Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14716 μηνύματα σε 1316 θέματα- από 573 μέλη - Τελευταίο μέλος: ssindakis
Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Πυρηνική Ενέργεια  (Αναγνώστηκε 2530 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Manu
« Απάντηση #25 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:44:34 μμ »

Δεν σχολιάζω τα περί εμπάθειας και γελοιότητας, ο καθένας από μας κρίνεται έτσι και αλλιώς.

Επειδή τέθηκε το θέμα περί επίσημων στοιχείων έχω να πω τα εξής: έχω κατεβάσει εδώ και μερικές μέρες την επίσημη έκθεση της Greenpeace για τα πυρηνικά, μπορείτε να τη διαβάσετε όλη σε αυτή τη θεματική ενότητα. Δεν τα επινόησα τα στοιχεία ούτε υπάρχει καμία ανακρίβεια, μπορεί να το εξακριβώσει ο οποιοσδήποτε. Στα στοιχεία που παρατίθενται δεν έχει δοθεί ΚΑΜΙΑ σοβαρή απάντηση. Σε αυτά που λέει η Angie επίσης δεν έχει δοθεί ΚΑΜΙΑ σοβαρή απάντηση. 'Αρα για μένα τα πυρηνικά εξακολουθούν να παραμένουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος σέβεται το διάλογο όταν απαντάει στα ερωτήμα που τίθενται και όχι όταν χρησιμοποιεί σοφιστείες. Όσον αφορά το επιχείρημα περί στατιστικών είμαι σίγουρος ότι το χρησιμοποιούν και οι εταιρείες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας όταν τους κάνουν αγωγές τα θύματά τους.

Και κάτι ακόμα: εγώ έχω δηλώσει ότι είμαι άσχετος και ότι αντλώ στοιχεία από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Όποιος τα αμφισβητεί θα πρέπει να αποδείξει ότι κατέχει σχετικό γνωστικό αντικείμενο αλλιώς φλυαρεί χωρίς λόγο. Και επειδή έτσι και αλλιώς οδηγούμαστε σε μία περιβαλλοντική κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάφατσα κάποια διλήμματα και όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Έχω επιλέξει να είμαι με τη Greenpeace και όχι με τα lobby των εταιρειών και τις διάφορες κυβερνήσεις. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να διαλέξει πλευρά.... δεν υπάρχει χρόνος για μέσες λύσεις.
Καταγράφηκε
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #26 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:46:48 μμ »

Πολυμνια το εθεσες καταπληκικα ευστοχα!

Γριπαν, αν και η ορολογια μπορει να μην ηταν η καταλληλη, αφου καταλαβες τι εννοω, ναι αυτα τα στατιστικα ειναι τουλαχιστον μια καλη αρχη και μια βαση στην κουβεντα μας!

Μανου κι εγω ειμαι μελος της Γκρηνπις... αυτο δε σημαινει οτι αποκλειεται να υπαρχει και η αλλη πλευρα και να ενεχει καποια σωστα κι επιστημονικα τεκμηριωμενα στοιχεια.
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Manu
« Απάντηση #27 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:49:44 μμ »

Angie έχεις δίκιο ότι τα πυρηνικά μπορεί να αποτελέσουν φούσκα, μία βιαστική λύση για να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ε.Ε. Είναι επίσης ένα εργαλείο στα πλαίσια ενός διαρκώς και περισσότερο οξυμμένου ενεργειακού ανταγωνισμού. Βέβαια το κόστος το οποίο θα κληθούν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι πολίτες (και εννοώ και το οικονομικό μαζί με το περιβαλλοντικό) ενδέχεται να είναι ανυπολόγιστο. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε.
Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #28 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:52:26 μμ »

Συμφωνώ και εγώ Butterfly. Βέβαια στοιχεία σοβαρά που να αντικρούουν τη Greenpeace δεν έχουν κατατεθεί σε αυτή τη συζήτηση. Είναι και αυτό ένα θέμα....
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #29 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 02:59:07 μμ »

Πολυμνια το κόστος είναι τεράστιο.Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να εισάγουμε ουράνιο  για αρχή διότι μετά υποτίθεται πως ανακυκλώνεται οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε συνέχεια εισαγωγες,το πυρηνικό εργοστάσιο μετα από κάποια χρόνια θα έχει γεράσει.Αυτό  σημαίνει ότι θα διαλυθεί και θα γίνει ένα τεράστιο πυρηνικό απόβλητο και η διαδικασία αυτή έχει κόστος που φτάνει στα μισά τους κόστους ενός καινούριου πυρηνικού εργοστασίου...πολυ δαπανηρο δλδ.Επιπλέον δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να μπορει να γίνει κάτι τέτοιο.

Μη ξεχνάμε και αυτό που προανεφερα για τους σεισμους.Είμαστε σε μία έντονα σεισμογενή περιοχη,και δεν μπορούμε να παρέχουμε ασφάλεια σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπως κάνει η Ιαπωνία που έχει επενδύσει κεφάλαια και κεφάλαια για να το πετύχει αυτό.

Μην ξεχάσουμε και το άλλο:τα πυρηνικα εργοστάσια είναι εύκολος στόχος για τρομοκρατες...δεν γίνονται και λιγα σήμερα.Ποιός έχει εμπιστοσύνη σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο λοιπόν?
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Polymnia
« Απάντηση #30 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 03:14:26 μμ »

Manu θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την έκθεση της Greenpeace. Είναι πολύ κατατοπιστική. Τάσσομαι και εγώ με την άποψη να αναπτυχθούν οι ΕΠΕ και όχι τα πυρηνικά.

Από τη στιγμή, λοιπόν που το κόστος είναι τεράστιο γιατί η Ελλάδα να μπει στη διαδικασία να κατασκευάσει εργοστάσια ενώ έχουμε τσάμπα ήλιο και αέρα; Και κάτι άλλο ακόμα. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ουράνιο, θα αναπτύξουμε μια σχέση εξάρτησης με τη χώρα από την οποία θα το εισάγουμε. Τι είδους σχέση θα είναι αυτή; Έχουμε αναρωτηθεί; Προσωπικά, θα ήθελα η χώρα μου να γίνει κάποτε ενεργειακά ανεξάρτητη. Το πώς το αφήνω στους ειδικούς επιστήμονες. Εμείς θα μπορούσαμε να πιέσουμε το κράτος να μην ενδώσει σε λύσεις βιαστικές και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπως αναφέρουν οι Angie και ο Manu.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πώς μπορεί κάποιος ιδιώτης σε υπάρχουσα πολυκατοικία να χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά ή ανεμμογεννήτριες ή οποιαδήποτε άλλη ΕΠΕ; Υπάρχει η τεχνογνωσία; Υπάρχουν ελαφρύνσεις για τον ιδώτη; Γνωρίζετε;

Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #31 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 03:26:23 μμ »

ναι manu, .Οι εταιριες που παραγουν πυρηνικους αντιδραστηρες βρισκονται σε κρατη που εχουν πυρηνικους σταθμους αλλα πλεον δεν τους κατασκευαζουν σε δικο τους εδαφος.,εκτος απο τη γαλλια.κοιτανε να εγκαταστησουν ολα τα πυρηνικα εργοστασια στην ρουμανια και τη βουλγαρια και απο εκει να παιρνουν ενεργεια.Ασφαλη τα πυρηνικα νεας γενιας και δε ρυπαινουν την ατμοσφαιρα λενε,να μην τα βαλλει η γερμανια σε δικο της εδαφος ομως,να παιρνει ρευμα απο τα διπλανα κρατη.(οπως εχουμε κανει κι εμεις στο παρελθον..βεβαια).Καλα για την αμερικη μη το συζηταμε...αυτη εχει το μεγαλυτερο συμφερον σε τετοιες επενδυσεις
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #32 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 09:21:50 μμ »

 Κλείσιμο ματιούκι εσυ να εισαι καλα manu
δυο αρθρα σε σχεση με την πυρηνικη ενεργεια και τις απε.
Μιλάμε για το 'υψηλό' κόστος των απε ,για τα μειονεκτηματα τους και αγνοούμε το κόστος και τους κινδύνους της πυρηνικής ενεργειας!με λιγα λόγια βλέπουμε το δεντρο και χανουμε το δασος!

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=10051852

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12674&m=A18&aa=1
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Manu
« Απάντηση #33 στις: Οκτώβριος 30, 2007, 11:33:10 πμ »

Ιδού μία επιλογή πυρηνικών ατυχημάτων για την περίοδο 1979-1999, 12 σε 20 χρόνια!


ΗΠΑ - 29 Μαρτίου 1979
Μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Three-Mile Island.
ΗΠΑ - 4 Αυγούστου 1984
Ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Browns Ferry. Δεκατρείς εργάτες εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - 26 Απριλίου 1986
Έκρηξη στη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού Τσερνομπίλ. Η μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή της ιστορίας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 4 Μαϊου 1986
Διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Hamm-Uentrop.
ΙΑΠΩΝΙΑ - 17 Σεπτεμβρίου 1988 Διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Τοκαχάμα. Ραδιενεργά αέρια διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα.
ΙΣΠΑΝΙΑ - 2 Δεκεμβρίου 1988
Φωτιά στον πυρηνικό σταθμό Βανδέλος.
ΚΑΝΑΔΑΣ - 20 Φεβρουαρίου 1990 Οκτώ εργαζόμενοι εκτίθενται σε ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό Point-Lepreau.
ΓΑΛΛΙΑ - 29 Σεπτεμβρίου 1990 Διαρροή νατρίου στον αντιδραστήρα Superphenix στην Creys-Malville. Τα ατέλειωτα προβλήματα οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο του σταθμού αυτού.
ΣΟΥΗΔΙΑ - 8 Σεπτεμβρίου 1991 Ραδιενεργός ατμός διαφεύγει από τον πυρηνικό σταθμό Μπάρσεμπεκ.
ΚΑΝΑΔΑΣ - 10 Δεκεμβρίου 1996 "Απώλεια ψυκτικού" στον πυρηνικό σταθμό Pickering. Τέσσερις αντιδραστήρες παραμένουν κλειστοί στο Pickering μετά τα αποτελέσματα ανεξάρτητης μελέτης που τους έκρινε ανασφαλείς.
ΙΑΠΩΝΙΑ - 12 Μαρτίου 1997 Έκρηξη και πυρκαγιά στο σταθμό επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στο Τοκάι-Μούρα.
ΙΑΠΩΝΙΑ - 29 Σεπτεμβρίου 1999 Διαρροή ραδιενέργειας σε μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στο Τοκάι-Μούρα. Δεκάδες προσβάλλονται από ραδιενέργεια.

Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #34 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 12:08:35 μμ »

Επειδή δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τούρκοι και οποιαδήποτε κυβέρνηση ορισμένα στοιχεία πάλι από την Greenpeace σχετικά με το μύθο της πυρηνικής σύντηξης, πάντα σε σχέση με τις ΑΠΕ.


Οι επτά χώρες - εταίροι του σχεδίου ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) δηλώνουν ότι η πυρηνική σύντηξη:
- θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια
- θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές
- θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις που γίνονται για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Ξέχασαν να μας πουν ότι η γη είναι επίπεδη και ο γάιδαρος πετάει...

Με αφορμή τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας από τα κράτη που θέλουν να κατασκευάσουν το νέο αντιδραστήρα (Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ν. Κορέα, Ινδία, Ιαπωνία), η Greenpeace καταρρίπτει τους μύθους της θερμοπυρηνικής σύντηξης.


Η πυρηνική σύντηξη θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργειαΤο συνολικό κόστος του πειράματος είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ποσό διατεθεί σε κατασκευή αιολικών πάρκων, η ενέργεια που θα παράγεται θα ηλεκτροδοτεί περίπου 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το κόστος ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα είναι υψηλότερο και από αυτό ενός συμβατικού αντιδραστήρα. Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστική


Η πυρηνική σύντηξη θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγέςΗ επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% ως το 2050.

Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας, στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, λένε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας σύντηξης θα είναι σε θέση να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο το 2050. Μάλλον όχι και τόσο καλή λύση για τις κλιματικές αλλαγές...


Η πυρηνική σύντηξη θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, η πυρηνική σύντηξη παράγει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου. Και αν μπορούν, τότε θα χρησιμοποιηθούν. Τόσο απλά.

Όλο το πείραμα του ITER είναι επικίνδυνο και ακριβό. Τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και οι δύο λύσεις είναι διαθέσιμες σήμερα, όχι σε 50 χρόνια.
Καταγράφηκε
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #35 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 01:03:17 μμ »

Το να βαζουν οι Τουρκοι και οι Βουλγαροι πυρηνικα, απο τα οποία προκειται να αγορασουμε ρευμα το ερχομενο καλοκαιρι, μπορει να μην ενδιαφέρει εσένα, αλλά υποθετω οτι θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους τους Ελληνες, αφου μοιράζονται τους κινδυνους (πρακτικα ειναι εξω απο την αυλη μας) και μοιράζονται και τα ωφέλη.
Και εν παση περιπτώση χρησιμοποιουν την ενεργεια που παράγουν.

Αρα μην εμαστε τυφλοί. Αν βαζει η Τουρκια και η Βουλγαρία πυρηνικα απο τα οποία θα αγοράσουμε ρεύμα, ειναι ισοδυναμο με το να τα βαζει η Ελλαδα. Χωρις βεβαια εσωτερικο πολιτικό κοστος.

Αυτο ειναι η πραγματικοτητα.

Οι αντιδραστηρες συντηξης ειναι μια μεγαλη ξεχωριστη συζητηση. Και παλι το λεω, αν ενδιαφερει κανεναν, ας ανοιξουμε ενα ξεχωριστο θεμα να την συζητησουμε.

Τωρα τα 10 δις, ειναι μικρο ποσό για ένα διεθνές project τετοιου επιπέδου. Εδω η Ελλάδα έδωσε 14 δις για αθλητικους αγωνες. (Ολυμπιακοι Αγωνες)

Σκεψου να εδινε 10 δις αντι για αγωνες, για να επενδυσει σε φωτοβολταικά ή αιολικά. Ακομα και εργοστάσιο για βασικη παραγωγή φωτοβολταικων θα μπορουσε να γινει.

Αλλα φοβαμαι οτι εδω ο μονος που μπορει να δωσει μια σωστη απαντηση για ποιο λογο δεν γινεται τιποτα, ειναι ο Parnis



Επειδή δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τούρκοι και οποιαδήποτε κυβέρνηση ορισμένα στοιχεία πάλι από την Greenpeace σχετικά με το μύθο της πυρηνικής σύντηξης, πάντα σε σχέση με τις ΑΠΕ.


Οι επτά χώρες - εταίροι του σχεδίου ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) δηλώνουν ότι η πυρηνική σύντηξη:
- θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια
- θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές
- θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις που γίνονται για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Ξέχασαν να μας πουν ότι η γη είναι επίπεδη και ο γάιδαρος πετάει...

Με αφορμή τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας από τα κράτη που θέλουν να κατασκευάσουν το νέο αντιδραστήρα (Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ν. Κορέα, Ινδία, Ιαπωνία), η Greenpeace καταρρίπτει τους μύθους της θερμοπυρηνικής σύντηξης.


Η πυρηνική σύντηξη θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργειαΤο συνολικό κόστος του πειράματος είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ποσό διατεθεί σε κατασκευή αιολικών πάρκων, η ενέργεια που θα παράγεται θα ηλεκτροδοτεί περίπου 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το κόστος ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα είναι υψηλότερο και από αυτό ενός συμβατικού αντιδραστήρα. Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστική


Η πυρηνική σύντηξη θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγέςΗ επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% ως το 2050.

Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας, στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, λένε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας σύντηξης θα είναι σε θέση να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο το 2050. Μάλλον όχι και τόσο καλή λύση για τις κλιματικές αλλαγές...


Η πυρηνική σύντηξη θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, η πυρηνική σύντηξη παράγει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου. Και αν μπορούν, τότε θα χρησιμοποιηθούν. Τόσο απλά.

Όλο το πείραμα του ITER είναι επικίνδυνο και ακριβό. Τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και οι δύο λύσεις είναι διαθέσιμες σήμερα, όχι σε 50 χρόνια.

Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #36 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 07:38:08 μμ »

Όταν είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τούρκοι εννοούσα ότι εξακολουθώ να προτιμώ τις ΑΠΕ σε σχέση με τα πυρηνικά. Θα προτιμούσα επίσης όχι μόνο να μην εξαρτώμαστε από τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας αλλά να μην υπάρχουν καν αντιδραστήρες στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που μας περιβάλλει. Αυτό βέβαια δεν είναι στο χέρι μας.
Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, Angie μαζί σου. Ελπίζω μάλιστα να ενισχυθούν τα κίνητρα για τις οικιακές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα με φοροαπαλλαγές (ίσχυαν παλιότερα και τις κατάργησαν)
Καταγράφηκε
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #37 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 01:25:33 πμ »

Αληθεια, ποια ραδιενεργά στοιχεία παράγονται απο την συντηξη τα οποια οπως λες μπορουν να χρησιμοποιηθουν για πυρηνικα όπλα ?
Για δωσε μας καμμιά περισσότερη πληροφορία.


Επειδή δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τούρκοι και οποιαδήποτε κυβέρνηση ορισμένα στοιχεία πάλι από την Greenpeace σχετικά με το μύθο της πυρηνικής σύντηξης, πάντα σε σχέση με τις ΑΠΕ.


Οι επτά χώρες - εταίροι του σχεδίου ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) δηλώνουν ότι η πυρηνική σύντηξη:
- θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια
- θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές
- θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις που γίνονται για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Ξέχασαν να μας πουν ότι η γη είναι επίπεδη και ο γάιδαρος πετάει...

Με αφορμή τη χτεσινή υπογραφή της συμφωνίας από τα κράτη που θέλουν να κατασκευάσουν το νέο αντιδραστήρα (Γαλλία, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Ν. Κορέα, Ινδία, Ιαπωνία), η Greenpeace καταρρίπτει τους μύθους της θερμοπυρηνικής σύντηξης.


Η πυρηνική σύντηξη θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργειαΤο συνολικό κόστος του πειράματος είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ποσό διατεθεί σε κατασκευή αιολικών πάρκων, η ενέργεια που θα παράγεται θα ηλεκτροδοτεί περίπου 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το κόστος ενός θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα είναι υψηλότερο και από αυτό ενός συμβατικού αντιδραστήρα. Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι οικονομικά ανταγωνιστική


Η πυρηνική σύντηξη θα καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγέςΗ επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% ως το 2050.

Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας, στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, λένε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας σύντηξης θα είναι σε θέση να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο το 2050. Μάλλον όχι και τόσο καλή λύση για τις κλιματικές αλλαγές...


Η πυρηνική σύντηξη θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων

Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, η πυρηνική σύντηξη παράγει ραδιενεργά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου. Και αν μπορούν, τότε θα χρησιμοποιηθούν. Τόσο απλά.

Όλο το πείραμα του ITER είναι επικίνδυνο και ακριβό. Τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και οι δύο λύσεις είναι διαθέσιμες σήμερα, όχι σε 50 χρόνια.

Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #38 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 06:15:46 μμ »

Αν φτιαξουν τελικα στην τουρκια πυρηνικο εργοστασιο που θα πετανε τα αποβλητα τους?μηπως δωσουν ''βημα'',αλλοθι  και στην κυβερνηση μας να προχωρησει σε κατασκευη ενος πυρηνικου εργοστασιου?με το προσχημα οτι αφου το εχουμε στη ''γειτονια'' μας  γιατι να μην εχουμε κι εμεις ενα ωστε να ειμαστε και ενεργειακα ανεξαρτητοι?και τα αποβλητα σε ποια θαλασσα θα πεσουν αραγε?
ξερει κανεις τι γινεται με αυτο το θεμα  για την τουρκια?
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #39 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 06:18:36 μμ »

και κατι αλλο,αληθευει τελικα οτι ενδεχομενως να εγκαταστησουν αντιδραστηρα στην ανατολικη θρακη??? Θυμός
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Manu
« Απάντηση #40 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 07:13:18 μμ »

Το σκέφτονται σοβαρά οι Τούρκοι σε δύο τοποθεσίες της Ανατολικής Θράκης όπως θα διαβάσεις στο ακόλουθο δημοσίευμα της Καθημερινής. Μην ανησυχείς όμως Angie, θα είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν θα παράγουν καθόλου απόβλητα Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός. Παρεπιμπτόντως να τι γίνεται στα Βαλκάνια.

Ο νέος πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς μας

Ρουμανία: Ο υφιστάμενος σταθμός βρίσκεται στην περιοχή της Τσέρνα-βόντα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η κατασκευή του έγινε με καναδικά κεφάλαια, ξεκίνησε το 1980 και ολοκληρώθηκε το 1996 και καλύπτει το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Εν τω μεταξύ η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη δημιουργία ενός ακόμα αντιδραστήρα στην ίδια περιοχή.

Βουλγαρία: Οι τέσσερις σταθμοί του Κοζλοντούι καλύπτουν το 38% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια, αλλά οι δύο -ηλικίας 26 και 24 ετών- θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2006, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης αποβλήτων. «Πριν το 1990 τα έστελναν δωρεάν στη Σοβιετική Ενωση, ενώ τώρα πρέπει να πληρώσουν για να τα απομακρύνουν ή να κατασκευάσουν υπόγειο σταθμό αποθήκευσης», λέει ο Πέτκα Κοβάτσεβ, μέλος του βουλγαρικού τμήματος του διεθνούς περιβαλλοντικού δικτύου Bankwatch. Μέχρι να αποφασίσουν, τα απόβλητα μένουν εκεί και ο κίνδυνος για ατυχήματα πολλαπλασιάζεται. Δύο νέοι αντιδραστήρες κατασκευάζονται στο Μπέλενε, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Για την αποφυγή της κατασκευής τους, έχουν συμμαχήσει 18 βουλγαρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια γιατί θεωρούσαν ότι δεν έχουν γίνει σωστά οι περιβαλλοντικές μελέτες. Σε αυτές έχει εστιάσει και η κυβέρνηση της Ρουμανίας προκειμένου να ενεργοποιήσει τη Συνθήκη ESPOO, αλλά δυστυχώς Ελλάδα, Σερβία και FYROM δεν έχουν ακολουθήσει. Υπάρχει εναλλακτική λύση για τη Βουλγαρία; «Να κλείσει το πυρηνικό μέρος, να διατηρήσει το συμβατικό και να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος», προτείνει ο Αναπλ. Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Γεράνιος, ενώ ο Πέτκα Κοβάτσεβ υποστηρίζει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές. «Θα δημιουργήσουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Τουρκία: Ενώ απείχε από το πυρηνικό λόμπι, αποφάσισε τώρα να μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Eνέργειας της Τουρκίας κ. Χιλμί Γκιουλέρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 5.000 μεγαβάτ που θα είναι έτοιμοι μέχρι το 2015. Οι θέσεις που προτείνονται είναι η Σινώπη που μοιάζει και επικρατέστερη, το Ακούγιου, οι θέσεις Κιρκλάρελι και Τεκιρντάγ στην Ανατολική Θράκη, μια θέση βόρεια της Μερσίνας και δύο κοντά στην Αγκυρα. Η κατασκευή τους θα ανατεθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιωτική εταιρεία η οποία θα έχει και τη διαχείριση για κάποια χρόνια. Γιατί όμως μια χώρα με τόσες δυνατότητες σε άλλες πηγές ενέργειας όπως η Τουρκία, θέλει να μπει στο πυρηνικό λόμπι; «Για λόγους γεωπολιτικής ισχύος» λέει ο κ. Αναπολιτάνος. «Για να μη χάσει το πλεονέκτημα τώρα που το Ιράν, μια χώρα με ίδιο περίπου πληθυσμό, θέλει να προχωρήσει στην πυρηνική τεχνολογία. Αυτή η λογική, όμως, οδηγεί σε αδιέξοδο.»
 
 
 
 
 
 
 

 
Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #41 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 07:19:30 μμ »

Ένα αρθράκι του ΟΙΚΟ για τα πυρηνικά. Θα σας φανούν γνώριμα αυτά που θα διαβάσετε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/04/2006_1285652
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #42 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 07:34:23 μμ »

πανεμορφα!πλεον μπορουμε να κοιμομαστε ησυχοι που η ''συναδελφος'' σεισμογενης τουρκια σκεφτεται τοοοοσο  ''σοφα''!!!τα πυρηνικα και παλι διπλα στο σπιτι μας!!!ειμαστε κομπλε
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #43 στις: Νοέμβριος 04, 2007, 09:12:42 μμ »

Αφου θα μπουνε και στην Ανατολική Θράκη, φαντάζομαι οτι στο πλανο θα ειναι να αγοράσουμε και εμείς μπολικο ρεύμα απο εκεί.

Οπότε ληγει και η συζητηση αν θελουμε στην Ελλαδα πυρηνικη ενέργεια.  Εχουμε !
Κομπλέ που λεει και η Αντζι


πανεμορφα!πλεον μπορουμε να κοιμομαστε ησυχοι που η ''συναδελφος'' σεισμογενης τουρκια σκεφτεται τοοοοσο  ''σοφα''!!!τα πυρηνικα και παλι διπλα στο σπιτι μας!!!ειμαστε κομπλε
Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #44 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 05:27:58 μμ »

Ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται από ένα διεθνές συμπόσιο που οργάνωσε το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου...

http://www.manw.org/files/doc_gr_aaa_0001.pdf
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #45 στις: Νοέμβριος 06, 2007, 11:54:57 μμ »


Πυρηνική Αλβανία

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χωροθετηθεί στην περιοχή του Δυρραχίου, στην Αδριατική Θάλασσα. Ηδη, στα Τίρανα συρρέουν αμερικανοί, γάλλοι και ασιάτες εκπρόσωποι εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατασκευή και λειτουργία του αντιδραστήρα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται να κατασκευάσει τα επόμενα 15 χρόνια δέκα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=46355136

αν και δεν ξερω κατα ποσο θα ισχυσει κατι τετοιο,με τρομαζει πολυ η ιδεα......μια στην τουρκια ,μια στην αλβανια,τι θα γινει στο τελος??μηπως μας προετοιμαζουν για κατι?
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #46 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 11:45:35 πμ »

Μαλλον μας προετοιμαζουν οτι ΔΕΝ χρειαζεται να βαλουμε πυρηνικους αντιδραστηρες και εμεις.
Στην Αλβανια, Βουλγαρια και Τουρκια ειναι αρκετα κοντα οποτε μπορουμε να αγοραζουμε ανετα.
Ειναι ισοδυναμο σαν να ειναι μεσα στην Ελλαδα.
Δεν αποκλειεται να ειναι και Ελληνικου ενδιαφεροντος καποιες απο αυτες τις επενδυσεις.

Ειμαστε κομπλε Αντζι !



Πυρηνική Αλβανία

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χωροθετηθεί στην περιοχή του Δυρραχίου, στην Αδριατική Θάλασσα. Ηδη, στα Τίρανα συρρέουν αμερικανοί, γάλλοι και ασιάτες εκπρόσωποι εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κατασκευή και λειτουργία του αντιδραστήρα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται να κατασκευάσει τα επόμενα 15 χρόνια δέκα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=46355136

αν και δεν ξερω κατα ποσο θα ισχυσει κατι τετοιο,με τρομαζει πολυ η ιδεα......μια στην τουρκια ,μια στην αλβανια,τι θα γινει στο τελος??μηπως μας προετοιμαζουν για κατι?

Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #47 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 01:07:48 μμ »

δε ξερω..τι να πω,γιατι καπου διαβασα οτι εχει γινει απορρητη εισηγηση στην ελληνικη κυβερνηση για κατασκευη πυρηνικου εργοστασιου...θα ψαξω να βρω πληροφοριες γι αυτο Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #48 στις: Νοέμβριος 07, 2007, 01:55:07 μμ »

Εχουν γινει αρκετες μελετες ήδη για κατασκευη πυρηνικου εργοστασιου στην Ελλαδα, εδω και και χρόνια.
Οι μελετες γινανε απο Ελληνικη ανάθεση προς ξενες εταιρίες.
Για να μην ανησυχεις, μεχρι στιγμη οι γνωμοδοτησεις των ξενων εταιριων ειναι αρνητικες.


δε ξερω..τι να πω,γιατι καπου διαβασα οτι εχει γινει απορρητη εισηγηση στην ελληνικη κυβερνηση για κατασκευη πυρηνικου εργοστασιου...θα ψαξω να βρω πληροφοριες γι αυτο Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
Manu
« Απάντηση #49 στις: Νοέμβριος 08, 2007, 02:53:08 πμ »

Και τώρα που θα αγοράζουμε ενέργεια από αντιδραστήρες μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι!!!! Σαρκασμός

Μία εκθεσούλα για τις επιπτώσεις που είχε ένα μικρό ατυχηματάκι κάποια χρόνια πριν....

http://www.greenpeace.org/greece/press/118517/greenpeace-17
Καταγράφηκε
Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6 7 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: