Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

17456 μηνύματα σε 1698 θέματα- από 1373 μέλη - Τελευταίο μέλος: zootaarroge
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Ελεύθεροι Χώροι  (Αναγνώστηκε 1467 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
inlovewithlife
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« στις: Αύγουστος 07, 2007, 10:51:03 πμ »

Μέχρι να φτίαξουμε ξεχωριστή κατηγορία "Ελεύθεροι Χώροι" αναδημοσιεύω άρθρο της Ελευθεροτυπίας της 6/08/07 με ένα κατάλογο χώρων της Αθήνας που θα μπορούσαν να πρασινίσουν αλλά κολλούν σε διάφορα συμφέροντα. Ας ποστάρει από κάτω όποιος γνωρίζει άλλους (ακόμη) ελεύθερους χώρους, που δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο. Είναι μια καλή αρχή, για να δούμε που βρισκόμαστε.

"Ποιοι ελεύθεροι χώροι μπορούν να γίνουν πράσινο

* Κουντουριώτικα

Κατ' εκτίμησιν των υπηρεσιών του δήμου, πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ, υπάρχουν διάσπαρτα 300 στρέμματα, τα οποία έγιναν αντικείμενο δράσης των καταπατητών.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων ζητεί από δήμο και ΥΠΕΧΩΔΕ να εκπονηθεί μελέτη, για τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο πρασίνου, πριν λήξει η προθεσμία αναστολής των οικοδομικών αδειών (λήγει το 2008).

Οι φορείς της περιοχής ζητούν επίσης από το δήμο να μην κατασκευαστεί πάρκινγκ κάτω από το γήπεδο του ΠΑΟ και η έκταση των 17 στρεμμάτων του γηπέδου να γίνει πράσινο.

Για τα Προσφυγικά λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκτάσεως 15 στρεμμάτων, προτείνουν να κριθούν διατηρητέα (σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων), ώστε να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς.

Δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ υπάρχει έκταση 2,5 στρεμμάτων (μεταξύ των οδών Κυριακού και Τσόχα), που ανήκει στην Εκκλησία και έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου προς απαλλοτρίωση.

Οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει ενστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο αλλά η Πολεοδομία πρότεινε να απορριφθούν, ώστε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά η δημοτική αρχή ανέβαλε τη συζήτηση και λήψη απόφασης χωρίς επαρκή αιτιολογία.

* Περιοχή «Προμπονά», εκτάσεως 50 στρεμμάτων, όπου στεγαζόταν η δισκογραφική εταιρεία «Κολούμπια». Η έκταση ανήκει σε διάφορους ιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων με 5 στρέμματα.

Με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίστηκε «Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) προς εξυγίανση».

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει στο Σχέδιο Πόλης για να μετατραπεί σε εμπορικές χρήσεις (δηλαδή υποψήφια για τσιμεντοποίηση), αν και είναι χώρος φυσικού πρασίνου.

Οι περίοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας να παραμείνει χώρος πρασίνου, να αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλία απαλλοτρίωσης και ο χώρος της «Κολούμπια» να μετατραπεί σε φωνογραφικό μουσείο.

* Στα Ανω Πατήσια (πίσω από τον ηλεκτρικό σταθμό) υπάρχει έκταση 20 στρεμμάτων, που ήταν παλιά εργοστάσιο εριουργίας.

Εκ τούτων 8 στρέμματα αγόρασε ο ΟΣΚ για ανέγερση σχολείων. Για τα υπόλοιπα 12 ο δήμος εξεδήλωσε την πρόθεση να τα απαλλοτριώσει για υψηλό πράσινο αλλά επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί απόφαση για απαλλοτρίωση(Κλείσιμο ματιού.

* Η έκταση των 17 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων της οδού Λιοσίων στα Κάτω Πατήσια, στις αρχές του 2007 κηρύχθηκε ομόφωνα απαλλοτριωτέα από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μετατραπεί σε πράσινο και χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων (μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων).

Μάλιστα ενεγράφη στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι 7 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη, το οποίο δεν κατεβλήθη, με συνέπεια να προσφύγει αυτός στο ΣτΕ, όπου εκκρεμεί η υπόθεση.

* Στον Κολωνό (οδός Ιφιγενείας) ο δήμος είχε αποφασίσει να κατασκευάσει αθλητικό κέντρο με πράσινο αλλά δεν έγινε απαλλοτρίωση.

Στον Κολωνό επίσης (Κάδμου και Λένορμαν) σε έκταση 9 στρεμμάτων, τα 4,5 στρέμματα απαλλοτριώθηκαν και έγιναν Παιδική Χαρά και γήπεδο μπάσκετ, ενώ τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα για πράσινο αλλά δεν απαλλοτριώθηκαν.

* Στα Σεπόλια, για έκταση 8 στρεμμάτων που καταλάμβανε το παλιό εργοστάσιο «Κοροπούλη» ο δήμος ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2006 κονδύλι για την απαλλοτρίωσή της.

Δεν κατέβαλε όμως το τίμημα στον ιδιοκτήτη, με συνέπεια ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στην περιοχή να κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση, αφού ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει την ανέγερση συγκροτήματος πολυκατοικιών.

* Στα Κάτω Πατήσια, στην περιοχή «Γαζία», κτήμα 3 στρεμμάτων είχε χαρακτηρισθεί από το δήμο χώρος πρασίνου (με καταληκτική προσθεσμία την 15/9/2007). Παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, δεν εκταμιεύθηκε το κονδύλι για την αγορά του από τους ιδιοκτήτηες, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, που κινδυνεύει να χαθεί αν ο δήμος δεν πληρώσει.

* Πριν από 20 χρόνια κάτοικοι και φορείς στην περιοχή «Φυτευτή» των Κάτω Πατησίων έκαναν μαζική δενδροφύτευση σε έκταση 5,7 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας δύο κρατικών νοσοκομείων).

Η «Φυτευτή» έγινε η μοναδική όαση στην πυκνοδομημένη περιοχή του πέμπτου διαμερίσματος με τους 400.000 κατοίκους.

Υψηλή βλάστηση με πεύκα, λεύκες και μουριές, δύο παιδότοποι, δύο γήπεδα μπάσκετ κ.λπ.

Τα τελευταία 7 χρόνια τμήματα της έκτασης καταπατήθηκαν παράνομα και κτίσθηκαν δύο πολυκατοικίες.

Μέσα στην όαση αυτή υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο 780 τ.μ., στο οποίο ο ιδιοκτήτης θέλει να χτίσει οκταώροφη πολυκατοικία.

Η επιτροπή των κατοίκων ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαλλοτριώσει το οικόπεδο αλλά προσέκρουσε στο επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν χρήματα».

* Στα 3 στρέμματα της «Βίλας Δρακοπούλου» στο τέρμα Πατησίων, η ιδιοκτησία («Ερυθρός Σταυρός») έχει εκπονήσει σχέδιο οικοδομικής αξιοποίησης.

Οι περίοικοι ζητούν από το δήμο την απαλλοτρίωση της έκτασης για πάρκο πρασίνου.

* Στα Πατήσια (Πάτμου και Καραβία) το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την πρόθεση να απαλλοτριώσει έκταση ενός στρέμματος, προκειμένου να αποδοθεί στους δημότες ως χώρος πρασίνου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά η υπόθεση της απαλλοτρίωσης δεν προχώρησε.

* Στη συμβολή Ιεράς Οδού και Πειραιώς έκταση 4 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του δήμου (με πράσινο και γήπεδο μπάσκετ) είχε παραχωρηθεί το 2000 στην εταιρεία κατασκευής του μετρό, ώστε να γίνει σταθμός.

Με παρέμβαση όμως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας άλλαξε η χάραξη του μετρό για να μην καταστραφεί ο «Κεραμεικός».

Κατόπιν τούτου η εταιρεία αποφάσισε να διαμορφώσει την εν λόγω έκταση σε πάρκιν, η οποία όμως παραμένει σήμερα μια τεράστια «ανοιχτή τρύπα».

Οι περίοικοι και οι σύλλογοί τους διεκδικούν «επάνοδο στην προτέρα κατάσταση», με πράσινο και γήπεδο μπάσκετ.

Παγκράτι

* Στην πλατεία Προσκόπων, μεταξύ των οδών Κτησίου, Αμύντα και Πτολεμαίων, έκταση μισού στρέμματος με διατηρητέο κτίριο.

Στις 27/11/2006 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να την απαλλοτριώσει, με προοπτική να γίνει πράσινο και το διατηρητέο να μετατραπεί σε «Μουσείο Μάνου Χατζιδάκι». Πέρασαν ωστόσο σχεδόν 8 μήνες και η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε.

* Εκταση ενός στρέμματος μεταξύ των οδών Ελλανίκου, Πολέμωνος και Νικοσθένους έχει χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου και Παιδικής Χαράς, είναι στη φάση της απαλλοτρίωσης, η οποία όμως προχωρεί με ρυθμούς χελώνας.

* Εκταση ενός στρέμματος μεταξύ των οδών Γεωργίου Β', Σπ. Μερκούρη και Ριζάρη έχει χαρακτηρισθεί πράσινο από ο 1981, αλλά ο δήμος δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωσή της."

Καταγράφηκε
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 07, 2007, 05:18:56 μμ »

είναι όλοι οι χώροι πρόσφατα ελεγμένοι όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, τα τυχόν βάρη κλπ??? και πως θα μάθουμε τι γίνεται με τις προτάσεις για απαλλοτρίωση??/ εχουν τελεσιδικήσει καποιες από τις δικαστικές κινήσεις τοπικών συλλόγων???

διατίθενται οι τοπικές αρχές να πληρώσουν τυχόν υπέρογκα ποσά που θα διέθεταν τυχόν αγοραστές των ιδιόκτητων εξ αυτών χώρων προς εκμεταλλευση? 

και ο Κατράντζος, όταν ειχε καεί και χαρακτηριστεί ελεύθερος χωρος, δεν ειχε ποτέ οπως μας ενημέρωσαν αγοραστεί ή απαλλοτριωθεί  από τον δήμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί... με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να εχουν κάθε δικαίωμα να τον αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν, (ακόμη δεν μπορεσα προσωπικά να ελέγξω εάν αυτό ισχύει)...

εάν γνωρίζει κάποιος πως μπορούν να ελεγχθούν εκ νέου, ας μας ενημερώσει
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Manu
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 01:10:35 πμ »

Μία καλή ιδέα για περισσότερους ελεύθερους αστικούς χώρους στην Αθήνα. Από την Καθημερινή στις 14/10/2007.

Υπόγεια ανάπτυξη, το μέλλον της Αθήνας;
 Πέντε προτάσεις από ερευνητές του ΕΜΠ για υπογειοποίηση δραστηριοτήτων, που θα απελευθερώσουν εκτάσεις πάνω από τη γη
Του Γιαννη Ελαφρου

Το μετρό απέδειξε ότι υπάρχουν φωτεινοί δρόμοι κάτω από τη γη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν λύσεις για τα επείγοντα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα του πάνω κόσμου, κάτω από τη γη. Οχι για να κρύψουμε -ξανά- τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά για να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις και να κερδίσουμε ελεύθερους χώρους στην επιφάνεια. Σε μια εποχή όπου αυξάνεται ο αστικός πληθυσμός και υπάρχει μεγάλη έλλειψη δημόσιων χώρων πρασίνου ή αναψυχής, μια σειρά οχλούσες δραστηριότητες μπορούν να γίνουν υπόγειες.

Συγκροτήματα αποθήκευσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών λυμάτων, βιομηχανικών ή επικίνδυνων αποβλήτων, δεξαμενές πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, υπόγειοι ταμιευτήρες νερού, συγκοινωνιακά δίκτυα (βασικά σταθερής τροχιάς, αλλά όχι μόνο) χώροι στάθμευσης, λατομεία που δεν τρώνε τα βουνά, είναι μερικές από τις εικόνες του «καινούργιου θαυμαστού κόσμου» που μπορούμε να διαμορφώσουμε υπόγεια, για να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο στην επιφάνεια.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη χώρου, λόγω της εκρηκτικής αστικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. Οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει είναι είδος εν ανεπαρκεία», τονίζει ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, αναπληρωτής καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Η υπόγεια ανάπτυξη είναι πολύ πιο αποτελεσματική, μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται πολύτιμες επιφανειακές εκτάσεις για ζωτικές δραστηριότητες, όπως αναψυχή ή κατοικία». Το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του ΕΜΠ μελετάει υπόγειες απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα, ενώ διοργάνωσε πρόσφατα μάλιστα και μεγάλο διεθνές συνέδριο.

Οπως τονίζει ο κ. Καλιαμπάκος οι υπόγειες εγκαταστάσεις είναι πιο ασφαλείς από κάθε άποψη, ακόμα και σε περίπτωση σεισμών. Επιπλέον, «τα υπόγεια έργα είναι πιο οικονομικά από τα υπέργεια. Πολύ μικρότερα ενοίκια, μέχρι και 70% μείωση στα λειτουργικά έξοδα, εξαιτίας των σταθερών θερμοκρασιακών συνθηκών, δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της εξόρυξης κ.λπ.».

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι επιφανειακές οχλούσες δραστηριότητες εμφανίζονται συχνά πιο φθηνές ακριβώς γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος», δηλαδή το κοινωνικό κόστος που προκαλούν από τη λεηλασία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της κοινής μας περιουσίας.

Θα έρθουν απαντήσεις από τα έγκατα της γης; «Αλλάζουμε εποχή με την υπόγεια ανάπτυξη», υποστηρίζει ο κ. Καλιαμπάκος. Η «Κ» παρουσιάζει πέντε προτάσεις του εργαστηρίου, τις οποίες μας εισηγήθηκαν μαζί με τον κ. Καλιαμπάκο, οι κ. Θανάσης Μαυρίκος και Ανδρέας Μπενάρδος, ερευνητές του ΕΜΠ.

1. Υπογειοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μεταμόρφωση συγκεντρώνονται κάθε μέρα 8.000 m³ βοθρολύματα και 13.000 m³ αστικά λύματα. Τα ανεπιθύμητα υγρά πέφτουν σε υπαίθριες δεξαμενές, που βρίσκονται σε έκταση 90 στρεμμάτων. Μια μικρή Ψυττάλεια βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Οι κάτοικοι υποφέρουν από την αφόρητη δυσοσμία, η οπτική ρύπανση είναι μεγάλη, ενώ προβλήματα δημιουργεί η κυκλοφορία εκατοντάδων βυτιοφόρων.

«Η υπογειοποίηση του ΚΕΛ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσοσμίας και της οπτικής ρύπανσης, ενώ θα παραδώσει για πράσινο και δημόσια χρήση δεκάδες στρέμματα», μας λέει ο κ. Θ. Μαυρίκος. Στο εξωτερικό, η υπόγεια διαχείριση των υγρών αποβλήτων είναι πολύ διαδεδομένη. Ολα τα απόβλητα του Ελσίνκι, για παράδειγμα, συγκεντρώνονται στο υπόγειο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, στο ΚakolanmŠki. Στη γειτονική Ιταλία εφαρμόζονται παρόμοιες τεχνικές στη διαχείριση υδάτων, όπως στην πόλη Κόμο.

2. Υπόγειες δεξαμενές καυσίμων στο Πέραμα

Το Πέραμα βρίσκεται δίπλα σε «ναρκοπέδιο», καθώς μέσα στον ιστό της πόλης βρίσκεται το κέντρο διακίνησης προϊόντων πετρελαίου για όλη την περιοχή της Αττικής. Σε περίπου 300 στρέμματα, στοιβάζονται 102 επιφανειακές δεξαμενές αποθήκευσης (ιδιοκτησίας πέντε εταιρειών), όπου αποθηκεύονται περίπου 170.000 m3 πετρελαιοειδών και χημικών διαφόρων τύπων (περίπου το 14% των συνολικών ποσοτήτων της χώρας). Οι δεξαμενές βρίσκονται δίπλα στα σπίτια, πράγμα απαράδεκτο από κάθε άποψη. Πέρα από την πολύπλευρη περιβαλλοντική υποβάθμιση, υπάρχει και ο κίνδυνος μεγα-ατυχήματος κατηγορίας Σεβέζο! Οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνσή τους. Το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Πολυτεχνείου θεωρεί πιο ρεαλιστική τη λύση της υπόγειας μετεγκατάστασης σε γειτονική περιοχή.

«Η δημιουργία υπόγειων δεξαμενών θα αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα εξουδετερώσει την απειλή ατυχήματος στις δεξαμενές», λέει ο κ. Α. Μπενάρδος. «Επιπλέον, θα δοθούν για δημόσια χρήση στους κατοίκους τα 300 στρέμματα».

Στην υπόγεια αποθήκευση, οι υδρογονάνθρακες εγκλωβίζονται μέσα σε ένα υδροδυναμικό φράγμα. Οπως ξέρουμε, το πετρέλαιο επιπλέει και δεν διαλύεται στο νερό, καθώς έχει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό. Ετσι μπορούμε να «φυλακίσουμε» το πετρέλαιο στο νερό, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο έκρηξης.

Οταν έγινε η πρόταση του Εργαστηρίου υπήρχε αμφισβήτηση. Κάποιοι υποστήριζαν ότι τα ασβεστολιθικά πετρώματα που κυριαρχούν στην Ελλάδα και στην περιοχή δεν είναι κατάλληλα, άλλοι ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο. «Ανάλογες εγκαταστάσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Μασσαλίας, όπου το γεωλογικό υπόβαθρο είναι ίδιο με το δικό μας. Πρόκειται για το συγκρότημα Lavera», τονίζει ο κ. Καλιαμπάκος. Μελέτη που παρέδωσαν το ΕΜΠ και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ το 2004 απέδειξε ότι η υπογειοποίηση είναι η βέλτιστη λύση τεχνολογικά και οικονομικά (το κόστος της μεταφοράς σε επίγεια εγκατάσταση υπολογίστηκε το 2003 σε 77.800 ευρώ, ενώ σε υπόγεια 55.280 ευρώ).

Το συγκεκριμένο έργο είχε μπει στο Γ΄ ΚΠΣ, αλλά -περιέργως- τα κονδύλιά του διαμοιράστηκαν σε άλλα μικρότερα έργα, με μεγαλύτερο συντελεστή... εκλογικής απόδοσης, σε σχέση με το ξεχασμένο Πέραμα.

3. Αθέατα λατομεία αδρανών υλικών υπό του εδάφους

Ενα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής είναι οι βαθιές πληγές των νταμαριών. «Υπολογίζουμε ότι στην Αττική απαιτούνται περίπου 20–25 εκατομμύρια τόνοι αδρανών υλικών τον χρόνο. Αυτό σημαίνει κατεδάφιση 4–5 λόφων. Δεν μας περισσεύουν. Τι να κάνουμε; Μια από τις λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά είναι η υπόγεια λατόμευση. Σήμερα οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ, που η αύξηση του κόστους της εξόρυξης είναι πολύ μικρή», λέει ο κ. Μπενάρδος.

Τα οφέλη είναι πολλά: Προστασία του αναγλύφου και του τοπίου γενικότερα. Μηδενική αισθητική ρύπανση και ελαχιστοποίηση της αέριας ρύπανσης. Μεγάλη μείωση του θορύβου των εργασιών και μείωση των προβλημάτων δονήσεων, καθώς στις υπόγειες εξορύξεις γίνονται πολύ μικρές εκρήξεις.

Επιπλέον, μετά το πέρας της λειτουργίας του λατομείου δεν υπάρχει το καθήκον της αποκατάστασης του αναγλύφου, αλλά η δυνατότητα αξιοποίησης των υπόγειων χώρων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα (όπως η Subtropolis στις ΗΠΑ) αξιοποίησής τους για αποθήκευση και μάλιστα σε πολύ καλές συνθήκες (σταθερή θερμοκρασία κ.λπ.).

4. Διαμόρφωση υπόγειου χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων

«Αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο η έλλειψη ενός χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στην Ελλάδα, όπου παράγονται περίπου 200.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων τον χρόνο. Πού πηγαίνουν άραγε; Ενα μικρό μέρος τους στο εξωτερικό, τα υπόλοιπα στον κάθε Ασωπό και στη θάλασσα», τονίζει ο κ. Καλιαμπάκος. Θα μπορούσε μια τέτοια εγκατάσταση να διαμορφωθεί υπόγεια σε ορισμένα παλιά μεταλλεία, που έχουν πολύ βαθιές στοές και αδιαπέρατα πετρώματα.

5. Υπογειοποίηση δρόμων και συγκοινωνιακών δικτύων

Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό του εδάφους των πόλεων καταλαμβάνεται από δρόμους. Ποτάμια από άσφαλτο και ατσάλι αυτοκινήτων εξαφανίζουν τους ελεύθερους χώρους και διασπούν τον οικιστικό και κοινωνικό ιστό. Η συνολική απάντηση βρίσκεται στην αποφασιστική μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Η υπογειοποίηση όμως μπορεί να βοηθήσει. Κατ’ αρχήν, μέσω της προώθησης των υπόγειων μέσων σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό. Σε ορισμένες όμως πόλεις δοκιμάζεται επιπλέον η υπογειοποίηση οδικών αξόνων, με σκοπό την απελευθέρωση χώρου στην επιφάνεια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο «Big Dig» στη Βοστώνη, των ΗΠΑ, όπου «έθαψαν» 10 από τις 16 λωρίδες (σκάβοντας 12,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) στο κέντρο της πόλης, με σκοπό να το ξαναζωντανέψουν. Μήπως πρόκειται για πανάκριβα σχέδια; «Ας υπολογίσουμε την αξία της γης που αποκτούμε ξανά», απαντά ο κ. Καλιαμπάκος, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα επανασχεδιασμού με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Απ’ αυτή την άποψη, οι ερευνητές του Πολυτεχνείου υποστηρίζουν την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών του προαστιακού, που απειλούν να διχοτομήσουν ολόκληρες περιοχές στην Αθήνα (Αγιοι Ανάργυροι, Σεπόλια κ.λπ.).
 
 
 
 
 
Καταγράφηκε
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:11:34 πμ »

το θέμα των ελεύθερων χώρων, ίσως είναι κάτι που χωράει κι εμάς με δράσεις αρκετές και ποιλικλόμορφες... ήδη λίγο πριν το οικολόγιο είχαμε κάνει τη διαμαρτυρία στον Κατράντζο
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:17:51 πμ »

Ειναι πολυ ενδιαφερουσες οι προτασεις, πρεπει να τις εξετασουν ομως πολυ καλα, γιατι ολη αυτη η υπογεια δραστηριοτητα δεν μπορουμε να ξερουμε τι επακολουθα θα εχει,μην ξεχναμε οτι θα αλλαξουν ολα τα θεμελια καθε περιοχης. Το σηκωνει αυτο η θα θρηνησουμε θυματα? Αν παλι ειναι ασφαλες, ειναι πολυ καλη ιδεα!!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:22:26 πμ »

θέλει λίγη οργάνωση όσον αφορά την πληροφορία η δική μας δράση, αν για παράδειγμα θελουμε να διαμαρτυρηθούμε για τον Κατράντζο, εξετάζουμε προσεκτικά το καθεστώς του, αν εχει απαλλοτριωθεί, και αν όχι γιατί, και μετά πάμε επί τοπου 10-20 ανθρωποι, ένα πανώ ήσυχο και μοιράζουμε φυλλαδια ενημέρωσης ή και μαζεύουμε τις υπογραφές για το δασολόγιο, την πρώτη φορά που το κάναμε, μιλήσαμε με περισσότερους από 1000 ανθρώπους για το θέμα
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:25:31 πμ »

Για την υπογειοποίηση...

Φαντάζεστε να βρίσκονται μποτιλιαρισμένα εκατοντάδες αυτοκίνητα 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια; Τι γίνεται με τα καυσαέρια;  Ασφυξία! Και τα μποτιλιαρίσματα είναι καθημερινό φαινόμενο πλεον στο κέντρο (και όχι μόνο).

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Manu
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 11:46:57 πμ »

Αλέξανδρε απόλυτα δικαιολογημένη η απορία σου.

Επειδή έχω πάει στη Βοστώνη το σύστημα λειτουργεί. Βέβαια δεν είδα ποτέ μποτιλιαρίσματα σαν τα Αθηναϊκά. Δεν ξέρω τι να σου πω, σίγουρα χρειάζεται καλός σχεδιασμός. Ελπίζω στο ΕΜΠ να μπορούν να προτείνουν και αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού.
Καταγράφηκε
nikoletta
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 12:10:29 μμ »

Αλέξανδρε απόλυτα δικαιολογημένη η απορία σου.

Επειδή έχω πάει στη Βοστώνη το σύστημα λειτουργεί. Βέβαια δεν είδα ποτέ μποτιλιαρίσματα σαν τα Αθηναϊκά. Δεν ξέρω τι να σου πω, σίγουρα χρειάζεται καλός σχεδιασμός. Ελπίζω στο ΕΜΠ να μπορούν να προτείνουν και αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού.


ναι αλλά και πάλι όλα τα αέρια απόβλητα από τους υπόγειους δρόμους στο περιβάλλον δεν θα καταλήγουν? Η' μπορούν να υπάρχουν μονάδες "καθαρισμου" ώστε ο αέρας να βγαίνει καθαρός στο περιβάλλον? (γίνεται αυτό?)
Και το μεγάλο κόστος κατασκευής  που λέει ότι αντισταθμίζεται με την  αξία της γης που κερδίζουμε από την απελευθέρωση του χώρου στην επιφάνεια δεν πολυστέκει από την άποψη ότι ένας ελευθερος φυτεμένος χώρος σε ελληνικό αστικό κέντρο δεν έχει καμία σχεδόν αντικειμενική αξία αν δε μπορεί να δομηθεί. Εκτός εαν δεν γίνουν όλες αυτές οι ελευθερες εκτάσεις πάρκα και παραμείνουν δρόμοι για να λύσουν το κυκλοφοριακό χάος των αστικών κέντρων ή πολυκαταστήματα... δηλαδή ελευθερος αστικός χώρος σημειώσατε πάλι μηδέν...
για τα από το 1 εώς το 4 μακάρι να μην έμεναν στα χαρτιά όλες αυτές οι μελέτες του Πολυτεχνείου... Πώς μπορούμε να πιέσουμε προς αυτή την κατευθυνση? Πώς μπορεί να ενωθεί όλος αυτός ο κόσμος? είτε του Περάματος είτε της Μεταμόρφωσης, είτε όποιας περιοχής έχει πρόβλημα με τέτοια "χοντρά" ζητήματα... Να μάθει για όλες αυτές τις μελέτες που γίνονται και παραμένουν στα χαρτιά?
Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 23, 2007, 05:52:56 μμ »

Νικολέττα νομίζω ότι όταν μιλάει για αξία δεν βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια (αντικειμενική αξία) αλλά σε κοινωνικά (μείωση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού κόστους από την απελευθέρωση ενός ακόμα δημόσιου χώρου). Τώρα για το 1-4 έχεις δίκιο είναι ένα ζητούμενο πως μπορούμε να πιέσουμε. Το ΕΜΠ κάνει μελέτες χρόνια, πολιτική βούληση δεν υπάρχει να εφαρμοστούν. Μπορούν πάντως οι πολίτες των συγκεκριμένων δήμων να αρχίζουν να ασκούν πίεση στους αιρετούς τους άρχοντες. Είναι μία αρχή αν υιοθετήσουν τα αιτήματα αυτά οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ξέρω πάντως ότι αυτό ακούγεται ουτοπικό όταν κάποιο δήμοι αρνούνται και να κάνουν ανακύκλωση.
Καταγράφηκε
Νίκη
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 05, 2007, 11:52:52 μμ »

    Μένω στο Γουδή οπότε μ'ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αυτό το ζήτημα! Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι είναι τρέχων θέμα για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ορίστε μέρος του άρθρου "SOS για ελεύθερους χώρους στην Αττική" της Χαράς Τζαναβάρας που δημοσίευσε η Ελευθερωτυπία:

**ΓΟΥΔΗ. Να υλοποιηθεί η μελέτη του Πολυτεχνείου που έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια από τον Οργανισμό Αθήνας και προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 4.500 στρεμμάτων, που θα μειώσει τα καλοκαίρια τις μέγιστες θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο κατά 2-3 βαθμούς. Ο Ν. Γεωργιόπουλος διαφώνησε με την τακτική της διάθεσης τμημάτων του χώρου για διάφορες χρήσεις (μπάντμιντον, ογκολογικό νοσοκομείο, εκκλησίες κ.λπ.), για τις οποίες είπε ότι πρέπει να χωροθετηθούν σε πιο κατάλληληλες θέσεις.

://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=52880120ΑΡΑ

2-3 βαθμοί δεν είναι και λίγοι! Και τώρα πίτε μου τί είναι πιο σημαντικό, το μπαντμιντον ή το πράσινο που θα μπορούσε να υπάρχει εκεί; Θυμός
Καταγράφηκε

When the last tree is cut, the last river poisoned and the last fish dead, then we will descover that we can' t eat money!
KitsosMitsos
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 10:13:54 πμ »

Θα με ενδιέφερε να ενημερωθώ περισσότερο για τις δράσεις σε Α.Πατήσια και Προμπονά. Όποιος έχει περισσότερα στοιχεία, ας τα στείλει.
Καταγράφηκε
kinwniawramiden2.blogspot.com
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 06:39:33 μμ »

Προς Κιτσομητσο: Απο το ΥΠΕΧΩΔΕ ειχε εξεδωθει η ακολουθη ανακοινωση για την Coloumbia την 8  -1-2007 :Προς συντακτες Υπεχωδε:Ανακοινωση τυπου: Τροποποιειται το Γενικο Πολεοδομικο σχεδιο (Γ.Π.Σ.) της περιοχης <<Προμπονα>> του Δημου Αθηναιων :  Ο Υπουργος Υπεχωδε κ.Γιωργος Σουφλιας εκανε την ακολουθη δηλωση:  <<Με την Τροποποιηση του Γενικου Πολεοδομικου Σχεδιου(Γ.Π.Σ) της περιοχης <<Προμπονα>> του Δημου Αθηναιων το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωραει σε μια ακομα σημαντικη παρεμβαση στην περιοχη της Αθηνας που στοχο εχει την αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης των πολιτων και τη δημιουργια ενος ακομα πολυλειτουργικου πολου πολιτισμου,αθλητισμου,αναψυχης,πρασινου και αναπτυξιακων δραστηριοτητων.                                                                                                                                Η περιοχη <<Προμπονα>> γυρω απο το γηπεδο του Απολλωνα Αθηνων στην Ριζουπολη μετατρεπεται απο <<βιομηχανικο παρκο>> σε <<βιομηχανικο παρκο προς εξυγιανση>>.Με την παρεμβαση αυτη γινεται δυνατη η αναχρηση των παλιων βιομηχανικων κτηριων και η ενοποιηση των παρακειμενων χωρων υπερτοπικου πρασινου του Β Νεκροταφειου και του οικολογικου Παρκου Προμπονα.                                                                                                                                               Στα  πλαισια αυτα γινεται ενταξη της εκτος σχεδιου περιοχης,στην περιοχη Προμπονα περιπου  45  στρεμματων ,με αυξηση της εισφορας των οικοπεδουχων σε γη , ωστε να προσεγγιζει το 50% της συνολικης εκτασης,δηλ.22 στρεμματα περιπου.Επισης προβλεπεται το  διατηρητεο κτηριο της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ να γινει  ιστορικο μουσειο και στο νοτιο ακρο της περιοχης να δημιουργηθουν νεες αθλητικες εγκαταστασεις και χωροι σταθμευσης σε λειτουργικη συναφεια με τις εγκαταστασεις του γηπεδου του Απολλωνα Αθηνων.                                                                                                                                                                                                                Ο λεπτομερης σχεδιασμος της παρεμβασης θα γινει με την συνταξη πολεοδομικης μελετης.                                                                                                                  Ποιο συγκεκριμενα,η αποφαση τροποποιησης του Γενικου Πολεοδομικου Σχεδιου(Γ.Π.Σ) της περιοχης Προμπονα στα διοικητικα ορια του Δημου Αθηναιων καθοριζει οτι:                                                                                                                                                                                                                                     1)Η περιοχη Προμπονα που βρισκετε γυρω απο το γηπεδο του Απολλωνα Αθηνων στη Ριζουπολη και η οποια ηταν χαρακτηρισμενη <<Βιομηχανικο Παρκο>> χαρακτηριζεται πλεον ως <<Βιομηχανικο Παρκο προς εξυγιανση>>.                                                                                                                                                 2)Στην παραπανω περιοχη απαγορευονται πλεον  οι χρησεις βιοτεχνικων-βιομηχανικων  εγκαταστασεων μεσης οχλησης.Επιτρεπονται μονο  οι χρησεις βιοτεχνικων-βιομηχανικων εγκαταστασεων χαμηλης οχλησης (χρησεις του αρθρου 5 του απο 23/2/1987  π.διατ/τος Δ'166).Επισης επιτρεπονται οι παρακατω χρησεις:Α)Διοικηση,Β)Γραφεια,τραπεζες,ασφαλειες,κοινωφελεις οργανισμοι,Γ)Εμπορικα καταστηματα,Δ)Χωροι συναθρησης κοινου,Ε)Εγκαταστασεις κοινωνικου εξοπλισμου(κτιρια εκπαιδευσης και κοινωνικης Προνοιας,αθλητικες εγκαταστασεις  μικρης κλιμακας).Ζ)Εγκαταστασεις εμπορικων εκθεσεων,Η)Ελευθεροι  κοινοχρηστοι χωροι,Θ)Πολιτιστικα κτηρια.                                                                                                                                                                                         3)Καθοριζεται μεσος συντελεστης δομησης 1,2.Για  τις ιδιοκτησιες,οι οποιες κατα την εναρξη της σχετικης πολεοδομικης μελετης θα παραχωρησουν ανευ ανταλλαγματος προς τον Δημο Αθηναιων επιπλεον,της εκ του νομου  οφειλομενης εισφορας σε γη,ποσοστο 10% επι της αρχικης ιδιοκτησιας,ο συντελεστης δομησης οριζεται σε 1,6.                                                                                                                                                                                                                    4)Καθοριζεται ποσοστο κοινοχρηστων χωρων μεχρι 50% της  συνολικης εκτασης  με την συνταξη της Πολεοδομικης Μελετης ετσι ωστε να προβλεπεται δημιουργια χωρων ελευθερου πρασινου στη συνεχεια του ηδη υπαρχοντος παρκου(ιδιοκτησιας Δημου Αθηναιων) και σε λειτουργικη συναφεια με τις εγκαταστασεις του γηπεδου Απολλωνα και του παρακειμενου χωρου πρασινου που βρισκεται  στην νοτια πλευρα της προς ρυθμιση περιοχης.                             5)Προτεινεται η διατηρηση των εγκαταστασεων της COLUMBIA ως ιστορικο μουσειο,δεδομενου οτι τοσον αυτο  οσο και η κεντρικη πυλη εισοδου εχουν χαρακτηριστει ως μνημεια.                                                                                                                                                                                                                 6) Στα πλαισια της πολεοδομικης μελετης πρεπει να αντιμετωπιστει με τον πληρεστερο δυνατο τροπο το θεμα της κυκλοφοριακης  εξυπηρετησης του <<Βιομηχανικου Παρκου προς εξυγιανση>> σε συναρτηση με τους απαραιτητους χωρους  σταθμευσης.                                                                                          7)Νομιμως υφισταμενες βιοτεχνικες εγκαταστασεις χαμηλης οχλησης μπορουν να συνεχισουν να λειτουργουν εντος του <<ΒΙΟΠΑ προς εξυγιανση>>.Εαν ομως κατα την πολεοδομικη μελετη κριθει οτι πρεπει να  απομακρυνθουν παρεχεται η δυνατοτητα παραμονης τους για χρονικο διαστημα δωδεκα  ετων απο την ημερομηνια εφαμογης της σχετικης διαταξης.                                                                                                                                                                                    Αυτη ειναι η επισημη θεση του ΥΠΕΧΩΔΕ απο τις   8/1/2007.                                                                                                                                                                                                                       
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 08:15:16 μμ »

http://www.asda.gr/elxoroi/

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων επιδιώκει την ενημέρωση φορέων, πολιτών, δημοσιογράφων, αιρετών, κλπ για την πολεοδομική, οικιστική, επιχειρηματική πίεση για "αξιοποίηση" που δέχονται οι ελεύθεροι χώροι στην Αθηναϊκή Μητρόπολη και στην Αττική.
Καταγράφηκε
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 09, 2007, 11:14:46 πμ »

μεταφέρω άρθρο από τοπική εφημερίδα των Αθηνών για τους ελεύθερους χώρους

http://www.athina-zei.gr/pdf/09_september.pdf


Αύγουστος -Σεπτέμβριος 2007

Η Ζωή στην Πόλη
1ο Διαμέρισμα
• Θόδωρου Δεληγιάννη και Ψηλορείτη, να γίνει πράσινο και παιδική χαρά στην επιφάνεια του υπόγειου γκαράζ στον Άγιο Παύλο.
• Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, να γίνει υπόγειο γκαράζ με επιφάνεια πράσινο ελεύθερο χώρο, στα Εξάρχεια.
• Σπυρίδωνος Τρικούπη και Κουντουριώτου, να γίνει χώρος πρασίνου το σημερινό ιδιωτικό πάρκινγκ, στα Εξάρχεια.

2ο Διαμέρισμα

• Νικοσθένους-Πολέμωνος-Ελλανίκου, να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο, για πράσινο και παιδική χαρά, στο Παγκράτι.

• Ανδροκλέους και Ατρήνης, αξιοποίηση του οικοπέδου με κοινόχρηστο πράσινο, στον Άγιο Αρτέμιο.

• Πλατεία ΙΚΑ, ανάπλαση με μετατροπή της «Μάχης Αναλάτου» σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, στο Νέο Κόσμο.

• Εκαταίου-Κασομούλη-Ηλία Ηλιού, απαλλοτρίωση οικοπέδου για σχολεία στο Νέο Κόσμο.

• Πάρκο Λαγουμιτζή, ανάπλαση με δένδρα, συντριβάνια, μονοπάτια, στο Δουργούτι.

• Σφιγγός-Κασομούλη, το οικόπεδο να γίνει πράσινος χώρος, στο Δουργούτι.

3ο Διαμέρισμα

• Κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, με πράσινη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, στα Κ. Πετράλωνα.

• Απαλλοτρίωση αδόμητων οικοπέδων στο Μεταξουργείο

• Ανάπλαση του Ελαιώνα, πέραν του γηπέδου ΠΑΟ, αθλητικά κέντρα, πράσινοι χώροι, παιδικές χαρές, χώροι πολιτισμού και αναψυχής

• Υπογειοποίηση των γραμμών του τραίνου, στον Κεραμεικό

• Ανάπλαση του εργοστασίου «Γεωργιάδη», στον Βοτανικό.

4ο Διαμέρισμα

• Ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος.
• Ενοποίηση και ανάπλαση των λόφων Σκουζέ και Κολωνού.
• Πέτρας-Ιωαννίνων-Καλτεζών, το οικόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου, στον Κολωνό.
• Ανάπλαση του χώρου γύρω από το Δημοτικό Κολυμβητήριο, στην Κολοκυνθού.
• Οικόπεδα πρώην «Βότρυς» και «Κοροπούλη», απόκτηση και ενοποίηση σε ενιαίο πράσινο χώρο, στα Σεπόλια.
• Πράσινο τείχος στην παρακηφίσια περιοχή.
• Ανάπλαση πλατείας Αγίου Μελετίου, στα Σεπόλια.
• Μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ και ο χώρος να γίνει πράσινο, στα Θυμαράκια.

5ο Διαμέρισμα

• Ανάπλαση ρέματος Ποδονίφτη στου Προμπονά.
• Ανάπλαση του χώρου της «Κολούμπια» στου Προμπονά.
• Διευθέτηση των προβλημάτων στην «Θερμίδα» για να γίνουν τα προβλεπόμενα σχολεία, στη Ριζούπολη.
• Χώρος πρασίνου στην περιοχή «Καπίτσα», στον Άγιο Ελευθέριο.
• Ενοποίηση της Γκράβας με την Αλεπότρυπα, με πράσινους δρόμους, στα Πατήσια.
• Αιλιανού-Σκιάθου-Καραδία (πρώην Γαζία) στα Πατήσια.

6ο Διαμέρισμα

• Μετεγκατάσταση του γκαράζ ΗΛΠΑΠ, να γίνει πράσινο και να ενοποιηθεί με την πλατεία Αττικής.
• Ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.
• Ανάπλαση του κτιρίου Λέλας Καραγιάννη.
• Κοινόχρηστο άλσος στον χώρο του Αγίου Αθανασίου Άνω Κυψέλης.
• Ανάπλαση της πλατείας Πρωτομαγιάς, στην Κυψέλη.
• Απαλλοτρίωση όλων των αδόμητων οικοπέδων στις περιοχές Πλατ. Αμερικής - Βικτώρια, Αγ. Παντελεήμονα, Αγ. Νικόλαο.

7ο Διαμέρισμα
• Πράσινο στον χώρο του σημερινού γηπέδου ΠΑΟ, υπογειοποίηση της Λ. Αλερξάνδρας, ενοποίηση των προσφυγικών με ενιαίο πράσινο, στους Αμπελόκηπους.
• Το οικόπεδο της ΔΕΗ στην Λάμψα να γίνει πράσινος χώρος, με τα προβλεπόμενα σχολείο και παιδικό σταθμό, στο Γηροκομείο.
• Να αγορασθούν αδόμητα οικόπεδα για να γίνουν χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών, στου Γκύζη
• Ανάπλαση των αλσυλίων στο Πολύγωνο.
• Απαλλοτριώσεις και διαμορφώσεις χώρων, για να αντιμετωπισθεί
το μέγα πρόβλημα στέγασης σχολείων της περιοχής Πολυγώνου, με
πράσινους περιβόλους.
• Απαλλοτρίωση υπολοίπου οικοπέδου Πρίφτη, ανάπλαση και ενοποίηση με πλατεία Αστραπόγιαννου στον Ερυθρό.
• Απαλλοτρίωση του
χώρου στην οδό Κονεμένου, για πράσινο, στων Ελληνορώσων.
• Αγορά όλων των αδόμητων οικοπέδων, για πράσινο, σε Γουδί, Άγιο Θωμά.
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #15 στις: Δεκέμβριος 14, 2007, 06:59:51 μμ »

Ενα μεγάλο προβλημα είναι τι θεωρεί  ανάπλαση κάθε δήμος. Συνήθως πέρνουν ένα χώρο πρασίνου πχ Σαράφειο που είχε Κολυμβυτήριο και χτίζουν ξανά κολυμβητύριο τα γραφεία του ΟΝΑ(τώρα είναι 7 όροφη Πολ/κία στην χαλκοκονδύλη, αναψυκτήριο γιατί θέλουμε και έσοδα πλακοστρώσεις -που θα μπούν τα τραπεζάκια?- και τελικά από 20 στρέμματα το αποτέλεσμα είναι 2-3 καθαρό πράσινο! Δες όλες τις αναπλάσεις πλατειών στην Αθήνα και τους γύρω Δήμους. Η ίδια κατάσταση παντού.
Στο προηγούμενο κοινοτικό πλάισιο υπήρχε το μέτρο 3.2 περι αναπλάσεων που η ΕΟΚ έδινε το 60% της επένδυσης (όταν στο 100% περιέχεται το 18% φπα και περίπου 14% κρατήσεις) οπότε η πραγματική επένδηση είναι 7% του τελικού κόστους) με την υποχρέωση να είναι πράσινο. Πλέον δεν τα δίνει  σε δήμους, γιατί όλα γίναν πλακοστρώσεις και καθε χωριό και πόλη έχει τον κεντρικό δρόμο με πλάκες ρήθρα και ωραία μαντεμένια φωτιστικά και ο μαιντανός κανα καημένο δεντράκι πουτις περισσότερες φορές δεν βάζαν!!
Το χειρότερο είναι ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός ήταν κεντρική φαμπρικά από το πράσινο Υπουργείο αντιοικολογική από όλες τις πλευρές- πχ είναι τυχαίο ότι πάντα βάζαν κοκκινές πλάκες που έχουν την λιγότερη αντανάκλαση οπότε ανεβάζουν την θερμοκρασία του πεζοδρομίου  και του χώρου πολλούς  βαθμούς αντί για άσπρές που ήταν δοκιμο? Είχαν καλύτερη τιμή !!
 κυβόλιθοι με μπετό από κάτω που δεν αποροφούν νερό? Γιατί έξω ακόμα και στους δρόμους τους βάζουν μόνο με άμμο ?
Που είναι η οικολογική αρχιτεκτονική που ευαγγελίζονταν οι ίδιοι υπουργοί?
Να έχουμε το μέλλον στα χέρια μας γιατί τοχρήμα .......
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: