Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14479 μηνύματα σε 1282 θέματα- από 546 μέλη - Τελευταίο μέλος: Iasonas apost
Σελίδες: [1] 2 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Πρόταση για οργανωμένη αναδάσωση  (Αναγνώστηκε 703 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 06:16:21 μμ »

Η παρακάτω πρόταση δεν διεκδικεί πρωτοτυπία. Τα όσα σκοπεύω να εκθέσω έχουν ήδη συζητηθεί τόσο στο οικολόγιο, όσο και αλλού. Επίσης δεν διεκδικεί πουθενά το αλάθητο. Βασίζεται σε ιδέες και πληροφορίες που συγκέντρωσε ένας μη-ειδικός μόλις τους τελευταίους μήνες, επομένως κάθε παράγραφος είναι δεκτική αμφισβήτησης ή βελτίωσης. Εάν έχει (νομίζω) κάποια αξία (αλλιώς δε θα την έγραφα), είναι ότι προσπαθεί να συνδυάσει διάφορες πληροφορίες σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ας περάσω στο ψητό. Στόχος είναι η πρωτοβουλία και ο συντονισμός πολιτών, υπό την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώση και εμπειρία, για αναδάσωση περιοχών που έχουν πραγματικά ανάγκη από κάτι τέτοιο. Το μέχρι σήμερα πρόβλημα, εάν κατανόησα σωστά τις θέσεις του κου Κωνσταντινίδη, είναι ότι τις περισσότερες φορές γίνονται αναδασώσεις σε περιοχές που δε θα έπρεπε, με ακατάλληλα δασικά είδη, από αναρμόδιους φορείς. Από την πλευρά των επισήμων πάλι, ακούμε το ίδιο τροπάρι (δεν υπάρχουν λεφτά για κάτι τέτοιο, δηλ. για συντονισμένη και ωφέλιμη αναδάσωση). Ίσως μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Επιλέγουμε μία περιοχή που πιστεύουμε ότι χρήζει αναδάσωσης, και απευθυνόμαστε στο εκάστοτε δασαρχείο, προκειμένου η «πίστη» μας να γίνει βεβαιότητα. Συγκεντρώνουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε: ιστορικό της περιοχής, δασικά είδη που ευδοκιμούν, σε ποιον ανήκει η περιοχή (το πρόβλημα της ιδιοκτησίας ίσως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο), προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι η αναδάσωση στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εφικτή και ευκταία.

2. Αναλαμβάνουμε μία ομάδα ανθρώπων την καλλιέργεια των συγκεκριμένων δασικών ειδών. Καθένας μπορεί να διαθέσει έναν ελεύθερο χώρο (στον κήπο, τη βεράντα ή την ταράτσα) προκειμένου να τον μετατρέψει σε μίνι-φυτώριο. Για όσους έχουν την τύχη να έχουν κτήμα, μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό θερμοκήπιο (μια ιδέα για κατασκευή βλ. εδώ:
http://www.floridagardener.com/greenhouse/greenhousematerials.htm ).
Στην ταράτσα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υγρασίας, αρκεί κάτω από κάθε γλάστρα ένα πιατάκι, ή αλλιώς μπορούν να μπουν οι γλάστρες σε τελάρο σκεπασμένο με μουσαμά. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολλά φυτά σε μικρό χώρο. Π.χ. για 100 γλάστρες διαμέτρου 20 cm αρκούν 40 τ.μ.

3. Η επιλογή των ειδών θα πρέπει να ακολουθεί το ιστορικό της περιοχής (το σχετικό βιβλίο του κου Κωνσταντινίδη είναι οδηγός χρήσιμος). Είναι σημαντικό να μην «σνομπάρουμε» τους μικρούς θάμνους, αλλά να καλλιεργούμε τα κατάλληλα φυτά αδιακρίτου ύψους!  Σαρκασμός Το χώμα καλό θα ήταν να είναι ίδιο με της περιοχής που θα αναδασώσουμε, αλλιώς μπορούμε να το «φτιάξουμε» εμείς με τις σωστές αναλογίες τύρφης (εμπλουτισμένης), πηλού και άμμου (εδώ ζητώ τη γνώση των ειδικών, μια και οι πληροφορίες μου είναι ελλιπείς. Επίσης, πού στην ευχή βρίσκουμε άμμο;  Απορία Τα φυτώρια δεν πουλάνε, και της οικοδομής είναι επίφοβη).

4. Η καλλιέργεια μπορεί να ξεκινήσει με δύο τρόπους: α) με σπορά, και β) με μοσχεύματα.
Α) Σπορά:
Πρώτον, προμηθευόμαστε τους σπόρους. Η προμήθεια μπορεί να γίνει είτε από τα δέντρα του κήπου ή του δάσους, είτε από δασαρχείο (υποθέτω), είτε από αγορά. Όσον αφορά τη συλλογή κουκουναριών, πολλοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους σπόρους πεύκου μέσα στο κουκουνάρι. Θα πρέπει να το συλλέξετε ώριμο (Οκτώβρη-Δεκέμβρη), όταν θα έχει ανοίξει τόσο, ώστε χτυπώντας το σε σκληρή επιφάνεια να απελευθερωθούν οι σπόροι. Μια άλλη μέθοδος λέει να το μουλιάσετε σε νερό. Μια άλλη λέει να το βάλετε στο φούρνο στους 100ο για να ανοίξει (το έκανα, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα). Τέλος, μία πιο “brutal” μέθοδος είναι να το σπάσετε με σφυρί (κάμποσοι σπόροι βέβαια θα καταστραφούν!).
Η αγορά σπόρων είναι σχετικά δύσκολη υπόθεση. Στην Ελλάδα δεν βρήκα κάποιον που να πουλάει σπόρους δασικών ειδών. Στο εξωτερικό υπάρχει τέτοια αγορά μέσω ίντερνετ, συνδεδεμένη με το χόμπυ των μπονζάι, οι τιμές τους όμως μου φάνηκαν υπερβολικές. Παρολαυτά, βρήκα μία εταιρία σπόρων στη Γαλλία, που έχει σχεδόν όλα τα μεσογειακά είδη (μέχρι και λαδάνια και θυμάρι), σε σχετικά καλές τιμές (έκανα μία αγορά σπόρων χαλεπίου πεύκης και κέδρου άτλαντα με 4,60 Ευρώ τα 10 γραμ. Μπορεί να με πιάσανε και κώτσο, πάντως ήταν ό,τι πιο φτηνό βρήκα). [Την σελίδα δεν την αποκαλύπτω σεβόμενος τους όρους περί διαφήμισης, εκτός κι αν μου το ζητήσετε. Εξάλλου, τι συμφέρον να έχει ένας φιλόλογος από μια εταιρία σπόρων στη Γαλλία;  Μεγάλο χαμόγελο]

Δεύτερον, λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι χρειάζονται στρωμάτωση (stratification). Σε γενικές γραμμές «κρύα στρωμάτωση» είναι η τοποθέτηση των σπόρων σε κρύο πλάισιο, προκειμένου να βγουν από το λήθαργό τους. Αναμειγνύουμε τους σπόρους με νωπή (όχι πολύ υγρή, για να αποφύγουμε τη μούχλα) άμμο, τύρφη, περλίτη ή βερμικουλίτη, κλείνουμε αεροστεγώς το μείγμα σε μία πλαστική ή νάυλον σακούλα, και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-4 μήνες (ανάλογα το είδος). Προσωπικά, έκανα πριν ένα μήνα στρωμάτωση σπόρων κέδρου και κουτσουπιάς μόνο με τύρφη, καθότι τα άλλα μέσα δεν πωλούνταν στα φυτώρια. Ένας φίλος γεωπόνος μού είπε ότι δε θα πιάσει, διότι για τη στρωμάτωση χρειάζονται και οι χημικές ουσίες της άμμου. Παρακαλώ διαψεύστε τον, αλλιώς ν’αρχίσω να κλαίω από τώρα την προσπάθεια. Από άλλες πηγές πάντως είδα ότι η τύρφη αρκεί. Το πεύκο και το κυπαρίσσι δεν χρειάζονται στρωμάτωση. Φύτεψα απευθείας σπόρους τον Νοέμβρη και πού να δείτε πώς έχουν ξεπεταχτεί (με την πρώτη ευκαιρία θα στείλω φώτο).

Τρίτον, φυτεύουμε τους σπόρους σε σπορείο (ένα πλαστικό σπορείο 45 θηκών από φυτώριο κοστίζει περίπου 1 με 1,5 Ευρώ, αλλά ίσως τα βρείτε και τσάμπα, μια και έχουν πολλά για πέταμα). Σαν σπορείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ένα χάρτινο ποτήρι, εφημερίδα (βλ. http://www.budget101.com/articles/article15.htm), ή συσκευασίες τετραπάκ. Το βάθος που φυτεύουμε το σπόρο θα πρέπει να ισούται με το μέγεθος του σπόρου (π.χ. τους μικροσκοπικούς σπόρους πεύκου ίσα ίσα τους σκεπάζουμε με χώμα). Κρατάμε τα γλαστράκια υγρά, και κάνουμε υπομονή μέχρι να σκάσει ο σπόρος (κανά μήνα περίπου). Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο πότισμα να μην διαταράσσουμε το χώμα (ένα ψεκαστήρι είναι ό,τι πρέπει). Όταν το νεαρό φυτό φυτρώσει, ποτίζουμε όσο χρειάζεται. Το χώμα καλό είναι να μένει υγρό (τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της ζωής του φυτού), όμως δεν το «κακομαθαίνουμε» το φυτό, προκειμένου να προσαρμοστεί στο «σκληρό» ευμεσογειακό περιβάλλον.

Τέταρτον, αφού μεγαλώσει αρκετά το φυτό, ύστερα από μερικούς μήνες, το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα και το φροντίζουμε για κανά χρόνο ακόμα, οπότε και θα είναι έτοιμο για τη μόνιμη θέση του. Το κάθε είδος φυσικά έχει και τους δικούς του ρυθμούς.

Β. Μοσχεύματα:
Τα μοσχεύματα είναι τα κλαδάκια που κόβουμε από δέντρο ή θάμνο και τα φυτεύουμε σε χωριστές γλάστρες, με την ελπίδα να αναπτύξουν δικό τους ριζικό σύστημα. Ένα πολύ χρήσιμο μέσο γι’ αυτή τη μέθοδο είναι η ορμόνη ριζοβολίας (rooting powder), σκόνη που βοηθάει το κομμένο κλαδί να πετάξει ρίζες. Λεπτομερείς πληροφορίες γι’ αυτή τη μέθοδο βλ. στο:
http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=191

Γενικότερες πληροφορίες για στρωμάτωση, σπορά και μοσχεύματα:
http://www.rhs.org.uk/advice/profiles0102/tree_seed.asp

http://www.bonsaisite.com/germinate.html

http://www.gardenline.usask.ca/misc/seed_str.html

http://www.alchemy-works.com/fall_planting.html

http://www.mishobonsai.com/germination_instructions.html


Πολλές πληροφορίες θα βρείτε και σε βιβλία για bonsai. Ασχέτως αν σας αρέσει ή όχι η τέχνη των bonsai (εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει), στα εν λόγω βιβλία (και συγκεκριμένα στα πρώτα κεφάλαια) μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

5. Αφού αποδειχτούμε τέρατα υπομονής και πρότυπο σταθερών σχέσεων συνεργασίας  Γλώσσα, μετά από δύο ή τρία χρόνια (που θα έχουν μεγαλώσει τα φυτά) κινούμε τις διαδικασίες (δασαρχεία, τοπικές αρχές, επιστήμονες) προκειμένου να περάσουμε στο τελικό στάδιο, την αναδάσωση, φέρνοντας ο καθένας τα είδη που ετοίμαζε τόσο καιρό στο χώρο του. Ακόμα και στους δύσπιστους απέναντι στον αργοκίνητο κρατικό μηχανισμό να θυμίσω ότι και δύο χρόνια να μας πάρει να ξεμπλέξουμε με τις διαδικασίες, είναι μια χαρά!

Τα ωφέλη από μια τέτοια κίνηση νομίζω είναι πολλά. Πέραν της οικολογικής και αισθητικής αξίας του αποτελέσματος, η διάδωση μιας τέτοιας κίνησης ίσως αναθερμάνει τη σχέση τόσο του ανθρώπου με τη φύση (μαθαίνω να μεγαλώνω ένα δέντρο ή θάμνο και την αξία τους), όσο και των πολιτών μεταξύ τους (θα μπορούσαν για το σκοπό αυτό να δημιουργηθούν σχολικά ή και δημοτικά φυτώρια). Και φυσικά ο αριθμός των ανθρώπων που αγαπάν με γνώση το δάσος σιγά-σιγά θα υπερτερεί όσων το επιβουλεύονται.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 06:22:49 μμ »

Πρωτότυπη ή όχι αυτή η πρόταση είναι υπέροχη...
Και συγχαρητήρια για την πολύ καλή οργάνωση σκέψης σου και καλωσήρθες Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 06:29:05 μμ »

 θέλει χρόνο!! μιλάμε για του χρόνου. Μπορούμε στο δασαρχείο μαζί με την άδεια να ζητήσουμε και φυτά αφού αυτοί -γνωρίζουν - επιλέξουν τα είδη
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 06:49:29 μμ »

Χρόνο έχουμε...
και θυμό επίσης (για όσα συμβαίνουν)

άλλη απραξία δε θέλουμε.!
Καταγράφηκε
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 07:02:43 μμ »

Σε ευχαριστώ Καλλιόπη και καλώς σας βρήκα  Χαμόγελο.  Γεωπόνε έχεις δίκιο, είναι δουλειά που θέλει (πολύ) χρόνο, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από αυτή την άνοιξη. Σε ένα μήνα ετοιμάζομαι να φυτέψω καμιά 500αριά σπόρους χαλεπίου πεύκης (είδος που κυριαρχεί στην Αττική και σίγουρα κάπου θα φανούν χρήσιμα). Πάνω απ' όλα θέλει μεράκι και απαιτεί ελάχιστο από τον ελεύθερο χρόνο μας.
Καταγράφηκε
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 07:05:06 μμ »

Όταν είπα: (πολύ) χρόνο, εννοούσα πολύ υπομονή  Μεγάλο χαμόγελο μέχρι να μεγαλώσουν τα δέντρα!
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 04, 2008, 07:27:35 μμ »

 Απλά σε ένα τελάρο (ψαροκασέλα) βάλε σπόρο. Αν σου είναι έυκολο να βρείς δρύ σου το προτείνω διότι η χαλέπιος είναι το αποτέλεσμα συνεχών πυρκαγιών. Παλιά όλα τα δάση ήταν δρυοδάση
Καταγράφηκε
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 01:59:28 πμ »

θέλω κι εγώ να το παλέψω έτσι, γλάστρες έχω μπόλικες και σκεφτόμουν να φυτέψω τώρα τον Απρίλη νέα φυτά στις άδειες μου, και ενα μικρό κηπάκι έχω πηγμένο στο χορτάρι οπου μπορώ να κάνω κάτι... η ιδέα ειναι εξαιρετική εξαιρετικότατη, και οφείλω Θανάση να σου πως ενα μεγάλο ευχαριστώ που την τεκμηρίωσες ΄τοσο καλά πριν μας την παραθέσεις, την κάνεις να φαινεται εύκολη να εφαρμοστεί - να σαι καλά - υπομονή έχω μπόλικη, έτσι κι αλλιώς όλα τα φυτά μου από σπόρια τα έχω, και με μαγεύει η στιγμή εκείνη που σκάει  η πρώτη ιδέα πράσινου μέσα από το χώμα... είναι στα μάτια μου ανάλογη με τη γέννηση ενός παιδιού...
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
paraxeno
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 02:01:32 πμ »

άραγε ενα πλατάνι που με επέλεξε για να με συντροφεύει από σποράκι τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εχει μεγαλώσει αρκετά στη γλάστρα που θα μπορούσα να το φυτέψω? Δεν του πάει πλέον η γλάστρα
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 12:17:37 μμ »

@ Γεωπόνο
Για να είμαι ειλικρινής, έχω στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός πλούσιου  ευμεσογειακού οικοσυστήματος, το οποίο (πράγματι) αργά ή γρήγορα θα καεί, αλλά θα μπορεί να ανακάμψει. Το ζήτημα είναι να καεί μετά από 100 χρόνια από κεραυνό, κι όχι μετά από 5 από οικοπεδοφάγο ή "φυσιολάτρη" που έκανε μπάρμπεκιου!!
Όσο για τη δρυ, ποιο είδος προτείνεις; Την Quercus Ilex; Στην περιοχή Μαλακάσας-Ωρωπού, ένα "τυπικό δείγμα" ευμεσογειακής ζώνης (όπου κυριαρχεί το πεύκο, ο σχίνος (υπερβολικά) και το πουρνάρι), σε κάποια σημεία ευδοκιμούν θεόρατες φυλλοβόλες δρύες, ωστόσο ο Κωνσταντινίδης γράφει ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται στη ζώνη αυτή. Μάζεψα βελανίδια αρχές Νοέμβρη, αλλά δυστυχώς πιάσαν μούχλα και τα πέταξα  Λύπη. Την ίδια εποχή μάζεψα και από πουρνάρι και τα'βαλα στο ψυγείο. Έκανα καλά; Απορία Και πότε να τα φυτέψω;

@ paraxeno
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ιδέα, πράγματι η συγκεκριμένη στιγμή που σκάει ο σπόρος είναι απίστευτη. Θα ήθελα να στείλω μία σχετική φωτογραφία, δυστυχώς με την τεχνολογία είμαι λίγο κουμπούρας  Σαρκασμός, κατατόπισέ με τι να κάνω.

Η άνοιξη κοντοζυγώνει και είναι η καλλίτερη εποχή για να ξεκινήσουμε! Και να υπενθυμίσω να μην σνομπάρουμε τα μικρά φυτά  Κλείσιμο ματιού, κυρίως αυτά συγκρατούν το έδαφος και δίνουν τις μυρωδιές του δάσους.

Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 12:53:56 μμ »

Φωτογραφία μπορείς να ανεβάσεις πατώντας το Πρόσθετες επιλογές κάτω κάτω σε κάποια απάντησή σου "Επισύναψη αρχείου".
Καταγράφηκε
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #11 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 01:29:52 μμ »

Δυστυχώς το αρχείο λέει ότι είναι πολύ μεγάλο (820kb),  ακόμα και ζιπαρισμένο κατεβαίνει στα 750 (για όριο δείχνει 250). Δεν πειράζει  Χαμόγελο, κάποια άλλη στιγμή θα το ψάξω.
Καταγράφηκε
kallioph
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 01:34:17 μμ »

Μπορείς να το ανεβάσεις και εδώ:

http://www.oikologio.gr/gallery/main.php
Καταγράφηκε
giannis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 01:37:16 μμ »

Δυστυχώς το αρχείο λέει ότι είναι πολύ μεγάλο (820kb),  ακόμα και ζιπαρισμένο κατεβαίνει στα 750 (για όριο δείχνει 250). Δεν πειράζει  Χαμόγελο, κάποια άλλη στιγμή θα το ψάξω.

Μπορείς να μικρύνεις το αρχείο αλλάζοντας την ανάλυση και το μέγεθος της φωτογραφίας.
Καταγράφηκε

The Keeper of the Seven Keys...
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #14 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 03:03:12 μμ »

Τα κατάφερα θαρρώ  Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 03:56:30 μμ »

Κομπλέ!  Μεγάλο χαμόγελο

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουάριος 05, 2008, 06:45:43 μμ »

 εχει δίκιο ο Κων/δης. Η αριά είναι εξαιρετικό φυτό(Q.ilex  & Q.smilax) . Το ψυγείο κάνει καλό αλλά πιό σημαντική είναι η υγρασία  που πρέπει να είναι απούσα  Η καλύτερη εποχή είναι μετά από 1η βροχή αρχές Νοεμβρίου οπου το φυτό θα ανδρωθεί με τις βροχές και θα   έχει ελπίδα να βγάλει το καλοκαίρι. Καλό είναι ο λάκκος  λαρδευσηςπου θα του κάνουμε όταν φυτεύουμε να γεμίσει με ξερά φύλλα χόρτα κτλ. Ετσι διατηρούμε υγρασία στο χώμα για μεγαλύτερο διάστημα.
Καταγράφηκε
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #17 στις: Φεβρουάριος 06, 2008, 11:58:11 πμ »

ok, ευχαριστώ. Θα κάνω μία πρώτη απόπειρα την άνοιξη να φυτέψω βελανίδια και θα περιμένω αποτελέσματα (λογικά) το φθινόπωρο (εννοείται ότι θα ποτίζω συχνά τις γλάστρες), αλλιώς ξαναδοκιμάζω Νοέμβρη. Η αγωνία μου για την ώρα είναι αν θα πετύχει η στωμάτωση σπόρων κέδρου και κουτσουπιάς (σε μείγμα τύρφης). Σε ένα μήνα θα τα ρίξω στο σπορείο και θα περιμένω να δω.
Καταγράφηκε
Γεωπονος
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


WWW
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουάριος 06, 2008, 04:51:07 μμ »

Υπάρχει και η μέθοδος απευθείας φύτευσης στο χώμα (π.χ. μέθοδος σε σβώλους, Φουκογια )όπου ότι βγεί μόνο του  στην τελική θέση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #19 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 04:57:53 μμ »

Thanasis79

Καλή η ιδέα και είναι επίσης καλά δουλεμένη...

Ορισμένα πράγματα που μπορώ να ενημερώσω...

Για τις περιοχές που χρήζουν αναδάσωσης, το ιστορικό της βλάστησης μπορείς να το πάρεις από τα δασαρχεία...
Γενικά, τουλάχιστον όσον αφορά το κυρίαρχο είδος έχουν καλά στοιχεία, και για τα "συνοδευτικά είδη" μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με βάση το κυρίαρχο...

Γενικά σπόρους από διάφορα είδη (δυστυχώς όχι από όλα, και με ιιαίτερο πρόβλημα στους θάμνους) το δασαρχείο μπορεί να τους προμηθευτεί δωρεάν από τις διευθύνσεις αναδασώσεων. Οπότε αυτό είανι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί ιδιαίτερα...
Όταν αποφασιστεί κι εγκριθεί η αναδάσωση μιας περιοχής, σπόροι και δενδρύλια τούλάχιστον κάποια είδη μπορούν να βρεθούν από τα δασαρχεία...

Γενικά η αγορά σπόρων από ιδιώτες είναι ακριβή...
Ιδιαίτερα όταν οι σπόροι προέρχονται από άλλες περιοχές από αυτές που πρόκειται να αναδασωσθούν μπορεί να είναι και καταστροφική για την αναδάσωση...
Έχουμε έναν όρο που λέγεται "προέλευση" Σε γενικές γραμμές ο όρος αυτός αναφέρει ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να ευδοκιμήσουν άτομα σε μια αναδάσωση όταν αυτά προέρχονται από απόρους που έχουν συλλεχθεί από κοντινές περιοχές...
Τα άτομα αυτά θα προέρχονται από γονείς οι οποίοι είναι περισσότερο προσαρμοσμένοι στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή...

Ένα απλό παράδειγμα είναι με την μαύρη πεύκη στην Ελλάδα...
Αυτή απαντάται από τη Ρόδο μέχρι και τα βόρεια σύνορα μας.

Όταν θέλουμε να αναδασώσουμε μια περιοχή κοντά στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν "έγκλημα" να χρησιμοποιήσουμε σπόρο από Πεύκη που προέρχεται από τη Ρόδο....
Δε θέλω να το αναλύσω περισσότερο γιατί θα πιάσει ΠΟΛΥ χώρο...
Σε γενικές γραμμές τα ιδιωτικά φυτώρια έχουν σπόρους κυρίως από ξένες χώρες (Ιταλία συνήθως για τα μεσογειακά ήδη)

Αν μιλάμε για ξενικά είδη, αυτό είναι απαράδεκτο! (το ξέρεις ήδη αυτό βλέπω...)

Όσον αφορά την επιλογή των ειδών, το κύριο μέλημα μας είναι να "μιμηθούμε" τη φύση.
Η βλάστηση που υπήρχε εκεί πριν την πυρκαγιά ε΄να αποτέλεσμα διεργασιών 100δων ή ακόμη και 1000ων ετών και αυτός είναι και ο καλύτερος μας οδηγός όταν θέλουμε να αναδασώσουυε μια περιοχή...
Γενικά, δε χρειάζεται να προσπαθούμε να "βελτιώσουμε" τη φύση γιατί σε γενικές γραμμές είναι πιο σοφή από εμάς...


Τέλος για τη μάχη μεταξύ πεύκης και δρυός...
Δεν τίθεται θέμα πιο είναι πιο καλό ή όχι....
Σε άλλες περιοχές είναι καλύτερο να φυτευτεί δρύς και σε άλλες πέυκη...
Η απόφαση λαμβάνεται κατά περίσταση.


 
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #20 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 10:02:45 μμ »

Φίλε Φώτη,
μετά από αυτές τις βασικές πληροφορίες, ας ανακεφαλαιώσω κάποια σημεία, να δω αν σε κατάλαβα σωστά. Όπου τυχόν κάνω λάθος, διόρθωσέ με.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στο δασαρχείο της περιοχής που μας ενδιαφέρει, κι εκεί θα πάρουμε όχι μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και τους κατάλληλους σπόρους, προκειμένου να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας. Μια τέτοια κίνηση (η ατομική καλλιέργεια), πέρα από την προσωπική ευχαρίστηση, έχει το νόημα ότι βοηθάμε το έργο της αναδάσωσης προσφέροντας περισσότερα δέντρα και θάμνους, καθώς τα κρατικά φυτώρια αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από τις συχνές πυρκαγιές.

Το άλλο βασικό στοιχείο (που αγνοούσα) είναι η έννοια της "προέλευσης". Όπως έγραψα παραπάνω, αγόρασα σπόρους χαλεπίου πεύκης από τη Γαλλία, με τη λογική ότι εφόσον στην Αττική ευδοκιμεί αυτό το είδος, κι εφόσον κάθε σπόρος αυτού του είδους είναι γενετικά ο ίδιος (υπόθεση ενός τριτοδεσμίτη  Σαρκασμός), θα πιάσει. Όχι;  Αναποφασιστικότητα Ακόμα κι αν ο σπόρος μεγαλώσει σε χώμα και αέρα της περιοχής, αυτό δε θα βοηθήσει; Ούτε;  Λύπη

Όσο για τους θάμνους, ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε σπόρους, μπορούμε εύκολα να καταφύγουμε σε μοσχεύματα. Για παράδειγμα (από το βιβλίο του Κωνσταντινίδη), η κουμαριά πολλαπλασιάζεται ευκολότερα με μοσχεύματα.

Τέλος, να κάνω και μια δήλωση. Μόλις σήμερα τσέκαρα τους σπόρους κέδρου που κάνω στρωμάτωση και διαπίστωσα ότι πέταξαν ρίζες!!! Άρα στρωμάτωση με τύρφη πιάνει και παραπιάνει. Από την άλλη έχω αγχωθεί, διότι με βρίσκει κάπως απροετοίμαστο (το περίμενα τον άλλο μήνα). Αγαπητοί ειδικοί τα φώτα σας!!!! : Μέχρι την Τετάρτη πνίγομαι στη δουλειά, θα αντέξουν σφραγισμένοι στη νάιλον σακούλα; Αφού τους βγάλω τι είναι προτιμότερο, να τους φυτέψω σε τελάρο (όπως πρότεινε ο Γεωπόνος) ή ατομικά σε χάρτινα ποτήρια; (κλίνω προς το δεύτερο).

Με την ευκαιρία, θα με ρωτήσετε: τι δουλειά έχει ο κέδρος, αφού είναι ξενικό είδος; Λόγω προσωπικού θαυμασμού γι'αυτό το δέντρο, και έχοντας αναλώσει άπειρες ώρες επί τούτου σερφάροντας στον παγκόσμιο ιστό, διαπίστωσα ότι πρόκειται για είδος άριστα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό (και δη ελληνικό) περιβάλλον (π.χ. όλα τα άρθρα το χαρακτηρίζουν "drought tollerant"), συμβιώνει μια χαρά με τη το πεύκο, και δεν δρα παρασιτικά (εις βάρος άλλων ειδών). Η ελπίδα μου είναι να χρησιμεύσουν στη δημιουργία αισθητικών αλσυλλίων. Αν τελικά  δεν ευοδώσει το σχέδιο, δεν πειράζει ... Σε τρία χρονάκια θα κερνάω δέντρα όλο το μαγαζί!!!!  Κλείσιμο ματιού  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #21 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 10:27:43 μμ »

Φίλε Φώτη,
μετά από αυτές τις βασικές πληροφορίες, ας ανακεφαλαιώσω κάποια σημεία, να δω αν σε κατάλαβα σωστά. Όπου τυχόν κάνω λάθος, διόρθωσέ με.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στο δασαρχείο της περιοχής που μας ενδιαφέρει, κι εκεί θα πάρουμε όχι μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και τους κατάλληλους σπόρους, προκειμένου να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας. Μια τέτοια κίνηση (η ατομική καλλιέργεια), πέρα από την προσωπική ευχαρίστηση, έχει το νόημα ότι βοηθάμε το έργο της αναδάσωσης προσφέροντας περισσότερα δέντρα και θάμνους, καθώς τα κρατικά φυτώρια αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από τις συχνές πυρκαγιές.
Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη...
όμως δεν μπορεί ένας ιδιώτης να αντικαταστήσει τη δουλειά που γίνεται (ή πρέπει να γίνεται...) στα φυτώρια...
εκεί τα δενδρύλια περνάνε από μύρια κύματα μέχρι να φτάσουν στην αγορά έτοιμα προς μεταφύτευση για ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ 9(κι όχι για χρήση σε κήπους κτλ)...
Περνανε από ένα στάδιο σκληραγώγησης, όπου το πότισμα ελαττώνεται στο ελάχιστον ώστε να δει ο φυτωριούχος ποια δενδρύλια είαι γενετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και γενικότερα στις κακουχίες...

Υπάρχνυ κι άλλες διαδικασίες που δεν κρίνω ααραίτητο να αναφέρω τώρα...

Και για να μην παρεξηγηθώ...
Δεν κάνει κανείς ΚΑΚΟ αν προσπαθήσει να μεγαλώσει μερικά δεντράκια στο μπαλκόνι ή στον κήπο του, αλλά το αν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια αναδάσωση και τελικά να πετύχουν (να πιάσουν όπως λέμε) είναι τελείως διαφορετικό θέμα...
Μη ξεχνάμε ότι ένα δέντρο στο δάσος αφήνεται στην τύχη του μετά που θα φυτευτεί...
Πρέπει λοιπόν να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες για να πετύχει...
Κάποια δέντρα που τα βρίσκουμε από φυτώρια τα οποία δεν παράγουν φυτά για αναδασώσεις, είναι πολύ πιθανόν να μην πιάσουν στο φυσικό περιβάλλον!...

Παράθεση
Το άλλο βασικό στοιχείο (που αγνοούσα) είναι η έννοια της "προέλευσης". Όπως έγραψα παραπάνω, αγόρασα σπόρους χαλεπίου πεύκης από τη Γαλλία, με τη λογική ότι εφόσον στην Αττική ευδοκιμεί αυτό το είδος, κι εφόσον κάθε σπόρος αυτού του είδους είναι γενετικά ο ίδιος (υπόθεση ενός τριτοδεσμίτη  Σαρκασμός), θα πιάσει. Όχι;  Αναποφασιστικότητα Ακόμα κι αν ο σπόρος μεγαλώσει σε χώμα και αέρα της περιοχής, αυτό δε θα βοηθήσει; Ούτε;  Λύπη

Δυστυχώς, όχι...
δεν βοηθάει...
αν το κλίμα έχει διαφορά, αν δεν συνυπολογιστούν διαδράσεις αλληλοπάθειας με άλλα φυτά της περιοχής που πρόκεται να φυτευτεί...
δεν...

Μπορεί και να πιάσει...
μπορεί όμως κι όχι...
κι αυτό είναι μεγάλο ερωτηματικό...
είναι καθαρά θέμα τύχης εκεί...
Πολλές από τις αναδασώσεις που έχουν αποτύχει, είχαν αυτό σαν αιτία!.

Παράθεση

Όσο για τους θάμνους, ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε σπόρους, μπορούμε εύκολα να καταφύγουμε σε μοσχεύματα. Για παράδειγμα (από το βιβλίο του Κωνσταντινίδη), η κουμαριά πολλαπλασιάζεται ευκολότερα με μοσχεύματα.


...Ναι αρκετά από τα πλατύφυλλα μας πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα!
Μην ξεχνάμε ότι κι ένα δάσος πλατυφύλλων που κάηκε, είναι πολύ πιθανόν να δώσει ένα νέο δάσος μόνο από τα παραβλαστήματα που θα πετάξουν από οφθαλμούς οι οποίοι δεν κάηκαν...


Παράθεση
Τέλος, να κάνω και μια δήλωση. Μόλις σήμερα τσέκαρα τους σπόρους κέδρου που κάνω στρωμάτωση και διαπίστωσα ότι πέταξαν ρίζες!!! Άρα στρωμάτωση με τύρφη πιάνει και παραπιάνει. Από την άλλη έχω αγχωθεί, διότι με βρίσκει κάπως απροετοίμαστο (το περίμενα τον άλλο μήνα). Αγαπητοί ειδικοί τα φώτα σας!!!! : Μέχρι την Τετάρτη πνίγομαι στη δουλειά, θα αντέξουν σφραγισμένοι στη νάιλον σακούλα; Αφού τους βγάλω τι είναι προτιμότερο, να τους φυτέψω σε τελάρο (όπως πρότεινε ο Γεωπόνος) ή ατομικά σε χάρτινα ποτήρια; (κλίνω προς το δεύτερο).

Με την ευκαιρία, θα με ρωτήσετε: τι δουλειά έχει ο κέδρος, αφού είναι ξενικό είδος; Λόγω προσωπικού θαυμασμού γι'αυτό το δέντρο, και έχοντας αναλώσει άπειρες ώρες επί τούτου σερφάροντας στον παγκόσμιο ιστό, διαπίστωσα ότι πρόκειται για είδος άριστα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό (και δη ελληνικό) περιβάλλον (π.χ. όλα τα άρθρα το χαρακτηρίζουν "drought tollerant"), συμβιώνει μια χαρά με τη το πεύκο, και δεν δρα παρασιτικά (εις βάρος άλλων ειδών). Η ελπίδα μου είναι να χρησιμεύσουν στη δημιουργία αισθητικών αλσυλλίων. Αν τελικά  δεν ευοδώσει το σχέδιο, δεν πειράζει ... Σε τρία χρονάκια θα κερνάω δέντρα όλο το μαγαζί!!!!  Κλείσιμο ματιού  Μεγάλο χαμόγελο

Πιστεύω θα αντέξουν μερικές μέρες στη σακούλα χωρίς πρόβλημα...
Λεπτομέρειες δεν ξέρω. δεν ασχολούμαι με propagation

Και ναι, θα σε ρωτήσω...
Τί δουλειά έχει κέδρος σε ένα ελληνικό δάσος?
Καμία...
θα σου απαντήσω...

για αστικά αλσύλια και πάρκα ναι...
για αυλές ναι...

Πολλά είδη μπορεί να είναι θεωρητικά ικανά να αντέξουν στο κλίμα της Ελλάδας, όμως, δεν είναι τυχαίο (ή μπορεί και να είναι....) ότι δεν υπάρχουν στη χλωρίδα μας...

σε εκτεταμένες αναδασώσεις, κι εκεί που η αναδάσωση πρόκειται να έρθει σε επαφή με την ήδη υπάρχουσα χλωρίδα ενός τόπου, θα ήταν καλό να μην κάνουμε πειράματα...

Μιμούμαστε τη φύση, το πολύ-πολύ να επιταχύνουμε λίγο το έργο της...

bottom-line
σε κήπους, αστικά πάρκα και αλσύλια, κάνουε μέσες-άκρες ότι θέλουμε...
ότνα πάμενα επέμβουμε στο ΄φυσικό περιβάλλον έχουμε πολύ σαφείς οδηγίες και κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε και είναι απαραίτητο να τους σεβόμαστε!
Τους κανόνες αυτούς μας του δίνει η ίδια η φύση!
 
Καλή επιτυχία με τα πειράματα σου...
ΥΓ κι εμένα μου αρέσει ο κέδρος...
για λίγο πιο προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες, δες Cedrus brevifollia (= Βραχυφυλος κέδρος = κέδρος της Κύπρου)
και Cedrus libanii (κέδρος του λιβάνου)...(αν θυμάμαι καλά το λατινικό όνομα το οποίο βαριέμαι να ψάξω στο δίκτυο...)

Χαιρετώ!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #22 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 11:06:42 μμ »

Το συμπέρασμα λοιπόν απ' όσα συζητήσαμε είναι: ναι στην ατομική καλλιέργεια και τη δωρεά δασικών ειδών, με προορισμό όμως όχι δασικές εκτάσεις, αλλά πάρκα και κήπους, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και προστασία είναι εξασφαλισμένη. Ομολογώ ότι νιώθω μια μικρή απογοήτευση από τη διάψευση του "πυρήνα" της όλης ιδέας (ακόμα ελπίζω σε έναν αντίλογο  Σαρκασμός), προκειμένου όμως να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση, χαλάλι  Άνεση.

Η αγορά κέδρου κύπρου ήταν η πρώτη μου προτίμηση, την απέρριψα όμως γιατί ήταν πανάκριβη. Επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή να ανεβάσω ένα αφιέρωμα για το υπέροχο αυτό δέντρο.
Καταγράφηκε
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #23 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 11:17:26 μμ »

Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να σε απογοητεύσω!...
ίσα-ίσα,  προσπάθεια που κάνει είναι αξιέπαινη και μακάρι να ακολουθούσαν κι άλλοι!...
 Επίσης, δεν είναι καλό να υποτιμάς τα πάρκα και τα αστικά αλσύλια.
Η προσφορά τους είναι εξίσου σημαντική με αυτή των δασικών εκτάσεων!

Ο πυρήνας δεν έχει διαψευσθεί...
Αυτό τον πυρήνα ακολουθούν και τα φυτώρια, ή γανα ειμαι ειλικρινής, αυτόν τον πυρήνα ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθούν...
απλά σε άλλη κλίμακα
απλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όπου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο για το καλό των οικοσυστημάτων, όσο και για το δικό μας καλό (θα ήταν απογοητευτικό να αποτύχει ολόκληρη η προσπάθεια αναδάσωσης από μια παράμετρο η οποία έιχε παραβλευθεί τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε προβλευθεί!...

Για τον κέδρο της Κύπρου,
αν ποτέ κάνεις μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη, κάνε μια βόλτα στην κεντρική είσοδο της παλιά φιλοσοφικής σχολής και εκεί θα βρεις δύο κέδρους να δεσπόζουν...
ο ένας είναι κυπριακός, ο άλλος είναι...atlantica ή deodara... δε θυμάμαι...

Και οι δύο από όσο θυμάμαι έχουν αρκετή καλή καρποφορία, αν και από όσο θυμάμαι οι κώνοι είναι αρκετά ψηλά...
όπως και να έχει... μια προσπάθεια αξίζει...
Ο κυπριακός κέδρος είναι αυτός με τις πολύ μικρές βελόνες οπότε θα τον ξεχωρίσεις σχετικά εύκολα από το άλλο είδος που είναι εκεί...

αν πάλι δεν μπορείς να πας ο ίδιος...όλο και κάποιον φίλο θα έχεις που σπουδάζει εκεί...
στείλε εκείνον και σου στέλνει του σπόρους με το ταχυδρομείο!...

Να προσέχει μόνο να μη σου στείλει κάνα σπόρο από τα πεύκα εκεί γύρω!!!!!!!!
 Σαρκασμός Χαμόγελο Κλείσιμο ματιού

...
και είπαμε...
δε θέλουμε απογοητεύσεις εδώ...
ακόμη και αυτή η ζύμωση εδώ μέσα καλή είναι!
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
Thanassis79
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



« Απάντηση #24 στις: Φεβρουάριος 07, 2008, 11:45:36 μμ »

Φώτη έχεις δίκιο, κι εγώ το πιστεύω ότι η ζύμωση αυτή είναι ό,τι καλλίτερο. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, και το οικολόγιο ξεκίνησε από μια λάθος ιδέα (να αναδασώσουμε την Πάρνηθα) για να γίνει ό,τι είναι σήμερα, χάρη στο λόγο και τον αντίλογο (εδώ θα ήθελα να πω πολλά για το ρόλο της άμεσης δημοκρατίας, αλλά τούτο είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο  Χαμόγελο). Και η "απογοήτευση" εδώ δε σημαίνει αιτία εγκατάλειψης, αλλά επανεξέτασης και προσαρμογής.
Και προχωρούμε  Άνεση.

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες κέδρου, και είπαμε, όταν βρω χρόνο θα ετοιμάσω αφιέρωμα!
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1] 2 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: