(.....)
Εδώ τίθενται κάποια διαφορετικά θέματα τα οποία προσωπικά, τα σταχυολογώ ως εξής :
- Διάσπαση της πληροφορίας
- Πρόσβαση στην πληροφορία
- Διακίνηση της πληροφορίας
- Εκμετάλλευση της πληροφορίας
Αν και τα παραπάνω είναι δύσκολο να θεωρηθούν ως αυτόνομες οντότητες, εντούτοις τείνω να συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου. Αλλά ; (που είναι η άνω τελεία στο πληκτρολόγιο?)
Διάσπαση της πληροφορίας δεν θα πρέπει να υπάρξει. Δεν εννοώ το "κουκούλωμα" ότι ο οικοΤόπος θα πρέπει να είναι κάτω από το οικολόγιο ή το αντίστροφο. Μάλλον εδώ κολλάει το "πρόσβαση στην πληροφορία" και πρόσβαση μέσω διάδρασης για την σύνδεση των όποιων χαρτών/projects.
Το καλό αυτών ότι όλα είναι υπό την ομπρέλλα του opensource οπότε λύσεις θα βρεθούν για το bridging αυτών, αργά ή γρήγορα.
Η πρόσβαση της πληροφορίας ωστόσο, υπό το πρίσμα που το αναφέρεις Τήλαφε, είναι σωστή για εμένα.
Να είναι μια στείρα πληροφορία με το S/
RΝ [1] υψηλό. Να είναι μια ξερή πληροφορία, χωρίς (α)πολιτικ "χρώμα".
Στο θέμα της διακίνησης της πληροφορίας, νομίζω είμαστε σύμφωνοι όλοι. Ελεύθερη σε όλους με κάθε δυνατό μέσο. Είτε με την μορφή απεικόνισης (χάρτη) είτε με την μορφή εξαγωγής μιας πιο επεξεργάσιμης μορφής (λίστα, ή geotags ή οτιδήποτε άλλο).
Για το εκμετάλλευση θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αυτοί που πρέπει να ασχοληθούν με την πληροφορία θα ασχοληθούν εν τέλει.
Τι εννοώ με αυτό;
Έστω ότι κάποια στιγμή ο/οι χάρτης/ες (συνολική "η πληροφορία" που θα μαζευτεί) έχει μια υπολογίσιμη ποσότητα δεδομένων.
Από εκεί και πέρα τι? Όχι ότι αμφισβητώ την χρησιμότητά του στο να αποκτήσει κάποιος (οποισδήποτε!) μια εποπτική εικόνα του τι συμβαίνει (και τι δεν γίνεται), αλλά πως αυτή η πληροφορία θα αξιοποιηθεί από τους φορείς?
(ακολουθεί άγνοια )
Υπάρχει κάποιο σχέδιο ενημέρωσης των φορέων? Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός μέσω κάποιου προγράμματος (ΚτΠ ή οτιδήποτε άλλο) για την περαιτέρω επεξεργασία της πληροφορίας?
(άγνοια τέλος)
Προφανώς και δεν αντιτίθεμαι σε αυτή την κίνηση.
Τρανό παράδειγμα το αναδασωτέα project, όπου η εκάστοτε κυβερνήτες του τόπου, διατύπωναν την άποψη ότι χρειάζεται (άπειρο) χρήμα, δορυφορικές φωτογραφίες από την ΝΑΣΑ και άλλα κουλά, και μια κίνηση ανθρώπου να κάνει το ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ πράγμα (σαν το αυγό του κολόμβου ένα πράγμα, που το σπας και κάνεις και ομελέττα) με όποια εργαλεία έχει στην διάθεσή του, με κόστος 0Ε και 0 λεπτά (πέραν του όποιου χρόνου που δεν αποτιμάται σε χρήμα, πιστεύω) και να αποδείξει ότι εάν υπάρχει θέληση....όλα γίνονται.
Σκόρπιες σκέψεις..
[1] S/N :
http://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio