Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14871 μηνύματα σε 1340 θέματα- από 589 μέλη - Τελευταίο μέλος: Klearhos
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ (Δρ ΣΗΦΑΚΙΣ)  (Αναγνώστηκε 875 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
ATHENA
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« στις: Ιούλιος 23, 2007, 11:48:01 μμ »

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΟΚΤΟΡΟΣ ΣΗΦΑΚΙ ΣΤΗ ΛΙΣΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩς ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΕΔΩ
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (BOLDS) ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ.
 

ΠΑΡΝΗΘΑ & ΠΗΛΙΟ: ΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ή Η ΑΡΧΗ

Τη νύχτα της 28ης Ιουνίου κοιτούσα την Πάρνηθα μέσα στις φλόγες χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι, μια και πυροσβέστης δεν είμαι ώστε να έχω το?δικαίωμα ν?αντιμετωπίσω από κοντά την τρομερή φωτιά. Αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη συντονισμού δεν επέτρεψε στους εθελοντές να συμμετάσχουν αποτελεσματικά. Το πρωί απομακρύνθηκα από το φρικτό θέαμα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Πολλές φορές η απόσταση μπορεί να μας δώσει κάποιες πληροφορίες που δεν έχουμε εκ του σύνεγγυς. Έτσι απομακρύνθηκα πολύ, κάπου 1000 χιλιόμετρα μακριά, τόσο όσο είναι το ύψος πτήσης των δορυφόρων πολικής τροχιάς που παρατηρούν αδιάκοπα το κάθε τι συμβαίνει στο γήινο περιβάλλον. Αποφάσισα ότι το καλύτερο που μπορούσα να κάνω είναι να ενημερώσω για το  τι πραγματικά μπορούμε να δούμε από αυτούς τους δορυφόρους.

Στις 28 Ιουνίου, το βράδυ, γίναμε όλοι, μέσω των ΜΜΕ, μάρτυρες των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαϊών στην Αττική και στο Πήλιο. \'Όμως δύο δορυφορικές εικόνες που είχαν ληφθεί από το δέκτη MODIS της NASA πολύ νωρίτερα, στις 11.50 π.μ. και 13.30 ώρα Ελλάδος, έδειχναν ήδη και καθαρά το ξεκίνημα της φωτιάς.

Στη NASA λειτουργεί ένα Σύστημα ¶μεσης Απόκρισης για παρατήρηση πυρκαϊών σε ολόκληρο τον κόσμο και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο. Έτσι ίσως μόνον εξηγείται το γεγονός ότι στην Αμερική γνώριζαν για την πραγματική έκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα αρκετές ώρες πριν από εμάς. Στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουμε (επιστημονικά τουλάχιστον) τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα δεδομένα αυτά και διαθέτουμε εγκατεστημένο δέκτη λήψης δορυφορικών εικόνων, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν τις εστίες μεγάλων δασικών πυρκαϊών με συχνότητα 15 λεπτών. Οι δορυφορικές λήψεις στο μέσο υπέρυθρο φάσμα επιτρέπουν τον εντοπισμό των εστιών της πυρκαϊάς καθόλη τη νύκτα αλλά κυρίως διαμέσου του πυκνού καπνού. Επομένως η της αξιολόγηση έκτασης ενός μετώπου αλλά και η συγκριτική εκτίμηση περισσότερων μετώπων στο σύνολο της χώρας μπορεί να γίνουν με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία απότι με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα οι πληροφορίες αυτές μπορούν να καθοδηγηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια τα πυροσβεστικά μέσα επίγεια και εναέρια. Δυστυχώς (στην πράξη) δεν διαθέτουμε ανάλογη υπηρεσία που να συλλέγει και να αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά σε επιχειρησιακή βάση στην Ελλάδα.

Στις 2 Ιουλίου, οι δορυφόροι σταμάτησαν, επιτέλους, να βλέπουν καπνούς και φωτιές? Η οπτική επεξεργασία δορυφορικών εικόνων μέτριας χωρικής διακριτικής ανάλυσης δείχνει μια πρώτη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων σε Πάρνηθα και Πήλιο. Στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να επεξεργαστούμε με αυτόματες μεθόδους εικόνες υψηλότερης ανάλυσης που θα δώσουν με ακρίβεια το ποσοστό και την έκταση της καμένης γης. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση (σύμπτωση;) φάνηκε από την πρώτη μελέτη δορυφορικών λήψεων.  Οι δύο φωτιές, στην Πάρνηθα και στο Πήλιο, ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Καθώς έπνεαν δυτικοί άνεμοι η φωτιά μεταφέρονταν προς τα ανατολικά. Και συνέχισε να μεταφέρεται έως ότου κατόρθωσαν τελικά να την ελέγξουν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι φωτιές κάλυψαν την ίδια απόσταση (περίπου 20 χιλιόμετρα). Γεγονός που δείχνει ότι ο χρόνος αντίληψης και αντίδρασης ήταν ο ίδιος, αν βέβαια δεχτούμε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης ήταν αντίστοιχες στις δύο περιπτώσεις.

Θα υπενθυμίσω ότι, παρά τις εκκλήσεις μας το έτος 2000, δεν υπάρχει ακόμη σήμερα εγκατεστημένο σύστημα επιχειρησιακής αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων για την προετοιμασία, το σχεδιασμό, την αντιμετώπιση δασικών πυρκα?ών και την αξιολόγηση των ζημιών τους. Τέτοια συστήματα διαχείρισης και προγραμματισμού εφαρμόζονται κυρίως την τελευταία πενταετία, μετά τις εμπειρίες που είχαν πολλές χώρες με εκτεταμένες δασικές καταστροφές, αλλά και μετά την εκτόξευση δορυφορικών δεκτών που παρέχουν την αντίστοιχη χρήσιμη πληροφόρηση.


Δρ. Νικόλαος Ι. Σηφάκις
Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Τηλ: 210-810.9187 / Φαξ: 210-613.8343 / Email: [email protected]
 URL: http://sat2.space.noa.gr/~sifakis/

Το ξεκίνημα των πυρκαϊών: Λήψη MODIS από δορυφόρο Aqua στις 11.50 π.μ.(πάνω) και το δορυφόρο Terra στις 13.30 (κάτω).
Καταγράφηκε
Nefelikas
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 24, 2007, 12:41:11 πμ »

Μου είχε ξεφύγει για κάποιο λόγο αυτό το κείμενο μέσα στον ορυμαγδό των μηνυμάτων. Πήρα την πρωτοβουλία και του έστειλα ένα ευγενικό mail, ζητώντας του να μας βοηθήσει όποτε και με όποιον τρόπο μπορεί.

Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους να μας ενημερώνουν έγκυρα και να μας καθοδηγούν μακριά από τις κακοτοπιές της ημιμάθειας.
Καταγράφηκε
ATHENA
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 24, 2007, 01:32:45 πμ »

ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΝΕΦΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΕΥΧΗ ;-)

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ Δρ ΣΗΦΑΚΙ
ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;-)
Καταγράφηκε
ithaca
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 24, 2007, 01:49:48 μμ »

Πολύ σημαντικά σχόλια!
Καταγράφηκε
ithaca
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 02, 2007, 01:40:18 πμ »

Στο μεταξύ μόνο τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς βλεπουμε.  Θυμός
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 17, 2007, 10:59:55 πμ »

Πολύ σημαντικά όλα αυτά. Άντε να δούμε τις νέες τεχνολογίες να εφαρμόζονται για την προστασία της φύσης και στην Ελλάδα.
Καταγράφηκε
dryokolaptis
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 11, 2007, 01:07:32 μμ »

Είναι να τρελαίνεσαι όταν συνειδητοποιείς ότι μέσω google (earth google) για παράδειγμα ο κάθε ένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε χωρική πληροφορία που οι υπηρεσίες του κράτους δεν διαθέτουν. Οι λύσεις που δίνει η τεχνολογία είναι πάρα πολλές, τα ερευνητικά εργαστήρια έχουν καταθέσει προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Θα πρέπει τέτοιοι επιστήμονες να μας βοηθήσουν ώστε και εμείς να τους βοηθήσουμε να ακουστούν.
Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε κατάλληλους ορθοφωτοχάρτες για να μπορούμε και μόνοι μας να ελέγχουμε τις προσπάθειες καταπατήσεων.
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 11, 2007, 01:59:25 μμ »

Δεν περιμενουμε θαυματα... δεν γινεται απο τη μια μερα στην αλλη να αλλαξουν τα πραγματα. Θελει οργανωση, εγκαταστασεις και εκπαιδευση- στρατολογηση προσωπικου. Γι' αυτο ειναι τοσο επιτακτικη η αναγκη δημιουργιας αυτονομου Υπουργειου Περιβαλλοντος για να ασχολειται με αυτα τα θεματα που ερχονται συχνα σε συγκρουση με συμφεροντα αλλων Υπουργειων οπως ΠΕΧΩΔΕ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κτλ. Βεβαια, εδω εχουμε το θεμα οτι κορακας κορακου ματι δεν βγαζει και μπορει να τα κανουν πλακακια μεταξυ τους... παντως η ελπιδα πεθαινει τελευταια.

Αθηνουλα ευχαριστουμε πολυ καλο ενημερωτικο υλικο! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
ATHENA
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 15, 2007, 01:11:08 πμ »

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΡ ΣΗΦΑΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ


ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΛΕΠΩ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ

ΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΗΦΑΚΙ

  ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ



Καταγράφηκε
Kev
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 22, 2008, 11:17:14 μμ »

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε που λέει και ο Fotis:
2007/2008:
http://img.photobucket.com/albums/v520/APAPA/2007_2008.gif
Καταγράφηκε

Goodbye blue sky, goodbye
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: