μεταφέρω από το ενημερωτικό δελτίο της Eurocharity.org
http://www.eurocharity.org/article.php?article_id=3629Κατηγορία Άρθρου: Διάφορα Νέα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2008
Επένδυση στον... ήλιο
Επένδυση... στην ηλιακή ενέργεια, με πολλαπλά οφέλη, ετοιμάζεται να κάνει η δημοτική Αρχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Ηδη, ο δήμος ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου -σε επίπεδο αυτοδιοίκησης- φωτοβολταϊκού πάρκου, με προοπτική στο τέλος του 2011 να έχει αποκτήσει συνολικά 10 πάρκα και να καλύψει περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος της πόλης, με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη. Την παραπάνω σημαντική πρωτοβουλία παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης μιλώντας σε συνέδριο στο Ροβίγκο της Ιταλίας με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οπως τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης, η δημοτική Αρχή του Ρέντη έχει ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου μέσα σε έναν χώρο πρασίνου έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Η ισχύς παραγόμενης ενέργειας θα είναι 20 κιλοβατώρες (20 KWp) και τα φωτοβολταϊκά θα συνυπάρξουν με χαμηλό και υψηλό πράσινο, που δεν θα δυσκολεύει τη λειτουργία τους αλλά θα τα κάνει πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, μέσα στην τριετία 2009-2011 θα κατασκευάζονται από τρία φωτοβολταϊκά τον χρόνο, με σκοπό στο τέλος του 2011 να διαθέτει 10 φωτοβολταϊκά αυτής της ισχύος που θα αθροίζουν όλα μαζί περίπου 200 KWp ή 0,2 ΜWp.
«Αυτή είναι μια σοβαρή παραγωγή ενέργειας για έναν μικρομεσαίο Δήμο σαν τον δικό μας και θα αντιστοιχεί σε ωφέλεια για το περιβάλλον αντίστοιχη με 400 στρέμματα δάσους. Ολα μαζί θα παράγουν περίπου 285.000 KWp ετησίως», υπογράμμισε ο κ. Ιωακειμίδης, προσθέτοντας ότι αυτή η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος του δήμου.
Οικονομικά οφέλη
Ομως, εκτός από την οικολογική διάσταση του θέματος, αφού η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας «συνεπάγεται» αντίστοιχη μείωση της έκλυσης ρύπων, υπάρχει και η οικονομική διάσταση.
«Αν υπολογιστεί ότι αυτό επιδοτείται με 9πλάσια τιμή από την τιμή αγοράς, αυτό σημαίνει ότι ο δήμος θα έχει σχεδόν μηδενίσει το κόστος του στη ΔΕΗ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι:
Το κόστος κατασκευής ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου 20 KWp είναι 120.000-130.000 ευρώ και τα ετήσια έσοδα από πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 12.000-13.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι στα πρώτα 15 χρόνια θα υπάρχει απόσβεση του κόστους και για άλλα 5 χρόνια θα υπάρξει οικονομικό όφελος από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ ή αργότερα και από την απευθείας διάθεσή της.
«Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι θα κάνουμε μια επένδυση 120.000-130.000 ευρώ, θα πάρουμε πίσω το κόστος της έντοκα σε 15 χρόνια και τα επόμενα 10-15 χρόνια θα έχουμε ένα κέρδος της τάξεως των 72.500 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ιωακειμίδης. Και κατέληξε:
«Προφανώς δεν είναι η επένδυση που θα φέρει χρήματα σε κάποιον, αλλά αποδεικνύεται ότι και το περιβάλλον ωφελείται και ο χρήστης δε χάνει απ αυτήν την επένδυση».
Πηγή: Έθνος