Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14765 μηνύματα σε 1325 θέματα- από 578 μέλη - Τελευταίο μέλος: aserelefante
Oikologio ForumΠεριβάλλονΑνακύκλωσηΑνακύκλωση ΧαρτιούΓενικές πληροφορίες για την ανακύκλωση χαρτιού
Σελίδες: [1] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Γενικές πληροφορίες για την ανακύκλωση χαρτιού  (Αναγνώστηκε 383 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
kallioph
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 06:43:26 μμ »

http://www.ulac.gr/med-cartesio/second.html

Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους το χρόνο, όταν το 1976 δεν ξεπερνούσε τους 400.000 τόνους. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 300.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού (220.000 τόνοι από μεγάλους παραγωγούς, όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιστροφές εφημερίδων και περιοδικών και άλλοι 80.000 τόνοι από σπίτια, γραφεία, κλπ).

Χαρτιά κουζίνας και τουαλέτας, χαρτιά συσκευασίας, χαρτόνια και χαρτοκιβώτια παράγονται σήμερα στη χώρα μας από τη συλλογή χρησιμοποιημένου χαρτιού για ανακύκλωση. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική για προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας: νομοθετικές ρυθμίσεις, οικονομικά εργαλεία, ενημέρωση, επενδύσεις. Η ανακύκλωση χαρτιού στη χώρα μας δεν έχει φτάσει, ακόμη, τα υψηλά ποσοστά που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σημαντικά οικοσυστήματα απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού. Πολλοί χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες χαρτιού καθημερινά (πχ. ρολό χαρτιού για την κουζίνα, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα, χαρτιά για φωτοτυπίες και διαφημίσεις, χαρτιά για περιοδικά και εφημερίδες, χαρτιά για φίλτρα καφέ και τετράδια, χαρτοκιβώτια και χαρτιά περιτυλίγματος).

Σήμερα, το χαρτί που καταναλώνομε προέρχεται κυρίως από καλλιέργειες δέντρων, από τεχνητά δάση, που η διαχείρισή τους γίνεται με σωστό τρόπο και λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Βρετανία εισάγει το 90% του χαρτιού της κυρίως από τη Σουηδία, Φινλανδία, Καναδά και τις Η.Π.Α. Καμμία από αυτές τις χώρες δεν έχει χαρτί που να προέρχεται πραγματικά από ολοκληρωμένη διαχείριση δασών. Τα προϊόντα τους όμως πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα επίσης προμηθεύεται το χαρτί της από αυτές τις χώρες.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα:

    * η εκχέρσωση των αυθεντικών δασών για να καλλιεργηθούν στη θέση τους τεχνητές καλλιέργειες και
    * η αντικατάσταση του πραγματικού δάσους από συστάδες που αποτελούνται από ένα μόνο είδος δέντρου

Δάση τα οποία χρειάστηκαν πάνω από 1000 χρόνια για ν�αναπτυχθούν μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε 12 λεπτά.Η αποδάσωση στην British Columbia του Καναδά είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρο τον Καναδά. Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαρτιού για εφημερίδες. Το χαρτί αυτό προέρχεται από το εύκρατο δάσος της βροχής που είναι από τα πιο σημαντικά κοσμήματα της φύσης. Αν και δεν είναι τόσο πλούσιο, όσο το τροπικό δάσος της βροχής, περιέχει μία τεράστια μάζα ζωής με τα πιο ψηλά και γέρικα δέντρα στον κόσμο. Κάθε χρόνο κόβονται 2.500.000 στρέμματα δάσους, ενώ απομένουν ακόμα 60.000.000 στρέμματα εύκρατου δάσους της βροχής στην περιοχή αυτή. Λιγότερο από το 7% του παρθένου δάσους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας κι αυτό σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπου η υλοτόμηση δεν είναι εύκολη. Υπολογίζεται ότι τελικά θα διατηρηθεί μόνο μία έκταση 20.000.000 στρεμμάτων ενώ το υπόλοιπο δάσος θα υλοτομηθεί.

Η κοπή του δάσους δεν δημιουργεί μόνο εικόνα θλίψης, αλλά καταστρέφει τη γονιμότητα του εδάφους και επηρεάζει τους κύκλους του νερού. Το γόνιμο έδαφος εκτίθεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και η διάβρωση είναι σημαντική.

Η απάντηση της χαρτοβιομηχανίας στα προβλήματα αυτά είναι η εντατική καλλιέργεια ειδών, τα οποία αναπτύσσονται πολύ γρήγορα με τη φροντίδα χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τα δέντρα κόβονται όταν ολοκληρωθεί το μέγιστο της ανάπτυξής τους, συνήθως σε λιγότερο από 80 χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι σύντομο σε σχέση με το χρόνο που χρειάζεται ένα πραγματικό δάσος για ν' αναπτυχθεί πλήρως. Η μονοκαλλιέργεια συνέβαλλε στη βιολογική φτώχεια: ενδημικά φυτά αντιμετωπίζονται σαν ζιζάνια, τα ζώα σαν εχθροί. Βαριά μηχανήματα συμπιέζουν και σκληραίνουν το έδαφος. Πηγές, ποτάμια ή ρέματα που πηγάζουν από τα δάση κινδυνεύουν με ρύπανση εξ αιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων και νιτρικών λιπασμάτων.

Τα δέντρα που πεθαίνουν στο δάσος πιάνουν άχρηστο χώρο και δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των υλοτόμων, αυτή είναι η αντίληψη των εταιριών αλλά και των κρατικών υπηρεσιών.
Από οικολογική άποψη, όμως, τα νεκρά δέντρα είναι σημαντικά για το οικοσύστημα γιατί εξασφαλίζουν την ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων απαραίτητων για την ανάπτυξη των νέων δέντρων. Ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για ένα τεράστιο αριθμό ειδών του δάσους. Η παρουσία πεσμένων δέντρων σε ρυάκια και ποτάμια επιβράδυνε την ροή του νερού και δημιουργεί μικρές λίμνες, όπου επιβιώνουν πολλές μορφές ζωής. Στον Καναδά οι λίμνες αυτές εξασφαλίζουν την παρουσία του σολωμού και άλλων ειδών.

Τα νεκρά δέντρα γίνονται φωλιές για τα πουλιά, όπως π.χ. για τον τρυποκάρυδο. Ένα είδος τρυποκάρυδου απειλείται σήμερα με εξαφάνιση τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία.
Ένα είδος αετού το οποίο εξαρτιέται επίσης από τα νεκρά δέντρα του δάσους απειλείται με εξαφάνιση στη Φινλανδία, όπου επιβιώνουν μόνο 100 ζευγάρια. Η καφετιά αρκούδα, ο λύνξ και άλλα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει σήμερα να επιβιώσουν σε περιοχές, όπου τα μηχανήματα, οι εκχερσώσεις και οι άνθρωποι τα ενοχλούν.
Για πολλά χρόνια ο θάνατος του δάσους από την όξινη βροχή συνδέονταν μόνο με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Νέες απόψεις ισχυρίζονται ότι ο θάνατος του δάσους είναι πιθανό αποτέλεσμα και πρακτικών κακής διαχείρισής του. Τα δέντρα υποφέρουν από χρόνια εξάντληση της γονιμότητας του εδάφους. Το έδαφος χρειάζεται συνεχώς εμπλουτισμό με θρεπτικά στοιχεία αλλά και πλούσια βλάστηση, για να εμποδίζεται το ξέπλυμα από τη βροχή. Όμως το έδαφος εξαντλείται από τους γρήγορους ρυθμούς καλλιέργειας, υλοτόμησης και δενδροφύτευσης. Η όξινη βροχή βρίσκει έτσι ένα εξαντλημένο αμυντικό σύστημα. Τα δάση της Φινλανδίας έχουν κοπεί κατά μέσον όρο δυόμιση φορές στα τελευταία 80 χρόνια. Τα βαρειά μηχανήματα, οι εκχερσώσεις, το όργωμα, αφήνουν το έδαφος εκτεθειμένο στη διάβρωση.

Η ζημιά στο περιβάλλον δεν σταματάει με το κόψιμο των δέντρων. Για να γίνει το χαρτί η βιομηχανία πρέπει να επεξεργαστεί τους κομμένους κορμούς. Συχνά η επεξεργασία αυτή προκαλεί σημαντική ρύπανση και πολλές βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα που περιέχουν ένα σύνολο οργανοχλωριωμένων ενώσεων σε υδατικά οικοσυστήματα. Η διοξίνη, μία από τις πιο επικίνδυνες ουσίες, είναι μέσα σε αυτά τα απόβλητα. Η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν αποκλείσει το χλώριο και χρησιμοποιούν διοξείδιο του χλωρίου. Ακόμα και αυτό το χημικό όμως για τη λεύκανση του χαρτιού έχει ευθύνη για ρύπανση με οργανοχλωριωμένες ενώσεις και επίσης καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Η μόνη περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση είναι η χρήση οξυγόνου για τη λεύκανση του χαρτιού ή, το καλύτερο, η χρήση όχι λευκασμένου χαρτιού.

Το τροπικό δάσος που κόβεται δεν ξαναφυτρώνει. Αλλά και τα δάση που αντικαθίστανται από τεχνητές καλλιέργειες χάνουν την βιοποικιλότητά τους. Οι μονοκαλλιέργειες εξαντλούν τα εδάφη, και δεν είναι σίγουρο ότι οι φυτείες αποτελούν ένα σταθερό οικοσύστημα σε μακροχρόνια βάση. Στην πραγματικότητα πολλές μελέτες επισημαίνουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε ξυλεία αν στηριχθούμε στις μονοκαλλιέργειες.

Η σπατάλη χαρτιού ασκεί υπερβολικές πιέσεις πάνω στα δάση του πλανήτη. Αν μειώσουμε την περιττή κατανάλωση χαρτιού, αν βελτιώσουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, μπορούμε να ελαφρύνουμε τις πιέσεις που ασκούνται πάνω στα δάση. Αυτό θα επιτρέψει και την περιβαλλοντικά σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών. Μπορεί η κοινωνία να αποδέχεται την «άνεση» της σπατάλης χαρτιού, που οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας καταστροφή του οικοσυστήματος;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

 Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί, στη βιομηχανία θα παραχθεί το χαρτί που αντιστοιχεί στην κατώτερη ποιότητα χαρτιού. Πολλές σύγχρονες βιομηχανίες ανακύκλωσης έχουν σήμερα τεχνολογίες αναβάθμισης της ποιότητας του ανακυκλωμένου χαρτιού, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη στη χώρα μας. Εδώ, διαλογή των διαφορετικών κατηγοριών χαρτιού, πριν φθάσουν στη χαρτοβιομηχανία, κάνουν οι έμποροι παλαιού χάρτου. Στη χαρτοβιομηχανία δύσκολα ή καθόλου γίνεται διαλογή των κατηγοριών χαρτιού.

ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το χαρτί σε μικρές μικρές πλαστικές σακκούλες και μάλιστα να τις δένουμε. Είναι δύσκολο και δαπανηρό να καθαρίζουμε κάθε φορά μεγάλες ποσότητες χαρτιού που περιέχονται σε μικρές πλαστικές σακκούλες. Το χαρτί μπορεί να δένεται με σπάγγο ή να τοποθετείται σε τσάντα ή σάκκο, που επαναχρησιμοποιούμε και δεν ρίχνουμε βέβαια μέσα στον κάδο ανακύκλωσης. Στο χώρο της κατοικίας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ειδική γωνιά, να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς σάκους, μία μεταλλική ντουλάπα, ένα ξύλινο κιβώτιο ή πάνινες μεγάλες τσάντες για την προσωρινή αποθήκευσή του.

ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Αποφεύγουμε να πετάμε προς ανακύκλωση διάφορα πλαστικά υλικά συσκευασίας. Τα χαρτοκιβώτια χρειάζεται να τα ανοίγουμε και να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο κατά την αποθήκευση ή μεταφορά τους.

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καθαρίζουμε τα σχολικά βιβλία από τυχόν πλαστικοποιημένα ή ντυμένα με πλαστικό εξώφυλλα. Αν είναι «δύσκολο» να καθαρίζουμε ο καθένας τα βιβλία του από τα πλαστικά, ας αναλογισθούμε πόσο πιο δύσκολο είναι και τι κόστος θα έχει κάτι τέτοιο, όταν θα γίνεται από τη βιομηχανία για χιλιάδες βιβλία.

ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν πετάμε μέσα στους σάκους για το προς ανακύκλωση χαρτί δοχεία από μελάνια, ξύλα, πλαστικά συσκευασίας, κόλες και άλλα ξένα υλικά.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Δεν τοποθετούμε στα δοχεία για το χαρτί πλαστικά ποτηράκια, καρμπόν, τσιγάρα, πλαστικές σακούλες, άδεια στυλό και ό,τι άλλο άχρηστο υπάρχει.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 07, 2008, 06:47:46 μμ »

Εκατομμύρια άνθρωποι πετάνε καθημερινά μικρές ποσότητες χαρτιού (υλικά συσκευασίας, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά έντυπα, είδη γραφής κλπ) στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα η συνολική ποσότητα στα σκουπίδια του χρησιμοποιημένου χαρτιού από τα σπίτια, να ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους χαρτιού το χρόνο. Υπολογίζεται ότι είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται στην Αττική άλλοι 250-300.000 τουλάχιστον τόνοι χαρτιού το χρόνο, που προέρχονται κυρίως από κατοικίες και γραφεία.

Το χαρτί είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην καθημερινή ζωή. Αν και μερικούς αιώνες πριν το χαρτί παράγονταν σε σημαντικό ποσοστό και από άλλες πρώτες ύλες, σήμερα προέρχεται κυρίως από ξύλα (δέντρα) αλλά όχι αποκλειστικά από αυτά. Περίπου τα 2/3 του χαρτιού προέρχονται από ξύλο, το 1/3 προέρχεται από ανακυκλωμένο χαρτί και το 5% προέρχεται από πηγές άλλες από το ξύλο. Σε παγκόσμιο επίπεδο για την παραγωγή χαρτοπολτού με πρώτη ύλη ίνες, χρησιμοποιείται σε ποσοστό 90% το ξύλο δηλ. ίνες κυτταρίνης (σελουλόζη). Η ανακύκλωση έχει αναπτυχθεί κυρίως στις βιομηχανικές χώρες (π.χ.Γερμανία, Αυστρία, Β. Αμερική κλπ), ενώ το χαρτί από πηγές άλλες από το ξύλο (non-wood), όπως για παράδειγμα από μπαμπού, στάχυα, φύκια, κυριαρχεί κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή χαρτιού έφθασε τους 238.000.000 τόνους (1991).

Aν και το χαρτί είναι φυσικό προϊόν, η παραγωγή του κοστίζει στο περιβάλλον.

Η τεράστια παραγωγή και κατανάλωση χαρτιού έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, η βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και του νερού, στους φυσικούς πόρους, στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η μη επαρκής αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στην υγεία αλλά και το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να εμφανίζονται σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής χαρτιού, όπως κατά την :

α) παραγωγή πρώτων υλών, εκμετάλλευση και μεταφορά τους στη βιομηχανία,

β) αποθήκευση πρώτων υλών και προετοιμασία τους για την παραγωγή χαρτιού,

γ) πολτοποίηση, λεύκανση του πολτού,

δ) παραγωγή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί,

ε) μεταφορά προϊόντων, παραπροϊόντων και αποβλήτων της παραγωγής.

Σε τρεις μεγάλες ενότητες θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τις δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του χαρτιού, από τη στιγμή δηλ. που φυτεύεται ή κόβεται ένα δέντρο μέχρι να μετατραπεί σε χαρτί και να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή και να αχρηστευθεί :

α) η παραγωγή και εκμετάλλευση της πρώτης ύλης,

β) η βιομηχανική παραγωγή (προετοιμασία των ξύλων, πολτοποίηση, λεύκανση του πολτού, παραγωγή του χαρτιού και των άλλων προϊόντων του και

γ) οι μεταφορές των πρώτων υλών, των προϊόντων, των παραπροϊόντων και των αποβλήτων.



Είναι αναγκαίο ο πολίτης να μάθει να αγοράζει προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί, γιατί υπάρχει πρόβλημα απορρόφησής του και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Ενώ δηλαδή ανακυκλώνουμε όλο και περισσότερο χαρτί, δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και η αγορά του.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 07, 2008, 06:51:39 μμ »

http://dim-rizou.pel.sch.gr/perivallon/anakiklosi.htm

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:
· 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
· 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες)
· 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).
Κι όμως: 1 τόνος χαρτί που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων!


http://www.servitoros.gr/education/view.php/4/60/
Το πρώτο χαρτί κατασκευάστηκε το 105 π.Χ. στην Κίνα. Ο Ts' ai Lun, της δυναστείας των Hau, για την κατασκευή του χαρτιού, ανέμιξε μεταξωτά κομμάτια σε νερό και μετά συμπίεσε το μείγμα σε ένα πλέγμα μπαμπού για να στεγνώσει. Ενώ οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πάπυρο, ένα σπιθόχορτο που μεγάλωνε κοντά στο Νείλο. Στην Ευρώπη το χαρτί διαδόθηκε από τους Αραβες τον 8ο αιώνα. Το πρώτο ευρωπαϊκό ντοκουμέντο γράφτηκε το 1109. Ήταν ένα διάταγμα του βασιλιά Roger της Σικελίας, γραμμένο στα Λατινικά και στα Αραβικά. Το πρώτο υδατόσημο ή αποτύπωμα, το οποίο επιτεύχθηκε λυγίζοντας ξύλινα καλάμια σε μια γωνία του πλαισίου για στέγνωμα σε σταυρό, κατασκευάσθηκε το 1289 στο Fabriano, ένα χωριό κοντά στην Μπολώνια της Ιταλίας. Σήμερα, το χαρτί κατασκευάζεται από την κυτταρίνη, που βρίσκεται στο ξύλο. Υπάρχουν τέσσερα βήματα στη μετατροπή των κορμών δέντρων σε ξύλα. Πρώτα, η κυτταρίνη πρέπει να διαχωριστεί από τις άλλες ενώσεις του ξύλου. Αυτό, συνήθως, γίνεται βράζοντας κομμάτια ξύλου σε ένα διάλυμα υδροξειδίου νατρίου και πρωτοθειούχου νατρίου. Αυτό διαλύει μη επιθυμητές ουσίες ξύλου και παράγει κυτταρίνη, που είναι εξαιρετικά δυνατή, σε μια άθικτη ινώδη κατάσταση. Εξαιτίας της αντοχής των ινών της κυτταρίνης, που υπέστησαν αυτήν την επεξεργασία. Κατασκευάζεται με τη μέθοδο αυτή βαρύ χαρτί, όπως είναι το χαρτόνι. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι παράγεται πολτός περίπου το μισό από το βάρος του ξύλου. Για να αποφευχθεί αυτή η απώλεια, οι επιστήμονες ερευνούν ημιχημικές τεχνικές κατασκευής χάρτου, όπου κορμοί δέντρων μουλιάζουν σε ένα καυτό χημικό διάλυμα για λίγο χρόνο και μετά τρίβονται μηχανικά. Αν και η μέθοδος αυτή είναι βραδύτερη, έχει όμως επιτευχθεί απόδοση 60-90%. Η κυτταρίνη μετά λευκαίνεται σε μια ένωση χλωρίνης. Μετά ο κορμός καθαρίζεται ή ξαναπλένεται και κτυπιέται μηχανικά. Αυτό κάνει τις ίνες να φουσκώνουν, να γίνουν περισσότερο ευλύγιστες και να συνδέονται πιο δυνατά. Στο στάδιο αυτό μπορεί να προστεθεί γέμισμα από άργιλο ή ανθρακικό ασβέστιο ή θειικό, για να αυξηθεί η αδιαφάνεια. Ρετσίνι και χρωστικές ουσίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παραδώσουν την αντοχή στο νερό και το χρώμα. Μετά το νερό στεγνώνεται από το μίγμα κυτταρίνης και νερού ή ασβεστογάλατος, με κυλίνδρους, με αναρρόφηση ή με στεγνωτήρες ατμού. Τα φύλλα μετριούνται και πιθανώς λευκαίνονται ή επικαλύπτονται για ένα γυαλιστερό φινίρισμα. Το χαρτί συσκευάζεται και είναι έτοιμο για χρήση.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 07, 2008, 06:54:50 μμ »

http://www.servitoros.gr/education/view.php/4/58/

Το χαρτί είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή μας ζωή. Οι χρήσεις του είναι αμέτρητες: υλικά συσκευασίας, κόλλες για γράψιμο, φωτογραφίες και άλλα πολλά. Για τη δημιουργία χαρτιού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ξυλείας. Η δημιουργία χαρτιού λοιπόν σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη και παράνομη υλοτομία και τις πυρκαγιές που κατακαίουν τα δάση μας και στην χωρίς όρια καταστροφή του δασικού μας πλούτου. Η ανακύκλωση περιορίζει έναν απ' τους μεγαλύτερους εχθρούς των δασών της γης. Μεγάλος αριθμός δένδρων υπολογίζεται ότι γλύτωναν από το κόψιμο, λόγω της ανακύκλωσης. Έτσι αποφεύγονται πλημμύρες και διατηρούνται οι φυσικοί πνεύμονες της γης. Ακόμη διατηρούνται οι βιότοποι και εξασφαλίζεται εν μέρει η διαιώνιση των οργανισμών που ζουν εκεί.


http://www.servitoros.gr/education/view.php/4/57/
Με τον όρο «Ανακύκλωση» προσδιορίζουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες αξιοποιούνται τα υλικά που αποτελούν απορρίμματα. Και λέμε διαδικασίες, γιατί κάθε είδος απορριμμάτων απαιτεί μία συγκεκριμένη επεξεργασία προκειμένου να καταλήξουν σε υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο ξανά. Με την ανακύκλωση οι ειδικοί μπορούν να κάνουν τα άχρηστα για τον άνθρωπο υλικά, χρήσιμα και ακίνδυνα. Τα χαρτικά είδη που πετάμε μπορούν να ανακυκλωθούν, να γίνουν χαρτοπολτός ο οποίος θα καθαριστεί από ανεπιθύμητες ουσίες και να ξαναγίνει καθαρό χαρτί. Ανακύκλωση, λοιπόν, είναι ουσιαστικά η αξιοποίηση των απορριμμάτων κάθε κατηγορίας. Από την αξιοποίηση των σκουπιδιών με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η εξοικονόμηση υλικών και ενέργειας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Βέβαια, τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι αρκετά, μα το κέρδος αυτής της διαδικασίας είναι μηδαμινό. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που είδη καθημερινής χρήσεως συνεχίζουν να παράγονται με τους πατροπαράδοτους τρόπους επεξεργασίας πρώτων υλών και όχι με την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων προϊόντων. Τα στατιστικά που αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικά της καταστροφής που προκαλείται από την παραγωγή χαρτιού χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες του, τα δέντρα.

Ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα. Επίσης για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από τη διαδικασία παραγωγής χαρτιού από ξύλο.

Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αττική πετάγονται στα σκουπίδια 200.000 τόνοι χαρτιού που αποτελεί το 20% του συνόλου των απορριμμάτων της. Για την παραγωγή αυτού του χαρτιού είχαν χρησιμοποιηθεί 3.400.000 δέντρα και είχαν καταναλωθεί 68.000.000 κυβικά νερού, δηλαδή καταναλώθηκε ποσότητα νερού που θα κάλυπτε τις ανάγκες του πληθυσμού τις Αττικής για 80 ημέρες.

Το χαρτί είναι ένα κοινώς αποδεκτό υλικό στην σημερινή κοινωνία μα,παρά τη χρησιμότητά του, έχει υποτιμηθεί πολύ. Παρ' όλ' αυτά, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε μία κοινωνία στην οποία δεν θα υπήρχε γραφική ύλη.


http://www.servitoros.gr/education/view.php/4/54/
Το Χαρτί, ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας του και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, ταξινομείται σε επτά κατηγορίες. Από κατηγορία σε κατηγορία διαφέρουν πολλά στοιχεία του όπως είναι η τιμή, το παχος, η ποιότητα, η ευελιξία, η εμφάνιση κ.α.

Οι κατηγορίες, λοιπόν, του χαρτιού είναι οι εξής:

    1. Το δημοσιογραφικό χαρτί, που παράγεται με ανάμειξη μηχανικού και χημικού πολτου σε αναλογία 9: 1.

    2. Το χαρτί εκτυπώσεων, στο οποίο ο μηχανικός πολτός περιέχεται σε περιορισμένη κλίμακα.

    3. Το χαρτί γραφής, το οποίο παράγεται από πολτούς καλής ποιότητας και επεξεργάζεται επιφανειακά, έτσι ώστε το γράψιμο με το χέρι να είναι δυνατό.

    4. Το χαρτί συσκευασίας, που κατασκευάζεται κυρίως από θειϊκό πολτό και επεξεργάζεται για ειδικές χρήσεις (αδιάβροχο, λαδόχαρτο, γλασέ κ.λ.π.)

    5. Τα χαρτιά οικιακής χρήσεως (υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα) που παράγονται από μίγμα μηχανικού και χημικού πολτού.

    6. Τα χαρτιά περιτύλιξης, τα οποία έχουν καλές μηχανικές ιδιότητες, συνήθως παράγονται από θειϊκό πολτό.

    7. Τα χαρτόνια ή χοντρά χαρτιά με μικρή ευελιξία, που παράγονται με πολλαπλές στρώσεις ινών, χρησιμεύουν κυρίως στις συσκευασίες βαρύτερων αντικειμένων.

Βέβαια, μπορεί στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν και άλλες κατηγορίες, αποτέλεσμα της ανάπτυξης της Τεχνολογίας.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 07, 2008, 06:57:57 μμ »

http://www.ecocity.gr/main.php?cat=42&art=419
Οι ρακοσυλλέκτες ήδη από τον Μεσαίωνα μάζευαν χρησιμοποιημένα πανιά και στη συνέχεια τα έδιναν στους τεχνίτες που έκαναν χαρτί, μια και την εποχή εκείνη το χαρτί γίνονταν από ύφασμα! H ανακύκλωση του χαρτιού οργανώθηκε επίσημα στην Eλλάδα τη δεκαετία του 60, όταν η κατανάλωση χαρτιού είχε πλέον αυξηθεί τόσο πολύ και αντίστοιχα είχε αυξηθεί και η ζήτηση για ανακυκλωμένο, παλιό χαρτί από τις εγχώριες βιομηχανίες. Oι λεγόμενοι «παλιοχαρτάδες», δηλαδή αυτοί που ασχολούνται με το εμπόριο και τη διακίνηση του παλιού χαρτιού, ήταν 8-10 άτομα, ενώ σήμερα το Σωματείο περιλαμβάνει περισσότερα από 80 άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανακύκλωση χαρτιού.

Σήμερα, η ανάγκη για ανακύκλωση χαρτιού είναι πιο έντονη από ποτέ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κατανάλωση χαρτιού στην Eλλάδα έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους τον χρόνο, ενώ πριν από 30 χρόνια χρησιμοποιούσαμε μόλις τη μισή ποσότητα χαρτιού. Σήμερα στη χώρα μας παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί διάφορα προϊόντα: χαρτιά κουζίνας και τουαλέτας, χαρτιά συσκευασίας, χαρτόνια και χαρτοκιβώτια. Παρ όλα αυτά, τα ποσοστά της ανακύκλωσης χαρτιού στη χώρα μας υπολείπονται σε σχέση με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως άλλωστε ισχύει για τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Aιτίες στις οποίες αποδίδεται αυτή η υστέρηση είναι η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, η ελλιπής ενεργοποίηση των φορέων του δημόσιου τομέα, και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στην ανακύκλωση το χαρτί πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε ξένη ύλη. Aν μάλιστα ενεργοποιήσουμε τόσο τους συναδέλφους μας στο γραφείο όσο και τα σχολεία των παιδιών μας ώστε να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα χαρτιά (δηλαδή, εκεί όπου το χαρτί συγκεντρώνεται σε μεγάλο όγκο), τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αύξηση του όγκου του ανακυκλωμένου χαρτιού!
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 07, 2008, 07:00:22 μμ »

http://www.schools.ac.cy/gym-arh-nic/Ergasies/xrisoprasino/ARxrisoprasino.htm
Από πού γίνεται το χαρτί;

Το χαρτί γίνεται από ξύλο . Με ειδική επεξεργασία, το ξύλο μετατρέπεται σε χαρτοπολτό και απ’ αυτόν γίνεται  το χαρτί.

Εκατομμύρια δέντρα θυσιάζονται κάθε χρόνο για να παραχθούν οι μεγάλες ποσότητες χαρτιού που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σήμερα .

ΓΙ’ ΑΥΤΟ , ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Δέντρα : «Κοινή κληρονομιά των μελλοντικών γενιών . Δεν μας ανήκουν,  αλλά τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας .»

Γι’ αυτό υποχρέωσή μας είναι να τα:

*   Προστατέψουμε

*   Διαφυλάξουμε

*   Ενισχύσουμε

*   Επαυξήσουμε

Πολύ πριν γεννηθείς ΕΣΥ, τότε που οι παππούδες σου ήταν ακόμα παιδιά δεν υπήρχαν χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, pampers.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πετσέτες, μαντήλια από πανί.

Έτσι μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν πολλές φορές. Δεν περνούσε καν από το μυαλό των ανθρώπων ότι θα έπρεπε να πετούν τις πετσέτες επειδή τις χρησιμοποίησαν μία φορά.

Σήμερα όμως, έχουμε ένα σωρό πράγματα που είναι φτιαγμένα για να τα πετάμε στα σκουπίδια, αφού τα χρησιμοποιήσουμε μονάχα μια φορά. Αυτά τα αντικείμενα τα λέμε «μιας χρήσης».

Όμως ποιο είναι το αποτέλεσμα ;

Οι θησαυροί της γης μας πετιούνται σαν να είναι σκουπίδια .

Δε θα ήταν σπουδαίο, αν ο καθένας μας έκανε κάτι για να πάψει αυτή η σπατάλη ;

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας ;

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

Όταν πετάς κάτι στα σκουπίδια , αυτό πηγαίνει στον σκουπιδοτενεκέ και με το φορτηγό του δήμου στον σκουπιδότοπο.

Τα απορρίμματα χαρτιού και χαρτονιού καλύπτουν το 60% των απορριμμάτων κάθε σπιτιού.

Κάθε σπίτι πετά κατά μέσο όρο 4 κιλά χαρτιού κάθε εβδομάδα . Στους σκουπιδότοπους , όπου καταλήγει το χαρτί , αποσυντίθεται με τη βοήθεια μικροοργανισμών .

Χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια για να αποσυντεθεί τελείως !

ΠΡΟΣΟΧΗ !  Άμεση λύση η ανακύκλωση χαρτιού .

Ανακύκλωση χαρτιού

Με την ανακύκλωση του χαρτιού  πετάμε λιγότερα σκουπίδια , κόβουμε λιγότερα δέντρα και βοηθάμε ώστε ο πλανήτης να γίνει καταπράσινος .

Το ανακυκλωμένο χαρτί αποτελείται κυρίως από παλιό χαρτί (περίπου 90%) και το υπόλοιπο από καινούριο ξύλο .

Στην Κύπρο το χαρτί δεν ανακυκλώνεται . Μαζεύεται όμως από πολλά άτομα και οργανώσεις που αγαπούν το περιβάλλον και αποστέλλεται στο εξωτερικό για ανακύκλωση.

Τι χρειάζεται να κάνεις;

1.      Χρησιμοποίησε στο σπίτι ή το γραφείο σου ξεχωριστό κάλαθο για χαρτί κάθε είδους .

2.    Ρίχνε ΜΟΝΟ χαρτί σε αυτόν τον κάλαθο. Μη ρίχνεις πλαστικό, γυαλί ή άλλα υλικά.

3.    Αφαίρεσε το μεταλλικό κλιπ/συνδετήρα , όπου υπάρχει.

4.    Χρησιμοποίησε ξεχωριστή σακούλα όπου θα αδειάζεις ΜΟΝΟ τον κάλαθο για χαρτί .

5.    Όταν η σακούλα γεμίσει, μετέφερέ την στη νησίδα ανακύκλωσης και άδειασέ την στον αντίστοιχο κάδο για χαρτί, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ . Θα υπάρχει ειδικός κάδος για την ανακύκλωση πλαστικού .

Γιατί να προχωρήσουμε στην  ανακύκλωση;

*   Εξοικονόμηση ενέργειας: Για να παραχθεί το χαρτί χρειάζονται μεγάλα ποσά ενέργειας. Την ενέργεια αυτή τη δίνει το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας (50%) εξοικονομείται με την ανακύκλωση.

*   Εξοικονόμηση νερού: Για να παραχθεί το χαρτί χρειάζονται και μεγάλες ποσότητες νερού. Μέρος του πολύτιμου αυτού φυσικού πόρου (50%) θα μπορούσε, με την ανακύκλωση, να χρησιμοποιηθεί για άλλους χρήσιμους σκοπούς.

*   Μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές. Το μάζεμα απορριμμάτων χαρτιού και το θάψιμό τους στους σκουπιδότοπους, εκτός του ότι ρυπαίνει το περιβάλλον, κοστίζει και χιλιάδες λίρες.

*   Για να παραχθεί το χαρτί χρειάζεται το ξύλο εκατομμυρίων δέντρων. Με την ανακύκλωση μεγάλο μέρος αυτών των δέντρων, θα συνεχίσει να στολίζει τον πλανήτη μας .

*   Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας .
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: