Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14631 μηνύματα σε 1298 θέματα- από 563 μέλη - Τελευταίο μέλος: mariav
Σελίδες: 1 2 [3] |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Αιολική vs Πυρηνική Ενέργεια  (Αναγνώστηκε 1001 φορές)
0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #50 στις: Μάιος 13, 2008, 11:53:55 πμ »

Στο ατύχημα του Τσερνομπιλ μολύνθηκε  μία περιοχή 120000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η συνολική έκταση της ελλάδας είναι 132000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι γείτονες, μας επηρεάζουν λοιπόν. Πάντως, ΙΜΟ, δεν εμπιστεύομαι εύκολα ελληνάρες και μάλιστα της ΔΕΗ να διαχειρίζονται πυρηνικα απόβλητα και διαδικασίες ασφαλείας σε πυρηνικά εργοστάσια. Ξέρετε τώρα... Κόβουμε δρόμους.

Εδώ την αστυνομία πήρε η άλλη υπό την απειλή όπλου και της είπαν να καλέσει με υπεραστικό πρόθεμα - τι να λέμε τωρα;

Και με τον Ασωπό δεν βλέπετε τι γίνεται; Ελληνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν κι εκεί και τα βλέπουμε τα χάλια τους. Πως να τους εμπιστευτείς αυτούς; Πάντως, μαλλον η πυρηνική έχει ξαναέρθει στην επικαιρότητα για να γίνει πιο εύπεπτος ο λιθάνθρακας - ακούγεται πολύ αυτό τελευταία.

Δεν εξετάζω λοιπόν την ουσία του θέματος, σίγουρα έχει γίνει πρόοδος και στην πυρηνική και στην ασφάλεια, αλλά στην ελληνική πραγματικότητα πολύ απλάη ασφάλεια αυτή δεν τηρείται.

Τείνω λοιπόν κι εγώ κατά της πυρηνικής. Να δούμε όμως που θα την βρούμε τελικά την ενέργεια αφού δεν την περιορίζουμε την κατανάλωσή της...
Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
antiwind
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #51 στις: Μάιος 14, 2008, 10:12:01 πμ »

Τα παυρηνικά απόβλητα σε 50 χρόνια έχουν το 1/1000 της ραδιενέργειας που είχαν όταν βγήκαν από τον αντιδραστήρα και σε 500 λιγότερη από το μεταλλευμα από το οποίο εξορύχθηκαν.
Δες εδώ γιατί αυτό το παραμύθι πως πετάνε τα ραδιενεργά απόβλητα σε τριτοκοσμικές χώρες έχει παραακουστεί:

http://www.world-nuclear.org/info/inf04.html

Τι συγκρίνεις το εξασθενές χρώμιο; Η πεντακάθαρη παραγωγή ενέργειας από ουράνιο δεν είναι ρύπανση του περιβάλλοντος! Αντιθέτως προστασία του είναι!
Σχετικά με το ότι λένε για πυρηνική ενέργεια για να δεχτεί ο κόσμος τον λιθάνθρακα ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως ένας λογικός άνθρωπος μεταξύ πυρηνικής ενέργειας και λιθάνθρακα θα προτιμήσει το δεύτερο...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτός ο πίνακας:

g/kWh CO2          Japan Sweden Finland
coal                 975 980 894
gas thermal          608 1170 (peak-load, reserve) --
gas combined cycle    519 450 472
solar photovoltaic     53 50 95
wind                   29 5.5 14
nuclear                22 6 10 - 26
hydro                  11 3 --

Πηγή: http://www.world-nuclear.org/info/inf100.html
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
Οδυσσέας Μέλης
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #52 στις: Μάιος 14, 2008, 10:02:38 μμ »





 
Πάντως από τη φωτό που παρέθεσα τις προάλλες μου έκανε εντύπωση ότι όλες οι ευρωπαικές χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια. Μου φαίνεται ότι και εμείς πρέπει να το σκεφθούμε σοβαρά, δεν μπορεί εμείς να είμαστε πιο <<έξυπνοι>> απ όλους τους ευρωπαίους.
Καταγράφηκε
dpurpler
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #53 στις: Μάιος 14, 2008, 10:42:56 μμ »

Ξέρω από πρώτο χέρι ότι η διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι (για να χρησιμοποιήσω την πιο ΗΠΙΑ λέξη που μπορώ) ελλιπής. Το ίδιο και οι υποδομές. Το θέμα των γειτόνων και του βαλκανικού τόξου πυρηνικών ισχύει. Αλλά εκεί πιθανός οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος και του ςελεγκτικούς μηχανισμούς ασφαλείας. Εδώ δεν έχουμε. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω.

Επί της αρχής δεν θα διαφωνούσα, αλλά ας κοιτάμε την πραγματικότητα γύρω μας. Δημόσιοι υπάλληλοι να φροντίζουν για την ασφάλειά μας και για την υγεία μας.

Χα! Να αρχίσω τα παραδείγματα; Ότι τους βολεύει θα κάνουν! Εδώ πετάξανε τα απόβλητα του πειραματικού πυρηνικού αντιδραστήρα του Δημόκριτου καιτα ραδιενεργά από νοσοκομεία στην χωματερή...

Καταγράφηκε

Αλέξανδρος
http://asoposSOS.wordpress.com
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #54 στις: Μάιος 14, 2008, 11:50:58 μμ »

κι εγώ να πω τη μαύρη αλήθεια τα ιδια που φοβάται ο ντιπ φοβάμαι... αν προσθέσεις και τη σεισμογένεια του τόπου κλάψε μας, με βλέπω μετανάστη με τις πολικές αρκούδες αν γίνει πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα μας...

σίγουρα ειναι αρκετά πιο καθαρή και αρκετά φθηνότερη παρά το μεγάλο κόστος κατασκευής του εργοστασίου, αλλά ολοι μιλάνε για την παραγωγή και τηρούν σιγή ιχθύος για τη διαχείρηση των αποβλήτων, που οπως ειναι γνωστό ειναι προβληματική σε όλον τον κόσμο...

υπάρχει ενα μόνο μικρό παράδειγμα σε μια πολη της Γερμανίας δεν θυμάμαι ονομα θα τη βρω όμως, που εχουν κανει ενα διαφορετικό σύστημα ασφάλειας μειώνοντας και τα απόβλητα του καυσίμου, αλλά μεχρι να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό θα περάσει αυτός ο αιώνας θαρρώ... κι αν ειν να φάνε και μερικοί από το έργο αμφιβάλω ότι και με σωστό σχεδιασμό και προβλεψη θα εχει επιτυχία η κατασκευή και θα ειναι ακίνδυνη και ασφαλής...

κατά τα άλλα αν ζούσα στη Γερμανία θα ζήταγα κι άλλο κι άλλο πυρηνικό εργοστάσιο
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
dreamecho
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #55 στις: Μάιος 15, 2008, 07:31:37 μμ »



σε συνέντευξη του ΘΑΝΑΣΗ Κ. ΓΕΡΑΝΙΟΥ Αναπληρωτή καθηγητή του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας γράφηκε:

Σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εκπέμπουν ραδιενεργά αέρια που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Επίσημες καταγγελίες γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν διαπιστώσει επίπεδα ραδιενέργειας της ατμόσφαιρας κοντά σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που ξεπερνούν τα καθορισμένα ανώτατα όρια (που και αυτά είναι πλασματικά και αμφισβητούνται και από τους ειδικούς).



 Δεν μας φτάνει η αλματώδης αύξηση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια ( επισημη αύξηση 60%); Δεν είμαι τεχνοφοβικός αλλά διαπιστώνω πως η επιστήμη και η έρευνα εχουν προσδεθεί στο άρμα του κέρδους.
Καταγράφηκε
antiwind
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #56 στις: Μάιος 16, 2008, 06:06:25 μμ »

Οι ανακρίβειες στη συγκεκριμένη συνέντευξη είναι καταπληκτικές. Αυτό που λέει το εδάφιο είναι ανάξιο σχολιασμού...
Γιατί δεν αναφέρει συγκεκριμένα που και ποιές ήταν οι μετρήσεις;
2000 χρόνια πρέπει να ζήσεις δίπλα σε πυρηνικό εργοστάσιο για να πάρεις δόση ραδιενέργειας ίση με μια ακτινογράφία...
Και για να τελειώνει το παραμύθι των ανεμογεννητριών... για 1GW που δίνει ένα μέσο πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζονται 500-1000 ανεμογεννήτριες των 1 ή 2MW όπως αυτές που τοποθετούνται στην Ελλάδα. Με απόδοση 30% (πολύ βάζω αλλά δεν πειράζει) θα χρειαστούν από 1500 έως 3000 με 300 μέτρα απόσταση η μία από την άλλη 450 με 900 (!) χιλιόμετρα βουνοκορφών  Γλώσσα 'Ελεος υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος να το υποστηρίζει πως είναι λύση οι ανεμογεννήτριες.

ΥΓ και τόσες να βάλεις θα παίρνεις μηδέν αν δεν φυσάει.
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
andriana
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #57 στις: Μάιος 19, 2008, 11:44:36 πμ »

ενα ενδιαφερον άρθρο ..
http://www.oikologio.gr/content/view/858/111/
Καταγράφηκε

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music. - Aldous Huxley
dreamecho
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #58 στις: Μάιος 20, 2008, 01:31:34 μμ »


Οι ανακρίβειες στη συγκεκριμένη συνέντευξη είναι καταπληκτικές. Αυτό που λέει το εδάφιο είναι ανάξιο σχολιασμού...


Παράθεσα τις απόψεις ενός καθηγητή πανεπιστημίου τις οποίες βρίσκεις ανάξιες σχολιασμού . Έχεις αρχίσει και μου θυμίζεις τα γνωστά ''παπαγαλάκια''.
Καταγράφηκε
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #59 στις: Μάιος 21, 2008, 10:21:20 πμ »

εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ένα απλό πράγμα και συγχωρείστε μου την αφέλεια, γιατί ειναι πιο σημαντική η Αισθητική από την διαφύλαξη των φυσικών πόρων, ώστε το δάσος έστω και ακαλαίσθητο να συνεχίσει να υφίσταται για καιρό....

τι ειναι πιο σημαντικό να έχουμε δάσος και βουνοκορφή πράσινη, ή να εχουμε όμορφο βουνοκορφή ξεραμενη γυμνή, και δάσος άρρωστο ξερό που πεθαινει απο τις αλλαγές στο κλιμα από τον επιβαρυμένο μολυσμένο αέρα και όλα τα άλλα τα δεινά που μαστίζουν τα ελάχιστα που έχουν απομείνει?

δεν θα ξεχάσω ποτέ το δάσος της πάρνηθας που ειχα αντικρύσει το 1988 αν θυμαμαι καλά όπου, τα νέα βλαστάρια οι κορφούλες ξέρετε, στα έλατα ήταν όλα ξερά, κι όταν ρώτησα ειδικούς γνωστούς μου γιατί συμβαινει αυτό, αν ήταν καποια αρρώστια, μου ειχαν πει ότι οφείλεται στη μόλυνση της ατμόσφαιρας...
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
antiwind
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #60 στις: Μάιος 21, 2008, 04:51:54 μμ »

Το επαναλαμβάνω με κεφαλαία είναι ΑΝΑΞΙΕΣ σχολιασμού. Ούτε πηγές αναφέρει και όσα λέει είναι από ανακριβή έως λανθασμένα.
Επίσης ο τίτλος του δεν μου λέει τίποτα. 1000 καθηγητές και ειδικούς μπορώ να σου φέρω να σου πουν τι καλή που είναι η πυρηνική ενέργεια. Πολύ έχει διαδωθεί άκριτα το συγκεκριμένο ανάξιο σχολιασμού το επαναλαμβάνω.
Τώρα για αυτό που αναφέρει ο φίλος paraxeno μια και καλή,φίλε μου ΔΕΝ θα αποφευχθούν οι κλιματικές αλλαγές από το αν βάλουμε αιολικά πάρκα δεν αντικαθιστούν συμβατικούς σταθμούς αντιθέτως θα χρειαστούν και άλλοι για μονάδες εφεδρείας μιας και η αιολική "ενέργεια" είναι αναξιόπιστη και εξαρτώμενη από τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Είναι απίστευτο το αστείο επιχείρημα που ακούω από  τους πραγματικούς παπαγάλους των αιολικών εργοστασίων για τα παιδάκια που πεθαίνουν στην Πτολεμαΐδα (δεν θα κλείσει καμμία Πτολεμαΐδα ούτε θα μειώσει τις εκπομπές της όσες ανεμογεννήτριες και να βάλεις).
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #61 στις: Μάιος 21, 2008, 05:04:03 μμ »

Δεν έχω δει  πουθενά να προτείνονται τα αιολικά πάρκα ως η μόνη προς χρήση ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, συνδυαστικά όμως με τον ήλιο, τη λελογισμένη χρήση βιοκαυσίμων, της γεωθερμίας και άλλων εναλλακτικών πηγών (φυσικό αέριο για παράδειγμα) λιγότερο ρυπογόνων κι επικίνδυνων μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση των ρύπων και ίσως στην καθυστέρηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος...

το πρόβλημα όμως στην ελλάδα θεωρώ ότι είναι πιο πίσω, στον σωστό προγραμματισμό και την σωστή διαχείρηση όλων των προσφερομένων πηγών (που αφθονούν στη χώρα μας) και στο ποιος θα πάρει το πακέτο από κάθε είδους επένδυση στον ενεργειακό τομέας (ίσως αυτό να ειναι πρόβλημα παγκόσμια)
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
antiwind
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #62 στις: Μάιος 21, 2008, 05:36:53 μμ »

Τα βιοκαύσιμα είναι άλλη μεγάλη μούφα! Ήδη έχουν αρχίσει να οδηγούν στην αύξηση της τιμής των τροφίμων. Οι επιπτώσεις στον τρίτο κόσμο θα είναι καταστρεπτικές. Η ηλιακή ενέργεια είναι διαθέσιμη μέρα μεσημέρι και με λιακάδα και είναι ακομα πιο μικρότερης σημασίας από την αιολική για βιομηχανική παραγωγή ηλεκτρισμού.
Τα αιολικά δεν τα συζητώ καθόλου. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα αιολικό πάρκο στην χώρα μας. Λύση είναι μόνο η πυρηνική ενέργεια με τα επίπεδα ενεργειακών αναγκών του σήμερα.
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #63 στις: Μάιος 21, 2008, 06:08:14 μμ »

αν γίνεται αλόγιστη παραγωγή βιοκαυσιμων και ανάλογη μονομερής χρήση σίγουρα θα εχουν κακές συνέπειες αντι, αλλά με συνετή χρήση και κυρίως ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ χρηση όλων των πηγών νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καλή λύση, θέληση πολιτική παγκόσμια δεν βλέπω, τη στιγμή που τον πρώτο λόγο συνήθως εχουν υπουργοί εμπορίου κι όχι περιβάλλοντος... . για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα δεν μπορώ να συμφωνήσω, διότι δεν μπορεί κανείς να με πεισει ότι θα τηρηθούν τα μεγιστα στανταρτς ασφαλείας και φυσικά στην όλη συζήτηση που γίνεται αποφεύγουν όλοι να μιλήσουν για τη διαχείρηση των αποβλήτων... γιατί δεν αποκλείεται φίλε/η μου να δουμε τις κορφές που θέλουμε να διατηρήσουμε καθαρές και τις σπηλιές και τα χωράφια, χωματερες πυρηνικών αποβλήτων σε τούτο τον τόπο, αν λάβουμε υπ όψη μας σοβαρά τον τρόπο διαχείρησης απορριμάτων και αποβλήτων που εφαρμόζεται μεχρι σήμερα... φοβάμαι πως ειμαστε χαμένοι έτσι κι αλλιώς...

πάντως πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, ειναι να πιέσουμε προς μια κατεύθυνση υπεύθυνης και σωστής κατά περίπτωση αντιμετώπισης του προβλήματος αντί να αφορίζουμε καθε εναλλακτική λύση ... Αν αναλάβουν επιστήμονες τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, χωρίς πολιτικά ή άλλα συμφέροντα να τους πιέζουν όλα ειναι εφικτά... Εμείς αντί να σκοτωνόμαστε και να διαφωνούμε ίσως μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να πεισουμε αυτούς που πρέπει να κανουν με τη σειρά τους, το καλύτερο και συνάμα το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές για όλους..
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
psybases
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


« Απάντηση #64 στις: Μάιος 21, 2008, 07:37:11 μμ »

Δείτε και αυτό
http://green.yahoo.com/news/afp/20080521/wl_afp/swedenenergynuclearpolicearrest.html
Καταγράφηκε

5 μέρες τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη...
Nefelikas
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #65 στις: Μάιος 21, 2008, 08:17:29 μμ »

Στη Σουηδία, κάποιοι πιάστηκαν από την αστυνομία και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να βάλουν βόμβα σε πυρηνικό εργοστάσιο. Το άρθρο που παραθέτει ο Psybases είναι ενδεικτικό ενός τεράστιου συνόλου προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ενεργειακή απόδοση, ούτε με τους ρύπους, ούτε με τις τεχνικές προδιαγραφές ενός οποιουδήποτε εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού.

Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι: Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Εάν υποθέσουμε ότι αποκτούμε πυρηνικά εργοστάσια, μπαίνουμε γερά στο παιχνίδι εξαγωγής ενέργειας και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανταγωνιστικά εθνικά και πολυεθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικό, αλλά οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας και να πάρουμε μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, για κατασκευασμένα θερμά επεισόδια και απόπειρες σαμποτάζ, για οικονομικά σκάνδαλα και εγκληματικές αμέλειες που συνήθως τα συνοδεύουν, για τεχνητές ή μη κρίσεις στο χρηματιστήριο, για κοινωνικές αναταραχές σε περίπτωση που η ενέργεια δεν φτάνει για όλους ή αποδειχτεί εξαιρετικά ακριβή, κλπ.

Ίσως τελικά να είναι μονόδρομος η χρήση πυρηνικών καυσίμων. Ίσως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις για το ενεργειακό μας αφορούν όλους και δεν μπορούν να λαμβάνονται εν θερμώ με αφορισμούς του στυλ "πράσινη ενέργεια" ή "Τσερνομπίλ". Θα ήθελα να δω κάποιον ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα επιστημονικό φορέα να συγκεντρώνει όλες τις πιθανές λύσεις και τους επιμέρους συδυασμούς τους, να ενημερώσει τον κόσμο και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και πολιτικούς, και να καταλήξει σε συγκεκριμένες κι εφαρμόσιμες προτάσεις. Αλλά δυστυχώς αμφιβάλλω ότι υπάρχει τέτοιος φορέας.

Επίσης, διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη (για να μην πω μεγαλύτερη από αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης και θεωρηθώ υπερβολικός). Ήδη στο εξωτερικό έχουν κατασκευαστεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που εκμεταλλεύονται την ενέργεια των κυμάτων. Ενδεχομένως να μη μπορούν να συγκριθούν σε απόδοση με ένα πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά σίγουρα παράγουν καθαρή ενέργεια με χαμηλό σχετικά κόστος και μηδενικούς κινδύνους για τον πληθυσμό της χώρας.

Και μην ξεχνάμε ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και ικανή χρηματοδότηση, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Πάρτε τους κινητήρες τζετ για παράδειγμα...
Καταγράφηκε
inlovewithlife
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #66 στις: Μάιος 21, 2008, 10:22:11 μμ »

Πεντακάθαρη?

Ε, εντάξει δεν εκπέμπει τόσο διοξείδιο του άνθρακα (εκπέμπει πάντως) αλλά τα ραδιενεργά απόβλητα, που δεν έχει βρεθεί τρόπος τι θα γίνονται, εκπέμπουν ραδιενέργια όταν διαβρώνουν τις κάψουλες στις οποίες αποθηκεύονται. Αν κρίνουμε το "πεντακάθαρη" με μόνο κριτήριο το διοξείδιο του άνθρακα, τότε η πυρηνική είναι πιο καθαρή. Αν κρίνουμε το "πεντακάθαρη" με τους κανόνες της λογικής (οι συνέπειες από διαρροές ραδιενεργών αποβλήτων είναι τρομακτικές), τότε η πυρηνική ενέργεια είναι εξαιρετικά "βρώμική". Ας βρει κάποιος μία αξιόπιστη επιστημονικά πηγή που να διατείνεται ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, έστω μία.

Ασφαλής?

Έχουν περάσει 22 χρόνια από το Τσέρνομπιλ. Από τότε μέχρι σήμερα συμβαίνουν πυρηνικά ατυχήματα πολύ μικρότερης βέβαια έκτασης, άλλα που μαθαίνουμε και άλλα που αποσιωπούνται, που δεν παύουν να είναι πάντως πυρηνικά ατυχήματα. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι αυτά τα 22 χρόνια η τεχνολογία έχει προοδεύσει. Κανείς όμως δε μπορεί να αποκλείσει τις πιθανότητες πυρηνικών ατυχημάτων από ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Και Όσο αυξάνεται τέτοια χρήση τόσο πολλαπλασιάζονται και οι πιθανότητες.     Και το να γίνει τελικά πυρηνικό ατύχημα δεν είναι τζόγος στον οποίο μπορεί να μπαίνει η ανθρωπότητα. Βέβαια, αν γενικευτεί στον πλανήτη η χρήση της πυρηνικής, το να συμβούν σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαία για την επιβίωση του συστήματος και μόνο, γι' αυτό προωθείται σα λύση. Έχει δίκιο ο antiwind όταν λέει ότι με τα παλούκια στα βουνά δεν μπορεί να κινηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στην οποία αυτός και εμείς οι υπόλοιποι μάθαμε να ζούμε. Ωστόσο η πυρηνική ενέργεια είναι καταστροφική για την επιβίωση τη δική μας. Και υπάρχει ζωή και πέρα από τον καπιταλισμό, χωρίς πυρηνικές ενέργειες και άλλα στρεβλά, να είμαστε βέβαιοι για αυτό.
Καταγράφηκε
antiwind
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #67 στις: Μάιος 22, 2008, 02:04:40 πμ »

Μα και εκεί που δεν υπήρχε καπιταλισμός υπήρχαν πυρηνικά εργοστάσια φίλε μου. Ή μήπως αν υπάρξει άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα θα πάψουν να λειτουργούν; Φυσικά και όχι... απλώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αλλάξει όπως και στα συμβατικά εργοστάσια και τις "ΑΠΕ" (εγώ τις ονομάζω ΕΠΕ).
Καταγράφηκε

Requiem για ένα φίλο...

http://starobserver.wordpress.com
Σελίδες: 1 2 [3] |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: