Oikologio Forum

Περιβάλλον => Ανακύκλωση => Μήνυμα ξεκίνησε από: kallioph στις Μάρτιος 07, 2008, 07:47:51 μμ



Τίτλος: Ανακύκλωση υλικού υπολογιστών
Αποστολή από: kallioph στις Μάρτιος 07, 2008, 07:47:51 μμ
http://www.asda.gr/g14per/programs/perivallon/anakikl-hw/anakikl-hw.htm

     Η βιομηχανία των υπολογιστών, χωρίς να μολύνει όσο άλλες βιομηχανίες, αποτελεί πλέον έναν υπολογίσιμο παράγοντα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

     Οι υπολογιστές επιβαρύνουν το περιβάλλον με στερεά και τοξικά απόβλητα, που δημιουργούνται σε όλα τα στάδια της ζωής τους, από την παραγωγή των επιμέρους τμημάτων τους έως το τέλος της ζωής τους.

    Ένα σημαντικό ποσοστό της καταναλωμένης ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στη χρήση των υπολογιστών.

    Εργασίες ερευνητικών ομάδων, ανέτρεψαν την εντύπωση ότι η βιομηχανία των υπολογιστών είναι "καθαρή" σε σχέση με άλλες βιομηχανίες, όπως οι χαρτοβιομηχανίες και τα πετροχημικά εργοστάσια.

    Τα απόβλητα της βιομηχανίας υπολογιστών, ειδικά των εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών, μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά.

    Η συμμετοχή στα αστικά απορρίμματα υλικών όπως: μπαταρίες, πλαστικά μέρη, χαρτί, ταινίες και toner εκτυπωτών, οθόνες, μεταχειρισμένοι υπολογιστές και μαγνητικά μέσα, είναι προς το παρόν μικρή, αλλά με αυξητικές τάσεις, καθώς η χρήση των υπολογιστών γενικεύεται.

        * Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κυριεύσει την ζωή μας. Σε λίγα χρόνια κάθε σπίτι θα έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή.
        * Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντικαθίστανται, κατά μέσο όρο, κάθε 3 χρόνια
        * Φαντάζεστε πόσοι υπολογιστές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πόσοι απ' αυτούς θα πεταχτούν;
        * Όπως γίνεται ανακύκλωση χαρτιού και άλλων υλικών, έτσι πρέπει να αρχίσει η ανακύκλωση των υλικών των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
        * Όταν για κάποιο λόγο χαλάσει ο υπολογιστής μας θα πρέπει να μην τον πετάξουμε, αλλά να τον δώσουμε σε ειδικές εταιρείες για να τον ανακυκλώσουν.

        * Γιατί ανακυκλώνουμε τα υλικά υπολογιστή.
        * Μειώνουμε την ανάγκη για καινούργια υλικά
        * Μειώνουμε το κόστος παραγωγής
        * Υπάρχουν επικίνδυνα στοιχεία που πρέπει να διατεθούν κατάλληλα
        * Παρατείνεται η ζωή των χωματερών
        * Είναι εύκολο.

    ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
    Το τοξικότερο από τα απόβλητα των υπολογιστών είναι οι μπαταρίες τους, οι οποίες περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο. Όλοι οι υπολογιστές έχουν μια κοινή μπαταρία, ενώ οι φορητοί τροφοδοτούνται από μπαταρίες νικελίου-καδμίου.

    Έρευνες σε 11 χωματερές στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, ανακάλυψαν πως αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνον το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων, απ' αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, ενώ αποτελούν την κύρια πηγή καδμίου.

    Πολλές από τις μπαταρίες που πετιούνται στην πραγματικότητα δεν είναι άχρηστες αλλά δυσλειτουργούν λόγω κακής συντήρησης. Η ζωή μίας μπαταρίας νικελίου-καδμίου ανέρχεται σε 300 με 500 φορτίσεις.

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ
    Ορισμένα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές περιέχουν μόλυβδο, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, γεγονός που τα κάνει τοξικά.

    Στην Ευρώπη ισχύει ένα χρονοδιάγραμμα εξάλειψης της χρήσης καδμίου από πολλές κατηγορίες πλαστικών, ενώ στις Η.Π.Α. μεμονωμένες εταιρίες έχουν ξεκινήσει παρόμοια προγράμματα.

    Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα περισσότερα πλαστικά τμήματα των υπολογιστών μπορεί να λιωθούν και επαναχρησιμοποιηθούν. Τα ανακυκλούμενα πλαστικά διατηρούν όλες τις βασικές ιδιότητές τους, μετά από διαδοχικές ανακυκλώσεις, εκτός από το χρώμα τους το οποίο συνεχώς σκουραίνει.

    ΧΡΗΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ
    Οι εξαγγελίες της βιομηχανίας των υπολογιστών για τη δημιουργία σύγχρονων γραφείων, όπου η πληροφορία θα διακινείται όχι σε χαρτί αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο, φαντάζουν σαν όνειρα θερινής νύχτας.

    Η σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνον δεν περιόρισε τη χρήση του χαρτιού σαν μέσο διακίνησης της πληροφορίας, αλλά αντιθέτως την αύξησε κατακόρυφα.

    Η παραγωγή λευκών φύλλων χαρτιού, για χρήση σε υπολογιστές και φωτοτυπικά μηχανήματα το 1976 ήταν 6,5 εκατομμύρια τόνοι ενώ το 1990 έφθασε τους 11,5 εκατομμύρια τόνους.

    (Για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού χρειάζονται περίπου 2,2 τόνοι δέντρα).

    Το πακέτο των Windows 3.0 περιλάμβανε έντυπα συνολικού βάρους περίπου ενός κιλού ανά πακέτο.
    Υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν περί τα 10 εκατομμύρια πακέτα του προϊόντος, που σημαίνει κατανάλωση τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων τόνων χαρτιού, μόνον για το προϊόν αυτό.

    Με δεδομένο το γιγαντισμό των σύγχρονων πακέτων λογισμικού, όλες οι εταιρίες έχουν εγκαινιάσει τη διανομή των εγχειριδίων, σε οπτικό δίσκο (CD-ROM).
    Με τον τρόπο αυτό, ελαττώνουν τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της αυξημένης παραγωγής χαρτιού και ωφελούνται οικονομικά, καθώς το προϊόν γίνεται μικρότερο σε όγκο και διακινείται ευκολότερα.
    Η ανακύκλωση χαρτιού και η σημασία της για το περιβάλλον.

        * Το ανακυκλωμένο χαρτί φτιάχνεται από ήδη χρησιμοποιημένα χαρτιά και έτσι προστατεύονται τα δάση
        * Ελαττώνεται η μόλυνση του αέρα, του νερού και του εδάφους
        * Κάθε τόνος από ανακυκλωμένο χαρτί σώζει:
              o 17 δέντρα
              o 28.000 λίτρα νερού
              o 4.200 κιλοβατώρες ενέργειας
              o 1.600 λίτρα καύσιμη ύλη
        * Το ανακυκλωμένο χαρτί παράγει 60% λιγότερο μολυσμένο αέρα από το χαρτί το οποίο φτιάχνεται από τα δέντρα
        * Η ανακύκλωση παρατείνει τη ζωή των χωματερών.

    TONER & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ
    Τα toner των εκτυπωτών είναι πλαστικά δοχεία που περιέχουν γραφίτη (laser) ή μελάνη (ink jet).
    Το 1990 παρήχθησαν παγκοσμίως περίπου 12 εκατομμύρια toner, το 1992 περίπου 19 εκατομμύρια, ενώ το 1995 ο αριθμός έφθασε στα 28 εκατομμύρια.

    Οι χωματερές παγκοσμίως επιβαρύνονται με ένα μη βιοαποικοδομήσιμο υλικό, σε ποσότητες που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

    Διάφορες εταιρίες έχουν ξεκινήσει προγράμματα για την ανακύκλωση τους. Π.χ. εταιρία Apple για κάθε toner που πωλείται στις Η.Π.Α. έχει προπληρωμένο το ταχυδρομικό τέλος για την επιστροφή του από τον αγοραστή στην εταιρία, όταν αυτό αδειάσει.
    Για κάθε toner που επιστρέφεται, η Apple δίνει 1$ σε οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας, το 95% των toner επιστρέφεται με τον τρόπο αυτό, ενώ πολλά από αυτά ανακυκλώνονται ή γεμίζονται εκ νέου.
    Γιατί ανακυκλώνουμε τα πλαστικά δοχεία μελάνης και γραφίτη των εκτυπωτών.

        * Μειώνουμε τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον: Η μελάνη προσθέτει τοξίνες στο περιβάλλον και τα πλαστικά δεν διασπώνται
        * Μειώνουμε τη ζήτηση για φυσικές πηγές που χρειάζονται για την παραγωγή τους
        * Μειώνονται οι χωματερές
        * Είναι εύκολη. Μπορούμε να ξαναγεμίσουμε και τα δοχεία γραφίτη για τους εκτυπωτές laser και τα δοχεία μελανιού για τους εκτυπωτές inkjet.

    ΟΘΟΝΕΣ
    Όλα τα μέρη μιας οθόνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά εκτός από τον καθοδικό σωλήνα ο οποίος περιέχει μόλυβδο και για αυτό απορρίπτεται σε χωματερές.

    Εταιρίες στις Η.Π.Α. ειδικεύονται στην πώληση επισκευασμένων οθονών, καθώς η συνήθης βλάβη σ' αυτές δεν είναι ο καθοδικός σωλήνας αλλά το ηλεκτρονικό πυροβόλο, βλάβη που μπορεί να αποκατασταθεί.
    Οι οθόνες αυτές πωλούνται 50% με 60% φθηνότερα από τις αντίστοιχες καινούργιες.

    ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
    Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών έχει σαν αποτέλεσμα να αντικαθίστανται σχεδόν καινούργιοι υπολογιστές από άλλους νεότερους.
    Υπάρχει παγκόσμια μια συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα μεταχειρισμένων υπολογιστών.

    Όλα τα τμήματα ενός υπολογιστή, τόσο ηλεκτρονικά όσο και μηχανικά, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

    Οι μεταχειρισμένοι υπολογιστές μπορούν να δίνονται (δωρεάν) σε διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, στην Ανατολική Ευρώπη κ.λπ.

    Οι εταιρίες κατασκευής υπολογιστών, πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την ποσότητα των μεταχειρισμένων υπολογιστών αλλά και, ταυτόχρονα, να ικανοποιήσουν την ανάγκη των χρηστών για μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.
    Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή επεκτάσιμων υπολογιστών
    οι οποίοι πρέπει να μπορούν να αναβαθμίζονται σε ισχυρότερα συστήματα με μικρές αλλαγές ή προσθήκες, ώστε να αυξάνει η ωφέλιμη ζωή τους και να καθυστερεί η ολική αντικατάστασή τους.

    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
    Στο Μόναχο, στα γραφεία της INTEL, υπάρχει ένας υπάλληλος του οποίου η ασχολία είναι να περιδιαβαίνει το κτίριο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κλείνει όσους υπολογιστές δε χρησιμοποιούνται.
    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατανάλωση ενέργειας από τους υπολογιστές, αμελητέα κάποτε, σήμερα έχει γίνει σημαντικός παράγοντας στον ενεργειακό προϋπολογισμό κάθε μεγάλης εταιρίας.

    Η παγκόσμια τάση για εξοικονόμησης ενέργειας, έχει οδηγήσει τις βιομηχανίες κατασκευής υπολογιστών σε προσπάθειες για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
    Έτσι τα σύγχρονα μοντέλα υπολογιστών εξοπλίζονται με έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που φροντίζουν για την προσωρινή παύση της λειτουργίας της οθόνης, των δίσκων, κ.λπ., όταν δεν χρησιμοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Οι οθόνες που διαθέτουν τέτοια συστήματα διαχείρισης ενέργειας διακρίνονται από το χαρακτηριστικό "Energy Star" και πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές TCO, ώστε να θεωρούνται οικολογικές.

    Προδιαγραφές TCO

    http://www.tco-info.com (http://www.tco-info.com)

    Τα προϊόντα που εγκρίθηκαν και τιτλοφορήθηκαν από την TCO, συμβάλλουν στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και στην περαιτέρω ανάπτυξη ηλεκτρονικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

    Γιατί έχουμε υπολογιστές με περιβαλλοντικές προδιαγραφές;

    Σε πολλές χώρες, η υιοθέτηση περιβαλλοντικών προδιαγραφών αποτελεί μια καθιερωμένη μέθοδο ενθάρρυνσης δημιουργίας αγαθών και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον.

    Το βασικό πρόβλημα των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών συσκευών είναι πως χρησιμοποιούνται επιζήμιες για το περιβάλλον ουσίες στο στάδιο της κατασκευής.

    Επειδή οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές δεν ανακυκλώνονται με ικανοποιητικό τρόπο, οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες καταλήγουν αργά ή γρήγορα στη φύση.

    Υπάρχουν επίσης και άλλα χαρακτηριστικά των υπολογιστών, όπως τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, που είναι σημαντικά, τόσο για το περιβάλλον εργασίας (εσωτερικό) όσο και για το φυσικό περιβάλλον (εξωτερικό).

    Επειδή όλες οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (εκπομπές οξέων και επιρροής του κλίματος, ραδιενεργά κατάλοιπα κ.λ.π.) η εξοικονόμηση ενέργειας είναι απαραίτητη.

    Οι ηλεκτρονικές συσκευές των γραφείων καταναλώνουν τεράστια ποσοστά ενέργειας, κυρίως επειδή τις περισσότερες φορές μένουν συνέχεια ανοιχτές.

    Πώς γίνεται η τοποθέτηση περιβαλλοντικών ετικετών;

    Οι προϋποθέσεις TCO '95 που επιβάλλουν την τοποθέτηση περιβαλλοντικών ετικετών διεθνώς, αναπτύχθηκαν από τις TCO (Σουηδική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Υπαλλήλων), τη Naturskyddsforeningen (Σουηδική Ένωση Προστασίας της Φύσης) και τη NUTEK (Σουηδική Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικής και Τεχνικής Ανάπτυξης). Οι προϋποθέσεις καλύπτουν μια μεγάλη κλίμακα θεμάτων περιβάλλοντος, εργονομίας, χρησιμότητας, εκπομπής ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, κατανάλωσης ενέργειας και κινδύνων ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς.

    Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις απαιτούν περιορισμούς της παρουσίας και χρήσης βαρέων μετάλλων, βρωμιούχων και χλωριούχων επιβραδυντήρων φλόγας, υδροχλωρονθράκων (φρέον) και χλωριούχων διαλυτών κλπ. Το προϊόν πρέπει να είναι έτοιμο για ανακύκλωση και ο κατασκευαστής υποχρεούται να διαθέτει ένα περιβαλλοντικό σχέδιο ανάλογα με τους κανονισμούς κάθε χώρας όπου η εταιρία εφαρμόζει την επιχειρησιακή πολιτική της.

    Οι απαιτήσεις ενέργειας περιλαμβάνουν την προϋπόθεση ο υπολογιστής και η οθόνη, μετά από μια περίοδο αδράνειας, να μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος σε ένα ή περισσότερα στάδια. Η διάρκεια του χρόνου που θα απαιτηθεί για την επανεργοποίηση της συσκευής πρέπει να είναι λογική για το χρήστη.

    Τα προϊόντα με περιβαλλοντικές ετικέτες πρέπει να τηρούν ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, απαιτείται φυσική και οπτική εργονομία και σωστή χρηστικότητα.