Μάχη με το χρόνο και τον καιρόΔευτέρα, 03.03.08
Aγώνα δρόμου ώστε ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας να φιλοξενήσει μεγαλοπρεπής αλλά και καταπράσινος την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δίνουν καθημερινά επιστημονικό προσωπικό και εργάτες, ενώ την περιοχή επισκέπτεται σήμερα και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης. Τρεις εβδομάδες πριν από την τελετή, οι κυριότερες φυτευτικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Ομως οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την ολοκλήρωση των έργων θεωρούν σημαντική και ελπίζουν στη συνεισφορά των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα της βροχής.
Ηδη σημαντικές εκτάσεις του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας «βομβαρδίζονται» από ένα μίγμα σπόρων και λιπάσματος που θα επιταχύνει το πρασίνισμα του ευρύτερου χώρου.Τo νερό της βροχής είναι λοιπόν απαραίτητο προκειμένου η υδροσπορά να φέρει γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αγωνία είναι διάχυτη σε όλους. Από τον προϊστάμενο των εργασιών έως τον τελευταίο εργάτη: «Μην το βλέπετε τώρα έτσι και απογοητεύεστε. Μόλις τελειώσουμε τις εργασίες στους λόφους, θα δείτε το πραγματικό αποτέλεσμα. Αρκεί να πέσει μία βροχή για να ανθίσει ο τόπος!».
Αυτό μας φώναξε αυθόρμητα ένας εκ των εργατών στον Κρόνιο λόφο καθώς παρατηρούσαμε τη διαδικασία υδροσποράς. Ο εργάτης ήταν σκαρφαλωμένος στον υδροσπορέα, ένα ογκώδες όχημα που
ρίχνει με τεράστια πίεση στις πλαγιές μίγμα νερού, λιπάσματος και σπόρων από πέντε διαφορετικά είδη ποωδών φυτών. Ο θόρυβος ήταν έντονος. Με δυσκολία ακούγαμε τα λόγια του εργάτη. Ηταν όμως ο πρώτος που μας έδωσε το «κλίμα» που επικρατεί στην Αρχαία Ολυμπία, όπου επιστήμονες και εργάτες συνεχίζουν τον… αγώνα δρόμου για το πρασίνισμα της καμένης γης πριν από τις 24 Μαρτίου.
Διαπιστώσαμε συγκρατημένη αισιοδοξία: «Αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, θα δώσουμε στη διεθνή κοινή γνώμη μια αξιοπρεπή εικόνα». Αυτό που εντείνει την αγωνία των ειδικών είναι οι καιρικές συνθήκες. Στην Ολυμπία οι αρμόδιοι δίνουν, όπως φαίνεται, μάχη με το χρόνο, αλλά και με τον καιρό. «Χρειαζόμαστε βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα προκειμένου να ανακάμψει η φύση και να “σκάσουν” γρηγορότερα οι σπόροι» εξηγεί ο κ. Γιώργος Λυριτζής, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Και μπορεί ο… καιρός να συμβάλλει στην προσπάθεια «αναγέννησης» της Αρχαίας Ολυμπίας όσον αφορά τη ζέστη (το διαπιστώσαμε κι εμείς στο οδοιπορικό μας, αφού είδαμε το θερμόμετρο να δείχνει έως και 18 οC), ωστόσο, η ανομβρία «απειλεί» να καθυστερήσει το πολυπόθητο πρασίνισμα, ιδίως στις πλαγιές του Κρόνιου λόφου και στο μήκος της διαδρομής που ακολουθεί η Φλόγα. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Βάζουμε στους υδροσπορείς μόνο νερό και ποτίζουμε έτσι τις πλαγιές» λέει ο κ. Λυριτζής.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Καρέτσος, δρ δασολόγος, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, αναφέρει ότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου δεν έχει πέσει ούτε στάλα βροχής στην Ηλεία, ενώ ο πρόσφατος χιονιάς προκάλεσε πολλά προβλήματα. «Eκανε παγωνιά, ως και -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν υπήρξε χιονόστρωση που θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο. Από το πολύ κρύο κάποια δέντρα που είχαμε φυτέψει, όπως πικροδάφνες, “κάηκαν” ολοσχερώς. Αλλά θα τα αντικαταστήσουμε άμεσα». Κι ενώ οι γενικές φυτεύσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, απομένουν ορισμένες ειδικές φυτεύσεις μεγάλων δέντρων στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Λυριτζή, ο χώρος θα διαμορφωθεί σαν φυσικό λιβάδι. Σύμφωνα επίσης με τους επιστήμονες –που, όπως αστειευόμενοι λένε, έχουν «φυτρώσει» και οι ίδιοι στην Αρχαία Ολυμπία–, το ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκατάστασης του φυσικού τοπίου και την… επόμενη μέρα της Τελετής Αφής της Φλόγας για τους Αγώνες στο Πεκίνο. «Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο οι ίδιοι οι εργολάβοι που έχουν “μπει” σήμερα στις εργασίες έχουν αναλάβει να συντηρήσουν το χώρο και μεταξύ άλλων να ποτίζουν, να λιπαίνουν κ.ο.κ.» επισημαίνει ο Γιώργος Λυριτζής.