...μου φαίνεται σε λίγο ούτε ευρώ δεν θα πρέπει να δίνουμε στους διάφορους τηλεοπτικούς μαραθωνιούς...
Αυτο είναι τόσο σίγουρο πλέον και τόσο ανήθικη κοροιδία προς όλους μας, που ίσως θα άξιζε μια συντονισμένη καμπάνια-ενημέρωση μεταξύ των πολιτών, σε τέτοια γεγονότα να μην καταθέτουν χρήματα σε μαραθώνιους και κρατικούς λογαριασμούς αλλα να ενεργουν είτε αυτόνομα, είτε μέσω ενός φορέα/ιδρύματος πιο αξιόπιστου, με τον οποιο (δεν ξέρω νομικά αν είναι εφικτό, αλλά γιατί να μην είναι?
) να υπογράφεται 1 συμφωνητικό ότι θα ενημερώνομαστε και θα ελεγχουμε τι γίνεται με τα λεφτά ΜΑΣ!!
Ευτυχώς πέρυσι κάποιες ομάδες πολιτών παρέδωσαν οι ίδιοι χρήματα ή σε είδος στους πυρόπληκτους.
και η οδύσσεια των πυροπληκτων..
Τους ξέχασαν μετά τις κάλπεςΜε την προεκλογική «ασπιρίνη των τριχίλιαρων», με τεράστιες εκτάσεις γης καμένες, με χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια αλλά και με δεκάδες νεκρούς απέμεινε ο νομός Ηλείας. Τα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκάλεσαν οι περσινές φονικές πυρκαγιές είναι η μόνη πραγματικότητα διαρκείας.
*Ο Γ. Κόσσυφας, πρόεδρος της μαρτυρικής Αρτέμιδας, που θρήνησε 26 νεκρούς, μας λέει: «Εκτός από τα πενιχρά χρήματα που μοίρασαν στην αρχή δεν δόθηκε ούτε αποζημίωση της παραγωγής που καταστράφηκε (150 τόνοι λαδιού τον χρόνο στο χωριό μας) ούτε έγινε ανασύσταση των ελιών που κάηκαν».
*Σύμφωνα με τον νομάρχη Ηλέιας Χ. Καφύρα, «το σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες δεν προχωρεί και η επιχορήγηση για τα κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα είναι μικρή.
»Οι κτηνοτρόφοι έχουν να προμηθευτούν ζωοτροφές από τις
28 Φεβρουαρίου. Πλέον είναι ορατές οι οικολογικές συνέπειες από την βόσκηση στις καμένες εκτάσεις».
Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αγρότες να χάσουν τις περιουσίες τους, αφού η αναστολή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εξέπνευσε (στη Ζαχάρω έχουν γίνει τρεις πλειστηριασμοί σε αγρότες για χρέη προς τις τράπεζες ή τρίτους). (
είναι τρελλοί αυτοί οι Ρωμαιοι!! *Οι διαμαρτυρίες περιλαμβάνουν και την αντιπλημμυρική προστασία. Σε αυτοψίες της νομαρχίας στους ποταμούς Νέδα και Λάδωνα διαπιστώθηκε ότι οι εργολάβοι αντί να κάνουν τα απαραίτητα έργα προχωρούσαν σε απόληψη άμμου και χαλικιού (δηλαδή, κερδοφόρων υλικών...).
*Ο Γ. Λυμπέρης, πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και δήμαρχος Αμαλιάδας, αναφέρεται στην «αναγέννηση που υποσχέθηκαν και είναι ακόμα ζητούμενο. Δυστυχώς, τώρα δεν υπάρχουν εκλογές και έτσι η αποκατάσταση γίνεται με βραδείς ρυθμούς. Ειδικά μετά το σεισμό αρκετοί απελπίστηκαν και δεν καταθέτουν αιτήσεις για να φτιάξουν τα σπίτια τους». Οι δήμοι του νομού περιμένουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που τελικώς θα εξαγγελθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.
*Εκτός από την Ολυμπία, δεν πραγματοποιείται σοβαρή αναδάσωση των καμένων περιοχών. Ακόμη και οι δασεργάτες πληρώνονται με το σταγονόμετρο. Γι' αυτό οι τοπικοί φορείς ζητούν την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έχει συσταθεί για στήριξη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
*Ερωτήματα προκύπτουν και με την ροή των πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών: «Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα ποσά από τις δωρεές», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαλιάδας.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=53665360ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/07/2008
[