Τετάρτη, 2 Ιούλιος 2008
Πάρνηθα: Ένας χρόνος μετά
Το Σάββατο 28 Ιουνίου του 2008, μία μικρή ομάδα μελών του Οικολογίου επισκέφτηκε το πληγωμένο βουνό της Αττικής, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε 56 χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μαζί μας είχαμε τον Φώτη Ξυστράκη, υποψήφιο διδάκτορα δασολογίας και ενεργό μέλος του Οικολογίου. Τονίζοντας το γεγονός ότι η φύση διαθέτει τους δικούς της μηχανισμούς και ρυθμούς ανάπλασης, ο Φώτης μας μίλησε για τα είδη της ελάτης και τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στην εξάπλωση τους, τη φυσική και τεχνητή αναδάσωση, καθώς και τον κίνδυνο της διάβρωσης των εδαφών που ελλοχεύει στις καμμένες δασικές εκτάσεις.
Στην παρέα μας συμμετείχαν μέλη του ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής), οι οποίοι μας ενημέρωσαν σχετικά με τις δραστηριότητες τους και στη συνέχεια μας οδήγησαν στο πυροφυλάκιο της θέσης Σκίπιζα.
Στη διάρκεια της πεζοπορίας μας, περάσαμε από καμμένες περιοχές όπου είχαν τοποθετηθεί κορμοδέματα, ενώ η πανοραμική θέα από το πυροφυλάκιο μας έδωσε μια συγκλονιστική εικόνα της έκτασης της περσινής καταστροφής.
Τα μέλη της ομάδας του Οικολογίου διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο που βρίσκεται στο Μπάφι, αναχωρώντας την επόμενη μέρα μετά από πεζοπορία στο ελατοδάσος της Πάρνηθας.
Μερικές πρώτες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην gallery του Οικολογίου.
Τετάρτη, 25 Ιούνιος 2008
26/6/2008 ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΑΚΑΓΙΑΣ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς και Ευβοίας, προβλέπεται για αύριο 26-06-2008, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:
· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
http://www.civilprotection.gr/index_gr.php?nodeid=8&PHPSESSID=6c870e3c06f0bd7224005fdfa4e4dc22
Τρίτη, 24 Ιούνιος 2008
ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΗΝ 24/6/2008
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας προβλέπεται για αύριο 24-06-2008, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:
· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
Τετάρτη, 18 Ιούνιος 2008
Περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις εναντίον πραγματικότητας
http://environmentfood.blog...dark-side-of-moon.html
Πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα να τα ακυρώνουμε, να τα απαξιώνουμε όλα;
[...]
Μια άλλη απόδειξη των οικολογικών της ευαισθησιών είναι ότι η εν λόγω εταιρεία είναι πιστοποιημένη από το φορέα πιστοποίησης ΒVQI (τηλ. 210 4063000, managing Director κ. Νίκος Τρίλιζας) κατά ISO14001
Το ISO14001 ορίζει ρητώς ότι η εταιρεία πρέπει να έχει περιβαλλοντική πολιτική που μεταξύ άλλων να:
1. περιλαμβάνει δέσμευση για συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές απαιτήσεις και
2. είναι διαθέσιμη στο κοινό.
[...]
Τρίτη, 10 Ιούνιος 2008
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ...
Πέμπτη, 29 Μάϊος 2008
Εκδρομή στην Πάρνηθα - 28-29/6/2008 (Update)
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, να περπατήσουμε σε μονοπάτια της Πάρνηθας και να γνωρίσουμε το φυσικό οικοσύστημά της, αλλά και ελεύθερο χρόνο ηρεμίας και περισυλλογής.
Δήλωσε συμμετοχή για τη διανυκτέρευση στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 6946805590 μέχρι τις 18/6/2008.
Τα ονόματα των ομάδων που θα συμμετέχουν αλλά και του καταφυγίου που θα διανυκτερεύσουμε θα ανακοινωθούν άμεσα.
Συζήτηση στο φόρουμ.
------ Update --- 30/05/08
Παρακαλούμε όπως προσθέσετε το banner για την προώθηση της δράσης μας στο blog σας.
Κωδικας:
Το μέγεθος αυτό είναι κατάλληλο για ποστ όχι για μπαρα δεξιά στα μπλογκς
Τετάρτη, 28 Μάϊος 2008
Επιστολή διαμαρτυρίας γιά την παράνομη εμπορία ζώων στο Σχιστό
Με την παρούσα καταγγελία – διαμαρτυρία εκφράζουμε την αγανάκτησή και την οργή μας στην παράνομη παγίδευση και εμπορία και στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής των άγριων ζώων και πτηνών όπως αυτή ειναι έκδηλη στο γνωστό πια «παζάρι» του Σχιστού κάθε Κυριακή.
Καλούμε τους αναγνώστες αυτού του κειμένου να υπογράψουν αφήνοντας το ονοματεπώνυμο, την πόλη τους και το επάγγελμά τους υπό την μορφή σχολίων, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους σε όσα συμβαίνουν κάθε Κυριακή στο Σχιστό.
Μια πρωτόγονη εικόνα που παραπέμπει σε άλλες εποχές, έρχεται στο νου αν επισκεφθεί κανείς το παζάρι του Σχιστού.Ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με μεσαιωνικές τακτικές αιχμαλωσίας και πώλησης ζώων. Όχι μόνο δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής των ζωντανών, αλλά εξοντώνονται και είδη που ανήκουν στην πολύτιμη πανίδα του τόπου μας.
Αγριοπούλια που έχουν αιχμαλωτιστεί με βάναυσες μεθόδους (όπου κατά την διάρκεια αυτή αρκετά θανατώθηκαν), κουνέλια, κουτάβια, γουρούνια και κάθε είδους ζωντανό έρχεται αντιμέτωπο με τον φόβο και τις ανάλογες καιρικές συνθήκες κάθε Κυριακή προκειμένου να πουληθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
Είναι πασιφανές ότι εδώ παραβιάζονται μια σειρά από Διεθνεις Συνθηκες και Διαταξεις Εθνικων Νομων περί προστασίας των ζώων και εμπορίας της άγριας πανίδας. Ωστόσο όλοι κλείνουν τα μάτια.Το θέαμα είναι το λιγότερο ντροπιαστικό.Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού ΟΙΚΟ της Καθημερινής της 09-07-2007:
«Τοίχους» ολόκληρους δημιουργούν τα κλουβιά με τις καρδερίνες, τους σπίνους, τους φλώρους και τους κότσυφες. Τα υποτυπώδη στέγαστρα ελάχιστα προφυλάσσουν τα πουλιά από τη ζέστη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι, σε αυτό εδώ το σημείο, μέρα μεσημέρι και μπροστά στα μάτια πλήθους κόσμου (αλλά, όπως φαίνεται, μακριά από το βεληνεκές των αρμοδίων υπηρεσιών), παραβιάζεται μια σειρά από διατάξεις των νόμων περί προστασίας των ζώων, αλλά και περί εμπορίας της άγριας ζωής.
Μπορεί ειδικά σε ορισμένες περιοχές (ακόμα και της Αθήνας) η εικόνα κλουβιών με κάποιο ωδικό πτηνό στα μπαλκόνια να είναι αρκετά οικεία, γεγονός είναι όμως ότι αυτό επιτρέπεται μόνο εάν τα πουλιά αυτά έχουν γεννηθεί και αναπαραχθεί στην αιχμαλωσία (τα αναγνωρίζουμε από το ειδικό δαχτυλίδι που έχουν). Σύμφωνα με τον ν. 1338 του 1983 απαγορεύεται ρητώς η σύλληψη, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η κατοχή, η μεταφορά και η αγοραπωλησία κάθε είδους ζωντανού πτερωτού θηράματος, συμπεριλαμβανομένων και των ωδικών πτηνών.
Τα πτηνά στο παζάρι του Σχιστού προφανώς δεν προέρχονται από ειδικούς εκτροφείς. Εκεί φθάνουν πουλιά απ' όλη την Ελλάδα που έχουν αιχμαλωτιστεί παράνομα. Ο συνολικός αριθμός αυτών που παγιδεύονται με διάφορους τρόπους με σκοπό την εμπορία στη χώρα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής ακολουθεί σε τζίρο το εμπόριο όπλων.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Περισσότερο διαδεδομένα είναι τα ξόβεργα που κατασκευάζονται από τον φυτό ιξός - τα πουλιά πάνε να καθίσουν και κολλάνε πάνω τους. Αλλοι τα αιχμαλωτίζουν με την «Αρα» ένα είδος διχτύου που στήνεται στα καρτέρια (περάσματα), μέσα στο οποίο τοποθετείται είτε τροφή είτε νερό είτε.... δεμένες καρδερίνες που λειτουργούν ως «κράχτες».»
Με την παρούσα επιστολή:
- Ζητούμε να δοθεί τέλος σε αυτήν την άθλια εμπορευματοποίηση της άγριας ζωής που δεν λογαριάζει κανέναν νόμο περί προστασίας των ζώων.
- Καλούμε την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αβοήθητων όντων που βασανιζονται στο βωμο του κερδους και να κινηθεί ενάντια ολων εκείνων που παρανόμως δραστηριοποιούνται.
- Ζητούμε να πραγματοποιηθεί συντονισμένη επιχείρηση κατάσχεσης και απελευθέρωσης των άγριων πουλιών και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την εξαλειψη του φαινομενου στο μελλον.
- Καλουμε ολους τους πολιτες να αναλογιστούν και να σκεφτούν πως η παρουσια και η συμμετοχη τους στους συγκεκριμενους χωρους οχι μονο ενισχυει την παρανομη δραστηριοτητα που μεταφραζεται σε κακοποιηση και θανατωση των αγριων ζωων, σε συμβολη στην απειλη εξαφανισης ορισμενων ειδων και στην φοροδιαφυγη ορισμενων αλλα και τους καθιστουν ηθικα και πρακτικα συνενοχους καθως γινονται αποδεκτες προιοντων εγκληματος συμφωνα με την εννομη ταξη.
- Ας έχουμε πάντα υπ'όψιν ότι η προμηθεια ενός ζώου απο νομιμα και αναγνωρισμενα εκτροφεια ή καταστήματα που πληρούν τις προυποθεσεις που ορίζει ο νόμος ειναι η καλύτερη αντιμετώπιση.Απο τη στιγμη που νιωθουμε την αναγκη φροντιδας ενος ζωου στον οικειο χωρο μας ας το κανουμε με τον σωστο και νομιμο τροπο.
Με την πεποίθηση ότι ο σεβασμός και η προστασία της άγριας ζωής είναι κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας μας, ας υπερασπισουμε το δικαιωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης για να να μην διαψευσουμε ακομα μια φορα τον τιτλο του "πολιτισμενου" που διεκδικουμε για τους εαυτους μας.
Βοηθείστε μας να συλλέξουμε υπογραφές για να σταματήσει αυτή η παρωδία.
Οι υπογραφές υποβάλλονται υπό μορφή σχολίων ΕΔΩ.
- animal rights
- Μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν αγανακτήσει με τις πρωτόγονες τακτικές και μεθοδεύσεις ορισμένων συμπολιτών τους απέναντι σε ανυπεράσπιστα όντα με απώτερο σκοπό πάντα και μόνο το κέρδος. Ζητάμε να σταματήσει η παράνομη εμπορία και κακομεταχείριση των ζώων στην Ελλάδα.
Δευτέρα, 26 Μάϊος 2008
Συμπεράσματα από ημερίδα για τις δασικές πυρκαγιές
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΛΥΣΕΙΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας για τις δασικές πυρκαγιές, την 15η και 16η Μαΐου 2008, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την σημαντική συμβολή τους στην συζήτηση, αλλά και στην ενημέρωση όλων μας. Επίσης μια ξεχωριστή αναφορά και στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν και έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Μετά τη διημερίδα καταλήξαμε σε δεκατρείς βασικές προτάσεις οι οποίες είναι:
1. Δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, διαχείριση, προστασία, και πυρόσβεση των πυρκαγιών και, άμεση χρηματοδότηση των ανάλογων αρμοδίων υπηρεσιών, για τον καθαρισμό, την προστασία και την πυροφύλαξη των δασών, για φέτος, μέχρι τη δημιουργία του ενιαίου εθνικού φορέα.
2. Δημιουργία φορέα έρευνας και τεχνολογικών εφαρμογών στα πλαίσια του υπό δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα συνολικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
3. Άμεσος προγραμματισμός και σχεδιασμός για την διαχείριση -καθαρισμό-διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων.
4. Άμεση θεσμοθέτηση διαδικασιών για την ευχερή και διαφανή απορρόφηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από τους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.
5. Άμεση δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) και συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη επικινδυνότητας των πυρκαγιών (ΕΑΑ, ΕΜΥ, ΓΥΣ κλπ).
6. Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES.
7. Δημιουργία συνολικής πρότασης, από την επιστημονική κοινότητα με χρήση νέων τεχνολογιών, για πρόληψη, διαχείριση, προστασία πληρωμάτων, εθελοντών, πολιτών, μηχανημάτων και υλικών πυρόσβεσης, και πυρόσβεση πυρκαγιών.
8. Αλλαγή και εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου ώστε να εκλείψει ο γραφειοκρατικός κυκεώνας, που καταλήγει πολλές φορές σε αδιέξοδο, και κάποιοι κρύβονται πίσω από νόμους, καλύπτοντας την ανικανότητά τους.
9. Δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου ικανού και σύγχρονου για τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών και διάσωσης, με ασφαλιστική κάλυψη, και υποχρεωτικά ενιαίο πρωτόκολλο εκπαίδευσης πιστοποιημένο από διεθνείς οργανισμούς.
10. Άμεση δημιουργία εθνικού σχεδίου παιδείας για την σχέση νέων και φύσης – περιβάλλοντος - δάσους, σε θεωρητικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο με τη συμμετοχή τους σε δράσεις μέσα στο δάσος, με στόχο να αγαπήσουν οι νέοι και να συνυπάρξουν με τη φύση και το περιβάλλον.
11. Προσπάθεια δημιουργία εθνικής συνείδησης προστασίας περιβάλλοντος, φύσης και δασών, μέσω καμπάνιας άμεσης επαφής με τους πολίτες.
12. Άμεση αξιοποίηση της μελέτης «αποκατάστασης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα – δασών και της προστασίας του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές» που εκπόνησε φέτος το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και άλλοι φορείς, για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αποκατάσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, την κατασκευή, οικιών και βοηθητικών οικημάτων, την αποζημίωση των πληγέντων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων (εγγειοβελτιωτικών, των απολύτως απαραίτητων αναδασώσεων, κτλ).
13. Μέτρα με πλήρη χρονοδιαγράμματα για την επιστροφή των κατοίκων στους οικισμούς και στις εργασίες τους, και τη μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρείται από της πληγείσες περιοχές προς τα αστικά κέντρα.
ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα είναι μια μοναδική ευκαιρία, καθώς όλοι σχεδόν οι απαραίτητοι πόροι και δυνατότητες για την αντιμετώπιση των μεγαπυρκαγιών σε όλα τα στάδια είναι εύκολα προσβάσιμες για τη χώρα μας. Χρειάζεται πολιτική θέληση και άμεση κινητοποίηση, όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των πολιτών μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
Mία μοναδική ευκαιρία που οφείλεται:
1. Στην αναγνώριση του προβλήματος από μεγάλα στρώματα του λαού και τοπικών φορέων, που θέλουν και μπορούν να ενεργοποιηθούν.
2. Στην ύπαρξη μεγάλων βάσεων δεδομένων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πχ ESA, που στοχεύουν ακριβώς προς τέτοιες κατευθύνσεις.
3. Στην ύπαρξη, στην Ελλάδα, των απαραίτητων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για την αξιοποίηση των κατάλληλων βάσεων δεδομένων στον αντιπυρικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των μεγαπυρκαγιών.
4. Στην ύπαρξη προγραμμάτων της ΕΕ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των μεγαπυρκαγιών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Χρειάζεται μεγάλες τομές και αλλαγές ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των αυτοδιοικήσεων, αλλά και αλλαγή πολιτικών πρακτικών ώστε να υποστηριχτεί θεσμικά και οικονομικά η πρόληψη των πυρκαγιών. Τα μέτρα πρόληψης, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τον καθαρισμό των δασών, τη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας με το κλάδεμα των δέντρων και αραιώσεις της βλάστησης, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη συμμετοχή στην προστασία του δάσους της τοπικής κοινωνίας της κάθε περιοχής.
Σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών πληθυσμών και των νέων αλλά και στην αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων.
Υπάρχει μεγάλη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στον κρατικό μηχανισμό και στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στους ΟΤΑ και στους ΟΝΑ. Δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στους αρμόδιους φορείς αλλά και δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη κρυβόμενος πίσω από τον κυκεώνα των διατάξεων που αλληλοαναιρούνται.
Το βάρος λανθασμένα έχει πέσει στην καταστολή (πυρόσβεση) της πυρκαγιάς και όχι στην πρόληψη και την προστασία του φυσικού μας πλούτου με αποτελέσματα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2007 όπου οι πανηγυρισμοί για τις επιτυχίες της καταστολής της τελευταίας πενταετίας μετατράπηκαν σε ένα εφιαλτικό σκηνικό με περισσότερα από εβδομήντα πέντε ανθρώπινα θύματα.
Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.
Κάτι πολύ σημαντικό που διαφάνηκε από τις ομιλίες είναι ότι η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε θέματα πρόληψης, διαχείρισης και καταστολής των πυρκαγιών ενώ οι απαραίτητοι χάρτες για την υποστήριξη των αποφάσεων διαχείρισης των πυρκαγιών δεν υπάρχουν ή δεν είναι ενημερωμένοι.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες επιστήμονες έχουν και τη γνώση και την εμπειρία, και την τεχνογνωσία έχοντας εφαρμόσει στην πράξη έργα χαρτογράφησης, δορυφορικής παρακολούθησης, τηλεανίχνευσης με αισθητήρες, κάμερες κ.τλ., δίκτυα μετεωρολογικών δεδομένων, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση των πυρκαγιών με συντονισμό επιχειρησιακού κέντρου και πυροσβεστικών δυνάμεων στο πεδίο για την ασφάλεια πυροσβεστικών αυτοκινήτων αλλά και πληρωμάτων, κ.τ.λ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει πλεονασμός τέτοιων συστημάτων τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
Πολλά από τα συστήματα που υπάρχουν έχουν πολύ χαμηλό συγκριτικά κόστος υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης. Παράλληλα το ελάχιστο κόστος που υπάρχει για τη χρήση δορυφόρων μετεωρολογικών δεδομένων και χαρτογράφησης βοηθά ακόμη περισσότερο να εξετάσουμε τέτοιες λύσεις.
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης καθώς η Ε.Ε. επιχορηγεί μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας παρόμοια έργα αλλά και διάφορα άλλα προγράμματα, μέσω του Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ.
Είναι μια πρόκληση για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τη γνώση των Ελλήνων Επιστημόνων με την συνολική θωράκιση της χώρας μας, ηλεκτρονικά, δορυφορικά, μετεωρολογικά, χαρτογραφικά, μέσω της τεχνολογίας, στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης των πυρκαγιών ώστε να προστατεύσουμε τα δάση και το φυσικό περιβάλλον μας αλλά να εξασφαλίσουμε και ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας για τους ίδιους τους πολίτες αλλά και τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Σήμερα που η Ε.Ε βοηθά τέτοιες προσπάθειες, δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα.
Σαφώς προτείνουμε να υπάρξει μια συνολική – πανελλαδική αντιμετώπιση του θέματος ώστε να μην υπάρξει πολυδιάσπαση συστημάτων, πρακτικών και πόρων.
Αλλά να υπάρξει, η αγαστή συνεργασία των αρμόδιων επιστημόνων, φορέων και ερευνητικών ομάδων ώστε να βγει ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μειώνει στο ελάχιστο τις ατέλειες και τις αστοχίες και θα έχει έτοιμο ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης, δράσης, αντιμετώπισης και διαχείρισης των πυρκαγιών και ασφάλειας των ανθρώπων που επιχειρούν στη μάχη της κατάσβεσης.
Ένα εθνικό σχέδιο στη διάθεση της πολιτείας, για πολλά χρόνια χωρίς πειραματισμούς, και εύκολα αναβαθμίσιμο.
ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1. Άμεση μέριμνα για εισαγωγή μεθόδων και τεχνικών των νέων τεχνολογιών στον αγώνα κατά των μεγαπυρκαγιών.
α. Συνέχιση και επέκταση του προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES κλπ για την εύκολη απόκτηση βάσεων δεδομένων όπως δυναμικών χαρτών, πληροφοριών από δορυφόρους κλπ.
β. Δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) και συνεργασία μεταξύ ερευνητικών και επιχειρησιακών φορέων που σχετίζονται με την πρόληψη επικινδυνότητας των πυρκαγιών (ΕΑΑ, ΕΜΥ, ΓΥΣ κλπ) καθώς δεν υφίσταται ούτε στα χαρτιά με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες της ερευνητικής κοινότητας να είναι αποσπασματικές (Σημείωση: η ΕΕ και κυρίως η ESA δεν έχουν βάσεις επεξεργασμένων δεδομένων αλλά raw data, και το πρόβλημα αφορά κυρίως τους εθνικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τις εθνικές βάσεις, ΕΜΥ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΚΧΕ,
ΓΥΣ κλπ).
2. Θεσμοθέτηση κέντρου τεκμηρίωσης, αξιολόγησης και πιστοποίησης υπαρχουσών μεθόδων και τεχνικών χειρισμού προβλημάτων θεωρητικής ανάλυσής και πρακτικής αντιμετώπισης του φαινόμενου των δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών του, όπως δημιουργία δυναμικών χαρτών και εικόνων επικινδυνότητας κρίσιμων περιοχών και χρονικών περιόδων, μοντέλων πρόβλεψης, πρόγνωσης και διαχείρισης της εξέλιξης του φαινόμενου καθώς και σχεδιασμού, παρακολούθησης και συντονισμού των δράσεων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των τυχόν κατεστραμμένων περιοχών.
3. Κίνητρα και χρηματοδότηση για την έρευνα, ανάπτυξη και αναβάθμιση μεθόδων και τεχνικών, από πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών και ιδιωτικούς φορείς, για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των δασικών μεγαπυρκαγιών.
4. Άμεση θεσμοθέτηση για την κινητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και την πρόληψη και την προετοιμασία για πυρόσβεση. Άμεση μέριμνα για οργάνωση, εκπαίδευση, εφοδιασμό και προετοιμασία για την σχεδιασμένη και καθοδηγημένη συμμετοχή εθελοντικών δυνάμεων, μόνιμου και εποχιακού προσωπικού, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.
5. Άμεσος προγραμματισμός και σχεδιασμός για την διαχείριση -καθαρισμό-διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων:
α. Επείγουσας φύσης καθαρισμούς των δασών για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.
β. Σχεδιασμός συστηματικού καθαρισμού των δασών αρχίζοντας από τον επόμενο Σεπτέμβριο, σε μόνιμη βάση.
Για την υλοποίηση των παραπάνω, απόλυτα αναγκαία είναι η εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών, προς την κατεύθυνση δραστηριοποίησης τοπικών κοινοτήτων, φορέων αυτοδιοίκησης, κοινωνικών οργανώσεων, πολιτικών, κομμάτων της Βουλής, επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων και τελικά της κυβέρνησης, για την οποία μέχρι σήμερα ισχύει το « στου κουφού την πόρτα…».
Οι ενημερωμένοι, ενεργοί, δραστήριοι πολίτες, με την εθελοντική τους δράση και πίεση, είναι σήμερα η μοναδική δύναμη που μπορεί να βγάλει τον κρατικό «στεγόσαυρο» από την –κατακαλόκαιρο!- χειμερία νάρκη του.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Τετάρτη, 21 Μάϊος 2008
Πρόσκληση συνάντησης μελών και φίλων του Οικολογίου 25/05/08
Πρόσκληση συνάντησης μελών και φίλων του Οικολογίου
Συνάντηση ολομέλειας του Οικολογίου, την Κυριακή 25/05/2008 στις 11:30 π.μ., στο θεατράκι του πεδίου του Άρεως.
Πέμπτη, 15 Μάϊος 2008
Διαμαρτυρία για τη ρύπανση του Ασωπού
Το Οικολόγιο υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή θα συμμετέχει στην εκδήλωση με την ομάδα του περιβαλλοντικού εργαστηρίου πραγματοποιώντας δημιουργικό εργαστήρι με ζωγραφική και κολάζ και μοιράζοντας δώρα στα παιδιά καθώς και φυλλάδια με περιβαλλοντικές συμβουλές για παιδιά.
Σήμερα Κυριακή 4/5/2008 και ώρα 11:30 π.μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου συγκεντρωθήκαμε, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού μαζικοί φορείς και Σύλλογοι, ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικές με το θέμα της βιομηχανικής ρύπανσης της περιοχής μας (αέρα, έδαφος, ποτάμι, υδροφόρο ορίζοντα και θάλασσα) και μετά από έκφραση όλων των απόψεων καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Η βιομηχανική ρύπανση της περιοχής μας συνεχίζεται και διαρκώς μεγαλώνει σε όλα τα σημεία. Τα μέτρα που πάρθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι όχι για να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά για να το συγκαλύψουν και να συγκαλύψουν και τις ευθύνες. Οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις των παρασώπειων περιοχών μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του προβλήματος και στη συγκάλυψή του, είναι μέρος του προβλήματος και γι αυτό δεν μπορούν να αντιδράσουν ουσιαστικά.
2. Τα στοιχεία δείχνουν πως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πόσιμο νερό είναι καθαρό και η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι μονόδρομος.
3. Είναι ανάγκη να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, των εργατών στη βιομηχανία, των εργατών γης και των αγροτών από το μολυσμένο νερό γεωτρήσεων ύδρευσης και άρδευσης και να προστατευθεί η οικονομία του τόπου μας.
4. Η άμεση επίλυση του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης από την Κυβέρνηση και όλων των άλλων προβλημάτων που αυτό δημιούργησε στην υγεία και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παθητική στάση και την αδιαφορία, αλλά μόνο με δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις όλων των φορέων και όλων των πολιτών.
5. Όλοι στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας τη Συγκέντρωση-Συναυλία Διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού την Κυριακή 18/5/2008 στις 11 π.μ. στα ΚΤΕΛ Σκάλας Ωρωπού.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ και
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ
ΚΑΛΕΣΜΑ
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως τίποτα δεν κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης και των τεράστιων προβλημάτων που αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στην υγεία και την οικονομία των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.
Για να γίνει η χωροθέτηση της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ο βιοχημικός καθαρισμός όλων των βιομηχανικών αποβλήτων από το εργοστάσιο ως το τελικό στάδιο.
Για να αποχαρακτηρισθεί ο Ασωπός από αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων και να απαγορευτεί η υπεδάφια παροχέτευσή τους στον υδροφόρο ορίζοντα.
Για να ξεκινήσουν τα έργα απορρύπανσης
Για να ενωθεί το δίκτυο ύδρευσης του Ωρωπού με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (Αγωγός ΜΟΡΝΟΥ) και να έχουμε στις βρύσες των σπιτιών μας καθαρό νερό
Για να προστατευθούν τα αγροτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του τόπου μας.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ
ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ
ΩΡΑ 11 π.μ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΤΕΛ