Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

 
Σύνθετη αναζήτηση

14674 μηνύματα σε 1306 θέματα- από 568 μέλη - Τελευταίο μέλος: nick
Oikologio ForumΠεριβάλλονΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Συντονιστής: angie)ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σελίδες: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Κάτω
Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  (Αναγνώστηκε 8237 φορές)
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #125 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 06:18:16 μμ »

Το παρακάτω μηνυμα έχει μονο χιουμοριστικο χαρακτήρα:

Ναι, νομιζω οτι στην Ελβετία τα πραγματα ειναι προφανή. Λενε ΝΑΙ στην κατασκευη νεων πυρηνικων σταθμών επειδή έχουν και πυρηνικα καταφύγια σε κάθε σπίτι να κρυφτούνε αν γινει έκρηξη!

Τελικα αυτος ο λαος το μονο εξυπνο που κανει, ειναι οτι δεν αφήνει τις γυναικες να ψηφιζουν .....
Καταγράφηκε
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #126 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 06:45:18 μμ »

Σοβαρά τώρα,

Αν βλεπουμε κάποιους λαούς με παροιμοιώδη μεθοδολογία και προσοχή στην λεπτομέροια, με το προτυπο κοινωνικού κράτους, με σεβασμό στον πολίτη, με την μεγιστη οικολογική ευαισθησία , με πολυ μεγάλο οικονομικό πλούτο και χωρίς προφανής εχθρούς, με ελάχιστη εξαρτηση απο ξένους....και επιλεγουν την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ισχύος, τότε πρεπει να μας προβληματίσει το γιατί πολυ περισσοτερο απο το επιπεδο του .....'τους πιασανε κουτόφραγκους'.

Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #127 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 09:11:47 μμ »

χαριτωμενο Σαρκασμός,αλλα αστοχο!δε χρειαζεται να παραμονευουμε στη γωνια και να πιανομαστε απο μια λεξη για να πουμε τα δικα μας...με το προσχημα του χιουμορ!!
    !το οτι εφτιαξαν αυτα τα καταφυγια κατι λεει ,μπορει  για ασφαλεια σε ενδεχομενο πυρηνικο πολεμο!Δεν ειπε κανεις οτι αυτος ειναι ενας προφανης λογος να κατασκευασεις ενα πυρηνικο εργοστασιο,αυτο που καταλαβαινει κανεις απο αυτο! ειναι οτι ενδεχομενως εχουν μια εξοικειωση με την ιδεα των πυρηνικων.προφανως και οι λογοι ειναι πιο πολυπλοκοι οπως HΔΗ προαναφερα!
Απλα για την ελβετια μου κανει λιγοτερη εντυπωση σε σχεση με αλλες χωρες ας πουμε!  Σαρκασμός


Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #128 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 10:12:55 μμ »

ασε που στην ελβετια ειναι και το κεντρο πυρηνικων ερευνων!(CERN) ξερεις ποση ενεργεια καταναλωνει ετησιως?Απορίααπο που θα την παρει???να ενας λογος που  μπορει να στρεφονται προς τα πυρηνικα.εχουν και την τεχνογνωσια,εχουν και τις σχετικες μελετες για διαχειρηση των αποβλητων,ολα τα εχουν!!και προσεχως
 και απεξαρτηση απο το πετρελαιο...για τα υπολοιπα για πες την αποψη σου!!! Άνεση
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #129 στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 11:16:25 μμ »

Μπα, το CERN δεν καταναλωνει τετοια ενεργεια ώστε να θελει δικο του εργοστασιο...

Τωρα, τα καταφυγια τα φτιαξανε επειδη ειναι προβλεπτικοί σαν λαός ακόμα και για το worst case senario ενος πυρηνικου πολέμου και επειδη ειναι και πλουσιοι.
Ξερεις σε ποσες βίλλες στην Ελλάδα υπάρχουν πυρηνικά καταφύγια ? Σε πολλες !!!. Κοινο γνωρισμα όλων οι ιδιοκτητες με λεφτα Χαμόγελο

Η αποψη μου γιατι αυτοι οι λαοί χρησιμοποιούνε πυρηνικα και αυξάνουνε και την ισχύ τους ?

Εχουν πολυ μεγάλη εξοικοίωση με την τεχνολογία, έχουν δικές τους τεχνικές και επιστημονικές δυνάμεις (απο τις κορυφαιες στον κόσμο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας) και απλά όταν πανε στις επιτροπές την τεχνική μελέτη ενός πυρηνικού σταθμοί για έγκριση, ξερουν και οι ελεγκτες και οι ελεγχόμενοι οτι δεν ειναι αμφότεροι απατεωνες που πανε να κλέψουνε την ψωροκωσταινα, αλλά επιστημονες που κανουνε μια δουλεια με υπευθυνότητα και σωστά.

Ξερουνε πως και το αεροπλάνο πετάει στον αέρα, αλλά δεν παυει να ειναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο αν τηρείς προσεκτικά καποιες προδιαγραφές.

Ξερεις οτι σε αυτές τις χωρες (και αρκετες αλλες Ευρωπαικές) δεν χρειάζεσαι εγκριση απο την πολεοδομία για να κτισεις ενα σπίτι ?
Θεωρείται αυτονοητο ότι ο μηχανικος και ο ιδιοκτητης θα εχουν μελετησει τους νομους και θα κτισουνε συμφωνα με τους κανονισμους.  Δεν χρειάζεται να πανε τα σχεδια για έγκριση πουθενά.  Κανεις δεν κτιζει παράνομα τίποτα.



Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #130 στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 12:56:13 μμ »

δε θελει το cern αποκλειστικα δικο του εργοστασιο βρε Γλώσσα!!Αλλα η ενεργεια που καταναλωνεται στο cern ειναι οση περιπου  καταναλωνεται στη γειτονικη του γενευη.(ΤΟ CERN απασχολει γυρω στους 3000 ανθρωπους,ενω η γενευη κατοικειται απο 186.000 ανθρωπους)..τεσπα!!!

Ειναι παντως οξυμωρο σε τετοια κρατη που εχουν μεχρι και υπουργειο αειφορου αναπτυξης ,να χρησιμοποιουν πυρηνικη ενεργεια...και να την ''βαφτιζουν''  αειφορο πηγη ενεργειας!Η πυρηνικη ενεργεια καθε αλλο παρα αειφορος πηγη ενεργειας ειναι!
Στην Ιαπωνια που εχουν τραγικες  εμπειριες απο τα πυρηνικα,εχουν 52 πυρηνικους αντιδραστηρες!Σαν λαος γενικα,εχει απολυτη πειθαρχια,εχουν την τεχνογνωσια και πολυ αναπτυγμενη τεχνολογια..παρόλα αυτα,μπροστα στο σεισμο του καλοκαιρου,αποδειχθηκα;ν ανεπαρκεις καθοτι ο ενας αντιδραστηρας υπεστη διαρροη και τωρα τρεχουν και δε φτανουν!!Τι να σου κανει η τεχνογνωσια σε αυτες τις περιπτωσεις???ειναι ανεξέλεγκτη η πυρηνικη ενεργεια...!Οταν αποφασιζεις να εγκαταστησεις αντιδραστηρα,αμεσως εχεις ανοιξει παρα πολλα μετωπα!!

Το αλλο που βλεπω τωρα,ειναι οτι διαφορες εταιριες της γαλλιας και οχι μονο,ενδιαφερονται για εγκαταστασεις αντιδραστηρων σε χωρες υπο αναπτυξη(?) οπως η τουρκια,η αλβανια,η ρουμανια κλπ..Και αυτο θα επρεπε να μας προβληματιζει!!Πως θα εξασφαλιιστει η ασφαλεια ενος αντιδραστηρα σε περιοχες σεισμογενεις,ή οικονομικα και πολιτικα ασταθεις??Με τι κριτηρια αποβλεπουν σε τετοιες επενδσυσεις και κατω απο ποιες προυποθεσεις??



Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #131 στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 02:39:06 μμ »

Δεν νομιζω οτι εχουν τραγικες εμπειρίες στην Ιαπωνία, ούτε και θελουνε να σταματησουνε κανενα εργοστάσιο, ούτε έγινε και καμμία καταστροφή.
Μια χαρα μαλλον τα πηγανε με τον σεισμό παρά τα 50 εργοστασια. (Οχι 1 και 2 ....αλλα 50 πυρηνικα εργοστάσια).

Φυσικα καταλαβαινουνε οτι αν ειχανε αντιστοιχα 50 εργοστασια να καινε καρβουνο ή πετρέλαιο ήδη θα ειχε πεθανει αρκετός κόσμος απο εργατικά ατυχήματα, καρκίνους λόγω μικροσωματιδίων κλπ κλπ.  Σκεψου 50 εργοστασια να καινε καρβουνο τι περιβαλλοντικό προβλημα δημιουργούν.

Γιατί οι Γαλλοι κανουνε και εργοστασια εκτος Γαλλίας τωρα ?  Μα αν καλυπτεις ήδη το 85% απο πυρηνικά, δεν εχεις αναγκη από άλλα στον τόπο σου.
Ασε που λες στον πελάτη, 'κοιτα φιλε, εγω διπλά σε πυρηνικο κοιμαμαι και εγω και τα παιδια μου και όλη μου η χωρα. Εγω το εμπιστευομαι. Αν με πληρωσεις και θες σου φτιαχνω ενα ακόμα.'

Τωρα τι εγγυήσεις υπάρχουν οτι στην Αλβανία ή Τουρκία δεν θα μπει και το 'τοπικό χρωμα' στην όλη διαδικασία, δεν εχω ιδεα. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθολου η ιδεα, αλλά δεν ξερω και τι διεθνείς εγγυήσεις υπαρχουν.
Πιθανολογώ οτι θα υπάρχουν και το εργοστασιο θα ειναι του στυλ ' σας το τρεχουμε με το κλειδι στο χερι, αρκει να μην αγγιζετε εσεις τιποτα'.
Οπως και στις περισσοτερες περιπλοκες μηχανές/διαδικασιες δηλαδη.
Να μεινω διπλα ? Οχι με τιποτα.


Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #132 στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 03:04:25 μμ »

 Προσωπικά δεν νομίζω ότι η Ιαπωνία τα πήγε και τόσο καλά,από τη στιγμή που με εναν μέτριο για τα δεδομένα της Ιαπωνίας σεισμό και παρά τα κονδύλια που έχει επενδύσει για  την ασφάλεια του αντιδραστήρα ,γίνεται διαρροή ραδιενεργειας..και δεν εινα ι και η πρωτη φορα,και το 1999 νομιζω ειχε γινει.Παρόλο λοιπόν που η ιαπωνικη κυβερνηση διαβεβαιωνε τους πολιτες της οτι η δοση ραδιενεργειας ειναι σε φυσιολογικα επιπεδα και ακινδυνη(ακουσον ακουσον),ενας νομπελιστας βιολογος ελεγε οτι οποιαδηποτε δοση ραδιενεργειας ειναι υπερβολικα μεγαλη.Αρα λοιπον, η ασφαλεια δεν ειναι μονο μια συναρτηση κοστους...αλλα εξαρταται απο πολοους παραγοντες που δεν ειμαστε σε θεση να προβλεψουμε
 Από την άλλη η Γαλλία δεν μπορεί εύκολα να κάνει ''πισωγύρισμα''...γιατί για να κλείσει ενα εστω πυρηνικο εργοστάσιο θέλει κονδύλια που ανέρχονται στο μισό κόστος κατασκευής ενός νεου πυρηνικου αντιδραστηρα,και εκτός αυτού θα της μείνουν τεράστια πυρηνικά απόβλητα που είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούν να τα διαλύσουν,για να μην πούμε αν θα μπορούν να τα πλησιάσουν!
 Οι εταιριες κατασκευης πυρηνικων αντιδραστηρων δε βρισκονται σε κρατη που φτιαχνουν αντιδραστηρες σε δικο τους εδαφος πλεον,μονο η γαλλια το κανει αυτο...Η γερμανια κοιταει να παρει ενεργεια απο αντιδραστηρες των διπλανων χωρων.
 Το να κλεισεις ενα πυρηνικο εργοστασιο ειναι οικονομοικα ασυμφορο,γι αυτο κοιτανε να μας πεισουν οτι χρειζομαστε την πουρηνικη ενεργεια.Πολλοι ατιδραστηρες ειναι ηδη παλαιοι αρκετα,οποτε τι μενει στις εταιριες να κανουν??
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #133 στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 03:36:24 μμ »

Μπα μην το λες οτι δεν έχουν τι αλλο να κάνουν.

Για παράδειγμα τα Σουηδικά εργοστασια ειναι κρατικά. Και η εταιρία, τρεχει και ολα τα οικολογικά προγράμματα της Σουδίας και ενα σωρό ακόμα χωρών.
Ταυτόχρονα αυξάνει και την ισχύ στα πυρηνικα τους σχεδόν με το ισοδύναμο ενός σταθμού ακόμα.

Αρα λοιπον για το Σουηδικό δημόσιο λεμε.

Να σου πω, εχω την εντυπωση οτι εξαντλήσαμε το θεμα.

Δεν πιανουμε τιποτα αλλο ? Πχ τα φωτοβολταικα ?
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #134 στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 04:35:38 μμ »

καλα...ναι,ας πουμε γενικα για τα νεα απο τις απε.
παρακατω ενα αρθρο για μια νεα (εν δυναμει) πηγη ενεργειας

νέα πηγή εναλλακτικής ενέργειας;
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007 14:04  [Σχόλια: 12, Hits: 1]

Ένας νέος τρόπος για τη μετατροπή της θερμότητας σε ηχητικά κύματα –και μετά σε ηλεκτρισμό- μπορεί να είναι το επόμενο βήμα προς μία πρακτική νέα πηγή εναλλακτικής ενέργειας.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι μπορούν να μετατρέψουν τη θερμότητα σε ήχο χρησιμοποιώντας απλές συσκευές που αποκαλούνται ακουστικές μηχανές θερμότητας. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα σκοπεύει να παρουσιάσει βελτιωμένες και μικρότερες συσκευές  που μετατρέπουν τον ήχο σε εφαρμόσιμο ηλεκτρισμό. Εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, η καινοτομία θα ανοίξει την πόρτα για υπερ-αποδοτικά εργοστάσια ενέργειας, αυτοκίνητα και υπολογιστές, καθώς και μια νέα γενιά φωτοηλεκτρικών κυττάρων.

 

Οι ακουστικές μηχανές θερμότητας συνήθως χρησιμοποιούν ένα χάλκινο ανόδιο που διοχετεύει θερμότητα σε υαλοβάμβακα, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα. Η κίνηση του ζεστού αέρα παράγει ένα ηχητικό κύμα μίας συχνότητας, σαν τον ήχο του φλάουτου. Το ηχητικό κύμα δονεί ένα πιεζοηλεκτρικό ηλεκτρόδιο, παράγοντας τάση.

 

Οι περισσότερες μηχανές αυτού του είδους είναι είτε πολύ μεγάλες είτε μη αποδοτικές, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους σε υπολογιστές ή άλλες μικρές εφαρμογές. Για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους, ο Orest Symko και η ερευνητική του ομάδα κατασκεύασαν μικρότερες μηχανές, των οποίων το μήκος κυμαίνεται από 11 έως 18 εκατοστά. Με αποδοτικότητα 40%, οι μηχανές ανταγωνίζονται τις μηχανές βενζίνης και ντίζελ στη μετατροπή ενέργειας.

 

Ωστόσο, οι ανακαλύψεις της ομάδας έγιναν δεκτές από κάποιους με σκεπτικισμό. «Συνειδητοποιώ ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενέργεια είναι πραγματικά σημαντικό αυτή την εποχή», λέει ο Scott Backhaus που μελετά θερμοακουστική στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos. «Αλλά εργαζόμαστε σε κάποιες εφαρμογές για μηχανές ντίζελ και μπορώ να σας πω ότι ούτε καν πλησιάζουμε 40% αποδοτικότητα. Είμαι σκεπτικός».

 

Οι ερευνητές από τη Γιούτα έχουν ακόμη κατασκευάσει τις μικρότερες ακουστικές μηχανές θερμότητας που με μήκος μόλις 1,8 χιλιοστά μπορούν να παράγουν 1 βατ ανά κυβικό εκατοστό, όταν τοποθετούνται μαζί. Ο Symko εικάζει ότι αυτές οι συστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τα «κύτταρα» σε ένα νέο τύπο ηλιακού ταμπλό.

 

Εντός του χρόνου, σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις συσκευές σε μία στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ. «Φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μία διάταξη», λέει, προσθέτοντας ότι ελπίζει να αρχίζει μαζική παραγωγή των μικροσκοπικών συσκευών μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Αν όλα πάνε καλά, μπορούν να τοποθετηθούν σε εργοστάσια ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα. Η ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την Παρασκευή.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=366907
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #135 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 09:05:15 μμ »

Μπα, το CERN δεν καταναλωνει τετοια ενεργεια ώστε να θελει δικο του εργοστασιο...

Τωρα, τα καταφυγια τα φτιαξανε επειδη ειναι προβλεπτικοί σαν λαός ακόμα και για το worst case senario ενος πυρηνικου πολέμου και επειδη ειναι και πλουσιοι.
Ξερεις σε ποσες βίλλες στην Ελλάδα υπάρχουν πυρηνικά καταφύγια ? Σε πολλες !!!. Κοινο γνωρισμα όλων οι ιδιοκτητες με λεφτα Χαμόγελο

Η αποψη μου γιατι αυτοι οι λαοί χρησιμοποιούνε πυρηνικα και αυξάνουνε και την ισχύ τους ?

Εχουν πολυ μεγάλη εξοικοίωση με την τεχνολογία, έχουν δικές τους τεχνικές και επιστημονικές δυνάμεις (απο τις κορυφαιες στον κόσμο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας) και απλά όταν πανε στις επιτροπές την τεχνική μελέτη ενός πυρηνικού σταθμοί για έγκριση, ξερουν και οι ελεγκτες και οι ελεγχόμενοι οτι δεν ειναι αμφότεροι απατεωνες που πανε να κλέψουνε την ψωροκωσταινα, αλλά επιστημονες που κανουνε μια δουλεια με υπευθυνότητα και σωστά.

Ξερουνε πως και το αεροπλάνο πετάει στον αέρα, αλλά δεν παυει να ειναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο αν τηρείς προσεκτικά καποιες προδιαγραφές.

Ξερεις οτι σε αυτές τις χωρες (και αρκετες αλλες Ευρωπαικές) δεν χρειάζεσαι εγκριση απο την πολεοδομία για να κτισεις ενα σπίτι ?
Θεωρείται αυτονοητο ότι ο μηχανικος και ο ιδιοκτητης θα εχουν μελετησει τους νομους και θα κτισουνε συμφωνα με τους κανονισμους.  Δεν χρειάζεται να πανε τα σχεδια για έγκριση πουθενά.  Κανεις δεν κτιζει παράνομα τίποτα.


να από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην Ελβετία είναι να παραμείνουν ανεξάρτητοι ως κράτος.
Αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από διάφορα προϊόντα βαριάς βιομηχανίας (πχ δεν έχουν δική τους αυτοκινητοβιομηχανία) και ΒΑΣΙΚΟ, εξαρτώνται από τις γειτονικές χώρες για την παραγωγή ενέργειας, καθώς αγοράζουν μεγάλο μέρος αυτής από τους γείτονες.

Ζήτημα λοιπόν για του Ελβετούς, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σπίτι τους...
Αφού η βαριά τους βιομηχανία είναι ο τουρισμός (κάνω ότι ξεχνώ τις offshore εταιρίες και τις τράπεζες...) δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πηγές ενέργειας (άνθρακας, εκτεταμένα αιολικά πάρκα κτλ) που θα προκαλέσουν σημαντική υποβάθμιση στην αισθητική του τοπίου, στρέφονται σε πιο φιλικές-παραγωγικές μορφές ενέργειας, όπως είναι η πυρηνική.

σον αφορα τα καταφύγια, είχα την τύχη να ζήσω για μια περίοδο σε ένα σπίτι που είχε πυρηνικό καταφύγιο.
Το θέμα είναι τελείως ψυχολογικό, αφου προβλέπονται προμήθειες για μερικές βδομάδες μόνο...
Σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος, οι συνέπειες θα εξακολουθούν να υπάρχυν για μγαύτερο διάστημα.
άρα άτοπη η "προστασία"...Καθαρά ψυχολογικό το θέμα...

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ναι, μπορεί να παράγει μεγάλα ποσά άμεσης θερμότητας, αλλά το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη σεν οφείλεται στη ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ που παράγεται.
Οφείλεται στην μεγάλη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει τέτοια...

Όσο για τα ατυχήματα...
εντάξει θέλει προσοχή.
υπάρχει όμως η τεχνολογία να περιοριστούν οι συνέπειες τέτοιων ατυχημάτων.
Ο παράγοντας "ανθρώπινο λάθος" δεν μπορεί να περιοριστεί, αλλά αυτός ο παράγοντας υποβόσκει σε πολές άλλες δραστηριότητς οι οποίες μπορεί να έχουν εξίσου καταστροφικές συνέπειες προς στο περιβάλλον...
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #136 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 09:32:09 μμ »

http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=51&topic=286.0#lastPost

στην Ελβετία πραγματοποιούνται πειράματα για τα θέματα ενέργειας με μεγάλη επιτυχία από το 1972 και δώθε, η τεχνογνωσία υπάρχει για εντελώς ανέξοδη ενέργεια στις επιστημονικές κοινότητες παιδιά δεκαετίες τώρα, ο τρόπος οικονομικής εκμετάλλευσης δεν εχει βρεθεί μια και δεν χρειάζονται πολλά συμπράγκαλα για να παραχθεί ενέργεια όπως φαινεται ... ασχέτως αν μαχονται οι επιστήμονες για τα μάτια του κόσμου, με τους νόμους της θερμοδυναμικής κλπ κλπ,...
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #137 στις: Δεκέμβριος 09, 2007, 11:56:10 μμ »

Καθε δραστηριοτητα εχει ενα δεικτη επικινδυνοτητας!!Πολλα πραγματα μπορουν να αποβουν καταστροφικα, απο ολες μοναδες παραγωγης ενεργειας,κανενα ομως δεν προκαλει τετοιας εκτασης προβληματα οσο ενα ενδεχομενο πυρηνικο ατυχημα,(μια διαρροη,ενα κακο φιλτρο,τα αποβλητα,τα τοξικα αερια,μια υπερθερμανση αντιδραστηρα,η καταστροφη του τοπικου οικοσυστηματος λογω υπερθερμανσης η οποια  επηρρεαζει και τα διπλανα οικοσυστηματα και τα μικροκλιματα της ευρυτερης περιοχης και πολλα ακομα)!

Η τεχνολογια των πυρηνικων αντιδραστηρων με τη μεθοδο της σχασης,δεν εχει πλεον να προσφερει κατι καινουριο...Υπαρχει η τεχνογνωσια αλλα δεν επαρκει για να προσφερει ασφαλεια.Δεν βγαζω ''σκαρτη'' την ραδιενεργεια γενικα,εχει προσφερει πολλα πραγματα στην ιατρικη,την ραδιοχρονολογηση και λοιπα.Ομως, οι αντιδραστηρες οσο εξελιγμενοι και αν ειναι,δεν εχουν ιδιαιτερες διαφορες απο τους παλιους αντιδραστηρες ετσι ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι ειναι πλεον ασφαλεις.
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #138 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 12:18:45 μμ »

Αν υπήρχε η τεχνογνωσία για παραγωγη ενέργειας,  σε αντίθεση με τους θερμοδυναμικούς νόμους ή για 'ανέξοδη' ενέργεια, δεν θα ειχε βρεθεί έστω και ένας να φτιάξει κατι πρακτικότερα για να βγαζει ενέργεια για το σπιτι του ?

Η να πουλησει την τεχνογνωσία σε κάποιον που θα έχει λεφτά να το υλοποιήσει ?

Καποιον ίσως Βορειοκορεάτη ? Καποιον απο Κινα ?

Δεν ειναι λιγο περιίεργο που δεν υπάρχει καμμία πρακτικη υλοποίηση από όλους αυτούς που λενε οτι βρηκανε λαθος στους νομους της θερμοδυναμικής ?



http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=51&topic=286.0#lastPost

στην Ελβετία πραγματοποιούνται πειράματα για τα θέματα ενέργειας με μεγάλη επιτυχία από το 1972 και δώθε, η τεχνογνωσία υπάρχει για εντελώς ανέξοδη ενέργεια στις επιστημονικές κοινότητες παιδιά δεκαετίες τώρα, ο τρόπος οικονομικής εκμετάλλευσης δεν εχει βρεθεί μια και δεν χρειάζονται πολλά συμπράγκαλα για να παραχθεί ενέργεια όπως φαινεται ... ασχέτως αν μαχονται οι επιστήμονες για τα μάτια του κόσμου, με τους νόμους της θερμοδυναμικής κλπ κλπ,...
Καταγράφηκε
paraxeno
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #139 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 01:00:53 μμ »

υπάρχει πρακτική υλοποίηση από παλιά, ειχα διαβάσει άρθρα σχετικά πριν καμμια δεκαριά χρόνια, ψαχνω να βρω τα περιοδικά που τα εχω να σας τα μεταφέρω... απλά δεν δημοσιεύονται επίσημα τα αποτελέσματα και δεν διαφημίζονται οι πρακτικές εφαρμογές για ευνόητους λόγους
Καταγράφηκε

"Εντροπίας Εγκώμιον"
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #140 στις: Δεκέμβριος 10, 2007, 01:39:52 μμ »

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο,  ΑΝ δεχθουμε οτι υπαρχει υλοποίηση, η οποια κιόλας έτυχε να δημοσιευτεί έστω και 1 φορά,  γιατι σημερα δεν εχει προχωρησει ως μια νεα επανασταση του ηλεκτρισμου ή του ατμού ή της ατομικής ενέργειας ?

Και να δεχτω την θεωρια της συνομωσια σε αρχικο επιπεδο. Αλλα σε βαθος χρονου και με δημοσιευμένη θεωρία ?

υπάρχει πρακτική υλοποίηση από παλιά, ειχα διαβάσει άρθρα σχετικά πριν καμμια δεκαριά χρόνια, ψαχνω να βρω τα περιοδικά που τα εχω να σας τα μεταφέρω... απλά δεν δημοσιεύονται επίσημα τα αποτελέσματα και δεν διαφημίζονται οι πρακτικές εφαρμογές για ευνόητους λόγους
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #141 στις: Δεκέμβριος 12, 2007, 01:25:27 μμ »

μια ιδεα για ηλιακο σταθμο απο γερμανους επιστημονες: o πυργος ενεργειας.

http://www.physics4u.gr/articles/2002/enviromission.html


Η Ηλιακή τεχνολογία Πύργων δεν είναι απλά ηλιακή ενέργεια. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί την ακτινοβολία του ήλιου για να θερμάνει μια τεράστια ποσότητα του αέρα η οποία αναγκάζεται τότε, χάρις στους νόμους της φυσικής (γνωρίζουμε ότι ο θερμός αέρας ανυψώνεται), να κινηθεί ως καυτός άνεμος μέσω μεγάλων στροβίλων, ώστε να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια. Ένας ηλιακός θερμικός σταθμός ισχύος, που χρησιμοποιεί την Ηλιακή τεχνολογία Πύργων, θα δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που θα προκαλεί μια συνεχή ροή καυτού αέρα μέσω των στροβίλων του για να παραγάγει την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο σταθμός ισχύος, που είναι σχεδιασμένος από Γερμανούς, θα μοιάζει σαν ένα τεράστιο θερμοκήπιο, που θα παγιδεύει τον αέρα μέσα του θερμαίνοντάς τον.  Έπειτα θα υπάρχει στο κέντρο του ένας πολύ ψηλός Πύργος, όπου θα διοχετευθεί ο θερμός αέρας στον ουρανό, σαν καμινάδα.

Η ακτινοβολία του ήλιου θα συλλέγεται και θα παγιδεύεται κάτω από έναν διαφανή θόλο (το θερμοκήπιο που λέγαμε), δημιουργώντας μια τεράστια  πίεση στον αέρα, που θα έχει μια θερμοκρασία περίπου 35°C μεγαλύτερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χάρις στους νόμους της φυσικής ο αέρας θα κινηθεί με ταχύτητα 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο προς τον κρύο αέρα στην κορυφή του Πύργου, που θα βρίσκεται στο κέντρο του θόλου. Η ισχυρή ανοδική δύναμη θα αναγκάσει τον αέρα να περάσει μέσω μεγάλων στροβίλων, που θα είναι τοποθετημένοι στην βάση του Πύργου. Η μετακίνηση του καυτού αέρα μέσω των στροβίλων θα παραγάγει μέχρι και 200MW καθαρής ενέργειας, ελεύθερης από εκπομπή καυσαερίων. Η ενέργεια αυτή θα είναι αρκετή για 200.000 σπίτια.

Ο ηλιακός θερμικός σταθμός ισχύος θα αποτελείται από τρία τμήματα: τον ηλιακό συλλέκτη, τον ηλιακό Πύργο και τους στροβίλους. Ο μεγάλος ηλιακός συλλέκτης θα κατασκευαστεί από ένα διαφανές υλικό με βελτιωμένες ιδιότητες ως προς την θέρμανση. Ο πύργος θα κατασκευαστεί από ένα ενισχυμένο σκυρόδεμα και θα έχει ύψος 1000 μέτρων. Οι δε μεγάλης κλίμακας στρόβιλοι θα φτιαχτούν  από ελαφριά κράματα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αεροσκαφών.

Ο ηλιακός θερμικός σταθμός ισχύος θα παραγάγει ενέργεια και στις 24 ώρες μιας ημέρας. Ο σταθμός ισχύος θα είναι  αποδοτικότερος βέβαια στις θερμές ημέρες όταν η ενέργεια θα είναι περισσότερο αναγκαία. Χάρις στο καινοτόμο σχέδιο του θα είναι ικανό να αποθηκεύει θερμότητα την ημέρα και να συνεχίζει να παράγει ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του Ηλιακού Πύργου το κάνει εμπορικά βιώσιμο και του δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλες τις άλλες μορφές παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Μετά από μια εκτενή αναζήτηση, ο σταθμός θα κτιστεί στην περιοχή Wentworth Shire στην Αυστραλία, κοντά στην Βικτώρια. Ο τρόπος κατασκευής του έχει δοκιμασθεί στην Ισπανία, το 1982, όταν κατασκευάστηκε ένας Ηλιακός Πύργος ισχύος 50kW. Τα δεδομένα από αυτόν τον πρώτο Πύργο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτού του Πύργου των 200MW.

Ο Πύργος της ενέργειας, που έχει ύψος 1000 μέτρων, θα κοστίσει 35 εκατομμύρια δολάρια και είκοσι χρόνων ερευνητικής εργασίας. Για περισσότερο όμως από 100 χρόνια θα είναι ικανός να προσφέρει φθηνή και αποδοτική ηλεκτρική ενέργεια. Η δε τιμή ανά κιλοβατώρα θα είναι η μέση τιμή που προσφέρεται από τις εταιρείες ηλεκτρισμού συν μια μικρή επιβάρυνση λόγω της καθαρής ενέργειας που προσφέρει.

Η πρόσθετη τιμή συμβολίζει τον θετικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μια καθαρή μορφή ενέργειας. Αντιθέτως η "φθηνή" ενέργεια από το πετρέλαιο δεν είναι και τόσο φθηνή όσο νομίζουμε. Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει στο περιβάλλον την κάνουν τελικά πολύ ακριβή. Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας και η ποιότητα του αέρα είναι αυτά που κυριαρχούν στην αναζήτηση και εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #142 στις: Δεκέμβριος 17, 2007, 02:02:54 μμ »

Ωραια...και τωρα τι? Τελικα τι ειναι σωστο και τι επιβλαβες μακροπροθεσμα? Και τι επιλογες εχουμε που να ειναι βιωσιμες και ρεαλιστικες?
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #143 στις: Δεκέμβριος 17, 2007, 11:17:54 μμ »

Παράθεση
Στην Ελλάδα το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι συχνά στα όρια του.


Στην ουσία αυτό που στην Ελλάδα και όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο βρίσκεται στα όρια του δεν είναι το σύστημα παραγωγής αλλά το όλο σύστημα ξέφρενης κατανάλωσης δηλαδή αλόγιστης κατασπατάλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ είναι ο πρώτος ρυπαντής στη χώρα με σταθμούς όπως της Πτολεμαίδας και της Μεγαλόπολης, τα ποτάμια γεμίσαν από υδροηλεκτρικά και ιδιώτες με άδειες από τη ΡΑΕ ετοιμάζονται να φτιαξουν φράγματα ακόμη και στο πιο μικρό ποταμάκι, τα βουνά θα γεμίσουν με μεταλλικά δάση από ανεμογενήτριες και στο τέλος θα φέρουν και πυρηνικές μονάδες ...και τότε ακόμη "το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και πάλι στα όρια του".
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Fotis
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


Έτσι, να μη ξεχνιόμαστε...


« Απάντηση #144 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 03:10:41 πμ »

θα συμφωνήσω με τον parnis πως το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά μας ως καταναλωτές (ατομικοί, επιχειρησιακοί κοκ)
όπως είμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής για την κάλυψη των υπέρογκων αναγκών που έχουμε δημιουργήσει.
Επειδή δεν πιστέυω ότι η νοοτροπία μας μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να παρθούν αυτά τα "ημίμετρα" για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας μο όσο το δυνατόν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο.
Τί να διαλέξουμε;
Την πυρηνική ενέργεια που ελοχεύει κινδύνου και επιβλαβή κατάλοιπα που χρειάζονται ειδική μεταχείριση;
Την ηλιακή που είναι ακόμη ακριβή;
την υδροηλεκτρική που απαιτεί μεγάλα τεχνικά έργα σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές όπως είναι τα ποτάμια;
την αιολική που προκαλή έντονη αισθητική αλλοίωση στο περιβάλλον;

Δύσκολη η επιλογή και πρέπει να συνοδεύεται και από σωστό χωροταξικό σχεδιασμό ώστε να μειωθούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά.

Και πάλι όμως όλες αυτές οι επιλογές ανοίγουν "κερκόπορτες" για τη δημιοργία άλλοθι του τύπου:
-αφού παράγω "οικολογική ενέργεια" μπορώ να καταναλώσω ακόμη περισσότερο
δημιουργώντας εναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο!...

Όποια λοιπόν κι αν είναι η τελική επιλογή πρέπει να συνοδευτεί από την καλλιέργεια παιδείας ώστε να μειωθούν όλες οι πλαστές ανάγκες (υπερ)κατανάλωσης.
Καταγράφηκε

Χαρά,
στου ιερού βουνού τη μοναξιά,
στον καθαρό αέρα,
ν' ανηφορίζεις μοναχός
μ' ένα δαφνόφυλλο στα δόντια
(Ν. Καζαντζάκης)
gripan
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος


« Απάντηση #145 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 11:06:34 πμ »

Θα έβλεπα σαν λύση μόνο να παρθούν υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. (από την στιγμή που επιβαρύνει όχι απλά τον καταναλωτή, αλλά και πολύπλευρα το δημόσιο σύνολο)

Με το ίδιο σκεπτικό που παιρνονται υποχρεωτικά μέτρα κατά του καπνισματος σε δημόσιους χώρους. (σε πιο πολιτισμένες χώρες βέβαια)
Καταγράφηκε
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #146 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 01:03:51 μμ »

Παιδεια και καλλιεργεια οικολογικης συνειδησης κυριως στους νεους πρεπει να υπαρξει.Ομως αυτο ειναι κατι που μπορει να επιτευχθει μακροπροθεσμα.Ακομα και αν υπαρξουν εκστρατειες ενημερωσης απο τωρα,τα αποτελεσματα θα αργησουν να φανουν.Εως τότε ομως?
Η υπερκαταναλωση ενεργειας ειναι μεγαλο προβλημα...ομως σε καθε χωρα παρατηρειται υπεκαταναλωση ενεργειας σε διαφορετικους τομεις(βιομηχανιες,σπιτια,μεταφορες κλπ)Στην Ελλαδα το μεγαλυτερο προβλημα  ειναι οι μεταφορες!Απο εκει πηγαζουν και οι περισσοτεροι ρυποι,και αυτος ο τομεας ειναι που καταναλωνει περισσοτερη ενεργεια και εξαρταται σχεδον αποκλειστικα απο το πετρελαιο.Ενδεχομενως λοιπον,για να εχουμε πιο αμεσα αποτελεσματα,θα πρεπει να βελτιωθουν οι συγκοινωνιες ακομα περισσοτερο,ωστε να εξυπηρετουν πιο πολυ κοσμο και να ξεκινησει μια προσπαθεια ενημερωσης απο εκει.Αν καταλαβουν ποσο πολυ επιβαρυνουν οι μεταφορες στην Ελλαδα,ισως αρχισουν απο εκει να σκεφτονται πιο (οικο)λογικα και  να εφαρμοσουν μεθοδους εξοικονομησης ενεργειας και στα σπιτια τους αργοτερα,η στους χωρους εργασιας και οπου αλλου μπορουν.

Παραλληλα με αυτα,θα πρεπει να υπαρξουν και κινητρα να στραφει ο κοσμος προς τις απε,αρχικα σε τοπικο επιπεδο(που δε δημιουργει και ιδιαιτερη επιβαρυνση στο περιβαλλον) !Δηλαδη,οι αγροτες να μπορουν να βαλλουν αντι για τις συμβατικες,ενεργειακες καλλιεργειες,να μπορουν να εκματαλλευτον τη βιομαζα,τη γεωθερμια για να θερμανουν θερμοκηπια ,να υπαρξουν κινητρα περισσοτερα και για τα φωτοβολταικα σε ιδιοτες-οχι μονο σε επιχειρηματιες και πολλα πολλα αλλα.

Ξεκινοντας απο τον τομεα των μεταφορων,λοιπον,που δημιουργει το μεγαλυτερο προβλημα σημερα και δινοντας κινητρα για τις απε,θα μπορουσαν να ευαισθητοποιηθουν περισσοτεροι ακομα ανθρωποι,και σιγα σιγα να περασουμε και στις βιομηχανιες και τα νοικοκυρια που ειναι οι αμεσως επομενοι τομεις στους οποιους παρατηρειται υπερκαταναλωση ενεργειας.Αυτα κατα τη γνωμη μου ,θα ηταν μια καλη αρχη!
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
BUTTERFLY
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #147 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 03:02:16 μμ »

Ναι και θα αφησει ο Ελληναρας το αμαξι του , που το εχει χρυσοπληρωσει το εχει "αναβαθμισει' και το φυλαει σαν κορη οφθαλμου και σαν γυναικομαγνητη και θα παρει το "μπαναλ" λεωφορειο! Χαχαχα!

Παιδεια και αλλαγη νοοτροπιας θελει, κατα προτιμηση μεταμοσχευση εγκεφαλου για πιο αμεσα αποτελεσματα!
Καταγράφηκε

Χριστινα
"Η δυναμη σου πελαγος κι η θεληση μου βραχος"
Parnis1413
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος



WWW
« Απάντηση #148 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 04:09:40 μμ »

Παράθεση
κατα προτιμηση μεταμοσχευση εγκεφαλου για πιο αμεσα αποτελεσματα!

δυστυχώς είναι αδύνατον, δεν υπάρχει στοκ!  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
angie
Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος



« Απάντηση #149 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 07:58:13 μμ »

 Σαρκασμός Μεγάλο χαμόγελο η μεταμοσχευση εγκεφαλου θα ηταν το ιδανικο ......αλλα οπως λεει και ο παρνις..δεν υπαρχει στοκ  Μεγάλο χαμόγελο..!!Οπότε ,μιας και δεν αφηνει ο ελληναρας το φτιαγμενο αμαξι του να παρουμε αλλα μετρα....οχι απλα εναν δακτυλιο οπως γινεται τωρα...γτ απο οτι εχω καταλαβει ο δακτυλιος ηταν η αιτια αντι να εχουμε ενα αμαξι,να παιρνουμε και δευτερο για να κυκλοφορουμε στο κεντρο και τις υπολοιπες μερες  Γλώσσα,ουτε τα διοδια της αττικης οδου αποθαρρυνουν κανεναν.
Το μετρο που εχει εναν σχετικα καλο σχεδιασμο και ειναι μια χαρα,βλεπω οτι το προτιμα πολυς κοσμος....αν αυτος ο σχεδιασμος επεκταθει και στα υπολοιπα μ.μ.μ. κατι μπορει να γινει(ευχομαι)
Καταγράφηκε

Ο νους κινεί την ύλη
Σελίδες: 1 2 3 4 5 [6] 7 |   Πάνω
Εκτύπωση
Μεταπήδηση σε: