Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14272 μηνύματα σε 1261 θέματα- από 539 μέλη - Τελευταίο μέλος: ex nihilo
Oikologio ForumΠεριβάλλονΑναδασώσεις - Δενδροφυτεύσεις - Προστασία εδαφών απο διάβρωση (Συντονιστές: Thanasis, Fotis)Οικολόγοι Πράσινοι: 9 μήνες μετά, η Ηλεία σε πλήρη απόγνωση
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Οικολόγοι Πράσινοι: 9 μήνες μετά, η Ηλεία σε πλήρη απόγνωση  (Αναγνώστηκε 17 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
pliroforisi
« στις: Μάιος 12, 2008, 07:23:03 μμ »

Σήμερα, 12 Μαϊου 2008, από τους Οικολόγους Πράσινους δόθηκε στον Τύπο η παρακάτω ανακοίνωση...

............................

9 μήνες μετά: η Ηλεία σε πλήρη απόγνωση

Φανερή η απουσία ενός οράματος για την περιοχή
και ενός σχεδίου για την υλοποίησή του


Στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους καμπάνιας "Εμείς θυμόμαστε τις φωτιές, εσείς;" οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποίησαν το Πανελλαδικό τους Συμβούλιο στην Ηλεία, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε πυρόπληκτα χωριά, καταγραφή προβλημάτων και συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η γενική διαπίστωση είναι πως τα πυρόπληκτα χωριά είναι αφημένα στην τύχη τους, χωρίς οικονομική ή ψυχολογική υποστήριξη από πλευράς της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, κανένας βουλευτής δεν τους έχει επισκεφτεί μετά τις εκλογές. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών ταλαιπωρούνται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων για απώλεια αγροτικής παραγωγής. Παρά τις υποσχέσεις για δημιουργία 6 χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή, οι ελάχιστες προσλήψεις έχουν γίνει μέσω των γνωστών κομματικών-πελατειακών καναλιών. Οι κάτοικοι επισήμαναν πως δεν αξιοποιήθηκαν καν ντόπιοι στις εργασίες κατασκευής κορμοφραγμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Σε έναν νομό με τη μισή του έκταση καμμένη και με το 50% των κατοίκων του να απασχολείται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, η αποκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων με βιώσιμο τρόπο είναι καθοριστικής σημασίας.

Πολύτιμα ήταν τα συμπεράσματα από την εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή του αντινομάρχη Ηλείας κου Μπαλκάμου και του Δημάρχου Πύργου κου Παρασκευόπουλου.

Από τη συζήτηση προέκυψε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τον υπαρκτό κίνδυνο πυρκαγιών ενώ η καταστροφή ανέδειξε την απουσία υποδομών συντονισμού. Αξιοσημείωτο είναι πως αν και έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το 2008, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ σχετικά.

Σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, τονίστηκε πως το γνωστό και ως "Ταμείο Μολυβιάτη" που έχει συγκεντρώσει χρήματα από το ξεχείλισμα της ευαισθησίας και συγκίνησης χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να χρηματοδοτήσει δράσεις που αποτελούν ούτως άλλως υποχρεώσεις του κράτους ή συγκεκριμένες κυβερνητικές υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, ελάχιστα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο 4ο ΚΠΣ.

Με δεδομένη την απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού, η άναρχη ανάπτυξη και η κακοποίηση της φύσης αναμένεται να είναι η φυσική εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη υπάρχουν 25 χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσιες εκτάσεις στις παραλίες του νομού ενώ η σχεδιαζόμενη διέλευση της Ιονίας Οδού από τη λίμνη Καϊάφα θα δώσει το οριστικό πλήγμα στην περιοχή. Και βέβαια η πιο κραυγαλέα περίπτωση άναρχης και κοντόφθαλμης αναπτυξιακής λογικής είναι η παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου στο Δήμο Ζαχάρως έκτασης 2700 στρεμμάτων για οικιστική-τουριστική επένδυση κατά μήκος της παραλίας σε συνέχεια του καμένου δάσους του Καϊάφα.

Στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας βιώσιμης οικονομίας στην περιοχή με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσων ανθρώπων που βρέθηκαν χωρίς ελπίδα και χωρίς μέλλον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν:

* Κήρυξη της Ηλείας ως Περιοχής Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων, με άμεσο καθορισμό από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προδιαγραφών για την εφαρμογή των σχετικών εργαλείων, κάτι που βέβαια έπρεπε να έχει κάνει χρόνια τώρα. Προτεραιότητα να δοθεί στην εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης στις πυρόπληκτες περιοχές.

* 'Αμεση δημιουργία Οργανισμού με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συντονίζει μακροχρόνια την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και θα αξιολογεί την πορεία και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών επιλύοντας τα προβλήματα που εμφανίζονται. Ο Οργανισμός να διαμορφώσει επίσης έναν Φάκελο Καταστροφής στον οποίο θα καταγράφονται οι αιτίες της καταστροφής, τα μέτρα αποκατάστασης και θα προτείνονται μέτρα αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων, ιδιαίτερα ενόψει των πιο καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
   
* Να πάψει η κυβέρνηση τη σπατάλη πόρων μέσα από αναποτελεσματικές και πελατειακές διαδικασίες αλλά να χρηματοδοτήσει απαραίτητα και σημαντικά έργα οικολογικών υποδομών που θα απασχολήσουν ανθρώπους από την περιοχή και θα δημιουργήσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού.
   
* Παροχή ενός επιδόματος σε όλους τους πυρόπληκτους για την επόμενη πενταετία με τη δέσμευση πως θα απασχολούνται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες αποκατάστασης της περιοχής, δημιουργίας βιώσιμων υποδομών και κοινωνικής αλληλεγγύης.
   
* Την επιτάχυνση - ολοκλήρωση της έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την προεκλογική διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ σε κατοίκους της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους σύμφωνα με καταγγελίες φορέων και πολιτών δεν ήταν δικαιούχοι.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους τοπικούς φορείς –όπως συμφωνήθηκε με τη Νομαρχία Ηλείας και το Δήμο Πύργου- για:

* την από κοινού προώθηση πρωτοβουλιών λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους (απασχόληση, αίσθηση αλληλεγγύης) και τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν

* τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου πράσινης οικονομίας για το νομό Ηλείας ώστε τουλάχιστον μέσα από την τραγική καταστροφή να προκύψει μια νέα προοπτική βιωσιμότητας για την περιοχή που να αποτελεί και γενικότερο πρότυπο.

 
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
12.5.2008


Για περισσότερες πληροφορίες:
Διονύσης Κράγκαρης, κιν. 6932.232595
Λενιώ Μυριβήλη, κιν. 6976.716830

Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: