Επτά ελληνικές πόλεις στα βήματα του Ενσντορφ!
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_5032_09/02/2008_1287266Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Επτά από τους δήμους που θα θιγούν άμεσα από την εγκατάσταση εργοστασίων λιθάνθρακα δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια! Οι κάτοικοί τους ξέρουν πως, αν τα σχέδια προχωρήσουν, οι περιοχές τους θα βουλιάξουν στη λάσπη και στους ρύπους. Ετσι, με την αρωγή του WWF Ελλάς, δημιούργησαν την πρώτη συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα και απαιτούν να ακουστούν!
Eίστε κάτοικος ενός μικρού χωριού και κάνετε όνειρα για αγροτοτουρισμό ή βιοκαλλιέργεια. Μόνο που το μέλλον του τόπου σας έχει σχεδιαστεί ήδη σε κάποιο επιχειρηματικό μίτινγκ, μακριά από αυτά τα βουνά, και είναι πολύ πιο γκρίζο. Η περιοχή σας έχει επιλεγεί ως ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα. Τι κάνετε;
Πολλοί δήμοι και κοινότητες της χώρας βρέθηκαν στην ίδια θέση προ λίγων μηνών. Στην αρχή, οι τοπικές αρχές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον επιχειρηματία. «Τίποτα δεν θα κάνουμε χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», ήταν η απάντηση. Η επένδυση όμως εν τω μεταξύ δρομολογούνταν - το σχέδιο είχε ήδη κατατεθεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Οι τοπικοί βουλευτές προεκλογικά είχαν δεσμευθεί ότι «δεν θα αφήσουν να καταστραφεί ο τόπος», όμως κι αυτοί τώρα έχουν εξαφανιστεί. «Μείναμε μόνοι μας», είπαν στο ΟΙΚΟ κάτοικοι και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις περιοχές. «Συνειδητοποιήσαμε ότι κανείς δεν έχει διάθεση να μας ακούσει, ότι το μέλλον μας ήταν προδιαγεγραμμένο. Τότε σκεφτήκαμε «η ισχύς εν τη ενώσει». Και οργανώσαμε την πρώτη συνάντηση.»
Στα τέλη Ιανουαρίου και με την αρωγή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, δημιουργήθηκε η πρώτη συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα με πυρήνα επτά από τους δήμους της χώρας που πλήττονται από τις προβλεπόμενες ή φημολογούμενες νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα.
Δήμος Καβάλας: ήδη στα όριά του
Από τα επικρατέστερα σημεία για μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1.600 MW. Πρόκειται για τη μονάδα που οι κάτοικοι του Ενσντορφ έδιωξαν από τα μέρη τους.
«Είναι όλοι εξαγριωμένοι και παράλληλα αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επένδυση στην περιοχή», λέει στο ΟΙΚΟ ο Κώστας Παπακοσμάς, εκ μέρους του δήμου. «Το δημοτικό συμβούλιο έχει καταλήξει σε ομόφωνα ψηφίσματα κατά του εργοστασίου, τα οποία έχουν αποσταλεί σε βουλευτές και στον πρωθυπουργό, αλλά η απειλή παραμένει.»
Η περιοχή δεν είναι «παρθένα» βιομηχανικά. Οι κάτοικοι ήδη βιώνουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας και ανεξέλεγκτης λειτουργίας δύο χημικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καβάλας κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων, «θα χρειαστεί και πάλι να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται, για το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον του τόπου μας, για την ίδια μας την αξιοπρέπεια. Θα χρειαστεί την αγωνία μας και την αντίδρασή μας να την κάνουμε δυνατή κραυγή, για να φτάσει ακόμη και σε ώτα μη ακουόντων».
Δήμος Κηρέως Ευβοίας:«Εχουμε αλλάξει πορεία, γιατί να γυρίσουμε στην καταστροφή;»
Εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα ισχύος 460 MW από την εταιρεία ΗΡΩΝ. Εχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, παρά την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η οποία είχε αρχικώς παραπλανηθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργούσε με βιομάζα.
Η περιοχή είναι προικισμένη με όλες τις ομορφιές της ελληνικής Φύσης - με εύφορες πεδιάδες και βουνά δασοσκέπαστα, ορεινούς όγκους ανάμεσα στα καταγάλανα νερά του Ευβοϊκού και του Αιγαίου. Και ίσως στο μέλλον… λίγους ρύπους παραπάνω. «Είναι μια καταπληκτική περιοχή, θέλουμε να αναπτύξουμε τη γεωργία, τον αγροτοτουρισμό, αλλά κάποιοι έχουν άλλα σχέδια», λέει στο ΟΙΚΟ ο δήμαρχος Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης. Και αυτή η περιοχή θεωρείται «λουκούμι» για τέτοιου είδους επενδύσεις, κυρίως διότι διαθέτει λιμάνι όπου θα εκφορτώνεται το ρυπογόνο καύσιμο. Ο δήμος Κηρέως δεν είναι άμαθος στη βιομηχανία. Επί δεκαετίες λειτουργούσε εκεί ορυχείο λευκόλιθου. «Από το '90 έχουμε αλλάξει πορεία. Γιατί να καταστρέψουμε ξανά την περιοχή μας;»
Δήμος Αλμυρού Μαγνησίας: το μεγάλο θήραμα
Δεύτερη «επιλαχούσα» περιοχή για την εγκατάσταση του σταθμού που «έδιωξε» το Ensdorf (600 MW).
Περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι βρέθηκαν στο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ενάντια σε αυτήν την προοπτική. Σήμερα, η υπόθεση έχει προσωρινά «παγώσει», ωστόσο όπως λέει στο ΟΙΚΟ η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ελένη Ματίκα, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. «Είμαστε μια γεωργική περιοχή. Γύρω γύρω είναι όλο καλλιέργειες, οι οποίες θα θιγούν άμεσα από τους ρύπους του εργοστασίου. Είναι φανερό γιατί «παίζει» ο Αλμυρός. Είναι στο κέντρο της Ελλάδας, δίπλα στην ΠΑΘΕ, έχει λιμάνι, τώρα έρχεται και ο σιδηρόδρομος. Είμαστε το μεγάλο θήραμα. Ομως δεν είναι αυτά τα όνειρά μας για την περιοχή.» Οπως σημειώνει, απέναντι από τον Αλμυρό υψώνεται ένα υπέροχο βουνό, η Οθρυς, το οποίο συγκρατεί χιόνι πολύ περισσότερο από τα άλλα βουνά της Ελλάδας. Κι όμως, δεν αξιοποιείται για τουριστικές επενδύσεις. Αναξιοποίητο μένει και το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής. «Το έλος Σούρπης, ένας μοναδικός υδροβιότοπος, βγήκε από το Natura γιατί βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια. Κοιτάζουν να μας περικυκλώσουν και να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα τουριστικής ανάπτυξης.»
Δήμος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας: όλα προσυμφωνημένα
Εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα ισχύος 600 MW από την εταιρεία Edison Hellas. Εχει ήδη κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ.
Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, ώστε το τελευταίο να χρησιμοποιείται ως φορτοεκφορτωτικός σταθμός. Ηδη έχει κατατεθεί αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει το καθεστώς χρήσης γης στην περιοχή, που μέχρι σήμερα προβλέπει την εγκατάσταση μόνον χαμηλής όχλησης βιομηχανιών.
«Ουσιαστικά μας λένε ότι θα πάψει το λιμάνι να λειτουργεί ως λιμάνι, ενώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία», λέει στο ΟΙΚΟ ο αντιδήμαρχος Αστακού Δημήτρης Βλαχάκης. «Μας λένε να κάτσουμε ήσυχοι και να αφήσουμε το σπίτι μας να γίνει ξαφνικά κρανίου τόπος από τα απόβλητα και τα παράγωγα της καύσης του λιθάνθρακα. Ούτε καν θέσεις εργασίας δεν εξασφαλίζει μια τέτοια επένδυση.»
Εως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το λιμάνι του Πειραιά υπολειτουργούσε εξαιτίας της «λευκής» απεργίας των λιμενεργατών. Σε αυτό το διάστημα, το λιμάνι του Αστακού λειτουργούσε ως εναλλακτικός προορισμός για τα εμπορικά πλοία. «Τώρα το λιμάνι δουλεύει στο φουλ, είναι ένα σημάδι τού τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Να το κλείσουμε και να αφήσουμε να γίνει το εργοστάσιο; Δεν νομίζω.»
Δίστομο, Κυριάκι, Αντίκυρα: «Είμαστε έρμαιο του κάθε επενδυτή»
Στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου προγραμματίζεται η εγκατάσταση μονάδας ισχύος 600 MW από την κοινοπραξία Endesa και Ομίλου Μυτιληναίου. Εχει ήδη λάβει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
«Μια τέτοια μονάδα όπως αυτή που προγραμματίζεται, εκτός των τεράστιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απαιτεί περίπου 1.400.000 τόνους λιθάνθρακα ετησίως», λέει στο ΟΙΚΟ ο δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς. «Αυτό σημαίνει ότι ένα πλοίο με 120.000 τόνους λιθάνθρακα θα εισέρχεται στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας κάθε μήνα! Μπορείτε φυσικά να καταλάβετε τι θα σημαίνει ένα ατύχημα για την περιοχή. Εξάλλου, το εργοστάσιο θα θέλει συνεχώς περί τους 700.000 τόνους λιθάνθρακα σε αποθήκες. Θέλουμε επενδύσεις, είμαστε φτωχός δήμος με υψηλή ανεργία. Να μην τις πληρώσουμε όμως με την υγεία μας.»
Η περιοχή δεν έχει πολλά περιθώρια, είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας κ. Ιωάννης Μίχος. «Ηδη έχουμε τα Αλουμίνια Ελλάδος στην περιοχή μας, από τα οποία εξαρτάται το 75% του πληθυσμού άμεσα και το υπόλοιπο έμμεσα. Το υπουργείο Ανάπτυξης όμως μας έχει διαμηνύσει ότι θα δοθεί η άδεια. Είναι πολιτική απόφαση. Ετσι είναι. Οι τοπικές κοινωνίες είναι έρμαιο των ορέξεων του κάθε επενδυτή. Οσο για τους τοπικούς βουλευτές; Εχουν εξαφανιστεί. Αν τους βρείτε, πείτε τους ότι τους ψάχνουμε!»
ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΕΠΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Μας κοροϊδεύετε κύριε πρόεδρε;
Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών -άμεση απόρροια των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα- ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Τάκης Αθανασόπουλος, παρουσίασε μια... εναλλακτική άποψη γι' αυτό. Απαντώντας σε ερώτηση για το διοξείδιο του άνθρακα που θα εκπέμπουν οι νέες μονάδες λιθάνθρακα, είπε: «Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου και πίνεται με την πορτοκαλάδα, την μπίρα και την Κόκα Κόλα»...
Αν σκεφτεί κανείς πως, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών του ΥΠΕΧΩΔΕ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δικαιούνται να απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα περίπου 45 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, είναι πολύ επιτυχημένη η παρατήρηση που έκανε η Greenpeace σε ανακοίνωσή της: «Δεδομένου ότι ένα λίτρο Κόκα Κόλα περιέχει 6 γραμμάρια CO2, κάθε Ελληνας (συμπεριλαμβανομένων βρεφών και ηλικιωμένων) θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 1.868 λίτρα Κόκα Κόλα για να δεσμεύσει το παραγόμενο από τη ΔΕΗ διοξείδιο του άνθρακα. Εμπρός λοιπόν.
Σώστε το κλίμα, πιείτε Coca Cola!»