρτιος 06, 2008, 11:15:41 πμ »

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠAΛΙΑΣ
Δικηγόρος
 

--------------------------------------------------------------------------------

Ι. Πραγματικά δεδομένα


        Η ρύπανση του Ασωπού ποταμού, των υπόγειων υδάτων και των εδαφών της περιοχής της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας με βιομηχανικά κυρίως υγρά απόβλητα συντελείται εδώ και 35 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε η εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στην άτυπη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, μετατρέποντας τον ποταμό σε αγωγό παροχέτευσης των ανεπεξέργαστων αποβλήτων τους. Από το 1969 βρίσκεται σε ισχύ Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ποταμό ως «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων», το οποίο επικαιροποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 19649/1979 απόφαση «περί διαθέσεως υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων στο Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, καθώς και στους αντίστοιχους Κόλπους Μαλιακό και Πεταλίων» (ΦΕΚ 1136 Β’ της 27.12.1979).

       Η ρύπανση για την οποία κάναμε λόγο παραπάνω εντοπίζεται κυρίως στο Νομό Βοιωτίας, αφορά όμως και θίγει κυρίως περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Περίπου 286 μεταποιητικές μονάδες λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή, οι περισσότερες των οποίων εντοπίζονται στις περιοχές Οινοφύτων και Σχηματαρίου. Σε αυτές συγκαταλέγονται, όπως διαπιστώθηκε από παλαιότερη μελέτη του ΕΜΠ, κλωστοϋφαντουργικές μονάδες, επιμεταλλωτήρια, βυρσοδεψεία, χημικές βιομηχανίες, μονάδες παραγωγής τροφίμων, βαφεία, μεταλλοβιομηχανίες κ.ά, που απορρίπτουν τα υγρά απόβλητά τους χωρίς επεξεργασία στον Ασωπό ποταμό ή στον υδροφόρο ορίζοντα με άμεση ή έμμεση απόρριψη.

        Η μακροχρόνια λοιπόν ρύπανση της περιοχής έχει μολύνει τόσο τα επιφανειακά ύδατα όσο και τα υπόγεια από τα οποία υδρεύονται οι κάτοικοι των περιοχών της κοιλάδας του Ασωπού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων συγκεντρώσεις  εξασθενούς χρωμίου, που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο. Ενδεικτικά, βρέθηκε στο 3ο αντλιοστάσιο του Δήμου Οινοφύτων ολικό χρώμιο 53,8 mg/l, εξασθενές χρώμιο 51 mg/l και νιτρικά 76,5 mg/l. Στο 4ο αντλιοστάσιο Οινοφύτων βρέθηκε ολικό χρώμιο 54,9 mg/l και εξασθενές χρώμιο 47,9 mg/l. Στο δίκτυο Οινοφύτων βρέθηκε χρώμιο 50,3 mg/l, εξασθενές χρώμιο 47,9 mg/l και νιτρικά 66,9 mg/l. Η ρύπανση επεκτάθηκε και πέραν των Οινοφύτων, εντοπίστηκαν δε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στον Ωρωπό, στον Φάρο Αυλίδας, στην Τανάγρα και σε εννέα γεωτρήσεις στη Θήβα. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η υδρογεωλογική λεκάνη, η οποία οριοθετείται από τις περιοχές Αυλίδας, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκαμίνου και Ωρωπού, έχει ρυπανθεί σε τέτοιο σημείο ώστε οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία να είναι ορατοί και εξαιρετικά σημαντικοί.

         Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η δράση της διοίκησης χαρακτηρίζεται από αδράνεια, υστερήσεις και παραλείψεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ύπαρξη του προβλήματος ήλθε στην επιφάνεια από τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση των πληττόμενων περιοχών. Η κεντρική διοίκηση για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2004. Συγκεκριμένα, η νεοσύστατη τότε Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) διενήργησε ελέγχους στην περιοχή, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρανομιών σε ό,τι αφορά στην απόρριψη ανεπεξέργαστων επικινδύνων αποβλήτων στον ποταμό και στα υπόγεια ύδατα και συντάχθηκαν Βεβαιώσεις Παράβασης, οι οποίες όμως ποτέ δεν εκτελέστηκαν. Στη συνέχεια, η κεντρική διοίκηση αδράνησε τελείως μέχρι που το ζήτημα έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, ιδίως από τον Ιούνιο του 2007. Το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ δραστηριοποιήθηκε –ουσιαστικά- στις αρχές Νοεμβρίου 2007 και επέβαλε πρόστιμα σε 20 συγκεκριμένες επιχειρήσεις για παράνομη απόρριψη τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων και κυρίως του εξασθενούς χρωμίου[1]. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν επεξεργάζονται τα απόβλητά τους, δεν τηρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους της κοινοτικής νομοθεσίας. Είτε δεν διαθέτουν τις νόμιμες άδειες είτε τις διαθέτουν, χωρίς όμως να εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

     Η δράση της διοίκησης περιορίστηκε μόνο στο μέτρο της επιβολής προστίμων, συνεχίζοντας κατά τα άλλα να παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία αλλά και τις σχετικές εθνικές ρυθμίσεις. Οι παραβιάσεις της είναι συστηματικές και συνεχείς, συνίστανται δε στην παράλειψη λήψης μέτρων: α) για την προστασία της πτηνοπανίδας της περιοχής, β) για να εμποδιστεί ή να περιοριστεί η εισαγωγή στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα των επικινδύνων ουσιών, γ) για τη διάθεση των τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων που παράγονται από μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού (τύποι και ποσότητες αποβλήτων, χώροι προσωρινής και οριστικής αποθήκευσης και μέθοδοι επεξεργασίας), δ) για την ποιότητα του πόσιμου νερού, η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, και ε) για την πρόληψη και την αποκατάσταση των υδάτων (επιφανειακών και υπόγειων) και των εδαφών που έχουν ρυπανθεί από τις απορρίψεις των τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων.


ΙΙ. Παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας

1. Παραβίαση της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών[2], όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

 1. Σύμφωνα με την 9η αιτιολογική σκέψη της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «η διαφύλαξη, η διατήρηση ή η αποκατάσταση μιας επαρκούς ποικιλίας και εκτάσεως οικοτόπων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση όλων των ειδών των πτηνών».

  2. Το άρθρο 3, παράγραφος 1 της οδηγίας προβλέπει ότι, λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών και ψυχαγωγικών απαιτήσεων, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διαφυλαχθεί, διατηρηθεί ή αποκατασταθεί για όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 είδη πτηνών μια επαρκής ποικιλία και επιφάνεια οικοτόπων.

3. Το άρθρο 4, παράγραφος 1 της οδηγίας ορίζει ότι για τα είδη που αναφέρονται στο παράρτημα Ι προβλέπονται μέτρα ειδικής διατήρησης, που αφορούν στον οικότοπό τους, για να εξασφαλιστεί η επιβίωση και η αναπαραγωγή των ειδών αυτών στη ζώνη εξαπλώσεώς τους. Τα κράτη μέλη κατατάσσουν κυρίως σε ζώνες ειδικής προστασίας τα εδάφη τα πιο κατάλληλα, σε αριθμό και επιφάνεια, για τη διατήρηση αυτών των ειδών πτηνών.

4. Το άρθρο 4, παράγραφος 2 της οδηγίας ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν ανάλογα μέτρα για τα αποδημητικά είδη που δεν μνημονεύονται στο παράρτημα Ι, των οποίων η έλευση είναι τακτική, όσον αφορά τις περιοχές αναπαραγωγής, αλλαγής φτερώματος και διαχειμάσεως, και τις ζώνες όπου βρίσκονται οι σταθμοί κατά μήκος των οδών αποδημίας. Για το σκοπό αυτό τα κράτη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των υγροτόπων, ιδίως όσων έχουν διεθνή σπουδαιότητα.

5. Τέλος, το άρθρο 4, παράγραφος 4 της ίδιας οδηγίας ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουν στις ζώνες προστασίας που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 τη ρύπανση ή τη φθορά των οικοτόπων, καθώς και τις επιζήμιες για τα πτηνά διαταράξεις, όταν αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες σε σχέση με τους στόχους του άρθρου αυτού. Περαιτέρω, οφείλουν να προσπαθήσουν επίσης να αποφεύγουν τη ρύπανση ή τη φθορά των οικοτόπων και έξω από τις ζώνες προστασίας.

6. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τα κράτη μέλη έχουν διακριτική ευχέρεια να ορίζουν ζώνες προστασίας, η οποία περιορίζεται όμως μόνο στα ορνιθολογικά κριτήρια. Η υποχρέωση λοιπόν να ορίζονται ζώνες ειδικής προστασίας είναι απόλυτη[3].

7. Τα ορνιθολογικά κριτήρια αποτελούν επαρκώς σαφή βάση για να υπάρξει υποχρέωση του κράτους μέλους να προβεί στον καθορισμό μιας περιοχής ως ζώνης ειδικής προστασίας. Εάν δεν το πράξει, παραβιάζει το άρθρο 4, παράγραφος 1 της οδηγίας[4]. Περαιτέρω, η ρύπανση των οικοτόπων κυρίως με τις εκχύσεις αποβλήτων που περιέχουν τοξικές και επικίνδυνες ουσίες έχουν σημαντικές επιβλαβείς επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων άρα και στο οικοσύστημα της περιοχής. Η μη λήψη των κατάλληλων μέτρων προς αποφυγή της ρύπανσης ή της καταστροφής των οικοτόπων παραβιάζει το άρθρο 4, παράγραφος 4 της οδηγίας[5].

8. Σε μελέτη για την πτηνοπανίδα που υπάρχει στον υγρότοπο του Ασωπού ποταμού, την οποία έχουν στη διάθεσή τους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 141 είδη πτηνών από τα οποία τα 31 εντάσσονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας[6]. Αντί λοιπόν η κεντρική διοίκηση να προβεί στον καθορισμό του υγρότοπου του Ασωπού ποταμού ως ζώνης ειδικής προστασίας, διατήρησε σε ισχύ το Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ποταμό ως «αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων», το οποίο επικαιροποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 19649/1979 απόφαση «περί διαθέσεως υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων στο Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, καθώς και στους αντίστοιχους Κόλπους Μαλιακό και Πεταλίων» (ΦΕΚ 1136 Β’ της 27.12.1979). Παράλληλα, δεν έλαβε κανένα κατάλληλο μέτρο για αποφυγή της ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων κα εδαφών της περιοχής, όπως αναλυτικά αναφέραμε παραπάνω (υπό στ. Ι)

9. Από το σύνολο των προεκτεθέντων προκύπτει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να κατατάξει τον υγρότοπο του Ασωπού ποταμού σε ζώνη ειδικής προστασίας. Επίσης παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή της ρύπανσης ή της καταστροφής των οικοτόπων της ζώνης αυτής. Συνεπώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3 και 4 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ[7].

2. Παραβίαση της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον της Κοινότητας[8]
 
1. Το άρθρο 3 της οδηγίας ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη ή τη μείωση της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, η οποία προέρχεται από τις επικίνδυνες ουσίες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της οδηγίας (για την εξάλειψη ο κατάλογος Ι και για τη μείωση ο κατάλογος ΙΙ).

2. Το άρθρο 4 της οδηγίας ορίζει ότι οποιαδήποτε απόρριψη, η οποία μπορεί να περιέχει μια από τις ουσίες του καταλόγου Ι, υπόκειται σε προηγούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους και ότι με την ανωτέρω άδεια καθορίζονται τα πρότυπα απόρριψης των ουσιών αυτών.

3. Το άρθρο 5 της οδηγίας ορίζει τα σχετικά με τα πρότυπα απόρριψης, στη δε παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι, αν δεν τηρούνται τα πρότυπα απόρριψης, η αρμόδια αρχή λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την τήρηση των όρων της άδειας και, αν απαιτείται, για να απαγορεύσει την απόρριψη.

4. Στο άρθρο 10 της οδηγίας ορίζεται ότι η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους προβαίνει σε απογραφή των απορρίψεων, οι οποίες μπορεί να περιέχουν ουσίες του καταλόγου Ι.

5. Στον κατάλογο Ι που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας ορίζεται ότι περιλαμβάνονται «ουσίες που έχουν αποδεδειγμένα καρκινογόνο ιδιότητα μέσα στο υδάτινο περιβάλλον ή μέσω αυτού» (αριθ. 4 του καταλόγου Ι). Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτει το εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με την US Environmental Protection Agency[9].

6. Από το σύνολο των προεκτεθέντων προκύπτει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και συγκεκριμένα: α) Δεν απαίτησε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λάβουν άδεια σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6 της οδηγίας. β) Δεν προέβη στην απαγόρευση της απόρριψης του εξασθενούς χρωμίου εν όψει του γεγονότος ότι δεν έχουν οριστεί στις άδειες τα πρότυπα απόρριψης ούτε συνεπώς τηρούνται αυτά τα πρότυπα, όπως επιβάλλει το άρθρο 5, παράγραφος 5 τα οδηγίας. γ) Η αρμόδια αρχή δεν προέβη σε απογραφή των απορρίψεων, όπως επιβάλλει το άρθρο 10 της οδηγίας. Συνεπώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 10 της οδηγίας 2006/11/ΕΚ.

 3. Παραβίαση της Οδηγίας 80/68/ΕΟΚ περί προστασίας των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες[10], όπως τροποποιήθηκε

 1. Στο άρθρο 3 της οδηγίας ορίζεται ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την εισαγωγή στα υπόγεια ύδατα των ουσιών του καταλόγου Ι ή να περιορίσουν την ως άνω εισαγωγή των ουσιών του καταλόγου ΙΙ ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των υδάτων.

2. Στο άρθρο 4, παράγραφος 1 της οδηγίας ορίζεται ότι τα κράτη μέλη: α) Απαγορεύουν κάθε άμεση απόρριψη ουσιών που αναφέρονται στον κατάλογο Ι. β) Υποβάλλουν σε προκαταρκτική έρευνα τις ενέργειες διαθέσεως των ουσιών που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε έμμεση απόρριψη και με βάση τα αποτελέσματα απαγορεύουν αυτές τις ενέργειες ή δίνουν άδεια υπό τον όρο ότι θα εμποδιστεί η έμμεση απόρριψη.

3. Στο άρθρο 7 της οδηγίας ορίζεται ότι οι προκαταρκτικές έρευνες των άρθρων 4 και 5  πρέπει να περιλαμβάνουν  μια μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών της αντίστοιχης ζώνης, της διιλιστικής ικανότητας του εδάφους και του υπεδάφους, των κινδύνων ρύπανσης και να καθορίζουν κατά πόσο η απόρριψη στα ύδατα αυτά αποτελεί κατάλληλη λύση.

4. Το άρθρο 12, παράγραφος 2 ορίζει ότι, αν οι όροι που επιβάλλονται για μια άδεια δεν τηρηθούν, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους παίρνει τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι όροι αυτοί να ικανοποιηθούν και, αν είναι αναγκαίο, ανακαλεί την άδεια.

5. Το άρθρο 13 της οδηγίας ορίζει ότι τα κράτη μέλη ελέγχουν την τήρηση των όρων που επιβάλλονται για τις άδειες καθώς και τις επιπτώσεις των απορρίψεων στα υπόγεια ύδατα.

6. Το άρθρο 18 της οδηγίας ορίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση ή έμμεση πρόκληση ρυπάνσεως των υπόγειων υδάτων.

7.  Στον κατάλογο Ι που αναφέρεται στο Παράρτημα  της οδηγίας ορίζεται ότι περιλαμβάνονται «ουσίες που έχουν αποδεδειγμένα καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο ή τερατογόνο ιδιότητα μέσα στο υδάτινο περιβάλλον ή μέσω αυτού» (αριθ. 4 του καταλόγου Ι). Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτει το εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με την US Environmental Protection Agency[11].

8. Από το σύνολο των προεκτεθέντων και με βάση το πραγματολογικό υλικό (ανωτέρω υπό στοιχεία Ι) προκύπτει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και συγκεκριμένα: α) Δεν προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η άμεση απόρριψη στα υπόγεια ύδατα του εξασθενούς χρωμίου, ούτε προέβη σε πλήρη προκαταρκτική έρευνα για τους κινδύνους μολύνσεως και αλλοιώσεως της ποιότητας των υπόγειων υδάτων λόγω της απορρίψεως ουσιών περιλαμβανόμενων στους καταλόγους Ι και ΙΙ[12]. β) Δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να τηρηθούν οι όροι των αδειών και δεν ανακάλεσε τις άδειες, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα έχουν ρυπανθεί τα υπόγεια ύδατα με εξασθενές χρώμιο, οι δε επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας. γ) Δεν έλεγξε κατά πόσον έχουν επιβληθεί και τηρούνται οι όροι των αδειών ούτε έλεγξε τις επιπτώσεις των απορρίψεων στα υπόγεια ύδατα. δ) Η εφαρμογή των μέτρων που λήφθηκαν δεν ήταν η αναγκαία και κατάλληλη, με συνέπεια να έχουν οδηγήσει στην άμεση και έμμεση ρύπανση των υπόγειων υδάτων αντί να την αποτρέψουν. Συνεπώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3, 4, 5, 7, 12, 13 και 18 της οδηγίας 80/68/ΕΟΚ.

 
4. Παραβίαση της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα[13] όπως τροποποιήθηκε, και της Οδηγίας 2006/12/ΕΚ για τα στερεά απόβλητα[14]


 1. Το άρθρο 3 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ ορίζει ότι φορείς ή επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη διάθεση των δικών τους αποβλήτων πρέπει να διαθέτουν άδεια από την αρμόδια αρχή, η οποία να αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο άρθρο 9 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ που κωδικοποιεί την οδηγία 75/442ΕΟΚ για τα στερεά απόβλητα.

2. Το άρθρο 4, παράγραφος 1 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ ορίζει ότι οι εγκαταστάσεις ή επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, και τη διάθεση των αποβλήτων τους υπόκεινται στους προσήκοντες ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές. Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι οι παραγωγοί επικινδύνων αποβλήτων πρέπει να τηρούν μητρώο, στο οποίο πρέπει να σημειώνονται τα περιλαμβανόμενα στο άρθρο 14 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2006/12/ΕΚ.

3. Το άρθρο 5 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ, που έχει εν προκειμένω εφαρμογή, ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των αποβλήτων, που λαμβάνει υπόψη τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος. Σύμφωνα με το ΔΕΚ η σύσταση αυτού του δικτύου, σε συνδυασμό με τη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης κατά το άρθρο 7 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ, καθιστά δυνατή τη διάθεση των αποβλήτων σε κάποια από τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις και αποτελεί ένα από τους στόχους της οδηγίας αυτής[15]. Περαιτέρω, το άρθρο 8 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου ο κάτοχος των αποβλήτων να τα παραδίδει σε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα συλλογής ή σε επιχείρηση που διεξάγει τις εργασίες διάθεσης ή αξιοποίησης.

4. Το άρθρο 6 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ ορίζει ότι οι αρμόδιες αρχές καταρτίζουν σχέδια για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία και δημοσιεύουν.

5. Το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ προσδιορίζει τα συστατικά που καθιστούν τα απόβλητα επικίνδυνα όταν έχουν τα χαρακτηριστικά του Παραρτήματος ΙΙΙ. Το εξασθενές χρώμιο περιλαμβάνεται στα ως άνω συστατικά (C3) δοθέντος ότι είναι καρκινογόνο[16] ανταποκρίνεται στο χαρακτηρισμό του Παραρτήματος ΙΙΙ (Η7). Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το Παράρτημα της Απόφασης της Επιτροπής αριθ. 2000/532, όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις αριθ. 2001/118/ΕΚ, 2001/119/ΕΚ και 2001/573/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων].

6. Σύμφωνα με την κοινοτική νομολογία, μολονότι το άρθρο 4, παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ[17] δεν αναφέρει επακριβώς το συγκεκριμένο περιεχόμενο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλίζεται ότι η διάθεση των αποβλήτων θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, δεσμεύει εν τούτοις τα κράτη μέλη ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, αφήνοντάς τους παράλληλα ορισμένο περιθώριο εκτιμήσεως κατά την αξιολόγηση τέτοιων μέτρων. Ωστόσο, η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του περιβάλλοντος επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών σημαίνει κατ’ αρχάς ότι το οικείο κράτος υπερέβη το περιθώριο εκτιμήσεως που του παρέχει αυτή η διάταξη[18]. Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με την κοινοτική νομολογία, το άρθρο 4, παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ επιβάλλει, συμπληρωματικά, συγκεκριμένη υποχρέωση στα κράτη μέλη να λαμβάνουν επί πλέον τα αναγκαία μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων[19]. Συνεπώς, η υποχρέωσή τους να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προς επίτευξη του επιδιωκόμενου από την οδηγία αποτελέσματος συνιστά επιτακτική υποχρέωση, η οποία επιβάλλεται τόσο από το άρθρο 249(3) ΕΚ όσο και από την ίδια την οδηγία[20].

7. Από το σύνολο των προεκτεθέντων και με βάση το πραγματολογικό υλικό (ανωτέρω υπό στοιχεία Ι) προκύπτει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και συγκεκριμένα: α) Δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες. ώστε οι παραγωγοί αποβλήτων να εφοδιαστούν με τις απαιτούμενες άδειες σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. β) Δεν προέβη στους προσήκοντες ελέγχους των παραγωγών επικινδύνων αποβλήτων. γ) Δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να  δημιουργηθεί ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των αποβλήτων  και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων αναφορικά τόσο με τις κατηγορίες, την ποσότητα και την προέλευση των επικινδύνων αποβλήτων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν ή να διατεθούν όσο και με τον καθορισμό των κατάλληλων τοποθεσιών για τη διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων. Περαιτέρω, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι κάτοχοι των αποβλήτων να τα παραδίδουν στους αρμόδιους φορείς ή επιχειρήσεις για τη διάθεση και την αξιοποίησή τους. δ) Αυτή η διοικητική πρακτική των παραπάνω παραλείψεων είναι πάγια και συνεχής και ως τέτοια συνιστά παραβίαση των αναφερόμενων στην παρούσα καταγγελία κοινοτικών διατάξεων[21]. Αυτές οι παραλείψεις ανατρέπουν το effet utile της οδηγίας, καθώς δεν έλαβε τα απαραίτητα ή επαρκή μέτρα για να επιτύχει το αποτέλεσμα που απαιτεί η οδηγία[22], δηλαδή να μην δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον[23]. Συνεπώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 1, 3, 4, 6 και 7 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ και από τα άρθρα 4, 5, 7, 8, 9, 10, 13 και 14 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ.

 5. Παραβίαση των άρθρων 249(3) ΕΚ και 10 ΕΚ και των οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων[24] και 2004/35/ΕΚ σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη[25]

1. Το άρθρο 249(3) ΕΚ προβλέπει ότι η οδηγία δεσμεύει κάθε κράτος μέλος στο οποίο απευθύνεται, όσον αφορά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά αφήνει την επιλογή του τύπου και των μέσων στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Πρέπει να υπομνησθεί ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των οδηγιών που παραβιάστηκαν (ανωτέρω υπό στ. 1 έως 4) αφορά στην επίτευξη ορισμένου αποτελέσματος, όπως αυτό προκύπτει από το κείμενο των οδηγιών.

2. Το άρθρο 10 ΕΚ προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν κάθε γενικό ή ειδικό μέτρο κατάλληλο να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη.

3. Σύμφωνα με την κοινοτική νομολογία και από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 249(3) ΕΚ και 10 ΕΚ, προκύπτει ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξαλείφουν τις παράνομες συνέπειες της παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Την υποχρέωση αυτή υπέχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κάθε όργανο του οικείου κράτους μέλους[26]. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεούνται να αποκαταστήσουν κάθε ζημία που συνδέεται αιτιωδώς με την παραπάνω παραβίαση[27].

4. Το άρθρο 6, παράγραφος 3 της οδηγίας 2004/35/ΕΚ ορίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η αρμόδια αρχή απαιτεί τα μέτρα αποκατάστασης να λαμβάνονται από τον φορέα εκμετάλλευσης. Να σημειωθεί εδώ ότι από τις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις έχουν προσδιοριστεί 20, όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ (7 Νοεμβρίου 2007). Η ζημία προϋπάρχει μεν της ημερομηνίας του άρθρου 19, παράγραφος 1 (πριν δηλαδή τις 30 Απριλίου 2007), όμως συνεχίζει να προκαλείται και μετά την ως άνω ημερομηνία. Επομένως, έχει εφαρμογή η εν λόγω οδηγία. Ωστόσο δεν θεσπίζεται υποχρέωση να λάβει η ίδια η αρμόδια αρχή τα μέτρα αποκατάστασης, καθώς αυτή εξικνείται μόνο στην παραπάνω απαίτηση και αυτή, συνεπώς, αποτελεί το αντικείμενο της παραβίασης της οδηγίας[28].

5. Το άρθρο 3, παράγραφος 2 της  οδηγίας 2004/35/ΕΚ ορίζει ότι αυτή εφαρμόζεται υπό την επιφύλαξη αυστηρότερων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας. Στο Παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας ορίζεται ότι σ’ αυτές τις δραστηριότητες υπάγεται και η απόρριψη ή διοχέτευση ρυπαντών σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, για την οποία απαιτείται άδεια, εξουσιοδότηση ή καταχώρηση, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ.

6. Το άρθρο 4, παράγραφος 6 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ αποτελεί μια τέτοια αυστηρότερη διάταξη και σύμφωνα με τα παραπάνω τυγχάνει εφαρμογής. Κατά την ως άνω διάταξη και υπό τους όρους που προβλέπονται σ’ αυτήν συνιστά a contrario παράβαση των απαιτήσεων της οδηγίας το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί όλα τα πρακτικώς εφικτά μέτρα για την ευλόγως ταχύτερη αποκατάσταση του υδατικού συστήματος.

7. Από το σύνολο των προεκτεθέντων και με βάση το πραγματολογικό υλικό (ανωτέρω υπό στοιχεία Ι) προκύπτει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και συγκεκριμένα: α) Δεν προέβη στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία που συνδέεται αιτιωδώς με την παραβίαση των οδηγιών (ανωτέρω υπό στοιχεία 1 έως 4). β) Δεν απαίτησε τη λήψη μέτρων αποκατάστασης από τους φορείς εκμετάλλευσης. γ) Δεν έλαβε όλα τα πρακτικώς εφικτά μέτρα για την ευλόγως ταχύτερη αποκατάσταση του υδατικού συστήματος. Συνεπώς, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 10 ΕΚ και 249(3) ΕΚ, το άρθρο 6 της οδηγίας 2004/35/ΕΚ και το άρθρο 4 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Με βάση τα παραπάνω μπορείτε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 226 ΕΚ.

[1] Βλ. Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ της 7ης Νοεμβρίου 2007.

[2] EE L 103 της 25.4.1979, σ. 1. Μεταφέρθηκε στο ελληνικό δίκαιο με την ΥΑ 414985/1985 (ΦΕΚ Β’ 757/1985).

[3] Υπόθεση C-355/90, Επιτροπή κατά Ισπανίας [1993] Συλλ Ι-4221, παρ. 26.

[4] Υπόθεση C-374/98, Επιτροπή κατά Γαλλίας [2000] Συλλ Ι-10799, παρ. 26, 30.

[5] Υπόθεση C-355/90, Επιτροπή κατά Ισπανίας [1993] Συλλ Ι-4221, παρ. 52, 53, 57.

[6] Βλ. Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 29-30 Σεπτεμβρίου 2007, σ. 20.

[7] Βλ. σχετ., G. Machin, Protecting Bird Habitat of European Importance, Environmental Law Review, No 6, 2004, σ. 174 επ., N. de Sadeleer, EC Law and Biodiversity, JEEPL, No 3, 2007, σ. 168 επ.

[8] EE L 64 της 4.3.2006, σ. 52.

[9] US EPA (1998), Toxicological Review of Hexavalent Chromium, p. 47-48. Διαθέσιμο στο http://www.epa.gov/iriswebp/iris/toxreviews/0144-tr.pdf

[10] EE L 20 της 26.1.1980, σ. 43. Μεταφέρθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την ΥΑ 26857/553/88 (ΦΕΚ Β’ 196/1988).

[11] Βλ. υποσημείωση αριθ. 9.

[12] Υπόθεση C-248/05 Επιτροπή κατά Ιρλανδίας [2007] παρ. 54, μη δημοσιευθείσα στη Συλλογή.

[13] EE L 377 της 31.12.1991, σ. 20. Μεταφέρθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με την ΥΑ αριθ. Η.Π.13588/725/2006 (ΦΕΚ Β’ 383/2006).

[14] EE L 114 της 27.4.2006, σ. 9.

[15] Υποθέσεις C-53/02 και C-217/02 Commune de Braine le Château [2004] Συλλ Ι-3251, παρ. 33 και   C-494/01 Επιτροπή κατά Ιρλανδίας [2005] Συλλ Ι-333, παρ. 149.

[16] Βλ. υποσημείωση αριθ. 9.

[17] Το οποίο έχει εν προκειμένω εφαρμογή δυνάμει του άρθρου 1 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ.

[18] Υπόθεση C-365/99 Επιτροπή κατά Ιταλίας [1999] Συλλ Ι-7773, παρ. 67, 68 και υπόθεση C-318/98 Fornasar [2000] Συλλ Ι-4785, παρ. 38, 39.

[19] Υπόθεση C-318/98 Fornasar [2000] Συλλ Ι-4785, παρ. 40.

[20] Ibid., παρ. 41. Βλ., ομοίως, υπόθεση C-129/96 Inter-Environment Wallonie [1997] Συλλ Ι-7411, παρ. 40.

[21] Υπόθεση C-387/99 Επιτροπή κατά Γερμανίας [2004] Συλλ Ι-3751, παρ. 42.

[22] Υπόθεση C-62/00 Marks & Spencer [2002] Συλλ Ι-6325, υπόθεση C-103/00 Επιτροπή κατά Ελλάδος [2002] Συλλ Ι-1147, υπόθεση C-494/01 Επιτροπή κατά Ιρλανδίας [2005] Συλλ Ι-333 και υπόθεση C-304/02 Επιτροπή κατά Γαλλίας [2005] Συλλ Ι-6263.

[23] Άρθρο 1 οδηγίας 91/689/ΕΟΚ, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 οδηγίας 2006/12/ΕΚ.

[24] EE L 327 της 22.12.2000, σ. 1.

[25] EE L 143 της 30.4.2004, σ. 56.

[26] Υπόθεση C-201/02 Wells [2004] Συλλ Ι-723, παρ. 64. Υπόθεση C-60/01 Επιτροπή κατά Γαλλίας [2002] Συλλ Ι-5879.

[27] Υπόθεση C-201/02 Wells [2004] Συλλ Ι-723, παρ. 66.

[28] Βλ. σχετικά P. Wenneras, The Enforcement of EC Environmental Law, Oxford University Press, 2007, σ. 140-149.

(από το ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3149&lang=1&catpid=1)
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #116 στις: Μάρτιος 06, 2008, 12:04:58 μμ »

http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=3149&lang=1&catpid=1

ΠΟΛΥ καλό, και το άρθρο και το site!

Να πάρουμε άδεια να τα έχουμε κι εδώ αυτό το υλικό!

Καμιά δεκαριά ποστ παραπάνω, το είχα αναφέρει.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #117 στις: Μάρτιος 07, 2008, 01:49:15 πμ »

Παράθεση
Τσίπρας: Aνεξέλεγκτο «Φαρ Ουέστ» τα Οινόφυτα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Οινόφυτα, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, έκανε την εξής δήλωση:

«Εδώ στο ανεξέλεγκτο βιομηχανικό Φαρ Ουέστ της χώρας, στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων διεξάγεται ένα έγκλημα, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Είναι το έγκλημα με το εξασθενές χρώμιο, που μαζί με τα βιομηχανικά απόβλητα περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα. Που περνάει στις γεωργικές καλλιέργειες. Που περνάει στο νερό που πίνουν οι άνθρωποι εδώ στην περιοχή.

Καλούμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, καλούμε την κυβέρνηση, καλούμε όμως και την τοπική εξουσία, τον Δήμαρχο της περιοχής, να σταματήσουν να κάνουν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Η πολιτική σκοπιμότητα έχει και τα όριά της. Εδώ απειλείται η ζωή των κατοίκων. Απειλείται η ζωή των ανθρώπων που πίνουν αυτό το νερό. Απειλείται η ζωή των επόμενων γενεών γιατί μολύνεται το περιβάλλον. Και θέλουμε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συστράτευση, γιατί η ποιότητα ζωής, η ίδια μας η ζωή δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές μας προτιμήσεις.

Το χρώμα του νερού που βλέπετε εδώ δεν έχει να κάνει ούτε με το γαλάζιο, ούτε με το κόκκινο, ούτε με το πράσινο. Το χρώμα του νερού είναι γκρίζο. Και είναι γκρίζο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των βιομηχανιών και της βαρύτατης αμέλειας που επέδειξε απέναντι στο πρόβλημα, όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/03/2008_224766
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
andriana
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #118 στις: Μάρτιος 07, 2008, 02:38:50 πμ »

Παράθεση
Καμιά δεκαριά ποστ παραπάνω, το είχα αναφέρει
.
 συμβαινουν κι αυτά.. Στριφογύρισμα ματιών δε το ειχα δει 
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #119 στις: Μάρτιος 15, 2008, 03:09:55 πμ »

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.03.2008,id=22865160

Παράθεση
ΑΣΩΠΟΣ

Ο επιθεωρητής δείχνει τη νομαρχία για το εξασθενές χρώμιο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Πάγιες τακτικές», διαφωνίες υπουργείων και μια νομαρχία που «εφαρμόζει πλημμελώς» υγειονομικές διατάξεις του 1965 (!) ευθύνονται, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λ. Ρακιντζή, για τη μόλυνση των υδάτων στην περιοχή του Ασωπού από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά της Νομαρχίας Βοιωτίας, ο γεν. επιθεωρητής αναζητά πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε όσους:

-Εχουν εκδώσει άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για βιομηχανίες της περιοχής χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της κοινής υπουργικής απόφασης 26857/88 για την προστασία των υπόγειων νερών.

-Οσους εξέδωσαν άδειες λειτουργίας εταιρειών χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως άδεια διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων.

-Ολους τους «εμπλεκόμενους υπαλλήλους, εισηγητές και προϊσταμένους».

Οπως είχαμε δημοσιεύσει στις 20/11/2007, ο Λ. Ρακιντζής ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι ευθύνες και παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης στο περιβαλλοντικό σκάνδαλο που ήρθε στην επιφάνεια από τον περασμένο Αύγουστο, όταν για πρώτη φορά μετρήθηκε το εξασθενές χρώμιο στο «πόσιμο» νερό του Δήμου Οινοφύτων. Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε διαπιστώθηκε η ύπαρξη της ίδιας ουσίας στο νερό πολλών περιοχών γύρω από τη βιομηχανική περιοχή (Θήβα, Αυλίδα, Ωρωπός, Δήλεσι κ.ά.).

Βασικό εργαλείο για την έρευνα του ΓΕΔΔ ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο σε 19 βιομηχανίες της περιοχής από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν πρόστιμα σε ακόμη 15 επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους διέθεταν επίσης παρανόμως απόβλητα). Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπιστώνει ότι:

-Η υπ. απόφαση 26857 του 1988 για ουσίες που βλάπτουν τα υπόγεια ύδατα, με επισπεύδουσα αρχή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, «ουδέποτε εφαρμόστηκε από κανέναν εκ των εμπλεκομένων».

-Ουδέποτε υλοποιήθηκε υπ. απόφαση του 1997 (19396) για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων και την κατάρτιση πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών.

-Τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας διαφωνούν μεταξύ τους για το αν οι άδειες που είχαν εκδοθεί με την υγειονομική διάταξη του 1965 μπορεί να ισχύουν παράλληλα με τις άδειες που εκδίδονται βάσει της 13588/06.

-Οι αρμόδιες (αλλά υποστελεχωμένες) υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας επικαλούνται μια «πάγια τακτική» την οποία ακολουθούσε στο διάστημα 1965-85 το υπουργείο Βιομηχανίας πριν μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. «Η επικαλούμενη "πάγια τακτική", σημειώνει ο ΓΕΔΔ, δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου». Στις απαντήσεις τους η Διεύθυνση Υγείας δείχνει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Χωροταξίας-Οικισμού-Περιβάλλοντος λέει ότι δεν διέθετε άδειες υπεδάφιας διάθεσης «επειδή δεν το ζήτησαν οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες ή υπηρεσίες» και η Διεύθυνση Ανάπτυξης λέει ότι εξέδιδε άδειες σε βιομηχανίες μετά την προσκόμιση μελέτης διάθεσης αποβλήτων εγκεκριμένης από τη Διεύθυνση Υγείας κατά «πάγια τακτική». Ομως, από το 1965 προβλεπόταν έκδοση άδειας διάθεσης αποβλήτων από την Πολεοδομική Υπηρεσία! Κάπως έτσι «άνθισε» η ελληνική βιομηχανία...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/03/2008
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #120 στις: Μάρτιος 15, 2008, 03:14:26 πμ »

Απόσπασμα από την παραπάνω αναφερθείσα έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Να γιατί λέμε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ.

Παράθεση
ΣΤ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Να αναληφθεί πρωτοβουλία από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το συντομότερο δυνατόν, ώστε σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων (Υ.Υ.&Κ.Α. και ΥΠ.ΑΝ.), να διευκρινισθούν ασάφειες, αμφισβητήσεις ή επικαλύψεις του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη διάθεση επικινδύνων/τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων. Με βάση το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου απαιτηθεί. Να εκδοθεί, δε, εγκύκλιος προς όλες τις αδειοδοτούσες Αρχές, η οποία θα ρυθμίζει κατά ενιαίο και σαφή τρόπο τα εν λόγω θέματα.

2. Η υπεδάφια διάθεση των επικινδύνων/ τοξικών αποβλήτων θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά, υπό το φως και των προσφάτων μετρήσεων και ερευνών στην περιοχή του Ασωπού, οι οποίες την ενοχοποιούν για σημαντική επιβάρυνση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με Cr(VI). Σχετική δυνατότητα δίδει το άρθρο 12 του Π.Δ. 51/07, για την κατάρτιση Προγράμματος Μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι «μέτρα για σημειακές πηγές απορρίψεων, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι περιβαλλοντικοί όροι, η έγκριση των οποίων γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση διοχέτευσης ρύπων στα ύδατα… Όταν τα στοιχεία παρακολούθησης ή άλλα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται δυνάμει του άρθρου 4 για το υδατικό σύστημα, η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε… να εξετάζονται οι σχετικές άδειες και λοιπές διοικητικές πράξεις και να αναθεωρούνται εφόσον συντρέχει περίπτωση».

3. Από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις αρμόδιες για τη χορήγηση Α.Ε.Π.Ο. Υπηρεσίες Περιβάλλοντος (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Περιφερειών και Ν.Α.) για την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 26857/553/88 περί προστασίας των υπογείων νερών από υπεδάφια διάθεση επικινδύνων αποβλήτων (όπως, προκαταρκτική έρευνα κατά το στάδιο επιλογής και αδειοδότησης του τρόπου διάθεσης των αποβλήτων, καθώς και συμπερίληψη στην Α.Ε.Π.Ο. των πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται από την ίδια Κ.Υ.Α.). Στην ίδια εγκύκλιο να επισημαίνεται ότι όσες εταιρείες προβαίνουν ήδη σε υπεδάφια διάθεση επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων και έχουν λάβει έως σήμερα  Α.Ε.Π.Ο. χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις της Κ.Υ.Α. 26857/553/88, θα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως σε αναθεώρηση των Περιβαλλοντικών τους Όρων, με την εφαρμογή των διατάξεων  της εν λόγω Κ.Υ.Α., οι δε Υπηρεσίες Περιβάλλοντος να προβούν σε αναθεώρηση των εκδοθεισών Α.Ε.Π.Ο. (όπως συνηγορεί και η διάταξη του άρθρου 2 παράγρ. 8 του Ν. 3010/2002).

4. Από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις αρμόδιες για τη χορήγηση Α.Ε.Π.Ο. Υπηρεσίες Περιβάλλοντος (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Περιφερειών και Ν.Α.) για την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 4859/726/9-3-2001 περί μέτρων και περιορισμών για την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος, κατά την έκδοση Α.Ε.Π.Ο. σε εταιρείες που προβαίνουν σε απορρίψεις επικινδύνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες.  Στην ίδια εγκύκλιο να επισημαίνεται ότι όσες εταιρείες προβαίνουν ήδη σε τέτοια απόρριψη και έχουν λάβει έως σήμερα  Α.Ε.Π.Ο. χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις της εν λόγω Κ.Υ.Α., θα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως σε αναθεώρηση των Περιβαλλοντικών τους Όρων, με την εφαρμογή των διατάξεων  της Κ.Υ.Α. αυτής, οι δε Υπηρεσίες Περιβάλλοντος να προβούν σε αναθεώρηση των εκδοθεισών Α.Ε.Π.Ο. (όπως συνηγορεί και η διάταξη του άρθρου 2 παράγρ. 8 του Ν. 3010/2002). Να επισημανθούν οι διατάξεις της Διανομαρχιακής Απόφασης 19640/79 που αντικαθίστανται από αυτές της εν λόγω Κ.Υ.Α.

5. Με ευθύνη της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας, να εφαρμοσθεί Σχέδιο Διαχείρισης και Πρόγραμμα Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του ποταμού Ασωπού και να καθορισθεί η ανώτατη χρήση και η αντίστοιχα απαιτούμενη ποιότητα των νερών του Ασωπού, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

   6. Από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να εκδοθεί εγκύκλιος προς τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Περιφερειών και προς τα βιομηχανικά/βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας, με την οποία θα υπενθυμίζεται αυστηρώς η υποχρέωση όλων των βιομηχανιών/βιοτεχνιών οι οποίες εκτελούν εργασίες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων,  να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και να εφοδιαστούν το συντομότερο με Άδειες Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/06. Άλλως, να επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 17 της ίδιας Κ.Υ.Α.
 
7. Από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του ΥΠ.ΑΝ. να εκδοθούν οδηγίες προς την αδειοδοτούσα Αρχή (Δ/νση Ανάπτυξης) της Ν/Α Βοιωτίας),  για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος νομιμότητας των Αδειών Λειτουργίας των δεκατεσσάρων εταιρειών των ανωτέρω παραγράφων Δ4α,β, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτές (ήτοι, δεν διαθέτουν Άδεια Διάθεσης αποβλήτων). Εάν εκτιμάται ότι σε όμοια κατάσταση βρίσκονται εταιρείες και άλλων Ν.Α. της χώρας, οι οδηγίες αυτές να λάβουν τη μορφή εγκυκλίου προς όλες τις αδειοδοτούσες Αρχές.

8. Όσες από τις ελεγχθείσες εταιρείες έχουν προβεί σε αλλαγή οποιουδήποτε από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αδειοδοτήθηκαν (π.χ. ονομασία, παραγωγική διαδικασία, τρόπο διάθεσης των υγρών αποβλήτων κ.λ.π.), να προβούν το ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη της εκάστοτε αδειοδοτούσας Αρχής, σε αναθεώρηση των αντιστοίχων αδειών.

9. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση και στελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και των Περιφερειακών Δ/νσεων Υδάτων, καθώς και η ενεργοποίηση των ολοκληρωμένων δράσεων (Πρόγραμμα Παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, Πρόγραμμα Βασικών και Συμπληρωματικών Μέτρων) που προβλέπονται στο Π.Δ. 51/2007.

   10. Να καταβληθεί προσπάθεια από το Νομάρχη Βοιωτίας για ενίσχυση με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό των Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση των βιομηχανιών/βιοτεχνιών του νομού του, καθώς και για την εφαρμογή και έλεγχο σε αυτές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τεκμηριωμένες προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να τύχουν υποστήριξης από το Υπουργείο Εσωτερικών.


Ζ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ:

Αναζητούνται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες:
•   για τους εκδώσαντες τις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) των εταιρειών που διαθέτουν υπεδαφίως επικίνδυνα απόβλητα, χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Κ.Υ.Α. 26857/553/88 για την προστασία των υπογείων νερών, με αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος (με τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης των υπογείων υδάτων) και, κατ΄ επέκταση, τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.
•   για τους εκδώσαντες τις Άδειες Λειτουργίας εταιρειών,  χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως Άδεια Διάθεσης των λυμάτων-βιομηχανικών τους αποβλήτων.
•   για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους (εισηγητές-προϊσταμένους)
•   για τις εμπλεκόμενες εταιρείες (ποινικές ευθύνες)

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #121 στις: Μάρτιος 15, 2008, 03:33:45 πμ »

Και για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες και νομικές πληροφορίες το έγγραφο που αφορά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιθεωρητή ανέβηκε στην Βιβλιοθήκη:

http://www.oikologio.gr/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,263/Itemid,103/

Εξοργιστικό!

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #122 στις: Μάρτιος 15, 2008, 03:35:40 πμ »

Εξοργιστικό!

Και κατατοπιστικό συνάμα...
Καταγράφηκε

Education is a progressive discovery of our own ignorance.
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #123 στις: Μάρτιος 16, 2008, 02:06:41 πμ »

Δείτε κι αυτό (για να μην το βάζω 2 φορές):

http://www.oikologio.gr/component/option,com_smf/Itemid,27/topic,1312.msg12409/#msg12409

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #124 στις: Μάρτιος 16, 2008, 10:26:42 μμ »

πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες ....

Όπου Ασωπός κι η μοίρα του...

http://www.oikologos.gr/News2008/0452.html
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: