Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

16140 μηνύματα σε 1435 θέματα- από 670 μέλη - Τελευταίο μέλος: corto
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για "Νεκρό Ξύλο"  (Αναγνώστηκε 170 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« στις: Αύγουστος 26, 2008, 06:28:06 πμ »

μας ήλθε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το παρακάτω ερώτημα


Αυτό είναι ένα μήνυμα μέσω http://www.oikologio.gr από τον
ΓΕΩΡΓΙΑ

Γειά σας θα ήθελα να μάθω τί είναι το νεκρό ξύλο και σε τι χρησιμεύει στα δάση. Πόσο νεκρό ξύλο χρειάζεται για να παίξει το ρόλο του?Τι ευρωπαικές πολιτικές υπάρχουν?

==============

εάν γνωρίζετε παρακαλώ ενημερώστε...

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 26, 2008, 01:26:37 μμ »

Νεκρό ξύλο (deadwood ή woody debris) είναι το ξύλο ή καλύτερα τα δέντρα εκείνα που πια δε ζουν, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο δάσος με τη μορφή κορμών, ξύλων κτλ.

(Να σημειώσω εδώ ότι ακόμη και στα ζωντανά δέντρα, το ξύλο κάτω από το φλοιό και μερικά εκατοστά ακόμη "προς τα μέσα" είναι επίσης νεκρό...)

Τα νεκρά δέντρα (ή όπως είπαμε μέρη των δέντρων) μπορεί να είναι είτε ιστάμενα (όρθια με απλά λόγια), να μην έχουν πέσει ακόμη ή να είναι κατακείμενα, πεσμένα δηλ. στο έδαφος. Τα δέντρα μπορεί να έχουν νεκρωθεί από κάποια προσβολή ή να έχουν πέσει από δυνατό αέρα ή έντονη χιονόπτωση ή ακόμη κι από υλοτομίες.

ένα πολύ όμορφο παράδειγμα από νεκρό ιστάμενο ξύλο από τον Όλυμπο μπορείς να δεις στη φωτογραφία

Το νεκρό ξύλο, αν και δε συμμετέχει έντονα στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων (μιλάμε ΜΟΝΟ για το ξύλο κι όχι για τυχόν φύλα ή φλοιό) καθώς κατά 98% περίπου αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, κι αυτός είναι κι ο λόγος που λέμε ότι το κόψιμο των δέντρων είναι "οικολογικό", έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διατήρηση υψηλού ποσοστού βιοποικιλότητας σε ένα δάσος.
Αυτό γιατί σε ένα νεκρό ξύλο βρίσκουν καταφύγιο και τροφή πληθώρα οργανισμών. Μάλιστα, πολλοί οργανισμοί εξαρτώνται ΑΜΕΣΑ από την ύπαρξη νεκρών ξύλων
Υπάρχουν έντομα τα οποία τρέφονται αποκλειστικά με νεκρό ξύλο, υπάρχουν μύκητες (μανιτάτρια) τα οποία επίσης τρέφονται με νεκρό ξύλο (και τα δύο παραπάνω βοηθούν στην αποσύνθεση του νεκρού ξύλου).
υπάρχουν όμως και ανώτερα (εξελικτικά) ζώα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το νεκρό ξύλο (ιστάμενο και κατακείμενο) το κλασσικό παράδειγμα είναι οι δρυοκολαπτες (τρυποκάρυδοι) όπου τρέφονται από έντομα που ζουν (και τρέφονται κι αυτά με τη σειρά τους) στο νεκρό ξύλο.
Παράλληλα το νεκρό ξύλο (και ιδιαίτερα το ιστάμενο) είναι ένας πολύ καλός τόπος φωλεοποίησης. Όσα είδη πτηνών έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές σε κοιλότητες που σκαλίζουν τα ίδια, βρίσκουν πολύ εύκολο να σκαλίσουν το νεκρό ξύλο.

Μια πλήρης περιγραφή των θετικών επιδράσεων της ύπαρξης νεκρού ξύλου στο δάσος θέκει πολύ χώρο και χρόνο οπότε θα περιοριστώ εδώ.
απλά μπορούμε να το σκεφτούμε σας ένα mini οικοσύστημα..

Στα παραπάνω πλαίσια λοιπόν, οι διαχειριστές του δάσους έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα ύπαρξης μια ποσότητας νεκρού ξύλου μέσα στο δάσος, ακριβώς για να ευνοήσουν τις φυσικές λειτουργίες που προανέφερα.

Δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες αυτή τη στιγμή γα το πόσο είναι το βέλτιστο ποσό νεκρού ξύλου (μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά εκτάριο) που πρέπει να παραμείνει στο δάσος καθώς
1) Αυτή τη στιγμή η έρευνα είναι σε μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε τη σημαντικότητά του
2) Το ποσό εξαρτάται από το οικοσύστημα κάθε φορά, οπότε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία να δοθεί μια γενική τιμή

Η Ευρωπαίκή ένωση έχει γενικά θεσπίσει μερικές οδηγίες αλλά σε καμία περίπτωση κάτι το ειδικό...Περισσότερο της μορφής ότι είναι καλό να αφήνουμε ένα ποσό νεκρού ξύλου στο δάσος....
Όπως είπα κάθε οικοσύστημα είναι μοναδικό οπότε δε μπορούμε να γενικεύσουμε..


Για την Ελλάδα σε γενικές γραμμές, τα δάση είναι σε καλή κατάσταση σε αυτό τον τομέα, αν και θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα....

Ελπίζω να σε κάλυψα!


Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 26, 2008, 02:16:16 μμ »

σε ευχαριστώ Φωτη μου, θα στειλω την απάντηση στην κοπέλα πους μας εστειλε το μεηλ Χαμόγελο

Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: