Σε συμβολική σπορά καμένων εκτάσεων σε Πήλιο, Εύβοια και Πελοπόννησο προχώρησαν περίπου 200 εθελοντές, Έλληνες και ξένοι, με πρωτοβουλία του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας 'Εδεσσας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου, Παναγιώτη Μανίκη, γεωπόνο, ειδικό στην μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, επιλέχθηκε μια μεγάλη ποικιλία σπόρων που ανακατεύτηκαν με αργιλόχωμα. «Κατασκευάστηκαν έτσι 7 τόνοι σβόλοι που σπάρθηκαν σε περίπου 1.500 στρέμματα καμένης έκτασης κι αν προφυλαχθούν από βόσκηση, σύντομα θα ανθίσουν», ανέφερε ο κ.Μανίκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Προσεγγίζοντας τη φύση: Φυσική καλλιέργεια και αναδάσωση», που διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
«Μ' αυτή τη μέθοδο θα σπείρουμε φέτος και 5.000 στρέμματα στην Κερατέα», ανέφερε ο κ. Μανίκης ο οποίος διατηρεί στην Εδεσσα έκταση 25 στρεμμάτων όπου καλλιεργεί 120 ποικιλίες οπωροφόρων. «Επί 18 χρόνια που ασχολούμαι με τη γη, δεν έχω προχωρήσει σε καμιά κατεργασία του εδάφους ακολουθώντας τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας», τόνισε ο καλλιεργητής.
«Όσο περισσότερο αφήνουμε τη φύση να δουλέψει μόνη της, τόσο δεν έχουμε προβλήματα. Επιπλέον, το γενετικό υλικό, οι σπόροι δηλαδή που χρησιμοποιώ, προέρχονται από καλλιέργειες χωρίς φάρμακα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας παράλληλα την μέθοδο των σβόλων για την αναδάσωση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όταν γίνεται διασπορά πολλών σπόρων σε αργιλόχωμα, «η φύση στη συνέχεια αποφασίζει» ενώ, όπως συμπλήρωσε, «όσο πιο μεγάλη είναι η ποικιλία των φυτών, τόσο πιο γόνιμο γίνεται το έδαφος».
http://www.agrotypos.gr/news/news_show.asp?AA=16744