Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

15998 μηνύματα σε 1427 θέματα- από 659 μέλη - Τελευταίο μέλος: dip
Σελίδες: 1 [2] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Έκκληση Προς Προγραμματιστές!  (Αναγνώστηκε 243 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τήλαφος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #25 στις: Αύγουστος 29, 2008, 12:03:14 μμ »

Κατ' αρχήν οφείλω να πάρω πίσω το ερωτηματικό από αυτήν μου την πρόταση:
Παράθεση
Ενδιαφέρουσα σύμπτωση ( ; ).
γιατί μόλις χθές, και κατά λάθος, είδα τη συζήτηση που γίνεται τόσον καιρό για το θέμα εδώ http://www.oikologio.gr/component/option,com_smf/Itemid,27/topic,1055.msg16322/#msg16322. Μακάρι να την είχα προσέξει πιο πριν.

@inlovewithlife
δεν λέω για σας, εγώ το σκέφτηκα γιατί δεν θα ήθελα να διασπώνται οι δυνάμεις και να δημιουργούνται ανταγωνισμοί. Κι αφού η δημόσια πληροφορία είναι το ενδιαφέρον του Τήλαφου όπως λέει και εδώ http://tilaphos.blogspot.com/2007/12/blog-post_6045.html
Παράθεση
Ο Τήλαφος θέλει να είναι ένα διαδικτυακό σημείο συγκέντρωσης και διάθεσης μεθόδων και δεδομένων, όχι ένα ιστολόγιο έκφρασης περιβαλλοντολογικών ανησυχιών ή οικολογικών προτάσεων, για τα οποία υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ειδικοί.
βολεύει η συγκέντρωση μόνον πληροφοριών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να δημιουργεί κανείς καινούργιο περιεχόμενο συγκεντρώνοντας πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν την ίδια άποψη, πολιτική, τεχνική, δεοντολογική κλπ με αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Αυτό οδηγεί σε πολλές "εξειδικευμένες" συλλογές παρά σε "ολοκληρωμένες" λύσεις αλλά διευκολύνει πολύ περισσότερους στη δημιουργία περιεχομένου "προστιθέμενης αξίας".

Στην υπόθεση αυτή έχει μεγάλη σημασία η πολιτική κάθε ιστοτόπου: το Οικολόγιο θέλει να κρατήσει τους επισκέπτες του όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί διαθέτει ποικίλο περιεχόμενο, γι αυτό και ενδιαφέρεται να αναδημοσιεύει άρθρα και πληροφορίες τρίτων. Ο Τήλαφος τοποθετείται στον αντίποδα: ενδιαφέρεται για δημόσιες υποδομές στις οποίες να έχουν πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό τον οδηγεί σε περισσότερο "άχρωμες" λύσεις, παροχή δηλ. πρωτογενών δεδομένων, εξ ου και τα Τήλαφος-αναδασωτέα, Τήλαφος-φωτιές και οικοΤόπος.

Η δημόσια πληροφορία είναι σαν ένα Lego: πολλά κομμάτια που ανήκουν σε όλους. Το πως την χρησιμοποιεί ο καθένας και τι φτιάχνει απ' αυτήν είναι υπόθεση του καθενός.

Η τεχνική μου άποψη είναι ότι το οικολόγιο πρέπει να δομήσει την πληροφορία που αναρτά με μια μέθοδο σαν αυτή των microformats, ώστε να περιλαμβάνονται οι γεωγραφικές πληροφορίες που επιθυμεί. Μετά από αυτό το στάδιο, η προβολή τους σε χάρτη είναι piece of cake, και μπορεί να γίνει με τον έτοιμο χάρτη του οικοΤόπου, με το πρόσθετο Operator του Firefox ή με πάρα πολλούς άλλους τρόπους.
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #26 στις: Αύγουστος 29, 2008, 12:19:00 μμ »

Ok Τήλαφε got it.

Συμφωνούμε τότε όλοι να προχωρήσουμε το project με έναν χάρτη οικολογικών κινημάτων? Μόνο της Αθήνας να βάλεις είναι πολύ μεγάλη προσφορά.
Καταγράφηκε
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #27 στις: Αύγουστος 29, 2008, 12:25:34 μμ »

(.....)

Εδώ τίθενται κάποια διαφορετικά θέματα τα οποία προσωπικά, τα σταχυολογώ ως εξής :

- Διάσπαση της πληροφορίας
- Πρόσβαση στην πληροφορία
- Διακίνηση της πληροφορίας
- Εκμετάλλευση της πληροφορίας

Αν και τα παραπάνω είναι δύσκολο να θεωρηθούν ως αυτόνομες οντότητες, εντούτοις τείνω να συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου. Αλλά ; (που είναι η άνω τελεία στο πληκτρολόγιο?)

Διάσπαση της πληροφορίας δεν θα πρέπει να υπάρξει. Δεν εννοώ το "κουκούλωμα" ότι ο οικοΤόπος θα πρέπει να είναι κάτω από το οικολόγιο ή το αντίστροφο. Μάλλον εδώ κολλάει το "πρόσβαση στην πληροφορία" και πρόσβαση μέσω διάδρασης για την σύνδεση των όποιων χαρτών/projects.
Το καλό αυτών ότι όλα είναι υπό την ομπρέλλα του opensource οπότε λύσεις θα βρεθούν για το bridging αυτών, αργά ή γρήγορα.

Η πρόσβαση της πληροφορίας ωστόσο, υπό το πρίσμα που το αναφέρεις Τήλαφε, είναι σωστή για εμένα.
Να είναι μια στείρα πληροφορία με το S/RΝ [1] υψηλό. Να είναι μια ξερή πληροφορία, χωρίς (α)πολιτικ "χρώμα".


Στο θέμα της διακίνησης της πληροφορίας, νομίζω είμαστε σύμφωνοι όλοι. Ελεύθερη σε όλους με κάθε δυνατό μέσο. Είτε με την μορφή απεικόνισης (χάρτη) είτε με την μορφή εξαγωγής μιας πιο επεξεργάσιμης μορφής (λίστα, ή geotags ή οτιδήποτε άλλο).


Για το εκμετάλλευση θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αυτοί που πρέπει να ασχοληθούν με την πληροφορία θα ασχοληθούν εν τέλει.


Τι εννοώ με αυτό;

Έστω ότι κάποια στιγμή ο/οι χάρτης/ες (συνολική "η πληροφορία" που θα μαζευτεί) έχει μια υπολογίσιμη ποσότητα δεδομένων.

Από εκεί και πέρα τι? Όχι ότι αμφισβητώ την χρησιμότητά του στο να αποκτήσει κάποιος (οποισδήποτε!) μια εποπτική εικόνα του τι συμβαίνει (και τι δεν γίνεται), αλλά πως αυτή η πληροφορία θα αξιοποιηθεί από τους φορείς?

(ακολουθεί άγνοια )
Υπάρχει κάποιο σχέδιο ενημέρωσης των φορέων? Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός μέσω κάποιου προγράμματος (ΚτΠ ή οτιδήποτε άλλο) για την περαιτέρω επεξεργασία της πληροφορίας?

(άγνοια τέλος)

Προφανώς και δεν αντιτίθεμαι σε αυτή την κίνηση.

Τρανό παράδειγμα το αναδασωτέα project, όπου η εκάστοτε κυβερνήτες του τόπου, διατύπωναν την άποψη ότι χρειάζεται (άπειρο) χρήμα, δορυφορικές φωτογραφίες από την ΝΑΣΑ και άλλα κουλά, και μια κίνηση ανθρώπου να κάνει το ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ πράγμα (σαν το αυγό του κολόμβου ένα πράγμα, που το σπας και κάνεις και ομελέττα) με όποια εργαλεία έχει στην διάθεσή του, με κόστος 0Ε και 0 λεπτά (πέραν του όποιου χρόνου που δεν αποτιμάται σε χρήμα, πιστεύω) και να αποδείξει ότι εάν υπάρχει θέληση....όλα γίνονται.


Σκόρπιες σκέψεις..



[1] S/N : http://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio
Καταγράφηκε
Τήλαφος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #28 στις: Αύγουστος 29, 2008, 12:58:40 μμ »

Αν το οικολόγιο δομήσει την πληροφορία που θέλει σύμφωνα με την προδιαγραφή, το έργο είναι τελειωμένο ήδη.

Οι πληροφορίες για τις οποίες απαιτείται δόμηση είναι όμοιες (ή ίδιες) μ' αυτές που φαίνονται στο εργαλείο εισαγωγής. Όταν προσδιοριστούν με ακρίβεια, θα μιλήσω με τον τεχνικό guru για την δόμηση κατα microformats και topos και τα υπόλοιπα είναι ήδη έτοιμα.

Με πρόλαβε ο Αυγερινός:

το πόσο μ' αρέσει το S/N σου δεν μπορώ να το εκφράσω. Ακριβώς αυτό.

Υπάρχουν διάφοροι που έχουν ενδιαφέρον για αυτήν την ιστορία, αλλά όπως όλα, το πράγμα χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει. Το να μπορεί ένας δήμος ή μια νομαρχία να βρίσκει έτοιμα τα προβλήματα που αναφέρουν οι πολίτες δεν είναι μικρό πράγμα. Ωστόσο το να προσπαθούμε εμείς να προβλέψουμε το μέλλον, ή το που θα οδηγήσει το πέταγμα μιας μικρής πεταλούδας εδώ (βλέπε Τήλαφος ή Οικολόγιο) είναι μάλλον μάταιο.

Καταγράφηκε
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #29 στις: Αύγουστος 29, 2008, 02:00:22 μμ »

επειδή ο παρών υπολογιστής μου δεν καταλαβαίνει τι λετε μια και αυτά τα πράγματα δεν τα διαβάζει με τα σωστά του, εχω μία εντελώς άσχετη με την συζήτηση απορία - γιατί κουβεντιάζεται το θεμα σε δύο διαφορετικά ποστς? και άλλη μία ερώτηση - επιθυμείτε να συγχωνευθούν ώστε να μην συζητείται το ιδιο πράγμα σε δυο μερη? ή να κλειδωθεί ενα εκ των δύο, όχι ετούτο μάλλον ώστε να μην γίνει μπερδεμα παιδιά?

επιφυλάσσομαι με τον νεο υπολογιστή που ήδη παρεήγγειλα (επιτέλους) να συμμετέχω κι εγώ στην όποια προσπάθεια με οποιο τρόππο μπορώ... οπότε count me in to my best ability...  Σαρκασμός

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
inlovewithlife
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #30 στις: Αύγουστος 29, 2008, 03:02:08 μμ »

Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι κινήσεις του Τήλαφου θα έχουν τεράστια επιτυχία.

Αυτό προκύπτει από το εξής λογικό : διάρκεια στο χρόνο. Οι κινήσεις αυτές δε γίνονται με την προοπτική να γεμίσουν άμεσα με δεδομένα αλλά είναι απολύτως σίγουρο ότι, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο θα γεμίζουν, ώσπου να καταστούν μία αξιόπιστη και αναντικατάστατη πηγή πληροφορίας, αποδεικνύοντας στους κατασπαταλητές χρήματος ότι τα συμμετοχικά κοινωνικά μοντέλα ήδη τους προσπερνούν.

Μερικοί τρόποι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε :

1. Προσωπική ενασχόληση (ε, εντάξει αυτό δε χρειάζεται προτροπή - κάποιοι άλλωστε το κάνουν εδώ και καιρό)
2. Προβολή στην κεντρική σελίδα τύπου rss/εικονίδιο/περιγραφή/κάτι ρε παιδάκι μου (ανάλογα με το επικοινωνιακό toolkit που έχει προετοιμάσει ο τήλαφος)
3. Το επόμενο newsletter να έχει θέμα τα πρότζεκτ του τήλαφου (και ίσως συνέντευξή του που να πάει στα μμε), ώστε να κινητοποιηθούν τα μέλη.

Αυτά για αρχή.
Καταγράφηκε
Τήλαφος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #31 στις: Αύγουστος 29, 2008, 04:10:41 μμ »

@paraxeno Δεν έχω αντίρρηση να συμπτυχθούν τα νήματα.

@inlovewithlife: μακάρι, ακριβώς όπως το λες το ελπίζω κι εγώ. Τα συμμετοχικά κοινωνικά μοντέλα έχουν πολύ μεγάλη δυναμική. Τις ίδιες διαπιστώσεις κάνουν κι άλλοι για άλλα θέματα, π.χ. ο Στάθης για τα θέματα πυρόσβεσης, Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξαιρετικά παραμελημένος από την ελληνική πολιτεία, γιατί δεν έχει εύκολο χρήμα για τους τοπικούς άρχοντες (με την έννοια του άρχω κι όχι της αρχοντιάς).

Για τις προτάσεις:

αποφεύγω τα ΜΜΕ γιατί κάνουν μεν γνωστή την κίνηση, αλλά αν δεν είναι έτοιμος ένας μηχανισμός για να εκμεταλλευτεί την αιχμή του ενδιαφέροντος που δημιουργούν, το θέμα καίγεται άδικα. Θέλει πολύ καλό προγραμματισμό για να μην γίνεται πυροτέχνημα και μεζεδάκι δημοσιότητας σε εποχές δημοσιογραφικής ανομβρίας. Οι συνεντεύξεις απαιτούν πολύ χρόνο που αφαιρείται από τις βελτιώσεις των εργαλείων. Και υπάρχουν πάρα πολλές που αναμένουν.

Αφού σας αρέσει το feed (και είμαι βέβαιος ότι με κάποιες βελτιώσεις θα γίνει πολύ καλύτερο) τότε θα μπορεί να γίνει καλύτερη τοποθέτηση στη σελίδα, και εμφανισιακά, και τεχνικά:

@ayger: το ότι το script τρέχει και ψάχνει για το feed στη μέση της σελίδας πριν ολοκληρωθεί το φόρτωμα όλης της σελίδας τη σταματάει για λίγο αλλά τόσο ώστε να γίνεται ενοχλητικό. Πρέπει να μπει ή στο τέλος λίγο πριν το </body> ή σε ένα <body onload="..."> event που να το φορτώνει στο τέλος. Πες μου τι προτιμάς να δω αν χρειάζεται να γράψω κατι για να το βολέψω.

Πρέπει να αποφασιστεί αν το feed θα παρουσιάζει συνεπτυγμένες τις πληροφορίες ή ανεπτυγμένες. Μέχρι τώρα ανάλογες ειδήσεις στο Οικολόγιο παρουσιάζονται ανεπτυγμένες. Για να γίνει αυτό στο κατηγόρημα title στο script θέλει αλλαγή το ΤΙΤΛΟΙ+ σε *.

Θέλει επίσης να δουλεύει το <style> για να μη φαίνονται όλα σε μια σειρά.

Καταγράφηκε
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #32 στις: Αύγουστος 29, 2008, 04:16:59 μμ »

@ayger: το ότι το script τρέχει και ψάχνει για το feed στη μέση της σελίδας πριν ολοκληρωθεί το φόρτωμα όλης της σελίδας τη σταματάει για λίγο αλλά τόσο ώστε να γίνεται ενοχλητικό. Πρέπει να μπει ή στο τέλος λίγο πριν το </body> ή σε ένα <body onload="..."> event που να το φορτώνει στο τέλος. Πες μου τι προτιμάς να δω αν χρειάζεται να γράψω κατι για να το βολέψω.

Δυστυχώς, αν και ορθώς μίλησες, εντούτοις ο μηχανισμός είναι τέτοιος όπου το κάθε άρθρο αποτελεί αναδρομή στην βάση δεδομένων και έχει θέση module επάνω στο template.
Οπότε, εάν το βάλεις πριν το </body> θα φορτώνει σε κάθε σελίδα, με ανείπωτα/ανεξήγητα/αδιευκρίνηστα αποτελέσματα που δεν θέλω να δω. Νο οφενς!

Παράθεση
Πρέπει να αποφασιστεί αν το feed θα παρουσιάζει συνεπτυγμένες τις πληροφορίες ή ανεπτυγμένες. Μέχρι τώρα ανάλογες ειδήσεις στο Οικολόγιο παρουσιάζονται ανεπτυγμένες. Για να γίνει αυτό στο κατηγόρημα title στο script θέλει αλλαγή το ΤΙΤΛΟΙ+ σε *.
Μικρό το κακό.Αλλάζει Χαμόγελο

Παράθεση
Θέλει επίσης να δουλεύει το <style> για να μη φαίνονται όλα σε μια σειρά.
Δεν έχω βάλει το style καθότι σπάει την μορφοποίηση.
Αλλά που ακριβώς φαίνονται όλα σε μια σειρά?

ΥΓ: FF3.0 σε FC9 εδώ φαίνονται όλα σωστά (ΤΜ). Εάν λέτε για ΙΕx.x δεν ξέρω δεν απαντώ. Αν και φροντίζουμε να είναι cross compatible το σύμπαν εδώ.
Καταγράφηκε
giannis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #33 στις: Αύγουστος 29, 2008, 04:29:03 μμ »

Και εγώ όπως τα λέει ο Αυγερινός τα βλέπω.

Αλήθεια, το εργαλείο εισαγωγής που έχει ο οικόΤοπος δεν μπορεί να μπεί στην αρχική του Οικολογίου?
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
psybases
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #34 στις: Αύγουστος 29, 2008, 09:15:08 μμ »

@τηλαφος:

Έχω ασχοληθεί ελάχιστα με Semantic Web αλλά από όσο κατάλαβα για να αποκτήσει το Οικολόγιο microformats υπάρχουν δύο τρόποι:

1) Σε κάθε είδηση/άρθρο/λινκ κτλ που ανεβαίνει ο χρήστης να συμπληρώνει χειροκίνητα το microformat μέσα σε κώδικα HTML.

2) Να αποκτήσει το Joomla υποστήριξη για microformats. Από ό,τι είδα εδώ http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=501&t=268893 αυτό θα γίνει σε μελλοντικές εκδόσεις.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος ή αν υπάρχουν και άλλοι πιο εύκολοι τρόποι.



@giannis

Λογικά πρέπει να φορτώνουμε αυτό το URL κάπου στην αρχική σελίδα (μαζί με οδηγίες  χρήσης) http://tilaphos.googlepages.com/ecoTopos.html
Καταγράφηκε

5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη...
Τήλαφος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #35 στις: Αύγουστος 30, 2008, 05:55:18 μμ »

@psybases
Εάν εμφανίζεται στη σελίδα η ανεπτυγμένη μορφή του feed τότε αυτομάτως η σελίδα του Οικολογίου εμφανίζει τα microformats όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο από τον Operator στον Firefox:


Το εργαλείο εισαγωγής δεδομένων ecoTopos δημιουργεί κώδικα HTML με την προδιαγραφή microformats. Αυτός είναι κι ο ευκολότερος τρόπος για να δομηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία για τον Σημασιολογικό Ιστό. Με το χέρι είναι απελπιστικά χρονοβόρο και πολύ εύκολο να γίνουν λάθη.

@ayger
Απορώ γιατί το <style> σπάει τη μορφοποίηση αφού εξειδικεύεται μόνο στην κλάση .topos του feed. Αν δεις πως βγαίνουν οι πληροφορίες εδώ http://tilaphos.googlepages.com/ecoToposHowToII.html και στην πρώτη σελίδα του Οικολόγιου θα καταλάβεις τη διαφορά.

Καταγράφηκε
ayger
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #36 στις: Αύγουστος 30, 2008, 06:06:40 μμ »

@ayger
Απορώ γιατί το <style> σπάει τη μορφοποίηση αφού εξειδικεύεται μόνο στην κλάση .topos του feed. Αν δεις πως βγαίνουν οι πληροφορίες εδώ http://tilaphos.googlepages.com/ecoToposHowToII.html και στην πρώτη σελίδα του Οικολόγιου θα καταλάβεις τη διαφορά.

Το έβαλα και το style (μπορείς να το δεις από το page source άλλωστε της αρχικής σελίδας.
Απλά γινόταν ένα ψιλομπέρδεμα με τα 2 διαφορετικά αλλά παράλληλα css που χρησιμοποιεί το πόρταλ.

Τα προσέθεσα, παρόλα αυτά, να μου συγχωρήσεις την (φημισμένη) οξυδέρκειά μου, αλλά δεν είδα διαφορά ούτε με FF3, ούτε με ΙΕ7 (μέσω virtual machine).

Έχω "χάσει" κάτι με το style αυτό ? Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Τήλαφος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #37 στις: Αύγουστος 30, 2008, 06:18:34 μμ »

Δεν μπορείς να δεις τη διαφορά;  Έκπληξη
Δες την ανεπτυγμένη μορφή των πληροφοριών.
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #38 στις: Σεπτέμβριος 01, 2008, 03:21:00 μμ »

Για τα διαδικαστικά θα έλεγα να συνεχίσουμε την προπαγάνδιση του πρότζεκτ για τον άλλο χάρτη, των κινημάτων, και ας μην είναι πλέον τόση η υπολογιστική δουλειά. Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνω τα βήματα που είχα γράψει και πιο πάνω :

1. Ανάρτηση του λινκ προς την έκκληση στην κορυφή του φόρουμ με σχετικό κειμενάκι τύπου "Το οικολόγιο ξεκινά την κατασκευή ενός διαδραστικού ψηφιακού χάρτη .... και αναζητά .... Για περισσότερα κλικ εδώ".
2. Αποστολή της έκκλησης σε όλα τα μέλη με προτροπή να την προωθήσουν περαιτέρω.
3. Δημοσίευση σε άλλα φόρα/λίστες αλλά και γνωστοποίηση σε ανθρώπους που ξέρουμε ότι μπορούν να ασχοληθούν (ήδη γίνεται)
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: