andriana
Αποσυνδεδεμένος
|
|
« στις: Μάρτιος 12, 2008, 12:28:31 μμ » |
|
Ποιος είπε ότι ο κινηματογράφος δεν έχει κοινωνική δύναμη; Ειδικά όταν μιλάμε για ντοκιμαντέρ, η παραπάνω ερώτηση μάλλον περιττεύει. Καμιά φορά ένα ταινιάκι μπορεί να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους. Το απέδειξε το ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη «Μια τρύπα στο νερό», που θίγει το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις Θεσσαλονικέων εναντίον της υποθαλάσσιας αρτηρίας, όπως καταγράφονται στην ταινία «Μια τρύπα στο νερό» Προβλήθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά την προβολή του ομάδα θεατών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της κατασκευαστικής εταιρείας «Θερμαϊκή Οδός», που έχει αναλάβει το έργο και βρίσκεται στο χώρο του λιμανιού. Πολλοί θεατές που δεν είχαν χωρέσει στον «Σταύρο Τορνέ» είχαν ήδη δημιουργήσει μικροεπεισόδια.
Η υποθαλάσσια αρτηρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που έγιναν ποτέ στη Θεσσαλονίκη και υπόσχεται να λύσει το κυκλοφοριακό. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν εθνικό έργο αλλά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το θεωρούν «κολοβό», πιστεύοντας ότι σχεδιάστηκε πρόχειρα και αναποτελεσματικά και ότι θα οδηγήσει σε αισθητική αλλοίωση της πόλης και περιβαλλοντικές καταστροφές.
Πριν από την κατάληψη, προηγήθηκε συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό που καίει τη συμπρωτεύουσα. Την άνοιξε ο καλλιτεχνικός διεθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης. «Υποστηρίζω τον αγώνα που γίνεται για να αποφευχθεί αυτός ο μεγάλος κίνδυνος που θα επηρεάσει το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της», είπε. «Είμαστε στο πλευρό σας έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να μείνει η Θεσσαλονίκη που όλοι αγαπάμε».
Συμμετείχαν ακόμα στη συζήτηση η αρχιτέκτονας - ιστορικός περιβάλλοντος Βιβιάννα Α. Μεταλληνού, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας - οικονομικός γεωγράφος Λόης Λαμπριανίδης, η καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού και Ιστορίας Πολεοδομίας στο ΑΠΘ Αλέκα Γερόλυμπου, η αρχιτέκτονας Ευαγγελία Καμπούρη και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Μουσιόπουλος. «Οτιδήποτε κατασκευαστεί απλώς μεταθέτει τη ρύπανση. Είναι ένα λαθεμένο έργο που δεν θα λύσει ούτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης ούτε και θα την βοηθήσει να κερδίσει κάτι περιβαλλοντικά», κατέληξε ο Μουσιόπουλος.
Τρεις μέρες χρειάστηκε ο Μάνος Παπαδάκης για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ του και πολύ περισσότερες για να συγκεντρώσει το υλικό του Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε βουλευτές, φορείς, επιστήμονες και απλοί πολίτες. Οι αρμόδιοι φορείς, όμως, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Μπορεί η κινηματογράφηση να πήρε στον Μάνο Παπαδάκη μόνο τρεις μέρες, ωστόσο η έρευνα και η τεκμηρίωση στοιχείων ήταν μια διαδικασία που τον ταλαιπώρησε περισσότερο. Στόχος του ήταν να ενημερωθούν για το θέμα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.
«Δεν συνεχίζονται οι δίκες των ενστάνσεων για το έργο, διότι εμπλέκονται με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο οποίος είχε εγκρίνει την κατεδάφιση κάποιων διατηρητέων κτιρίων για να γίνει η υποθαλάσσια αρτηρία», είπε ο σκηνοθέτης. «Επομένως περιμένουμε πρώτα να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και μετά να πάρει τον δρόμο της».
Πέρα όμως από τον κοινωνικό και πολιτικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ, μέρες που είναι, δεν θα μπορούσε να μη γιορτάσει τα Κούλουμα. Λαγάνες και νηστίσιμες λιχουδιές και φυσικά χαρταετοί του φεστιβάλ, τα χάλκινα της Γουμένισσας και οι μουσικές του Λεωνίδα Αντωνόπουλου περίμεναν χθες τους σινεφίλ στον υπαίθριο χώρο του λιμανιού.
Να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται και η Γιορτή Ντοκιμαντέρ των ανεξάρτητων δημιουργών στο σινεμά «Φιλίπ» της Κυψέλης (έως αύριο). Το Σαββατοκύριακο πέρασε από 'κει και η Αννα Διαμαντοπούλου, που έκανε και ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του ελληνικού ντοκιμαντέρ, αλλά και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/03/2008
|