Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14483 μηνύματα σε 1282 θέματα- από 550 μέλη - Τελευταίο μέλος: aygi
Σελίδες: 1 2 3 [4] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: η καταστροφή της αναδάσωσης  (Αναγνώστηκε 3778 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
suckerpunch
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #75 στις: Νοέμβριος 02, 2007, 08:14:13 μμ »

νομίζω ότι θα ήταν λάθος η όλη συζήτηση να κατασταλάξει στο δίλλημα "ειδικοί ή όχι".
καταρχάς,  φυσικά και μπορούμε να αμφισβητούμε ακόμα και επιστημονικές απόψεις. κατά καιρούς οι επιστήμονες και μάλλιστα  στο συνολό τους,  έχουν υποστηρίξει απίστευτα ηλίθιες, μισανθρωπικές, ρατσιστικές απόψεις. ας δούμε για παράδειγμα την επίσημη ιατρική άποψη του 19ου και 18ου αιώνα, στη δύση τουλάχιστον, στο θέμα του αυνανισμού: η τύφλωση, η κώφωση, η απώλεια βάρους, η φυματίωση, η αποσάθρωση τόσο του σκελετού όσο και του σώματος και εν τέλει ο θάνατος, ήταν τα συνήθη αποτελέσματα της εν λόγω δραστηριότητας. θα συμφωνείτε φαντάζομαι, ότι κάτι τέτοιο παραβαίνει κάθε λογική. στο 19ο αιώνα επίσης διάφοροι επιφανείς επιστήμονες είχαν αποφανθεί ότι δε μπορούμε να έχουμε τραίνα που κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα των 50 χιλλιομέτρων (!)  γιατί το ανθρώπινο σώμα δεν θα αντέξει τέτοιες ταχύτητες. η επιστήμη της κρανιομετρίας ήταν επίσης πολύ δημοφιλκής μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα και πάνω της στηρίχτηκαν διάφορες ρατσιστικές και ξεκάθαρα βλακώδεις θεωρίες για τη ροπή στο έγκλημα, την διανοητική κατωτερότητα των φτωχών και των μαύρων κτλ
αλλά και σήμερα πράγματ που θεωρούμε δεδομένα όπως η ανάγκη εμβολιασμού ή η μεταδοτικότητα του aids αμφισβητούνται απο πολλούς ανθρώπους αναμεσά τους και επιφανείς επιστήμονες (όπως οι κάτοχοι νόμπελ, dr. kelly και δρ. duesberg). η πλειοψηφία των γιατρών χαρακτηρίζοουν την οιμοπαθητική ως τσαρλατανισμό, σε πείσμα των αποδεδειγμένα πολύ καλύτερων αποτελκεσμάτων που έχει η ομοιπαθητική σε συγκεκριμένες παθήσεις (αλλεργικά και αυτοάνοσα). άλλωστε,  ίσως σε 100 χρόνια οι άνθρωποι να γελάνε με διάφορα "αναμφισβήτητα δεδομένα" της εποχής μας.
αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι "ειδικοί" καταδικάζονται συλλήβδην. όχι. αλλά ότι ο καθένας μας πρέπει να μάθει να σκέφτεται, να αναρωτιέται και να τολμά να κρίνει ακόμα και το αδιανόητο. στη διαμόρφωση μιας κρίσης μας για τον κόσμο θα χρησιμοποιήσουμε και τη γνώση άλλων πιο εξειδικευμένων ανθρώπων, επιστημόνων ή ερευνητών, αλλά και την εμπειρία μας, τη λογική μας κτλ
στο θέμα μας τώρα: η μη παρέμβαση έχει μια σημαντική διαφορά απο την παρέμβαση. δεν απαιτεί την εμπλοκή μας με θεσμούς και φορείς -κρατικούς, οικονομικούς ή άλλους- που ξεφέυγουν απο τη δυνατοτητά μας και μάλλιστα πολλοί απο αυτούς ενέχονται άμεσα για την καταστροφή του περιβάλλοντος. δε θα συμφωνήσω ότι η μη-παρέμβαση είναι μια α πριόρι ανθρωποκεντρική θεώρηση. ξεκινά απο τη γενική παραδοχή ότι η ζωή τα βγάζει πέρα μόνη της: το τεχνητό δηλαδή δεν είναι -ως επι το πλείστον, όταν δηλαδή δε μιλάμε για εκτεταμένες και επανειλλημένες καταστροφές- απαιτούμενο.
καταλαβαίνω το ανθρώπινο αίτημα για γρήγορα αποτελέσματα (αν κ συμφωνώ με την  άποψη που έκφρασε ο parnis ότι δηλ. προτιμά ένα αραιό φυσικά ανγεννημένο δάσος απο ένα πυκνό τεχνητά φυτεμένο). ίσως θεωρητικά σε ιδανικέ συνθήκες, ακόμα και με τις -κατα γενική ομολογία- ελλειπείς γνώσεις που κατέχει ο άνθρωπος, να μπορούσαμε να είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα με ανθρώπινη παρέμβαση. αυτό όμως θα σήμαινε μια επιστημονική κοινότητα ελεύθερη απο κάθε είδους οικονομική ή πολιτική πίεση, ελεύθερη προσβαση γνώσης στον κάθε πολίτη και απεμπλοκή οργανισμών που έχουν οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον απο τη διαχείριση της φύσης. αυτό όμως προφανώς δεν ισχύει: πρέπει να έχουμε κατα νου ότι σε ΚΑΘΕ διαχειριστική ενέργεια κάτι απο τα παραπάνω θα κάνει την παρουσία του, στις περισσότερες μάλλιστα των περιπτωσεων, όλα. Γι΄αυτό και για να απαντήσουμε στο αίτημα για πιο γρήγορα αποτελέσματα μπορούμε να στραφούμε σε πιο ήπιες λύσεις που δεν απιτούν άμεση εμπλοκή οικονοικών ή πολιτικών φορέων. ένας τέτοιος είναι η φυσική σπορά για παράδειγμα. μπορούμε να αναζητήσουμε κι άλλους.
στις μεγάλες πυρκαγιές της πελλοπονήσου οι "ειδικοί" της δασοπυρόσβεσης είχαν κρίνει ως παράνομη τη χρήση του περιβόητου αντιπυρ. ωστόσο σε πολλές περιπ΄τωσεις ήταν το μόνο που απέφερε αποτελέσματα. αν οι -αποκλειστικά πολίτες- που το χρησιμοποίησαν και περιόρισαν κάποια πύρινα μέτωπα, είχαν πάρει τις εντολές των ειδικών κατά γράμμα η καταστροιφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
εν κατακλείδι, σ΄ότι αφορά τη διαχείριση, το μεγάλο πρόβληαμ είναι η μη συμμετοχή των απλών ανθρώπων σε κάτι που τους αφορά, ο ίδιος οι κόσμος στον οποίο ζουν. αυτή η αλλοτρίωση δηλαδή και η εναπόθεση του θέματος του φυσικού κόσμου στα χέρια των ειδικών είναι απο μόνο του φαινόμενο άκρως προβληματικό. αυτό το ιδεολόγημα που διέπει το οικολογικό κίνημα, η δι΄αντιπροσώπου δηλαδή συμμετοχή μέσω εισφορών στους ειδικούς της wwf ή αιτημάτων στο κράτος για αναδάσωση τώρα, έχει και θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες.
νομίζω ότι αν, όπως πρότεινα και σε προηγούμενο μέηλ μου, οι άνθρωποι που ενδιαφέροντια για αυτό που συμβαίνει στο φυσικό κόσμο επικεντρωθούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές όπως η κοντινή μας πάρνηθα, τότε μέσω του αγώνα και της άμεσης, αδιαμεσολάβητης, επαφής τους με το αντικείμενο του αγώνα τους (και μ,έσα απο την επιθυμητή και ζητούμενη συμμετοχή ειδικών και επιστημόνων) θα προκύψουν και γνώσεις αλλά απαντήσεις σε πολλά απο τα ερωτήματα που  εμφανίζονται σ΄αυτή την online συζήτηση.
     
     
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #76 στις: Νοέμβριος 02, 2007, 08:26:46 μμ »

Οι ειδικοί είναι άλλοι από τους έχοντας συμφέροντα και πράτοντας κατόπιν εντολών . Είναι άλλος "ο κανόνας της τέχνης και επιστήμης" και άλλος ο εξυπηρετών συμφέροντα και δυστυχώς υπάρχουν πολύ που δεν έχουν αξιοπρέπεια και δεν λειτουργούν σαν ειδικοί αλλά σαν όργανα εκμεταλευόμενοι τίτλους . Δεν μπορεί να βάζουμε όλους μαζί ( σε όλους τους χώρους και επιστήμες). Διαφορετικές  πρακτικές  και απόψεις μπορούν να υπάρχουν αλλά η μή δράση -όπως πολλές φορές ακούγετε -είναι λάθος γιατί το πρόβλήμα προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση .
viet
Καταγράφηκε
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #77 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 03:38:08 πμ »

Σε αυτό το σημείο νομίζω πως έχει κάποια κάποια σχέση κι αξίζει να δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα θέση του Κορνήλιου Καστοριάδη στο ερώτημα "Μπορεί η οικολογία να γίνει επιστημονική;" σε μια συνέντευξή του το 1993 στο γαλλικό περιοδικό «Πράσινος Πλανήτης» με θέμα την  Επαναστατική δύναμη της Οικολογίας:


P.E.: Μπορεί η οικολογία να γίνει επιστημονική;

Κ.Κ.: Η οικολογία είναι βασικά πολιτική. Δεν είναι «επιστημονική». Η επιστήμη είναι ανίκανη, ως επιστήμη, να θέσει τα όρια ή τους σκοπούς της [finalités]. Αν η επιστήμη ερωτηθεί για το πιο ικανό ή το πιο οικονομικό μέσο εξολόθρευσης του πληθυσμού της Γης, είναι ικανή (θα έπρεπε να είναι ικανή!) να σας παράσχει μια επιστημονική απάντηση. Ως επιστήμη, δεν έχει απολύτως τίποτα να πει σε σχέση με το αν αυτό το σχέδιο είναι «καλό» ή «κακό». Κάποιος μπορεί, κάποιος πρέπει, σίγουρα, να θέσει σε κίνηση τις πηγές της επιστημονικής έρευνας για να εξερευνήσει τον αντίκτυπο που μια τέτοια και μια τέτοια ενέργεια, εντός της σφαίρας της παραγωγής, μπορούν να έχουν πάνω στο περιβάλλον ή, κάποιες φορές, το μέσο αποφυγής κάποιου ανεπιθύμητου παράπλευρου αποτελέσματος. Σε τελευταία ανάλυση, όμως, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο πολιτική.

Το να πούμε, όπως λέχθηκε απ’ όσους υπέγραψαν την «Έκκληση της Χαϊλδεβέργης» (την οποία, από την πλευρά μου, μάλλον θα ονόμαζα Έκκληση της Νυρεμβέργης), ότι η επιστήμη και μόνο η επιστήμη μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, είναι αποκαρδιωτικό. Ερχόμενη από τόσο πολλούς κατόχους του βραβείου Νόμπελ, εκφράζει μια βασική αγραμματοσύνη, μια αποτυχία να στοχαστούν πάνω στην ίδια τους τη δραστηριότητα, και την πλήρη ιστορική αμνησία[3]. Δηλώσεις σαν κι αυτήν γίνονται όταν, όπως και λίγα χρόνια πριν, οι βασικοί εφευρέτες και κατασκευαστές των πυρηνικών βομβών διακήρυσσαν δημοσίως μια βαθειά μεταμέλεια, χτυπώντας τα στήθη τους, φωνάζοντας για την ενοχή τους κοκ. Μπορώ να αναφέρω τους Οπενχάϊμερ και Ζαχάροφ, για να μην πούμε άλλους. Είναι ακριβώς η ανάπτυξη της τεχνοεπιστήμης και το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ, και δε θα έχουν ποτέ, οτιδήποτε να πούνε σε σχέση με τη χρήση της ή ακόμη και τον καπιταλιστικό της προσανατολισμό που δημιούργησε το περιβαλλοντικό πρόβλημα και την παρούσα βαρύτητα του προβλήματος. Και αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι το τεράστιο περιθώριο της αβεβαιότητας που περιέχεται στα στοιχεία και τις εξελικτικές προοπτικές για το περιβάλλον της Γης. Αυτό το περιθώριο, προφανώς, έχει δύο πλευρές. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι πιο σκοτεινές προοπτικές είναι και οι πιο πιθανές.

3* Προτάσσοντας μια «επιστημονική οικολογία», που θα αντιτίθεται στις «παράλογες προκαταλήψεις», η Έκκληση της Χαϊλδεβέργης «δημοσιεύτηκε το 1992 στη Διάσκεψη για τη Γη στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Με το τέλος της διάσκεψης του 1992, 425 επιστήμονες και άλλοι πνευματικοί ηγέτες υπέγραψαν την Έκκληση. . .  Σήμερα, περισσότεροι από 4,000 από 106 χώρες έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανόμενων των 72 κατόχων του βραβείου Νόμπελ» σύμφωνα με το Scientific and Environmental Policy Project

Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Faethor
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #78 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 11:25:55 πμ »

Παράθεση
Ερχόμενη από τόσο πολλούς κατόχους του βραβείου Νόμπελ, εκφράζει μια βασική αγραμματοσύνη, μια αποτυχία να στοχαστούν πάνω στην ίδια τους τη δραστηριότητα, και την πλήρη ιστορική αμνησία[3]. Δηλώσεις σαν κι αυτήν γίνονται όταν, όπως και λίγα χρόνια πριν, οι βασικοί εφευρέτες και κατασκευαστές των πυρηνικών βομβών διακήρυσσαν δημοσίως μια βαθειά μεταμέλεια, χτυπώντας τα στήθη τους, φωνάζοντας για την ενοχή τους κοκ. Μπορώ να αναφέρω τους Οπενχάϊμερ και Ζαχάροφ, για να μην πούμε άλλους. Είναι ακριβώς η ανάπτυξη της τεχνοεπιστήμης και το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ, και δε θα έχουν ποτέ, οτιδήποτε να πούνε σε σχέση με τη χρήση της ή ακόμη και τον καπιταλιστικό της προσανατολισμό που δημιούργησε το περιβαλλοντικό πρόβλημα και την παρούσα βαρύτητα του προβλήματος. Και αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι το τεράστιο περιθώριο της αβεβαιότητας που περιέχεται στα στοιχεία και τις εξελικτικές προοπτικές για το περιβάλλον της Γης. Αυτό το περιθώριο, προφανώς, έχει δύο πλευρές. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι πιο σκοτεινές προοπτικές είναι και οι πιο πιθανές.

Parnis πίστεψε με ότι δεν είναι όλοι οι επιστήμονες έτσι! Τουλάχιστον γνωρίζω αρκετούς που γνωρίζουν ότι το οικολογικό πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και ας μου επιτραπεί να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, στα πλαίσια ενός καπιταλιστικού - εξουσιαστικού συστήματος δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ! Όπως όμως και σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν αυτοί που θεωρούν το υπάρχον σύστημα το καλύτερο για αυτούς και το εκμεταλεύονται με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, έτσι και στην επιστημονική κοινότητα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο! Μπορούμε να μιλήσουμε για πάρα πολλές "χρηματοδοτούμενες" έρευνες καθαρά "επιστημονικές". Αλλά δεν μπορούμε, κατα την προσωπική μου άποψη πάντα, να δαιμονοποιούμε την "επιστήμη" και τους "επιστήμονες".

Αυτά ως προς το οικολογικό πρόβλημα και τη διαχείριση κάποιων θεμάτων. Η επιστήμη της οικολογίας είναι κάτι άλλο όμως! Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε, χωρίς δυνατά επιχειρήματα τα υπάρχοντα συμπεράσματα! Μακριά βέβαια από μένα κάθε είδους επιστημονικός "σκοταδισμός". Εννοείται ότι όλα είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια δήλωση του οποιουδήποτε! Επαναλαμβάνω, αν και φοβάμαι ότι θα γίνω γραφικός και κουραστικός, πως άλλο οι επιστημονικές λύσεις και άλλο οι αποφάσεις των "υπευθύνων"! Εννοείται ότι στις αναδασώσεις μπαίνουν οι εργολάβοι και μόνος σκοπός τους είναι το κέρδος! Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιό λόγο γίνεται αυτό και δεν επανδρώνεται η Δασική Υπηρεσία προκειμένου να αναλαμβάνει τα έργα αυτά?

Όσο για το δίλλημα "ειδικοί ή όχι" είναι άτοπο ως προς τα οικολογικά προβλήματα! Εννοείται ότι θα πρέπει να αντιδρούμε ως κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο μια κάστα ανθρώπων που απλά "έτυχε" να ασχοληθούμε και να διαβάσουμε κάποια αντικείμενα παραπάνω! Επέτρεψε μου όμως να πω πως στα αμιγώς επιστημονικά θέματα η συζήτηση θα πρέπει να γίνει μεταξύ των ειδικών, με ταυτόχρονη συνεχή ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #79 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 07:57:13 μμ »

νομίζω ότι θα ήταν λάθος η όλη συζήτηση να κατασταλάξει στο δίλλημα "ειδικοί ή όχι".
         

Θα συμφωνήσω,
Πάλι το θέμα πάει να ξεφύγει...

Η οικολογία είναι επιστήμη.
Οι αποφάσεις είναι πολιτικές.
Γενικότερα, θα συμφωνήσω με την άποψη του Faethor, η οποια εκφράζει κι εμένα.

@suckerpunch
Όπως έγραψες:
"νομίζω ότι αν, όπως πρότεινα και σε προηγούμενο μέηλ μου, οι άνθρωποι που ενδιαφέροντια για αυτό που συμβαίνει στο φυσικό κόσμο επικεντρωθούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές όπως η κοντινή μας πάρνηθα, τότε μέσω του αγώνα και της άμεσης, αδιαμεσολάβητης, επαφής τους με το αντικείμενο του αγώνα τους (και μ,έσα απο την επιθυμητή και ζητούμενη συμμετοχή ειδικών και επιστημόνων) θα προκύψουν και γνώσεις αλλά απαντήσεις σε πολλά απο τα ερωτήματα που  εμφανίζονται σ΄αυτή την online συζήτηση."

Συμφωνώ με το παραπάνω χωρίο.
Πώς νομίζεις ότι μπορούμε να το προωθήσουμε το όλο πρόβλημα με την Πάρνηθα λίγο έξω από το forum?
Στους κατοίκους γύρω από την Πάρνηθα?

Πως θα τους κινήσουμε το ενδιαφέρον ώστε να ανασκουμπωθούν και να συμμετέχουν στις εξελίξεις?

-Και φυσικά η ερώτηση δεν αναφέρεται μόνο στον suckeprunch, αλλά σε όλους όσους συμμετέχουν στο forum αυτό.


Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Orion*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #80 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 08:52:54 μμ »

Απάντηση στη πιο πάνω ερώτηση:
Με το να τους δείξουμε πρακτικά το τί συμβαίνει.
Τί εννοώ..
Παίρνω παράδειγμα το ντοκιμαντέρ που φαντάζομαι όλοι θα είδαμε
σχετικά με την ανθρώπινη ανωμαλία που βγαίνει στα ζώα...
Όταν λοιπόν,έλεγα σε κάποιον για το πως π.χ είναι τα κρέατα που τρώμε
και ότι μοιάζουν με μεταλλαγμένα κτλ, όλοι συμφωνούσα και συμφωνούν,
αλλά σου λέει τί να κάνουμε τώρα κτλ.
Όταν όμως κάποιος δει αυτό το βίντεο και πάρτα χύμα στη μάπα,
τότε μάλλον δε γίνεται να συνεχίσει να λέει και τί έγινε...τον ενδιαφέρει άμεσα η προσωπική του πρώτα απ'όλα
υγεία και των αγαπημένων του και μπορεί οι άνθρωποι να είμαστε ηλίθιοι,
αλλά όλοι σε κάτι που σίγουρα έχουμε εμπιστοσύνη είναι στα ίδια μας τα μάτια.
Την ταινία κουρδιστό πορτοκάλι την έχουμε δει; Θυμίζω τη μέθοδο επανένταξης στην κοινωνία,
αυτό που του κρατάνε τα μάτια ανοιχτά και βλέπει με το ζόρι σκηνές βίας..
Εγώ αυτή τη τακτική βρίσκω πια ως τη καλύτερη..
Μπορούμε π.χ να οργανώσουμε προβολές στους δήμους σε συνεργασία με τους
ευαισθητιποιημένους πολίτες των δήμων - που συνήθως έχουν και κάποιο σύλλογο-
με ενημέρωση της εκδήλωσης από ένα μήνα πριν και διάδοση της ενέργειας στα σχολεία
και τους χώρους του δήμου.
Οι προβολές μπορεί να είναι ένας συνδυασμός με κομμάτια παρμένα από διάφορα ντοκιμαντέρ,
που να δείχνουν ωμά τόσο την παγκόσμια κατάσταση για αρχή και μετά την ελληνική,
ως μιρκογραφία της παγκόσμιας..
Δείχνοντας τα χειρότερα -που μπορεί να μην ισχύουν απόλυτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα-
δείχνουμε ότι πολύ απλά έτσι θα γίνει και εδώ..
Επίσης, πέρασαν βέβαια μέρες από τότε που άρχισε αυτό το θρέντ,
αλλά θα σκάσω άμα δεν το πω!
ΑΝ-ΑΡΧΟΣ είναι αυτός που δεν έχει κάποια αρχή...
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα..
Έχουμε κάποια αρχή;;;;;
Και σχετικά με τους ειδικούς, δεν αναγνωρίζω κανέναν τεχνοκράτη
και δυστυχώς όλοι οι κλάδοι έχουν τέτοιους..
Όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει επιστήμονες
καθώς εκ φύσεως είναι...όλοι μας έχουν στο γεννητικό μας κώδικα
γραμμένα όλα τα πεδία του επιστητού..
Όλοι όμως οι ειδικοί, δεν είναι απαραίτητα και άνθρωποι και δεν
είναι και επιστήμονες επίσης, καθώς το "γνωρίζω καλά" μερικές φορές
αντικαθίσταται από το "βολεύομαι καλά.." και το μυαλό βολεύεται κι αυτό
και η γνώση αποτελεί αίτημα της αθώας τους νεότητας..
Και τέλος, είμαι υπέρ των συμβολικών αθώων κινήσεων όπως μπογιά στο καζίνο.
Κανονικά αίμα θα έπρεπε να ρίξουν,οι μαλακίες επιστρέφονται..
Ρωτάω όσους διαφωνούν:
Εάν ο ιδιοκτήτης του καζίνου,
έκαιγε το οικόπεδό σου,τα ζώα σου,το σπίτι σου και ό,τι άλλο (εσύ όμως δε μπορείς να το αποδείξεις πρακτικά...)
και μετά αποφασιζόταν ότι η καμμένη έκτασή σου θα γίνει παράρτημα του καζίνου ας πούμε,
ποια θα ήταν η αντίδρασή σου;;;;;;;Να πας στο κράτος για να βρεις το δίκιο σου;;;;ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑΑΑ,πολύ καλό!
Προτείνω λοιπόν, να αρχίσουμε να βλέπουμε όλη την Ελλάδα και κατ'επέκταση όλη τη Γη σπίτι μας,
με τη κυριολεξία και όχι για να ωραιοποίηση του λόγου μας.. και να κάνουμε ό,τι ακριβώς θα κάναμε
για το προσωπικό μας σπίτι..
Αυτά*
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #81 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 03:28:08 μμ »

Παράθεση
ΑΝ-ΑΡΧΟΣ είναι αυτός που δεν έχει κάποια αρχή...
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα..
Έχουμε κάποια αρχή;;;;;

Δε νομίζω ότι δεν έχουμε κάποια αρχή, ή τέλος πάντων καλό είναι ο καθένας να μιλάει για τον εαυτό του και όχι για το σύνολο.

Καταγράφηκε
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #82 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 07:27:00 μμ »

Για το ζήτημα των “ειδικών” νομίζω πως ότι είχα να πω το έχω πει και ο Καστοριάδης το είπε ακόμα καλύτερα: “Η οικολογία είναι βασικά πολιτική. Δεν είναι «επιστημονική». Η επιστήμη είναι ανίκανη, ως επιστήμη, να θέσει τα όρια ή τους σκοπούς της”

(Πέρα από την απάντηση του Κορνήλιου Καστοριάδη στο συγκεκριμένο ερώτημα "Μπορεί η οικολογία να γίνει επιστημονική;"  ολόκληρη η συνέντευξή του το 1993 στο γαλλικό περιοδικό «Πράσινος Πλανήτης» με θέμα την Επαναστατική δύναμη της Οικολογίας, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σκοπέυω να την ανεβάσω κάπου ξεχωριστά ωστε να διαβαστεί και να κριθεί στο σύνολό της)

Η οικολογία μάλιστα ως επιστήμη, είναι πολύ σχετικοποιημένη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει μία αλλά πολλές και αντικρουομενες αντιληψεις επιστημόνων για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Γιαυτό και ενδεικτικά παρέθεσα την επιστημονική θέση ενός καθηγητή που εξηγεί γιατί απορρίπτει ξεκάθαρα κάθε αναδάσωση στο καμένο ελατοδάσος της Πάρνηθας.

Για μένα αυτό που περιγράφεται ως “προσπάθεια επιτάχυνσης της φυσικής διαδοχής των φυτοκοινωνιών...” είναι εκ- βιασμός της φύσης γιατί σημαίνει ότι η αναγγέννηση της φύσης θα γινόταν ούτως ή αλλως αλλά οι ειδικοί επεμβαίνουν με βάση πολιτικές σκοπιμότητες (να παρουσιαστεί αναδασωτικό “έργο”) καθώς και για λόγους κερδοσκοπίας προς το συμφέρον δηλ. αυτών που αναλαμβάνουν αυτή την επιτάχυνση. Η ανθρώπινη επέμβαση θα είχε ένα νόημο να υποβοηθήσει τη φύση να ανακάμψει όταν δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της αλλά όχι να την εκβιάσει. Το αποτέλεσμα της φυσικής αναγέννησης και της τεχνητής αναδάσωσης είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Το επιχείρημα επίσης ότι εφόσον το δάσος κάηκε από ανθρωπινο χέρι θα πρέπει λέει και να αναδασωθεί επίσης από ανθρώπινο χέρι δεν μου λέει απολύτως τίποτα, εκτός από το ότι η καταστροφή μπορεί να συνεχιστεί κάλλιστα και με άλλα μέσα, κατόπιν της φωτιάς! Και μου θυμίζει την παροιμία να σε κάψω Γιάννη να σε αλέιψω λαδι! 

Το αν υπάρχει μια μερίδα πολιτών που υποτιθεται κρίνει (εγώ θα  έλεγα ότι μανιπουλάρεται) πως η αναγγέννηση του δάσους πρέπει να επιταχυνθεί με τεχνητή αναδάσωση και ότι το οικοσυστημα πρέπει να εκβιαστεί για να επανέλθει υποτίθεατι στην προηγούμενη του μορφή όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Η καιγεται και καταστέφεται με το ζόρι αλλα δεν αναγεννάται με το ζόρι και δεν εκβιάζεται.

Εφόσον η φύση έχει τη δύναμη να αναγγενηθεί φυσικά και πρέπει να αφεθεί να το κάνει από μόνο της, άσχετα με το χρόνο τον οποίο θα χρειαστεί. Ποιος θα κάνει πειράματα και το μαθητευόμενο μάγο πάνω στη φύση με βάση ποιο οικονομικό συμφέρον, κοινωνικό κόστος και περινβαλλοντικές συνέπειες;

Κι επαναλαμβάνω, μην έχουμε αυταπάτες και μην περιμένουμε να σώσουν τα βουνά αυτοί ακριβώς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή τους. Μόνο για δυο πράγματα νοιάζονται πραγματικά, το κέρδος και την εξουσία.   

Τέλος πάντων, το κρίσιμο σημείο για μένα όσον αφορά ειδικά την Πάρνηθα βρίσκεται στο εξής: από τη στιγμή που η φύση δείχνει και το αποδέχονται δασολόγοι κλπ ότι το έλατο φύεται και αναπτύσσεται εκτός μητρικής σκιάς αυτό σημαίνει ότι το ελατοδάσος έχει μεγάλες πιθανότητες να αναγγενηθεί με φυσικό τρόπ σε βάθος χρόνου, εφόσον βέβαια το έδαφος δεν διαβρωθεί και αποσκετελετωθέι. Με το παραδειγμα που έδωσα του πλήθους των αυτοφυών -χωρίς μητρική σκια- ελάτων σε ξέφωτα και απόκρημνες πλαγιές φαίνεται να είναι σκιανθεκτικό και όχι στενά σκιόφιλο είδος. Δηλαδή φυεται και αναπτύσσεται κανονικά κάτω από την ηλιακή ακτινοβολία, ακόμα και σε νότιες εκθέσεις. Και αυτό βέβαια δεν νομίζω να σημαίνει τον αποκλεισμό σχηματισμού συστάδων. Ό,τι ισχύει για κάθε έλατο ισχύει και για τα υπόλοιπα. Οι συστάδες συγκροτούνται από μεμονωμένα άτομα που φύονται, αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και πυκνώνουν με την πάροδο του χρόνου εφόσον το επιτρέπει το έδαφος.

Αυτό δεν σημαινει πως δεν αποδέχομαι ότι  η φωτια αποτελεί έναν εντονότατο παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με επιπτώσεις τρομερές, ιδιαίτερα σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις, καθώς και μεγάλες αλλαγές στην συγκεκριμένη περιοχή... Αλλά το ότι οι ανθρώπινες επεμβάσεις έχοντας κατα βάση πολιτικό και κερδοσκοπικό κριτήριο επιτείνουν την καταστροφή.

Παράθεση
Ως προς την πολιτική της διαχείρισης, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Εννοείται ότι ένας κρατικός μηχανισμός, ο οποίος συνεχώς υποβαθμίζει την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος δεν πρόκειται να κάνει και τίποτα σωστό! Ακόμα και κάποιοι ειδικοι να έχουν τη θέληση δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα... Μακάρι να προχωρήσουν τα πράγματα και να μπορέσουμε μεσα από συλλογικότητες να βάλουμε ένα τέλος στην ληστρική συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον... Στην παρούσα φάση όμως φοβάμαι πως άν δεν ακούσουμε και τις, πολλές φορές ίσως λαθεμένες, προτάσεις των "ειδικών" για την αποκαστάση των καμμένων περιοχών, ίσως να καταλήξουμε στη δημιουργία μιας όμορφης πολιτείας της "Πάρνηθας". 


Χωρίς να τσουβαλιάζoυμε βέβαια τους πάντες σε ενα σακί, θα πω πάντως πως τα μεγαλύτερα οικολογικά-περιβαλλοντικά εγκλήματα όχι μόνο δεν εγιναν ερήμην των επιστημόνων αντιθέτως έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται με επιστημονικό σχεδιασμό και έγγκριση.  Και το προεδρικό διάταγμα του Σουφλιά που χώρισε την Πάρνηθα σε 16 περιοχές όπου σε άλλες επιτρέπεται η οικονομική ανάπτυξη (βλ πχ επέκταση του Καζίνο-ξενοδοχείων) και η οικιστική δόμηση (πχ ιπποκράτειος Πολιτεία) επιστήμονες το συνέταξαν. Και οι “πολιτείες” της Πάρνηθας είναι ήδη πραγματικότητα στους Θρακομακεδόνες, την Ιπποκράτειο πολιτεία, τα όρια των δήμων Αχαρνών, Φυλής, Αυλώνας, Μαλακάσας πάνω σε σχέδια “ειδικών”. Κι αν δεν αντισταθούμε συλλογικά με τη βοήθεια εκείνων που θα βάλουν με σαφήνεια τον εαυτό τους και τις γνώσεις τους ΄μέσα στον αγώνα για την προάσπιση της φύσης από την καταστροφή της (πολλές φορές στο όνομα του “καλού” και της “προστασίας” της) δεν πρόκειται να σωθεί τίποτα κι από κανέναν.
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #83 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 10:52:10 μμ »

O KK έχει δίκιο και το ζήτημα είναι πολιτικο. ΠΧ για τον Αχελώο άκουγα έναν επιφανή καθηγητή ΤΕΙ και μαχόμενο αριστερό -δεν το λέω σαν μομφή- να μας λέει συνεχώς ότι λύση είναι τα μικρά ορείνα φράγματα και όχι το μεγάλο έργο. Ο σ/φος στο συγκεκριμένο έχει ξεκόψει το πολιτικό από το επιστημονικό. Είναι επιστημοσύνη και όχι επιστήμη.
 Η απάντηση είναι στο ποιόν εξυπηρετεί, και για ποιόν.
 Δηλαδή η μεγάλη τεχν. εταιρεία δεν θα κονομήσει αν πάρει 50 φραγματάκια αλλά μόνο μένα έργο!Προφανώς δεν είναι εκεί το πρόβλημα στην τεχνική λύση αλλά στο γιατί το κάνεις !! Γιατι θελέις συγκένττρωση με βιομηχανική παραγωγή προιόντων στο κάμπο -βαμβάκι το πιό βιομηχανικό αγροτικό προίόν-καταστρέφοντας την φύση αφού η "ανάπτυξη" δεν γίνεται χωρίς κατανάλωση των μέσων. Οικονομία στο σβέρκο της κοινωνίας της φύσης.
 Το ίδιο και στα καμμένα ανάπτυξη = τουρισμός αντίθετα από την υπάρχουσα μικροιδιοκτησία=>γκαρσόνια 600 ευρώ και κέρδη  για τους άλλους και όχι αγρότες και ζώη απλή  αλλά ζωη υποταγμένη
viet
Αν ο επιστήμονας ξεχνα το γιατι (δημόσιο συμφέρον με όλη την σημασία και όχι του κράτους αλλά του δήμου)και το για ποιόν ( το δήμο) η αυτό σημαίνει για λεφτα και για το αφεντικό τότε ζωή χαμένη -και μιρή μιζέρια με το τζιπ του!!
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #84 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 09:41:24 μμ »

..
και συγκεκριμένα για την Πάρνηθα, από το μέλος kamala στο θέμα:
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=54&topic=521.0

Μου είπαν ότι ο Δασάρχης έχει βγάλει απόφαση, την οποία και έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο γραπτώς, ότι δεν θα γίνει αναδάσωση στην Πάρνηθα. Σε δύο χρόνια θα γίνει αυτοψία στο βουνό και θα γίνει αναδάσωση μόνο στα σημεία που δεν έχει επανέλθει η βλάστηση από μόνη της.

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου η απόφαση αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Θεωρώ ότι ο κ. Δασάρχης έχει πάρε τη σωστή απόφαση.

και επειδή, συμφωνώ κι εγώ ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό )που όμως οι πολιτικές αποφάσεις ΠΡΕΠΕΙ να βασίζονται σε επιστημονικές απόψεις κι όχι όπως γίνεται τώρα...), αξίζει να περιμένουμε την απόφαση-αντίδραση του Υπουργείου.

Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #85 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 09:58:12 μμ »

συμφωνούμε Φώτη
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #86 στις: Φεβρουάριος 26, 2008, 11:15:40 πμ »

ΚΕΊΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΤΉ ΓΕΩΠΟΝΟΥ νομίζω ότι έχει απόψεις σημαντικές

Η νοοτροπία που επικρατεί και ο τρόπος που γίνονται αντιληπτές οι
αναδασώσεις σαν έννοια και σαν πράξη, μπορεί να χαρακτηριστεί από απόλυτη
προχειρότητα (εις το επιεικέστερο). Η λέξη «αναδάσωση» ως τεχνική επέμβαση,
αναμασιέται από όλους και παντού και είναι σαφές πόσο λίγοι τελικά
αντιλαμβάνονται τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει σε οργάνωση, χρόνο, κόστος,
δημόσιο και περιβαλλοντικό όφελος και απαιτήσεις σε τεχνική γνώση. Η
αποκατάσταση του τοπίου σαν πράξη δεν μπορεί να αποτελεί  «χόμπι» που
γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο κάποιων ή εφαλτήριο πολιτικής προβολής κάποιων
άλλων. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να γίνεται τυχαία «εν είδη» εκδρομής ή να
αφήνεται εξολοκλήρου σε πρωτοβουλίες πολιτικών ομάδων διαμαρτυρίας ή
Δημάρχων οι οποίοι ευχαρίστως «ακουμπούν» στις φιλότιμες εξορμήσεις
προσκόπων, μαθητών και τοπικών συλλόγων. Οι εξορμήσεις του είδους, λόγω της
κλίμακας και του τρόπου που διενεργούνται, εκτός βέβαια από το θετικό
περιεχόμενο ευαισθητοποίησης των νέων και τη διάσταση της αναψυχής, είναι
προφανές ότι δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις τεράστιες ευθύνες και
υποχρεώσεις της πολιτείας σε όλα της τα επίπεδα. Στις μέρες μας, δυστυχώς,
είναι διάχυτη η άποψη ότι κάποιες μορφές (υποκινούμενου Κλείσιμο ματιού εθελοντισμού,
θεριεύουν σε εποχές που το κράτος αδυνατεί, πιάνεται απαίδευτο, περιφρονεί
συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, αλλά κυρίως τσιγκουνεύεται.



Η προχθεσινή εξαγγελία των 600 εκ Ευρώ από το ΥΠΑΤ για αναδασώσεις Δ' ΚΠΣ),
με το 1/3 της δαπάνης να προορίζεται για τις πυρόπληκτες περιοχές, θα πιάσει
τόπο μόνον εάν τα χρήματα περάσουν στην «ορατή πράξη σωστής διαχείρισης και
αποκατάστασης δασών» με δημιουργία συνθηκών για ουσιαστικές πρακτικές BMP
(Best Management Practices) και με «ζωντανές» δασικές υπηρεσίες. Αυστηρά
τούτη τη φορά, οι επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις δεν πρέπει να αφεθεί να
λοξοδρομήσουν στις κατά συνήθεια μη παραγωγικές δραστηριότητες μη
κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, συνεδριακών εκδηλώσεων μηρυκασμού
ήδη γνωστών και αδάπανα προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων διεθνώς (know
how), σε αδρά αμειβόμενες επιστημονικές επιτροπές "επαναληπτικής" ανακάλυψης
της πυρίτιδας και σε επικοινωνιακά τρυκ προβολής κομματικού έργου, ορατού ή
μη. Ας ξεκινήσουν τουλάχιστον με την «υπο εκκρεμότητα» ανάρτηση του 60% των
δασικών χαρτών της Αττικής που χρήζουν πρόσθετης ενημέρωσης.



Εάν επαρκούν τα κονδύλια (που μάλλον δεν επαρκούν), και αφού διευκρινιστεί
από το ΥΠΑΤ, τι εννοούν με μια γενική εξαγγελία περί παραγωγής δασικών
χαρτών κάλυψης άνω του 50% των εκτάσεων στην επικράτεια, ας προχωρήσουν σε
άμεσες αναθέσεις και συμβάσεις μελετών, συμβολαίων σύνταξης και
εκσυγχρονισμού των αναγκαίων χαρτογραφικών υποβάθρων της χώρας με
αποσαφήνιση του περιεχομένου τους και με χρονικές δεσμεύσεις, αλλά και με
συμπαραγωγή νέων προϊόντων (χάρτες BAER, Land Capability, Δασολόγια, κλπ),
έργων αποκατάστασης, ανάπλασης και διαχείρισης κατά προτεραιότητα, αλλά
«προς θεού» όχι με διαδικασίες του επείγοντος, κατά την «εξ' ορισμού
αποτυχημένη κρατικιστική τακτική» αναθέσεων από ΝΠΔΔ προς ΝΠΔΔ.



Κατά κανόνα, οι επιχειρήσεις Αναδάσωσης και Αποκατάστασης Τοπίου δημόσιας
γης (ή μη) επιτυγχάνουν καλύτερα όταν εκλαμβάνονται σαν καθαρά επιστημονικές
υποθέσεις και σαν εξειδικευμένη επαγγελματική υπηρεσία που προσφέρεται από
την ελεύθερη αγορά υπηρεσιών και υλικών. Στο πλευρό των ειδικών, η συμμετοχή
του αγροτικού κόσμου μετά από σωστή καθοδήγηση και θέσπιση κατάλληλων
ενισχύσεων και κινήτρων, διαμορφώνει και την πλέον ελπιδοφόρα προϋπόθεση
«αποτελεσματικής διαχείρισης των δασών και  αποκατάστασης των
οικοσυστημάτων» .



Η επίβλεψη και ο έλεγχος, αποτελούν σαφώς πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας
και πρέπει να ασκούνται από την ίδια με οργανωμένες και όχι «ανάπηρες»
υπηρεσίες αναδάσωσης, να τίθενται γεωγραφικές προτεραιότητες με βαθμολόγηση
τοποθεσιών ανάλογα με την επικινδυνότητα να ξανακαούν, να κατολισθήσουν ή να
καταπατηθούν (κατά δημοτικό διαμέρισμα), να συνοδεύονται από χαρτογραφικά
υπόβαθρα αδιαμφισβήτητης οριοθέτησης, να επιβάλλονται φυτοτεχνικές μελέτες
και σχέδια που να υλοποιούνται μαζικά και ολοκληρωμένα (με διασφάλιση του
κατάλληλου και βιοκλιματικά προσαρμοστικότερου φυτικού υλικού, μηχανολογικό
εξοπλισμό, δίκτυα άρδευσης, λίπανση, τεχνικά μέσα και προσωπικό προστασίας
εδάφους και φυτοπροστασίας, μέτρα συντήρησης, παρακολούθησης, φύλαξης, κλπ).
Όλα αυτά απαιτούν σοβαρές υπηρεσίες, ειδικούς τεχνικούς και managers,
εξοπλισμό, επαρκή χρηματοδότηση και συνεχώς εντεινόμενη επιστράτευση της
ιδιωτικής πρωτοβουλίας με πρωτεργάτη τον γεωτεχνικό χώρο υπηρεσιών και
υλικών.



Επιβάλλεται πλέον από τις διαμορφούμενες συνθήκες μιας πιεστικά απαιτητικής
«περιβαλλοντικής αγοράς τεχνολογικών υπηρεσιών και υλικών», για την τετράδα
της Δημόσιας Διοίκησης ΥΠΑΤ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΣ να συντονιστεί και να
αντιληφθεί ότι προκειμένου να συνεχίσει να μην κάνει τίποτε ή να κάνει τις
γνωστές μισοδουλειές που εκθέτουν τη χώρα (Βλέπε πρόσφατους χειρισμούς
Ανάπλασης Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας), να επιστρατεύσει το τεράστιο
δυναμικό Γεωτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας (Γεωπόνων, Δασολόγων,
Γεωλόγων, Υδρογεωλόγων, Εδαφολόγων), των Αρχιτεκτόνων Τοπίου, των
επιστημόνων Περιβαλλοντολόγων και συναφών ειδικοτήτων, οι οποίοι μπορεί να
γνωρίζουν κάτι περισσότερο και χρήσιμο.
Καταγράφηκε
TassosD
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις


WWW
« Απάντηση #87 στις: Φεβρουάριος 28, 2008, 07:14:17 μμ »

Αντιγράφω ένα σχόλιο από ένα blog, σχετικά με είδηση που έβγαλε στην επιφάνεια ο ΣΚΑΙ
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=74717&cid=1485&bc=1485&lsc=1

συγνώμη που το κολλάω εδώ, αλλά τρέχω και δεν φτάνω. Είμαι σίγουρος ότι το paraxeno θα το τακτοποιήσει...



"Και να που το βουνό μας θα μείνει καραφλό και ο Πάνας θα κρύβεται σκυφτός ανάμεσα στα θυμάρια....

Γιατί για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως οι αρμόδιοι δεν μπορούν ούτε να συστήσουν μια επταμελή επιτροπή και να διαλέξουν επιτυχώς σε ποιον θα δώσουν το παραδάκι για να πάει μια βόλτα στην Πάρνηθα και να φυτέψει ένα καινούργιο ...δάσος!
Η μήπως φταίνε οι άλλοι, εκείνοι οι φιλάργυροι που ένιωσαν αδικημένοι από το χαμένο «μπριζολάκι» της «αναδόχου εταιρείας»;

Απ’ όσο κατάλαβα, το πρόβλημα προέκυψε όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του «διαγωνισμού δια την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το επίπονον δαπανηρόν και ψυχοφθόρον έργον της αναδάσωσης του όρους Πάρνις».
Συγκεκριμένα, μια συμμετέχουσα εταιρεία, από αυτές που δεν τους αρέσει να χάνουν, αποφάσισε ότι, από το να μην πάρει εκείνη τα λεφτά, καλύτερα να μη πραγματοποιηθεί καθόλου η αναδάσωση, να μην πλερώνουμε και κερατιάτικα.
Έτσι, αφού σκάλισε υπομονετικά τα κιτάπια της, με τη συντροφιά γλοιωδών χαρτογιακάδων, αντιτάχθηκε στη λαμογιά του υπουργού και στα κουμπαριλίκια των καραγκιόζηδων με το μακρύ το χέρι, και με την –δίκαιη- πρόφαση της «επταμελούς επιτροπής με τα τρία μέλη», προσέβαλλε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Με πιάνεις;

Και ρωτάω εγώ, ο αναιδής:
1)   Έλεγε μαλακίες ο μπαμπάς μου ο γεωπόνος, όταν μου μάθαινε το «ό,τι φυτέψεις το Φλεβάρη, θα το δεις το καλοκαίρι;»
2)   Γνωρίζουν κάτι οι εξαιρετικοί επιστήμονες της παραλίγο αναδόχου εταιρείας, σχετικά με το πότε πρέπει να φυτευτεί κατιτίς για να πιάσει; (Λες και τους νοιάζει...)
3)   Πόσο επιτυχής θα είναι μια δενδροφύτευση εκτός εποχής –τον Ιούνιο, ας πούμε;
4)   Πότε θα επαναληφθεί η αποτυχημένη δενδροφύτευση, πόσο θα (ξανα)κοστίσει και ποιός θα πάρει τον παρά;
5)   Πόσο χώμα θα χαθεί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο;
6)   Πόσο μαλάκες είμαστε που δεν τους έχουμε εξορίσει ακόμα στα καμμένα;
7)   Μπας και πρέπει να κάνουμε τα κουμάντα μόνοι μας και να φυτέψουμε το βουνό με τα χεράκια μας, χωρίς παράδες, χωρίς κουμπάρους, χωρίς ατάλαντους αργόσχολους στα πόδια μας;

ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ! Είμαι τόσο ρομαντικός, ώστε να πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο 5-10 χιλιάδες αυτοί που θρηνήσαμε το δάσος;

Τελικά, το δάσος το έκαψαν όντως οι βοσκοί. Εκείνοι που βάζουν κάθε βράδυ τα πρόβατα για ύπνο στο μαντρί, με παραμύθια για τσόντες, Μακεδονίες και άλλες βουκολικές αμαρτίες.


ΜΠΕΕΕΕΕΕεεεε..."



Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #88 στις: Φεβρουάριος 28, 2008, 08:04:58 μμ »

Φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο.
 Υπάρχει όμως ένα δίλλημα που δεν είναι απαντημένο κι από μένα. Μου έτυχε στην Ολυμπία. Απαράδεκτη –ακριβοπληρωμένη –μελέτη, απαράδεκτο θα είναι το αποτέλεσμα, τζάμπα θα δουλέψουν οι συνάδελφοι που το πήραν, αλλά για λόγους φιλοπατρίας δεν κάναμε ένσταση τουλάχιστο για την μελέτη!!  Σκέψού ότι το συνολικό κόστος ήταν 2,5 εκ, τα φυτά κοστίζουν 50χιλ όλες οι εργολαβίες κοστίζουν 300000χιλ ευρώ και η επίβλεψη πάνω από 600χιλ. Τρέλα.
Οι επίβλεψη -ξενοδοχεία αρχαιολόγοι(8πάνω από τους εργάτες που φύτευαν)φαγητά κτλ κοστίζει πολύ παραπάνω από όλο το έργο!!!
Φίλε μου κρίνω ότι δεν έκανα καλά που δεν έκανα ένσταση. Όχι γιατί δεν πήρα την δουλειά αλλά γιατί έτσι διατηρούμε τους απαράδεκτους και το αποτέλεσμα που μας αξίζει!!!
 Πιστεύεις ειλικρινά ότι αυτός που αρχικά είχε πάρει την αναδάσωση της Πάρνηθας θα έκανε δουλειά με 68!! % έκπτωση!!!!!
Πιστεύεις ότι ο προϋπολογισμός είχε κάνει τόσα λάθη στα κοστολόγια ή ότι βασιζόμενος σε πλάτες θα φύτευε άτεχνα και τα μισά φυτά και θα τον καλύπταν?
    Καταδικασμένα πράγματα από τον σχεδιασμό τους και από την γλοιώδη μάζα που κυριαρχεί.
Καταγράφηκε
dpurpler
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #89 στις: Μάρτιος 04, 2008, 12:53:49 πμ »

Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πέρασε στο ντούκου! Ούτε που το πήραμε χαμπάρι!

Ακυρος ο διαγωνισμός για την αναδάσωση της Πάρνηθας επειδή λέει στην επιτροπή αξιολόγησης προσφορών αντί να συμμετέχουν 7 άτομα, συμμετείχαν μόνο 3!

Ποίος τον οργάνωσε αυτόν τον διαγωνισμό;

Τι θα πάθει;

Δεν πρέπει να τον βγάλουμε στην φόρα, έτσι ώστε είτε να πάει σπίτι του είτε την επόμενη φορά να το σκεφτεί καλύτερα;

Εδώ χρειάζονται επιστολές προς τις αρχές και ερωτήματα.
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
Σελίδες: 1 2 3 [4] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: